Perjantaina 15.2. sai ensi-iltansa Disneyn uusin animaatio, Räyhä-Ralf.

Mitä videopelien hahmot tekevät silloin, kun pelejä ei pelata? Mikäli Walt Disneyn uutta, Rich Mooren ohjaamaa 3D-animaatioelokuvaa Räyhä-Ralf (Wreck-It Ralph, 2012) on uskominen, pelimaailmassa tapahtuu pelaajien levätessäkin vaikka mitä: hahmot juhlivat, vierailevat toistensa luona ja kisaavat avatar-paikoista seuraavan päivän peleissä. Uutukainen toisin sanoen vie elokuvayleisön pelikoneiden näyttöjen takaiseen maailmaan, jossa pelihahmot elävät salattua elämäänsä.

Tarinan pääosassa on Räyhä-Ralf, Fixari-Felix Junior -pelin pahis. Ralfin tehtävä pelissä on romuttaa Kivalan talo, jonka Fixari-Felix sitten pelaajan avustuksella korjaa taikavasarallaan. Ralf on mielestään hyvä työssään, mutta alkaa olla lopen kyllästynyt siihen, että hänet heitetään aina pelin lopuksi katolta alas mutalätäkköön. Videopelipahisten tukiryhmän kokouksessa Ralf tunnustaa, että tahtoisi edes kerran kokeilla, millaista olisi olla pelin hyvis ja sankari.

Tästä saa alkunsa huima seikkailu, joka vie Ralfin Sankarin duuni -taistelupelin kautta Sokerihuuma-autopeliin. Matkallaan Ralf kohtaa lukuisia uusia tuttavuuksia, muiden muassa kovapintaisen naiskersantti Calhounin Sankarin duunissa ja ilkikurisen, mutta ärsyttävyydessään melkein herttaisen Nelli Karamelli -tyttösen sekä imelän Karkkikunkun Sokerihuumassa. Retken aikana Ralfille selviää, että sankaruuttakin on monenlaista. Pahisten tukiryhmän Zangief oli siis oikeassa: ”Sä oot pahis, mutta se ei tarkoita, että sä olisit paha.”

Elokuvan pelimaailma on täynnä kaikille joskus videopelejä tahkonneille tuttuja hahmoja. Räyhä-Ralf kertoo tehneensä hommia pelissään jo 30 vuotta, mutta muitakin vanhoja klassikoita leffassa nähdään. Pahisten tukiryhmään osallistuu pelien ilkimyksiä Bowserista tohtori Eggmaniin, ja kaikki pelit yhdistävän Pelikeskusaseman päähallissa vanhoja tuttuja vasta viliseekin. Pelinäkymät ovat upeasti animoituja. Kontrasti Sankarin duunin uhkaavan tummien taustojen ja Sokerihuuman räiskyvän värikkäiden karkkimaisemien välillä on huikaiseva, ja äänitehosteet ja musiikit täydentävät tunnelmaa upeasti.

Suomeksi dubatun version (käännös Marko Hartama ja ohjaus Antti L.J. Pääkkönen) ääninäyttelijät onnistuvat rooleissaan mainiosti. Varsinkin Niko Saarela lempeänä, mutta tulistumiseen taipuvaisena Ralfina tekee hienon suorituksen, ja Elina Knihtilän alaisiaan käskyttävä kersantti Calhoun kuulostaa vähintään yhtä tiukalta ja karskilta kuin alkuperäisen version Jane Lynch. Myös Nellin rooliin valittu Iina Kuustonen on napakymppi. Jos pidät videopeleistä ja vauhdikkaista animaatioleffoista, kannattaa loikata Ralfin ja Nellin kyytiin!

Katsojien mielipiteet leffasta ovat aina kiintoisia, joten vastatkaapa oheiseen gallupkysymykseen – Yhdysvalloissa jo viime vuoden puolella ensi-iltaan tullut Räyhis keräsi ensimmäisenä näytösviikonloppuna  49.1 miljoonaa dollaria kassatuloja, mikä oli Disney Animation Studios–elokuvien kaikkien aikojen paras viikonloppuavaustulos. Miten mahtaa Ralfin ja kavereiden tarina vedota suomalaisiin animaatiofaneihin?

 Lopuksi vielä muutama hauska Räyhis-fakta Disneyn arkistoista.

PELATAAS TAAS

Tuotantoryhmän jäseniä kehotettiin tutustumaan videopelien maailmaan eli käytännössä pelailemaan huvikseen. Animaattorit eivät etsineet toisista peleistä suoria lainauksia Räyhä-Ralfin pelimaailmoihin, vaan heidän piti pelata paljon erilaisia pelejä kyetäkseen luomaan uskottavia pelimaailmoja. Tuotantoryhmä vieraili myös useissa pelitaloissa tutustumassa pelien tekemiseen

Leffassa viliseekin hupaisia pikku viittauksia oikeisiin peleihin. Esimerkiksi koodi, jolla Sokerihuuman holvi avautuu – ylös, ylös, alas, alas, vasen, oikea, vasen, oikea, B, A – on pelimaailmassa tunnettu ”Konami-huijauskoodi”, ja Litwakin pelihallissa pelaaja läpäisee PAC-MANin aidon ”kill screenin” eli ohjelmointi- tai suunnitteluvirheen vuoksi käytännössä läpäisemättömänä pidetyn pelitason.

Kun pelihalli menee kiinni, kuvassa vilahtavat mm. Ryu ja Ken Street Fighterista ja Yuni pelistä Dance Dance Revolution X2. Pelikeskusasemalla taas hengailee @!#?@! -- Q*bert, jonka peli on lopetettu jo ajat sitten. Asemaa pitävät ”kotinaan” myös muut onnettomat, joiden pelit on lakkautettu.

TAUSTAT KUNNOSSA

Taustatyö ei jäänyt pelien paukuttamiseen, vaan tiimiläisiä kiidätettiin kohteesta toiseen autenttisen vaikutelman varmistamiseksi. Pystyäkseen täyttämään Sokerihuuman uskottavilla herkuilla tuotantoryhmä vieraili paikallisleipomossa ja karkkitehtailla ja matkusti jopa Saksan Kölniin maailman suurimmille karamellimessuille, Pelikeskusasemaan taas käytiin ottamassa mallia New Yorkin keskusasemalta. Sokerihuuman kilpa-autojenkin rakenne on kohdillaan, sillä autojen tekemiseen tutustuttiin Detroitissa ihan oikealla autotehtaalla.

Saadakseen ideoita kersantti Calhounin ja muiden Sankarin duunin sotilaiden muhkeisiin taisteluvarusteisiin ja panssareihin elokuvantekijät tarkkailivat amerikkalaisen jalkapallon ottelua kentän laidalta ja ottivat mallia siitä, miten isokokoiset pelaajat liikkuivat vaivattomasti massiivisissa pelivarusteissaan. Sankarin duunin taisteluilmapiirin puolestaan haettiin inspiraatiota vierailemalla Edwardsin lentotukikohdassa Etelä-Kaliforniassa.

Myös omia kokemuksia ja havaintoja hyödynnettiin. Yksi tuotantotiimin taiteilijoista on kotoisin Espanjasta, joten hän ehdotti, että malli Sokerimaailman rakennuksiin otettaisiin Gaudilta ja muilta modernistisen suuntauksen arkkitehdeiltä. Vekkulit yksityiskohdat ja epätavalliset muodot sopivatkin erityisen hyvin tarkoitukseen, sillä animaattorit käyttivät ”rakennuspalikoina” erilaisia karamelleja. Kullekin pelimaailmalle luotiin lopulta oma ilme suosimalla jotakin tiettyä muotoa. Fixari-Felix Jr. koostuu valtaosin kulmikkaista muodoista, Sankarin duunissa hyödynnetään kolmiota ja Sokerihuuma koostuu ympyröistä.

 MUUTA PIENTÄ BONGATTAVAA

Peliviittausten lisäksi leffassa riitää hupaisia yksityiskohtia myös (Disney-)animaatioiden ystäville. Tssä niistä muutama iloksenne!

  • ”Fatal Assaultin” pelihahmoina nähdään dinosaurus ja mustekala Disneyn elokuvasta Riemukas Robinsonin perhe.
  • “Hoop Jamzissa” kohtaavat Rutland ja Medfield, jotka ovat koripallojoukkueita Disneyn klassikkoelokuvasta Pyörät pilvissä (The Absent-Minded Professor).
  • TobiKomi, Fixari-Felix Jr. -pelin kuvitteellinen valmistaja, on japanin kielen sana, joka tarkoittaa hyppäämistä.
  • Roger Craig Smith, jota kuullaan Sonic-siilin äänenä videopelisarjassa, kutsuttiin toimimaan hahmon äänenä myös elokuvassa.
  • Sokerihuuman erään makean kilpailijan alkuperäinen englanninkielinen nimi Minty Zaki on kunnianosoitus kuuluisalle japanilaiselle mestarianimaattorille Hayao Miyazakille.
  • Myös monet Disney-pomot ovat päässeet mukaan leffaan – tavallaan. Esimerkiksi ohjaaja Rich Moore vilahtaa Pelikeskusasemalla... tai itse asiassa seinällä lukee ”Moore USA”. Vastaava tuottaja ja Pixar-guru John Lasseter näkyy Pelikeskusasemalla hänkin, nimittäin nimikirjaimina aseman lattiassa.
  • Eikä Disney-leffaa ilman Mikki Hiirtä: kun Ralf "lainaa" Sankarin duunin sotamies Markowskin univormua päästäkseen mukaan räiskintäpeliin, hänen kypäränsä HUD-näytössä on kolme numeroa oikeassa alakulmassa, jotka muodostavat piilokuvan Mikistä. Sokerihuumassa taas on Mikki Hiiren muotoisia minttukaktuksia.

 

Käy kurkkaamassa myös Räyhä-Ralf-kisa Kilpailu-osiossa – voit voittaa hauskan pipon tai Räyhä-Ralf Nintendo DS3-pelin!

Syksy tuo tullessaan lisää piirtäjävieraita, kun Don Rosa saapuu Helsingin kirjamessuille.

Carl Barksin sarjoja ja Don Rosan niihin piirtämiä jatko-osia sisältänyt kirjasarjamme Ankkalegendat on nyt ehtinyt viimeiseen eli kolmanteen osaansa Kultaisen kypärän metsästäjät. Nimitarinaparin, Barksin Kultaisen kypärän ja Rosan Kolumbuksen kadonneiden karttojen, lisäksi seikkaillaan kääpiöintiaanien mailla, rahasäiliön uumenissa sekä Ankkapurhan linnassa Skotlannissa.

Kirjasarjan viimeisen osan kunniaksi Don Rosa kunnioittaa meitä vierailullaan Helsingin kirjamessujen aikana 28.–30. lokakuuta 2016. Alta näet Don Rosan virallisen, Aku Ankka -lehden järjestämän ohjelman kirjamessuviikolle:

Perjantaina 28.10.
kello 12.00–13.30
Don Rosa nimmaroi Suomalaisen kirjakaupan omalla osastolla Helsingin kirjamessuilla

Lauantaina 29.10.
kello 10.30 
Don Rosan haastattelu, kirjamessujen Aleksis Kivi -lava
kello 15.30–18.00 Rosa nimmaroi Suomalaisessa kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, Helsinki

Sunnuntai 30.10.
kello 12.30–15.00
Rosa nimmaroi Akateemisessa kirjakaupassa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Venetsian ankkamaestro Giorgio Cavazzano vierailee Suomessa viikolla 41.

Niin Aku Ankan taskukirjoista kuin Aku Ankka -lehdestäkin tuttu piirtäjämestari Giorgio Cavazzano saapuu visiitille Suomeen viikolla 41. Vierailunsa aikana Cavazzano nimmaroi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Tarkan aikataulun voit katsoa alta:

Perjantaina 14.10. kello 16–18 Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu, Tampere)

Lauantaina 15.10. kello 12–14 Suomalainen kirjakauppa (Jumbo, Vantaa)

Yksi kirjasyksyn komeimmista uutuuksista on juurikin Giorgio Cavazzanon piirtämän sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisu, josta voit lukea lisää tästä. Kirjassa nähdään nimitarinan lisäksi kaksi muutakin mestarin piirtämää tarinaa. Cavazzano on ahkerin Aku Ankan taskukirjoihin taiteillut tekijä, sillä hänen piirtämiään sarjoja on Taskareissa julkaistu kaikkein eniten. Lataamosta niitä löytyy peräti yli 200!

 

Olemme uudistamassa Aku Ankan maan mainiota digitaalista sarjakuva-aittaa Lataamoa, ja  nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uudistukseen.

Lataamon keksijäkaartilaisena pääset kertomaan, millainen Lataamon pitäisi juuri sinun mielestäsi olla ja kantamaan oman kortesi kekoon uuden ja uljaan Lataamon muutostöissä. Pääset myös kokeilemaan uusia muutoksia ensimmäisten joukossa ja vaikuttamaan siihen, tulevatko testattavat toiminnot ylipäätään käyttöön tai millaisina ne käyttöön otetaan. Keksijäkaartilaisten ensimmäisenä tehtävänä on esimerkiksi kokeilla, millaista uutta lukunäkymää olemme Lataamoon kaavailleet.

Pääset mukaan keksijäkaartiin liittymällä Facebook-ryhmään ”Aku Ankka Lataamo - kehitys” tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com. Ja kuka tahansa voi tulla mukaan! Mitä enemmän testaajia on, sitä hauskemman ja paremman Lataamon osaamme tehdä.

Nyt syksyn kirjasadon komein uutuus on vihdoin kaupoissa. Toimituksessa lehteillään ylpeinä Aki Kaurismäen, Kari Korhosen ja Giorgio Cavazzanon yhteistyönä syntyneen sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisua.

Idea sarjakuvasta sai alkunsa vuoden 2015 keväällä, kun toimittaja Kirsi Ahonen haastatteli Giorgio Cavazzanoa Roope-setä-lehden platinanumeroa 4/2015 varten. Taiteilija kertoi, kuinka hienoa olisi vielä kerran päästä piirtämään jokin todellinen klassikkosarja vaikkapa elokuvan maailmasta. Tällöin päätoimittaja Aki Hyyppä ja suomen paras ja ainoa ankkataiteilija Kari Korhonen löivät viisaat päänsä yhteen ja lähtivät miettimään, mikä elokuvataiteen suomalainen merkkiteos taipuisi hienosti ankkasarjakuvaksi. Vaihtoehtoja oli useita, mutta voittajaksi valikoitui Aki Kaurismäen palkittu Mies vailla menneisyyttä. Kun vielä ohjaaja itsekin innostui projektista, Korhonen sai ruveta hommiin. Ja vuoden kuluttua Cavazzanolla olikin jo edessään kuvakäsikirjoitus, joka ennen pitkää jalostui siksi helmeksi, joka nyt on kaikkien ihailtavissa. Piirtäjän toive siis toteutui, ja kuten hän itse kirjan haastattelussa toteaa, hän taitaa tätä nykyä olla Disney-taiteilijoista se, joka on piirtänyt eniten elokuvamaailmaan sijoittuvia sarjoja.

Toimitukselle Ankka vailla menneisyyttä -sarja oli siinä mielessä poikkeuksellinen työ, että kerrankin hahmot pantiin puhumaan muuta kuin ankkalinnaa. Tarinaa lukiessa saattaa huomata, kuinka poikkeuksellisen pelkistettyjä kuplatekstit paikoin ovat – siis näin aina silloin, kun ruutujen tapahtumat mukailevat uskollisesti Kaurismäen elokuvan kohtauksia. Aku puhuu siis kaurismäkeä, ei ankkaa! Kuten aina ankkasarjakuvien käsikirjoituksia työstäessään, Korhonen on tehnyt tämänkin sarjan käsikirjoituksen englanniksi, ja totta kai sovittanut elokuvan ankkojen maailmaan. Niinpä toimituksen tehtäväksi jäi katsoa, että tekstit seuraavat suomennettuna mahdollisimman tarkkaan kaurismäkeläisiä polkuja. Toki perinteistä ankkakieltäkin sarjassa kuullaan: etenkin kun Aku on sarjakuvan alussa armoton lörpöttelijä. Häneen puistonpenkillä saatu isku näet vaikuttaa päinvastoin kuin Kaurismäen elokuvan Mieheen, joka menee tällistä mykäksi. Vaan kuinkas sitten käykään? Sen saatte itse selvittää.

Toivottavasti teillä on yhtä hauskaa kirjaa lukiessanne kuin meillä oli sitä tehdessämme!

Puotipuksu tiedottaa

Ankka vailla menneisyyttä löytyy myös Ankan kaupasta. Pääset sinne tästä.