Monet ovat kyselleet, pystyykö Aku Ankkaa lukemaan netissä tai ylipäätään sähköisesti. Kyllä vain pystyy, kunhan tietää, mistä etsiä.

Aku Ankka -lehden perinteikäs ”käyttöliittymä” on pysynyt lähes samanlaisena vuodesta 1951 asti. Siihen on syynsä: paperilehti on kevyt kannatella ja mahtuu näppärästi vaikka koululaukkuun. Lisäksi omaan kirjahyllyyn tai mummolan vintille hillottujen vanhojen lehtien lukemisessa on aivan oma tunnelmansa.

Maailma on kuitenkin muuttunut melkoisesti kuudessakymmenessä vuodessa. Nykyisin nopea nettiyhteys on arkipäivää myös monella mökillä ja mummolassa, ja älypuhelimet ja täppärit ovat yleistymään päin. Ei siis ihme, että monien mielestä olisi kätevää ladata ankallisaarteita myös suoraan näytölle. Onneksi Akkari on perinteisyydestään huolimatta tiukasti mukana kehityksen kelkassa.

Disney Comics -sovellus

Trendikkäisiin iLaitteisiin (iPad, iPhone, iPod Touch) hurahtaneille on tarjolla mainio Disney Comics -sovellus, jonka kautta voi ostaa Akkari- ja Taskari-tarinoita yksittäin tai parin tarinan nippuina. Sovellus löytyy iTunesista ainakin hakusanoilla ”Aku Ankka”, ”sarjis”, ”Disney” ja ”Comics”. Vaikka esittelytekstit ja -kuvat ovat kansainvälisistä julkaisukiemuroista johtuen englanniksi, kannattaa ladata sovellus rohkeasti laitteeseen. Sekä itse sovellus että sen kautta ostettavat sarjakuvat ovat nimittäin suomenkielisiä ja tietysti taattua ankallislaatua.

Koska sovellus on ollut saatavilla vasta muutaman kuukauden, tarjonta on vielä aika rajallista. Uusia sarjiksia tulee kuitenkin tarjolle aina kunkin kuukauden ensimmäisellä ehjällä viikolla, ja jo nyt valikoimassa on tavallisempien tarinoiden lisäksi esimerkiksi Barks-klassikoita ja Marco Rotan pitkiä seikkailusarjoja. Barksin pitkistä seikkailusarjiksista voisi mainita erityisesti tarinat Alaskan armoilla ja Aku Ankka muinaisessa Persiassa.

Ankkaa netissä

Netissä virallista Ankka-sarjakuvaa on tarjolla enemmän tai vähemmän säännöllisesti Aku Ankka -lehden ja sen ulkomaisten sisarjulkaisujen sivustoilla. (Mikäpä muuten olisi parempi tapa opiskella kieltä kuin sarjakuvaa? Esimerkiksi Kalle Ankan sivuilla, www.kalleanka.se, voit lukea osiossa Spel&Skoj/Deckargåtor Mikin dekkaripähkinöitä.) Piraattiversioitakin on toki verkko väärällään, mutta niitä emme mainosta tämän enempää. Tekijänoikeussäännösten alaisen materiaalin skannaaminen nettiin on nimittäin ihan oikeasti laitonta, vaikkei sen lukeminen järin rikolliselta tuntuisikaan.

Todelliset sähköiset klassikot

Sitten vihdoin todellisiin sähköisiin klassikoihin! Viime vuonna tarjosimme lehden 60-vuotisjuhlan kunniaksi lukijoille maistiaisia eri vuosikymmenten Akkareista, ja nyt olemme koonneet osan niistä tähän iloksenne uudelleen.

1950-luku

Aku Ankan näytenumero joululta 1951 on klassikoiden klassikko, jonka tarinat eivät varmasti sen kummempia esittelyjä kaipaa. Hyvä sarjakuva kestää lukemattomia lukukertoja – tämä lehti on siitä kiistaton todiste.

Toinen 1950-luvulle sijoittuva klasarimme sisältää Barksin klassikon Jäätelökivääri, joka ilmestyi viime vuoden numerossa 37 uudelleen nimellä Kiisselikivääri. Moinen käännösten käpälöinti kirvoitti keskustelua ja tuohtumustakin, mutta kuten tarinan toimittanut maisteri Valli totesi, uusi nimi on lähempänä alkukielistä nimeä (The Custard Gun). Akkarin ensimmäisellä vuosikymmenellä sarjojen hahmokirjo oli paljon nykyistä laveampi, ja niinpä tässä lehdessä nähdään Akun lisäksi Minni, Heluna, Sepe, Pikku Hukka sekä Lumikin hiiriystävät Huli ja Vili. 

1960-luku

Myös 1960-luvun lehdissä seikkailivat monet nykyisin harvinaiset hahmot: esimerkkinumerossamme vuodelta 1961 voi ihailla Al Hubbardin letkeästi piirtämää Pepi-sarjaa sekä Jack Bradburyn Tiku ja Taku -taidetta. Barksia on luonnollisesti tarjolla tässäkin setissä: viisisivuinen Roope-tarina Kala maksuvälineenä.

Vuoden 1968 makupala taas on varsinaista Tony Strobl -ilotulitusta: peräti kolme neljästä tarinasta on Stroblin käsialaa. Yksi niistä, Superhessu yövartijana, ilmestyi muuten uudelleen tämän vuoden numerossa 4. Mainio sauma harjoittaa vertailevaa sarjakuvatutkimusta.

1970-luku

Kesäkuun ensimmäinen numero vuodelta 1974 sisältää – ei ehkä kovin yllättäen – mukavan setin Barksia: klassisen Aku vastaan Hannu -iloittelun ynnä kesäisen Pelle-tarinan. Lisäksi lehdessä on ensimmäinen osa Rodolfo Ciminon ja Giorgio Cavazzanon Faaraon aarteet -jatkiksesta ja harvinaisempien hamojen ystäviä varmasti ilahduttava Superhessu-lyhäri, jossa nähdään myös Pikku-Pelle.

1980-luku

Vuoden 1988 toukokuulta peräisin oleva näytekappaleemme alkaa mukavasti 1980-lukua suvereenisti hallinneen Vicarin taiteilemalla johtosarjalla. Tämän lehden Barks-pläjäys on kymmensivuinen Uintikilpailu, ja Mustakaapua kaipailleita ilahduttanee lehden lopussa oleva Mikki-jatkiksen alku.

1990-luku

Viime vuosituhannen loppupuoli oli Aku Ankassa paitsi Vicarin, myös Don Rosan kultakautta. Toinen eksemplaareistamme on vuoden 1990 ensimmäinen numero, joka alkaa Vicarin käsialaa olevalla uudenvuodentarinalla. Kyytipojaksi on tarjolla Rosan ratkiriemukas Jos metsään haluat mennä nyt sekä Mikki-mestari Paul Murryn jatkotarinan alku. Siinä on muuten mukana Velmu Viurusilmä, jota ei liiemmin ole viime vuosina Akkarissa nähty. Kannattaa siis tutustua!

Sen jälkeen voi harpata suoraan vuoteen 1999: tämän lehden sähköinen klassikko on ensimmäinen osa Don Rosan seikkailutarinasta Pako Kielletystä laaksosta, joka tietenkin viittaa Barksin tarinaan Kielletty laakso.

Hauskoja sähköisiä lukuhetkiä, toivottaa Aku Ankan toimitus!

Syksy tuo tullessaan lisää piirtäjävieraita, kun Don Rosa saapuu Helsingin kirjamessuille.

Carl Barksin sarjoja ja Don Rosan niihin piirtämiä jatko-osia sisältänyt kirjasarjamme Ankkalegendat on nyt ehtinyt viimeiseen eli kolmanteen osaansa Kultaisen kypärän metsästäjät. Nimitarinaparin, Barksin Kultaisen kypärän ja Rosan Kolumbuksen kadonneiden karttojen, lisäksi seikkaillaan kääpiöintiaanien mailla, rahasäiliön uumenissa sekä Ankkapurhan linnassa Skotlannissa.

Kirjasarjan viimeisen osan kunniaksi Don Rosa kunnioittaa meitä vierailullaan Helsingin kirjamessujen aikana 28.–30. lokakuuta 2016. Alta näet Don Rosan virallisen, Aku Ankka -lehden järjestämän ohjelman kirjamessuviikolle:

Perjantaina 28.10.
kello 12.00–13.30
Don Rosa nimmaroi Suomalaisen kirjakaupan omalla osastolla Helsingin kirjamessuilla

Lauantaina 29.10.
kello 10.30 
Don Rosan haastattelu, kirjamessujen Aleksis Kivi -lava
kello 15.30–18.00 Rosa nimmaroi Suomalaisessa kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, Helsinki

Sunnuntai 30.10.
kello 12.30–15.00
Rosa nimmaroi Akateemisessa kirjakaupassa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Venetsian ankkamaestro Giorgio Cavazzano vierailee Suomessa viikolla 41.

Niin Aku Ankan taskukirjoista kuin Aku Ankka -lehdestäkin tuttu piirtäjämestari Giorgio Cavazzano saapuu visiitille Suomeen viikolla 41. Vierailunsa aikana Cavazzano nimmaroi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Tarkan aikataulun voit katsoa alta:

Perjantaina 14.10. kello 16–18 Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu, Tampere)

Lauantaina 15.10. kello 12–14 Suomalainen kirjakauppa (Jumbo, Vantaa)

Yksi kirjasyksyn komeimmista uutuuksista on juurikin Giorgio Cavazzanon piirtämän sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisu, josta voit lukea lisää tästä. Kirjassa nähdään nimitarinan lisäksi kaksi muutakin mestarin piirtämää tarinaa. Cavazzano on ahkerin Aku Ankan taskukirjoihin taiteillut tekijä, sillä hänen piirtämiään sarjoja on Taskareissa julkaistu kaikkein eniten. Lataamosta niitä löytyy peräti yli 200!

 

Olemme uudistamassa Aku Ankan maan mainiota digitaalista sarjakuva-aittaa Lataamoa, ja  nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uudistukseen.

Lataamon keksijäkaartilaisena pääset kertomaan, millainen Lataamon pitäisi juuri sinun mielestäsi olla ja kantamaan oman kortesi kekoon uuden ja uljaan Lataamon muutostöissä. Pääset myös kokeilemaan uusia muutoksia ensimmäisten joukossa ja vaikuttamaan siihen, tulevatko testattavat toiminnot ylipäätään käyttöön tai millaisina ne käyttöön otetaan. Keksijäkaartilaisten ensimmäisenä tehtävänä on esimerkiksi kokeilla, millaista uutta lukunäkymää olemme Lataamoon kaavailleet.

Pääset mukaan keksijäkaartiin liittymällä Facebook-ryhmään ”Aku Ankka Lataamo - kehitys” tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com. Ja kuka tahansa voi tulla mukaan! Mitä enemmän testaajia on, sitä hauskemman ja paremman Lataamon osaamme tehdä.

Nyt syksyn kirjasadon komein uutuus on vihdoin kaupoissa. Toimituksessa lehteillään ylpeinä Aki Kaurismäen, Kari Korhosen ja Giorgio Cavazzanon yhteistyönä syntyneen sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisua.

Idea sarjakuvasta sai alkunsa vuoden 2015 keväällä, kun toimittaja Kirsi Ahonen haastatteli Giorgio Cavazzanoa Roope-setä-lehden platinanumeroa 4/2015 varten. Taiteilija kertoi, kuinka hienoa olisi vielä kerran päästä piirtämään jokin todellinen klassikkosarja vaikkapa elokuvan maailmasta. Tällöin päätoimittaja Aki Hyyppä ja suomen paras ja ainoa ankkataiteilija Kari Korhonen löivät viisaat päänsä yhteen ja lähtivät miettimään, mikä elokuvataiteen suomalainen merkkiteos taipuisi hienosti ankkasarjakuvaksi. Vaihtoehtoja oli useita, mutta voittajaksi valikoitui Aki Kaurismäen palkittu Mies vailla menneisyyttä. Kun vielä ohjaaja itsekin innostui projektista, Korhonen sai ruveta hommiin. Ja vuoden kuluttua Cavazzanolla olikin jo edessään kuvakäsikirjoitus, joka ennen pitkää jalostui siksi helmeksi, joka nyt on kaikkien ihailtavissa. Piirtäjän toive siis toteutui, ja kuten hän itse kirjan haastattelussa toteaa, hän taitaa tätä nykyä olla Disney-taiteilijoista se, joka on piirtänyt eniten elokuvamaailmaan sijoittuvia sarjoja.

Toimitukselle Ankka vailla menneisyyttä -sarja oli siinä mielessä poikkeuksellinen työ, että kerrankin hahmot pantiin puhumaan muuta kuin ankkalinnaa. Tarinaa lukiessa saattaa huomata, kuinka poikkeuksellisen pelkistettyjä kuplatekstit paikoin ovat – siis näin aina silloin, kun ruutujen tapahtumat mukailevat uskollisesti Kaurismäen elokuvan kohtauksia. Aku puhuu siis kaurismäkeä, ei ankkaa! Kuten aina ankkasarjakuvien käsikirjoituksia työstäessään, Korhonen on tehnyt tämänkin sarjan käsikirjoituksen englanniksi, ja totta kai sovittanut elokuvan ankkojen maailmaan. Niinpä toimituksen tehtäväksi jäi katsoa, että tekstit seuraavat suomennettuna mahdollisimman tarkkaan kaurismäkeläisiä polkuja. Toki perinteistä ankkakieltäkin sarjassa kuullaan: etenkin kun Aku on sarjakuvan alussa armoton lörpöttelijä. Häneen puistonpenkillä saatu isku näet vaikuttaa päinvastoin kuin Kaurismäen elokuvan Mieheen, joka menee tällistä mykäksi. Vaan kuinkas sitten käykään? Sen saatte itse selvittää.

Toivottavasti teillä on yhtä hauskaa kirjaa lukiessanne kuin meillä oli sitä tehdessämme!

Puotipuksu tiedottaa

Ankka vailla menneisyyttä löytyy myös Ankan kaupasta. Pääset sinne tästä.