Aku Ankka kohtaa elämässään milloin minkäkinlaisia vastuksia, mutta selviää niistä tavalla tai toisella.

Aku Ankka – tai englanninkielisesti ja oikein virallisesti Donald Fauntleroy Duck – esittäytyi ensimmäisen kerran suurelle yleisölle piirrosfilmissä The Wise Little Hen (Viisas Kana Kananen) 9. kesäkuuta 1934. Sarjakuvassa räpyläniekka nähtiin muutamaa kuukautta myöhemmin syyskuussa 1934 Al Taliaferron taiteilemana. Suomalaisten tietoisuuteen ankka puolestaan rääkäisi itsensä lehdenmyyjänä Ted Osbornen käsikirjoittamassa ja Floyd Gottfredsonin piirtämässä sarjakuvastripissä vuonna 1935.

Aviisien kaupittelun jälkeen Aku on ehtinyt astella jos jonkinlaista urapolkua pitkin. Hän on nostanut liksaa muiden muassa kalatarkastajana, eräoppaana ja setelinsilittäjänä, ja onhan Aku häärinyt supersankarinakin Taikaviitaksi naamioituneena sekä salaisena agenttina Aku Ankan taskukirjojen Tuplanolla-sarjoissa. Ennen kuin merimiesnuttuisesta vaappujasta tuli ahkera – sillä se hän loppujen lopuksi vaikuttaa olevan – kaikenlaisiin työtehtäviin itsensä vapaaehtoisesti laittava ankka, hän ehti niittää mainetta kärkkäänä kiukkupussina Mikin matkassa toimittaen välillä Hessun virkaa pallokorvan hupaisana ystävänä. Koska räpyläniekan yritykset erilaisilla työurilla usein karahtavat kiville, on onni, että osaava margariininpakkaaja saa aina paikan Kattivaaran margariinitehtaan linjastolta.

Alkuaikojen Aku oli pitkänokkainen, kapeakalloinen ankanrääpäle, jonka käämit kärähtivät sekunnin sadasosassa. Jääräpäisen siipiniekan ulkomuoto alkoi kuitenkin muotoutua kohti nykyistä jo Al Taliaferron varhaisissa sarjoissa. Ankkamestari Carl Barks antoi silti viimeisen silauksen Akulle. Tosin vaikka karaktääri jalostui Barksin myötä moniulotteisemmaksi, Aku ei vieläkään osaa oikein hillitä hermojaan.

Vuonna 1937 Aku sai huollettavakseen kolme kullanmurua – Tupun, Hupun ja Lupun. Pojat asettuivat oikeastaan saman tien pysyvästi Akun kanssa samaan osoitteeseen, joka vuosien saatossa on ollut niin Paratiisitiellä, Juustokadulla (AA 3A/1957) kuin Manalankujallakin (AA 14/1980). Englanninkielisissä sarjiksissa Akun osoitteeksi on mainittu mm. 13 Quack Street (tarinassa The Day Duckburg Got Dyed eli Kohtalokas väriaine) ja 1313 Webfoot Walk (tarinassa The Secret of Atlantis eli Atlantiksen arvoitus).

Mitä Akun syntymäpäivään tulee, se ei olekaan simppeleistä simppelein selvitettävä. The Three Caballeros -animaatiossa vuodelta 1944 sen nimittäin kerrotaan olevan perjantai 13. päivä ja Donald’s Happy Birthday -piirroslyhärissä (1949) vaappujan juhlapäiväksi on merkitty 13. maaliskuuta. Pulma on ratkaistu päättelemällä, että Aku on munittu 13. päivä maaliskuuta ja kuoriutuminen tapahtui kesäkuussa – maaliskuun 13. päivä 1934 ei tosin ole perjantaita nähnytkään.

Vuosi 2012 on Aku Ankassa omistettu sankareille. Vuoden mittaan tarkastellaan hiukan lähemmin kahtatoista sankarillista hahmoa, ja kunkin kuukauden sankari saa myös loistaa aina kolmessa numerossa keskimääräistä useamman sarjakuvan tähtenä. Kaikki valokeilaan päätyvät hahmot eivät suinkaan ole supersankareita, vaan mukaan mahtuu myös hahmoja, joiden sankaruus on enemmän sisäistä laatua tai kallistuu suorastaan antisankaruuden puolelle.

Syksy tuo tullessaan lisää piirtäjävieraita, kun Don Rosa saapuu Helsingin kirjamessuille.

Carl Barksin sarjoja ja Don Rosan niihin piirtämiä jatko-osia sisältänyt kirjasarjamme Ankkalegendat on nyt ehtinyt viimeiseen eli kolmanteen osaansa Kultaisen kypärän metsästäjät. Nimitarinaparin, Barksin Kultaisen kypärän ja Rosan Kolumbuksen kadonneiden karttojen, lisäksi seikkaillaan kääpiöintiaanien mailla, rahasäiliön uumenissa sekä Ankkapurhan linnassa Skotlannissa.

Kirjasarjan viimeisen osan kunniaksi Don Rosa kunnioittaa meitä vierailullaan Helsingin kirjamessujen aikana 28.–30. lokakuuta 2016. Alta näet Don Rosan virallisen, Aku Ankka -lehden järjestämän ohjelman kirjamessuviikolle:

Perjantaina 28.10.
kello 12.00–13.30
Don Rosa nimmaroi Suomalaisen kirjakaupan omalla osastolla Helsingin kirjamessuilla

Lauantaina 29.10.
kello 10.30 
Don Rosan haastattelu, kirjamessujen Aleksis Kivi -lava
kello 15.30–18.00 Rosa nimmaroi Suomalaisessa kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, Helsinki

Sunnuntai 30.10.
kello 12.30–15.00
Rosa nimmaroi Akateemisessa kirjakaupassa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Venetsian ankkamaestro Giorgio Cavazzano vierailee Suomessa viikolla 41.

Niin Aku Ankan taskukirjoista kuin Aku Ankka -lehdestäkin tuttu piirtäjämestari Giorgio Cavazzano saapuu visiitille Suomeen viikolla 41. Vierailunsa aikana Cavazzano nimmaroi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Tarkan aikataulun voit katsoa alta:

Perjantaina 14.10. kello 16–18 Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu, Tampere)

Lauantaina 15.10. kello 12–14 Suomalainen kirjakauppa (Jumbo, Vantaa)

Yksi kirjasyksyn komeimmista uutuuksista on juurikin Giorgio Cavazzanon piirtämän sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisu, josta voit lukea lisää tästä. Kirjassa nähdään nimitarinan lisäksi kaksi muutakin mestarin piirtämää tarinaa. Cavazzano on ahkerin Aku Ankan taskukirjoihin taiteillut tekijä, sillä hänen piirtämiään sarjoja on Taskareissa julkaistu kaikkein eniten. Lataamosta niitä löytyy peräti yli 200!

 

Olemme uudistamassa Aku Ankan maan mainiota digitaalista sarjakuva-aittaa Lataamoa, ja  nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uudistukseen.

Lataamon keksijäkaartilaisena pääset kertomaan, millainen Lataamon pitäisi juuri sinun mielestäsi olla ja kantamaan oman kortesi kekoon uuden ja uljaan Lataamon muutostöissä. Pääset myös kokeilemaan uusia muutoksia ensimmäisten joukossa ja vaikuttamaan siihen, tulevatko testattavat toiminnot ylipäätään käyttöön tai millaisina ne käyttöön otetaan. Keksijäkaartilaisten ensimmäisenä tehtävänä on esimerkiksi kokeilla, millaista uutta lukunäkymää olemme Lataamoon kaavailleet.

Pääset mukaan keksijäkaartiin liittymällä Facebook-ryhmään ”Aku Ankka Lataamo - kehitys” tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com. Ja kuka tahansa voi tulla mukaan! Mitä enemmän testaajia on, sitä hauskemman ja paremman Lataamon osaamme tehdä.

Nyt syksyn kirjasadon komein uutuus on vihdoin kaupoissa. Toimituksessa lehteillään ylpeinä Aki Kaurismäen, Kari Korhosen ja Giorgio Cavazzanon yhteistyönä syntyneen sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisua.

Idea sarjakuvasta sai alkunsa vuoden 2015 keväällä, kun toimittaja Kirsi Ahonen haastatteli Giorgio Cavazzanoa Roope-setä-lehden platinanumeroa 4/2015 varten. Taiteilija kertoi, kuinka hienoa olisi vielä kerran päästä piirtämään jokin todellinen klassikkosarja vaikkapa elokuvan maailmasta. Tällöin päätoimittaja Aki Hyyppä ja suomen paras ja ainoa ankkataiteilija Kari Korhonen löivät viisaat päänsä yhteen ja lähtivät miettimään, mikä elokuvataiteen suomalainen merkkiteos taipuisi hienosti ankkasarjakuvaksi. Vaihtoehtoja oli useita, mutta voittajaksi valikoitui Aki Kaurismäen palkittu Mies vailla menneisyyttä. Kun vielä ohjaaja itsekin innostui projektista, Korhonen sai ruveta hommiin. Ja vuoden kuluttua Cavazzanolla olikin jo edessään kuvakäsikirjoitus, joka ennen pitkää jalostui siksi helmeksi, joka nyt on kaikkien ihailtavissa. Piirtäjän toive siis toteutui, ja kuten hän itse kirjan haastattelussa toteaa, hän taitaa tätä nykyä olla Disney-taiteilijoista se, joka on piirtänyt eniten elokuvamaailmaan sijoittuvia sarjoja.

Toimitukselle Ankka vailla menneisyyttä -sarja oli siinä mielessä poikkeuksellinen työ, että kerrankin hahmot pantiin puhumaan muuta kuin ankkalinnaa. Tarinaa lukiessa saattaa huomata, kuinka poikkeuksellisen pelkistettyjä kuplatekstit paikoin ovat – siis näin aina silloin, kun ruutujen tapahtumat mukailevat uskollisesti Kaurismäen elokuvan kohtauksia. Aku puhuu siis kaurismäkeä, ei ankkaa! Kuten aina ankkasarjakuvien käsikirjoituksia työstäessään, Korhonen on tehnyt tämänkin sarjan käsikirjoituksen englanniksi, ja totta kai sovittanut elokuvan ankkojen maailmaan. Niinpä toimituksen tehtäväksi jäi katsoa, että tekstit seuraavat suomennettuna mahdollisimman tarkkaan kaurismäkeläisiä polkuja. Toki perinteistä ankkakieltäkin sarjassa kuullaan: etenkin kun Aku on sarjakuvan alussa armoton lörpöttelijä. Häneen puistonpenkillä saatu isku näet vaikuttaa päinvastoin kuin Kaurismäen elokuvan Mieheen, joka menee tällistä mykäksi. Vaan kuinkas sitten käykään? Sen saatte itse selvittää.

Toivottavasti teillä on yhtä hauskaa kirjaa lukiessanne kuin meillä oli sitä tehdessämme!

Puotipuksu tiedottaa

Ankka vailla menneisyyttä löytyy myös Ankan kaupasta. Pääset sinne tästä.