Suurisydämisen hongankolistajan sankaruus on henkistä sorttia: hän ei ikinä yritä olla mitään muuta kuin oma hömelö itsensä.

Höhöttävä, hapsuhäntäinen maalaiskoira, josta vuosien saatossa muotoutui nyky-Hessu, on animaattori Art Babbittin luomus vuodelta 1932. Kunnioitettavaan 80 vuoden ikään ehtinyt koheltaja nähtiin siis ensi kertaa nimenomaan valkokankaalla. Sarjakuviin Hessu päätyi vuonna 1933 Floyd Gottfredsonin taiteilemana. Kyseinen sanomalehtisarjis, jossa sankarimme tekee kinoksista niin sanotusti selvää, on julkaistu Suomessa kolmesti, viimeksi Hessu Hopon juhlakirjassa (2012).

Alkujaan Hessu ja Aku vuorottelivat piirretyissä Mikin aisaparina, mutta lopulta rooli lankesi Hessun huterille harteille. Onneksi Hessun persoonan suomat mahdollisuudet oivallettiin pian, eikä hän jäänyt pelkäksi sivuhahmoksi.

Jo 1930-luvun puolella Hessu alkoi vilahdella yhä useammin erilaisissa yksisivuisissa, ja 1940-luvun vaihteesta lähtien hän on seikkaillut myös ihan ikiomissa sarjiksissaan. Lisäväriä lupsakan höntin toilailuihin tuo nerokas sukulaispoika Pikku-Pelle, joka astui kuvioihin 1954 Bill Wrightin piirtämässä tarinassa. Suomessa Oppia ikä kaikki ilmestyi vasta 2002 Mä Hessu -juhlakirjassa.

Toisinaan Hessun erikoisen ajattelun seuraukset saavat koko kaupungin sekaisin. Erityisesti silloin, kun soppaa hämmentää myös Kuru Korppi, kaaos on taattu. Kuru on käsikirjoittaja Bill Walshin ja piirtäjä Manuel Gonzalesin aikaansaannos, joka tavattiin ensimmäistä kertaa sunnuntaistripissä vuonna 1949 (Akkarissa Tämä kauppa ei korpea nähtiin 10/1999). Eläinkaupasta hommattu siivekäs on ehkä omistajaansa nokkelampi, muttei taatusti jää jälkeen järjenjuoksun omalaatuisessa polveilussa.

Hessulta eivät ideat lopu kesken. Hän katsoo maailmaa eri vinkkelistä kuin me muut, eikä ota paineita siitä, miten asiat mukamas tulisi hoitaa. Ehkäpä siksi Ankkalinnan kaduilla kaikuu varsin usein iloinen "Höhöö!", joka on pitkänhuiskean Hessun lempihuudahdus. Vaikka hyväntahtoinen hönömme kuvataan toisinaan pelkurina, hän on muun muassa pitänyt leijonaa lemmikkinä. Syy anarkistiseen urheuteen lienee tosin se, että yhteiskunnan normit ja logiikan säännöt olankohautuksella ohittava Hessu ei useimmiten edes tajua pelätä, oli vaarana sitten paheksunta tai popsituksi tuleminen.

Hessulla riittää tunnetusti pituutta eikä hänen jalkojakaan voi kovin pieniksi sanoa – kengännumero kun on kunnioitettava 52. Liekö kellään muulla Hopon suvussa yhtä suuria popoja ostettavanaan? Ehkä on sillä sukunäkö vaikuttaa kulkevan melko vahvana yhdellä jos toisellakin Hopolla. Tunnetuimpia Hessun sukulaisia ovat varmasti arkeologiserkku Indiana Hopo sekä jo edellä mainittu Pikku-Pelle.

Höhöö! Ja sitten vain sarjakuvista nauttimaan!

Vuosi 2012 on Aku Ankassa omistettu sankareille. Vuoden mittaan tarkastellaan hiukan lähemmin kahtatoista sankarillista hahmoa, ja kunkin kuukauden sankari saa myös loistaa aina kolmessa numerossa keskimääräistä useamman sarjakuvan tähtenä. Kaikki valokeilaan päätyvät hahmot eivät suinkaan ole supersankareita, vaan mukaan mahtuu myös hahmoja, joiden sankaruus on enemmän sisäistä laatua tai kallistuu suorastaan antisankaruuden puolelle.

Syksy tuo tullessaan lisää piirtäjävieraita, kun Don Rosa saapuu Helsingin kirjamessuille.

Carl Barksin sarjoja ja Don Rosan niihin piirtämiä jatko-osia sisältänyt kirjasarjamme Ankkalegendat on nyt ehtinyt viimeiseen eli kolmanteen osaansa Kultaisen kypärän metsästäjät. Nimitarinaparin, Barksin Kultaisen kypärän ja Rosan Kolumbuksen kadonneiden karttojen, lisäksi seikkaillaan kääpiöintiaanien mailla, rahasäiliön uumenissa sekä Ankkapurhan linnassa Skotlannissa.

Kirjasarjan viimeisen osan kunniaksi Don Rosa kunnioittaa meitä vierailullaan Helsingin kirjamessujen aikana 28.–30. lokakuuta 2016. Alta näet Don Rosan virallisen, Aku Ankka -lehden järjestämän ohjelman kirjamessuviikolle:

Perjantaina 28.10.
kello 12.00–13.30
Don Rosa nimmaroi Suomalaisen kirjakaupan omalla osastolla Helsingin kirjamessuilla

Lauantaina 29.10.
kello 10.30 
Don Rosan haastattelu, kirjamessujen Aleksis Kivi -lava
kello 15.30–18.00 Rosa nimmaroi Suomalaisessa kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, Helsinki

Sunnuntai 30.10.
kello 12.30–15.00
Rosa nimmaroi Akateemisessa kirjakaupassa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Venetsian ankkamaestro Giorgio Cavazzano vierailee Suomessa viikolla 41.

Niin Aku Ankan taskukirjoista kuin Aku Ankka -lehdestäkin tuttu piirtäjämestari Giorgio Cavazzano saapuu visiitille Suomeen viikolla 41. Vierailunsa aikana Cavazzano nimmaroi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Tarkan aikataulun voit katsoa alta:

Perjantaina 14.10. kello 16–18 Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu, Tampere)

Lauantaina 15.10. kello 12–14 Suomalainen kirjakauppa (Jumbo, Vantaa)

Yksi kirjasyksyn komeimmista uutuuksista on juurikin Giorgio Cavazzanon piirtämän sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisu, josta voit lukea lisää tästä. Kirjassa nähdään nimitarinan lisäksi kaksi muutakin mestarin piirtämää tarinaa. Cavazzano on ahkerin Aku Ankan taskukirjoihin taiteillut tekijä, sillä hänen piirtämiään sarjoja on Taskareissa julkaistu kaikkein eniten. Lataamosta niitä löytyy peräti yli 200!

 

Olemme uudistamassa Aku Ankan maan mainiota digitaalista sarjakuva-aittaa Lataamoa, ja  nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uudistukseen.

Lataamon keksijäkaartilaisena pääset kertomaan, millainen Lataamon pitäisi juuri sinun mielestäsi olla ja kantamaan oman kortesi kekoon uuden ja uljaan Lataamon muutostöissä. Pääset myös kokeilemaan uusia muutoksia ensimmäisten joukossa ja vaikuttamaan siihen, tulevatko testattavat toiminnot ylipäätään käyttöön tai millaisina ne käyttöön otetaan. Keksijäkaartilaisten ensimmäisenä tehtävänä on esimerkiksi kokeilla, millaista uutta lukunäkymää olemme Lataamoon kaavailleet.

Pääset mukaan keksijäkaartiin liittymällä Facebook-ryhmään ”Aku Ankka Lataamo - kehitys” tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com. Ja kuka tahansa voi tulla mukaan! Mitä enemmän testaajia on, sitä hauskemman ja paremman Lataamon osaamme tehdä.

Nyt syksyn kirjasadon komein uutuus on vihdoin kaupoissa. Toimituksessa lehteillään ylpeinä Aki Kaurismäen, Kari Korhosen ja Giorgio Cavazzanon yhteistyönä syntyneen sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisua.

Idea sarjakuvasta sai alkunsa vuoden 2015 keväällä, kun toimittaja Kirsi Ahonen haastatteli Giorgio Cavazzanoa Roope-setä-lehden platinanumeroa 4/2015 varten. Taiteilija kertoi, kuinka hienoa olisi vielä kerran päästä piirtämään jokin todellinen klassikkosarja vaikkapa elokuvan maailmasta. Tällöin päätoimittaja Aki Hyyppä ja suomen paras ja ainoa ankkataiteilija Kari Korhonen löivät viisaat päänsä yhteen ja lähtivät miettimään, mikä elokuvataiteen suomalainen merkkiteos taipuisi hienosti ankkasarjakuvaksi. Vaihtoehtoja oli useita, mutta voittajaksi valikoitui Aki Kaurismäen palkittu Mies vailla menneisyyttä. Kun vielä ohjaaja itsekin innostui projektista, Korhonen sai ruveta hommiin. Ja vuoden kuluttua Cavazzanolla olikin jo edessään kuvakäsikirjoitus, joka ennen pitkää jalostui siksi helmeksi, joka nyt on kaikkien ihailtavissa. Piirtäjän toive siis toteutui, ja kuten hän itse kirjan haastattelussa toteaa, hän taitaa tätä nykyä olla Disney-taiteilijoista se, joka on piirtänyt eniten elokuvamaailmaan sijoittuvia sarjoja.

Toimitukselle Ankka vailla menneisyyttä -sarja oli siinä mielessä poikkeuksellinen työ, että kerrankin hahmot pantiin puhumaan muuta kuin ankkalinnaa. Tarinaa lukiessa saattaa huomata, kuinka poikkeuksellisen pelkistettyjä kuplatekstit paikoin ovat – siis näin aina silloin, kun ruutujen tapahtumat mukailevat uskollisesti Kaurismäen elokuvan kohtauksia. Aku puhuu siis kaurismäkeä, ei ankkaa! Kuten aina ankkasarjakuvien käsikirjoituksia työstäessään, Korhonen on tehnyt tämänkin sarjan käsikirjoituksen englanniksi, ja totta kai sovittanut elokuvan ankkojen maailmaan. Niinpä toimituksen tehtäväksi jäi katsoa, että tekstit seuraavat suomennettuna mahdollisimman tarkkaan kaurismäkeläisiä polkuja. Toki perinteistä ankkakieltäkin sarjassa kuullaan: etenkin kun Aku on sarjakuvan alussa armoton lörpöttelijä. Häneen puistonpenkillä saatu isku näet vaikuttaa päinvastoin kuin Kaurismäen elokuvan Mieheen, joka menee tällistä mykäksi. Vaan kuinkas sitten käykään? Sen saatte itse selvittää.

Toivottavasti teillä on yhtä hauskaa kirjaa lukiessanne kuin meillä oli sitä tehdessämme!

Puotipuksu tiedottaa

Ankka vailla menneisyyttä löytyy myös Ankan kaupasta. Pääset sinne tästä.