Jos jätevyöry uhkaa, viattomia eläinparkoja sorretaan tai luonnontuho lyö päälle, ei hätää – Sudenpennut rientävät apuun.

Maailmanlaajuisen partiojärjestön tunnetuimmat jäsenet ovat luonnollisesti kymmenen tähden kenraalit Tupu, Hupu ja Lupu. Heidän erätaitoja terästävä harrastuksensa esiteltiin Ankan suvun ystäville Carl Barksin käsikirjoittamassa ja piirtämässä kymmensivuisessa seikkailussa Operation St. Bernard vuonna 1951 (Pelastusoperaatio Huurusolassa ilmestyi Akkarissa 4/1972). Sarjassa juonisoppaa hämmentää myös Tuomenmarjoihin ammoin kuulunut Aku, joka vuosien saatossa on muutenkin auliisti jakanut pojille retkeilytietouttaan – yleensä vähemmän menestyksekkäästi.

Kaikkia eläviä olentoja arvostavista Sudenpennuista välittyy oivallisesti Barksin humanismi ja kunnioitus luontoa kohtaan. Nuo sillanrakentamisen mestarit ja pienten metsäneläjien sankarit ovatkin rehtiyden ja reiluuden perikuvia, onneksi sentään barksmaisella ilkikurisuudella höystettynä. Kunnolliset kolkkapojat esimerkiksi hiiltyvät hetkessä joutuessaan ottamaan mittaa tyttövartio Peukaloisista, jota luotsaa varsin kunnianhimoinen ja tormakka täti. Aivan yhtä omanarvontuntoisia ovat Sudenpentujen korkea-arvoiset johtajat, jotka jakelevat ylväsryhtisinä prenikoita kunnostautuneille partiolaisille. Aivan oman lukunsa tietenkin ansaitsisivat prenikoiden ohella mainitut arvonimet, kuten vaikkapa Ä.R.M.Ä.T.T.I. (Äärettömän Rauhallisuuden, Mittaamattoman Älyllisyyden ja Tavattoman Tyyneyden Ihannekuva) tai P.U.S.K.A.L.A.L.L.I. (Pahasti Uhanalaisten Sienten, Kääpien ja muiden Arvoituksellisten Lahottajien Ansioituneille Löytäjille Luvattu Ilo). Unohtaa ei sovi myöskään partiojoukon arvostettua koirajäsentä. Kenraali Nuuh tavattiin ensimmäisen kerran hupailussa Dodgin Miss Daisy, joka nähtiin Akkarissa 27/1960.

Barksin ohella monien suosikki Sudenpentu-tarinoiden luojien kaartissa on Don Rosa, joka iloittelee suorastaan estottomasti sudarititteleillä sekä järjestön niin sanotulla salaisella aseella, Sudenpentujen käsikirjalla. Kirja oli ankanpoikien apuna ensimmäistä kertaa vuonna 1954 Barksin jatkosarjassa The Secret of Atlantis (Atlantiksen arvoitus, joka nähtiin vuoden ensimmäisessä Aku Ankassa). Don Rosan tarinassa The Guardians Of The Lost Library vuodelta 1993 (Kadonneen kirjaston vartijat, AA 44/2003) kerrotaan, että opus perustuu Aleksandrian kirjaston mittaamattomiin tietovarantoihin. Siksi sen sivuilta löytyvät niin muinaislyydian kielioppi kuin keskiaikaiset kartatkin.

Ties mihin sitä päätyy, kun lähtee Sudenpentujen kelkkaan. Siispä pesukarhulakki päähän ja kohti seikkailuja!

Vuosi 2012 on Aku Ankassa omistettu sankareille. Vuoden mittaan tarkastellaan hiukan lähemmin kahtatoista sankarillista hahmoa, ja kunkin kuukauden sankari saa myös loistaa aina kolmessa numerossa keskimääräistä useamman sarjakuvan tähtenä. Kaikki valokeilaan päätyvät hahmot eivät suinkaan ole supersankareita, vaan mukaan mahtuu myös hahmoja, joiden sankaruus on enemmän sisäistä laatua tai kallistuu suorastaan antisankaruuden puolelle.

Syksy tuo tullessaan lisää piirtäjävieraita, kun Don Rosa saapuu Helsingin kirjamessuille.

Carl Barksin sarjoja ja Don Rosan niihin piirtämiä jatko-osia sisältänyt kirjasarjamme Ankkalegendat on nyt ehtinyt viimeiseen eli kolmanteen osaansa Kultaisen kypärän metsästäjät. Nimitarinaparin, Barksin Kultaisen kypärän ja Rosan Kolumbuksen kadonneiden karttojen, lisäksi seikkaillaan kääpiöintiaanien mailla, rahasäiliön uumenissa sekä Ankkapurhan linnassa Skotlannissa.

Kirjasarjan viimeisen osan kunniaksi Don Rosa kunnioittaa meitä vierailullaan Helsingin kirjamessujen aikana 28.–30. lokakuuta 2016. Alta näet Don Rosan virallisen, Aku Ankka -lehden järjestämän ohjelman kirjamessuviikolle:

Perjantaina 28.10.
kello 12.00–13.30
Don Rosa nimmaroi Suomalaisen kirjakaupan omalla osastolla Helsingin kirjamessuilla

Lauantaina 29.10.
kello 10.30 
Don Rosan haastattelu, kirjamessujen Aleksis Kivi -lava
kello 15.30–18.00 Rosa nimmaroi Suomalaisessa kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, Helsinki

Sunnuntai 30.10.
kello 12.30–15.00
Rosa nimmaroi Akateemisessa kirjakaupassa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Venetsian ankkamaestro Giorgio Cavazzano vierailee Suomessa viikolla 41.

Niin Aku Ankan taskukirjoista kuin Aku Ankka -lehdestäkin tuttu piirtäjämestari Giorgio Cavazzano saapuu visiitille Suomeen viikolla 41. Vierailunsa aikana Cavazzano nimmaroi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Tarkan aikataulun voit katsoa alta:

Perjantaina 14.10. kello 16–18 Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu, Tampere)

Lauantaina 15.10. kello 12–14 Suomalainen kirjakauppa (Jumbo, Vantaa)

Yksi kirjasyksyn komeimmista uutuuksista on juurikin Giorgio Cavazzanon piirtämän sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisu, josta voit lukea lisää tästä. Kirjassa nähdään nimitarinan lisäksi kaksi muutakin mestarin piirtämää tarinaa. Cavazzano on ahkerin Aku Ankan taskukirjoihin taiteillut tekijä, sillä hänen piirtämiään sarjoja on Taskareissa julkaistu kaikkein eniten. Lataamosta niitä löytyy peräti yli 200!

 

Olemme uudistamassa Aku Ankan maan mainiota digitaalista sarjakuva-aittaa Lataamoa, ja  nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uudistukseen.

Lataamon keksijäkaartilaisena pääset kertomaan, millainen Lataamon pitäisi juuri sinun mielestäsi olla ja kantamaan oman kortesi kekoon uuden ja uljaan Lataamon muutostöissä. Pääset myös kokeilemaan uusia muutoksia ensimmäisten joukossa ja vaikuttamaan siihen, tulevatko testattavat toiminnot ylipäätään käyttöön tai millaisina ne käyttöön otetaan. Keksijäkaartilaisten ensimmäisenä tehtävänä on esimerkiksi kokeilla, millaista uutta lukunäkymää olemme Lataamoon kaavailleet.

Pääset mukaan keksijäkaartiin liittymällä Facebook-ryhmään ”Aku Ankka Lataamo - kehitys” tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com. Ja kuka tahansa voi tulla mukaan! Mitä enemmän testaajia on, sitä hauskemman ja paremman Lataamon osaamme tehdä.

Nyt syksyn kirjasadon komein uutuus on vihdoin kaupoissa. Toimituksessa lehteillään ylpeinä Aki Kaurismäen, Kari Korhosen ja Giorgio Cavazzanon yhteistyönä syntyneen sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisua.

Idea sarjakuvasta sai alkunsa vuoden 2015 keväällä, kun toimittaja Kirsi Ahonen haastatteli Giorgio Cavazzanoa Roope-setä-lehden platinanumeroa 4/2015 varten. Taiteilija kertoi, kuinka hienoa olisi vielä kerran päästä piirtämään jokin todellinen klassikkosarja vaikkapa elokuvan maailmasta. Tällöin päätoimittaja Aki Hyyppä ja suomen paras ja ainoa ankkataiteilija Kari Korhonen löivät viisaat päänsä yhteen ja lähtivät miettimään, mikä elokuvataiteen suomalainen merkkiteos taipuisi hienosti ankkasarjakuvaksi. Vaihtoehtoja oli useita, mutta voittajaksi valikoitui Aki Kaurismäen palkittu Mies vailla menneisyyttä. Kun vielä ohjaaja itsekin innostui projektista, Korhonen sai ruveta hommiin. Ja vuoden kuluttua Cavazzanolla olikin jo edessään kuvakäsikirjoitus, joka ennen pitkää jalostui siksi helmeksi, joka nyt on kaikkien ihailtavissa. Piirtäjän toive siis toteutui, ja kuten hän itse kirjan haastattelussa toteaa, hän taitaa tätä nykyä olla Disney-taiteilijoista se, joka on piirtänyt eniten elokuvamaailmaan sijoittuvia sarjoja.

Toimitukselle Ankka vailla menneisyyttä -sarja oli siinä mielessä poikkeuksellinen työ, että kerrankin hahmot pantiin puhumaan muuta kuin ankkalinnaa. Tarinaa lukiessa saattaa huomata, kuinka poikkeuksellisen pelkistettyjä kuplatekstit paikoin ovat – siis näin aina silloin, kun ruutujen tapahtumat mukailevat uskollisesti Kaurismäen elokuvan kohtauksia. Aku puhuu siis kaurismäkeä, ei ankkaa! Kuten aina ankkasarjakuvien käsikirjoituksia työstäessään, Korhonen on tehnyt tämänkin sarjan käsikirjoituksen englanniksi, ja totta kai sovittanut elokuvan ankkojen maailmaan. Niinpä toimituksen tehtäväksi jäi katsoa, että tekstit seuraavat suomennettuna mahdollisimman tarkkaan kaurismäkeläisiä polkuja. Toki perinteistä ankkakieltäkin sarjassa kuullaan: etenkin kun Aku on sarjakuvan alussa armoton lörpöttelijä. Häneen puistonpenkillä saatu isku näet vaikuttaa päinvastoin kuin Kaurismäen elokuvan Mieheen, joka menee tällistä mykäksi. Vaan kuinkas sitten käykään? Sen saatte itse selvittää.

Toivottavasti teillä on yhtä hauskaa kirjaa lukiessanne kuin meillä oli sitä tehdessämme!

Puotipuksu tiedottaa

Ankka vailla menneisyyttä löytyy myös Ankan kaupasta. Pääset sinne tästä.