Satoi tai paistoi, sarjakuvia on hauska lukea. Tässä vinkkejä kesäpäivien ratoksi.

Ihan ankkana
Aku Ankka 75 vuotta
Sanoma Magazines Finland 2009

Sarjakuva sopii kaikenikäisille

Komea kovakantinen opus pitää sisällään Ankan parhaiden tekijöiden sarjoja Barksin Uima-altaasta Don Rosan Ahneen palkkaan. Mukana on myös kokonaista kolme ennen näkemätöntä sarjaa Vicarilta. Kari Korhonen ja Kai Vainiomäki antavat suomalaisväriä hienolle kokoelmalle.


Danier
Havank 1
Aivopähkinä
Apollo 2009

Sarjakuva sopii nuorille ja aikuisille

Nimimerkin Danier takaa paljastuu Ankka-maestro Daan Jippes, joka on piirtänyt jännitysalbumin hollantilaisen dekkariklassikon pohjalta. Häikäisevän upean opuksen jippo piilee siinä, että Jippes jäljittelee virtuoosimaisesti 1950-luvun mestaripiirtäjien Franquinin ja Willin tyyliä. Kirja muistuttaa värimaailmaa myöten Pikon ja Fantasion 1950-luvun seikkailuja. Lukukokemus on visuaalisena elämyksenä niin tyrmäävä, ettei kimurantilla juonella ole oikeastaan suuremmin väliä.


Juba
Minerva 2
Jääkarhun sydän
Otava 2009

Sarjakuva sopii kaikenikäisille

Pikkutyttö Minerva jatkaa seikkailuja huippusuositun suomalaistekijän hurmaavassa lastensarjakuvassa. Tällä kertaa Minerva lentää kiikkutuolilla pohjoisnavalle ja joutuu yllättäen ihan eri seikkailuun kuin alun perin oli tarkoitus. Hänen pitää pelastaa maailman viimeinen jääkarhu verenhimoisen merinorsun kynsistä. Juban mielikuvitus laukkaa samalla tavalla kuin edellisessä albumissa. Piirrostyyli miellyttää silmää yksityiskohdillaan, sillä Juba on piirtänyt originaalisivut ykkösosaa suurempaan kokoon.


Goscinny ja Uderzo
Kuinka Obelix putosi pienenä tietäjän taikajuomapataan
Egmont Kustannus 2009

Sarjakuva sopii kaikenikäisille

Tämä ei oikeastaan ole sarjakuva lainkaan, vaan todella kauniisti kuvitettu kuvakirja siitä, miten Asterixin parhaasta kaverista Obelixista tuli väkivahva. Uderzo on piirtäjänä aivan huippu. Suomessa albumi on ilmestynyt alkujaan 1989, ja tämä laitos eroaa siitä ainoastaan uuden kansikuvan ja laajemman esipuheen suhteen.


Neil Gaiman ja P. Craig Russell
Coraline
Egmont Kustannus 2009

Sarjakuva sopii nuorille ja aikuisille

Fantasiakirjailija Neil Gaimanin kertomus Coraline-tytöstä taipuu moneksi. Se ilmestyi ensin romaanina, sitten P. Craig Russell sovitti sen hienosti sarjakuvaksi ja vieläpä se nähtiin meilläkin elokuvateattereissa pyörineenä nukkeanimaationa. Hyvä tarina kestää monet ilmaisumuodot. Ja hyvä tarina Coraline onkin, parasta mitä Gaiman on kirjoittanut pitkään aikaan.
Kertomuksessa Coraline perheineen muuttaa uuteen taloon, jossa on salaperäinen ovi. Sen takaa Coraline löytää rinnakkaistodellisuuden, jossa asustavat myös toiset isä ja äiti. Vai onko kyseessä jotain paljon kammottavampaa? Juttu sisältää niin paljon oikeita kauhuelementtejä, että pienimpien lukijoiden ei ehkä kannata tarttua siihen. Muut tuskin pystyvät laskemaan sarjakuvaa käsistään ennen kuin ovat päässeet loppuun asti.


Karstein Volle
Käsi sydämellä
100 tosiasiaa maailmalta
Arktinen banaani 2009

Sarjakuva sopii nuorille ja aikuisille

Norjalaissyntyinen, Suomessa asuva Karstein Volle piirtää puolen sivun sarjoja, joissa hän kertoo omaperäisen näkemyksensä siitä, miten asiat oikeasti ovat. Volle tietää, että maailmantalous on pieni koira nimeltä Isabella ja että sarjakuvapiirtäjät syntyvät vanhemman sarjakuvapiirtäjän puraisusta. Hän myös paljastaa, miksi kannattaa rummuttaa pöytää sormillaan ja miksi ei kannata avata sateenvarjoa sisällä. Volle on täysiverinen satiirikko, jonka iva osuu useammin maaliinsa kuin ei.


Aku Ankka
Ankkalinnan nokkamies
Aku-sarjoja 1930-luvulta 2000-luvulle
Sanoma Magazines Finland 2009

Sarjakuva sopii kaikenikäisille

Tymäkkä albumi kokoaa Akun parhaiden tekijöiden sarjoja vuosikymmeneltä toiselle alkaen Al Taliaferron sunnuntaisarjoista ja päätyen suosittuun brasilialaispiirtäjään Carlos Motaan. Kokoelman muhkein pläjäys on harvoin nähty Barks-klassikko Luotilaakson sheriffi. Mukana ovat myös Jack Bradbury, Tony Strobl, Giorgio Cavazzano ja Don Rosa, joilta kaikilta on oikein edustavat näytteet.


Achdé ja Gerra
Lucky Luke
Uudet seikkailut 3
Mies Washingtonista
Egmont Kustannus 2009

Sarjakuva sopii kaikenikäisille

Mies Washingtonista on Lucky Luken uusista seikkailuista onnistunein, vaikka sarja jääkin varjoksi entisestään Goscinnyn käsikirjoittamiin huipputarinoihin verrattuna.
Lucky Luke palkataan presidenttiehdokkaan turvaksi vaalikiertueelle ympäri Yhdysvaltoja, sillä hänen henkensä pelätään olevan vaarassa. Huumoria haetaan perinteisistä juonenkäänteistä, laajan manteren eri seutujen paikallispiirteistä ja viittauksista nykypäivään, mutta aika vaisuksi jäljittelyksi meno kuitenkin jää. Verratkaapa albumia vaikka lähtökohdaltaan samantapaiseen Lucky Luke -seikkailuun Suuriruhtinas, niin huomaatte eron. Goscinny oli paitsi nerokas humoristi myös tarinankerronnan rautainen ammattilainen.


Daniel Branca
Ankantekijät 11
Mestari ja muusa
Sanoma Magazines Finland 2009

Sarjakuva sopii kaikenikäisille

Argentiinalainen Daniel Branca jos kuka on ansainnut oman kirjan Ankantekijät-sarjassa. Traagisen nuorena menehtynyt Branca (1951-2005) oli Vicarin ohella Aku Ankka -lehden kantavia voimia 1980- ja -90-luvuilla. Kuten tämän kokoelman sarjoista hyvin ilmenee, Branca oli vertaansa vailla olevan ilmeikäs piirtäjä. Kirjaan sisältyy myös Kari Korhosen kirjoittama tarina Kohtalokas 65, jonka Branca nimesi yhdeksi omista suosikkisarjoistaan.


Ilpo Koskela
Paholaisen kuiskaus
Arktinen banaani 2009

Sarjakuva sopii nuorille ja aikuisille

Oululaisen Ilpo Koskelan komea kirja Paholaisen kuiskaus kertoo kansainvälisen seikkailijan Aleks Revelin edesottamuksista Kuubassa kylmän sodan kuumimpina hetkinä huhtikuussa 1961. Revel kumppaneineen on saanut tehtäväkseen toimittaa viestin sikarintekijä Menendezille.
Koskelan piirrostyylissä näkee kaikuja Hugo Prattin tyylistä, ja yhden lisävärin taidokas käyttö luo kiehtovan helteistä tunnelmaa. Kirjan esipuheessa kerrotaan taustaa ajan tapahtumille ja esitellään Kuuban sikarikulttuuria.


Jacques Martin
Alix 13
Karthagon aave
Apollo 2009

Sarjakuva sopii nuorille ja aikuisille

Belgialaisen nuorisosarjakuvan klassikko saa jatkoa suomennoksella Karthagon aave. Antiikin aikaan sijoittuvan sarjan tässä osassa nuori gallialainen Alix palaa roomalaisten valloittamaan Karthagon kaupunkiin Pohjois-Afrikkaan ja tempautuu heti mukaan salaperäisiin tapahtumiin. Mikä on roomalaisia öisin vainoava mystinen valoilmiö? Onko se valloitettujen karthagolaisten haamu? Alix myös kohtaa yllättäen vanhan vihamiehensä. Vaikka sekä piirrostyyli että tarinankerronta on hieman jähmeää, yksityiskohtien runsaus ja tekijän paneutuneisuus viehättävät vastustamattomasti.


Hermann ja Greg
Comanche 3
Wyomingin sudet
Apollo 2009

Sarjakuva sopii nuorille ja aikuisille

Lännensarjakuvan klassikossa Kolmen Kuutosen karjatilan porukka sotkeutuu tällä kertaa Dobbsin veljesten rosvokoplan ajojahtiin. Heidän avukseen tulee saarnamies Braggshaw, joka ei ole ihan sitä mitä näyttää. Dynaaminen kerronta ja raju meininki ovat kuin parhaista lännenelokuvista. Touhu äityy välillä aika väkivaltaiseksi, joten ihan pienien lukijoiden on syytä jättää seikkailu väliin.


Carl Barks
Ankalliskirjasto 9
Suuret setelit
Carl Barksin rahakkaimmat tarinat
Sanoma Magazines Finland 2009

Sarjakuva sopii kaikenikäisille

Nykyisessä talouskriisin kurimuksessa on ajankohtaista koota Barksin raha-aiheisia sarjoja samojen kansien sisään. Kokoelman helmi on klassikoiden klassikko Ovela Roope-setä, jossa visukinttu joutuu puolustamaan omaisuuttaan Karhukoplan kavalilta konnilta. Mukana on parikin Roopen ja Kulta-Into Piin mittelöä maailman rikkaimman ankan tittelistä. Taloustoimittaja Juhana Rossi vertaa hauskassa esipuheessaan Roopea rahamaailman oikeisiin mahtimiehiin.


Alan Moore ja Alan Davis
Kapteeni Britannia
Egmont Kustannus 2009

Sarjakuva sopii nuorille ja aikuisille

Käsikirjoittaja Alan Moore tunnetaan monista nykysarjakuvan merkkiteoksista. Esimerkiksi sarjakuvaromaanit Vartijat ja V niin kuin verikosto ovat suorastaan pakollista luettavaa sarjakuvasta kiinnostuneille. Mooren varhaistyö 1980-luvun alkupuoliskolta antaa jo esimakua tulevista mestariteoksista. Aivan päätön tarina brittiläisestä supersankarista Kapteeni Britanniasta tulvii mielikuvituksellisia yksityiskohtia, ja Moore kieputtaa huimaavasti mitä oudoimpia konnia, sankareita ja rinnakkaistodellisuuksia kummallisuuksien karuselliksi. Alan Davis on juuri oikea taiteilija antamaan graafisen asun Mooren visioille.

Roope-setä taas silkkaa platinaa:

Ensi vuosi on paitsi itsenäisen Suomen myös ankkasarjakuvan juhlaa. Vuonna 2017 tulee nimittäin kuluneeksi 90 vuotta italialaispiirtäjien ehdottoman klassikon, Romano Scarpan syntymästä. Roope-setä ottaa varaslähdön juhlavuoteen jo nyt Scarpalle omistetulla platinanumerolla.

 

Jos Roope-sedän edellinen platinanumero oli omistettu uuden piirtäjäsukupolven kirkkaimmalle tähdelle, nyt on vuorossa kiistämätön klassikoiden klassikko, nimittäin itse Romano Scarpa (1927–2005).

Scarpan syntymän 90-vuotisjuhlavuoden kunniaksi tuoreessa Platina-Roopessa (RS 9/2016) on varsinainen helmi taiteilijan uran alkuvaiheilta, nimittäin huikaisevan jännittävä salapoliisitarina Ravut punaviinissä, ja mukana on myös kaksi Suomessa tätä ennen julkaisematonta sarjaa. Lisäksi lehdessä on platinanumeroista tuttuun tapaan taustoittavia artikkeleita, valokuvia ja luonnoksia sekä kirsikkana kakussa Scarpan oppilaan Giorgio Cavazzanon haastattelu.

Yksi lehden kuvista on alla oleva hahmogalleria, jonka Scarpa piirsi Topolinon numeroon 2000 vuonna 1994. Mukana on niin Scarpan luomia hahmoja kuin lukuisia yksityiskohtia hänen tarinoistaan. Tunnistatko ne kaikki? Mikä hahmo tai mikä tarina on kyseessä? Ota haaste vastaan ja auta toimitusta listaamaan koko joukko! Kuva on numeroitu työn helpottamiseksi, voit kirjoittaa ehdotuksesi tämän jutun kommenttikenttään. Tunnistamisen iloa!

 

Syksy tuo tullessaan lisää piirtäjävieraita, kun Don Rosa saapuu Helsingin kirjamessuille.

Carl Barksin sarjoja ja Don Rosan niihin piirtämiä jatko-osia sisältänyt kirjasarjamme Ankkalegendat on nyt ehtinyt viimeiseen eli kolmanteen osaansa Kultaisen kypärän metsästäjät. Nimitarinaparin, Barksin Kultaisen kypärän ja Rosan Kolumbuksen kadonneiden karttojen, lisäksi seikkaillaan kääpiöintiaanien mailla, rahasäiliön uumenissa sekä Ankkapurhan linnassa Skotlannissa.

Kirjasarjan viimeisen osan kunniaksi Don Rosa kunnioittaa meitä vierailullaan Helsingin kirjamessujen aikana 28.–30. lokakuuta 2016. Alta näet Don Rosan virallisen, Aku Ankka -lehden järjestämän ohjelman kirjamessuviikolle:

Perjantaina 28.10.
kello 12.00–13.30
Don Rosa nimmaroi Suomalaisen kirjakaupan omalla osastolla Helsingin kirjamessuilla

Lauantaina 29.10.
kello 10.30 
Don Rosan haastattelu, kirjamessujen Aleksis Kivi -lava
kello 15.30–18.00 Rosa nimmaroi Suomalaisessa kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, Helsinki

Sunnuntai 30.10.
kello 12.30–15.00
Rosa nimmaroi Akateemisessa kirjakaupassa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Venetsian ankkamaestro Giorgio Cavazzano vierailee Suomessa viikolla 41.

Niin Aku Ankan taskukirjoista kuin Aku Ankka -lehdestäkin tuttu piirtäjämestari Giorgio Cavazzano saapuu visiitille Suomeen viikolla 41. Vierailunsa aikana Cavazzano nimmaroi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Tarkan aikataulun voit katsoa alta:

Perjantaina 14.10. kello 16–18 Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu, Tampere)

Lauantaina 15.10. kello 12–14 Suomalainen kirjakauppa (Jumbo, Vantaa)

Yksi kirjasyksyn komeimmista uutuuksista on juurikin Giorgio Cavazzanon piirtämän sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisu, josta voit lukea lisää tästä. Kirjassa nähdään nimitarinan lisäksi kaksi muutakin mestarin piirtämää tarinaa. Cavazzano on ahkerin Aku Ankan taskukirjoihin taiteillut tekijä, sillä hänen piirtämiään sarjoja on Taskareissa julkaistu kaikkein eniten. Lataamosta niitä löytyy peräti yli 200!

 

Olemme uudistamassa Aku Ankan maan mainiota digitaalista sarjakuva-aittaa Lataamoa, ja  nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uudistukseen.

Lataamon keksijäkaartilaisena pääset kertomaan, millainen Lataamon pitäisi juuri sinun mielestäsi olla ja kantamaan oman kortesi kekoon uuden ja uljaan Lataamon muutostöissä. Pääset myös kokeilemaan uusia muutoksia ensimmäisten joukossa ja vaikuttamaan siihen, tulevatko testattavat toiminnot ylipäätään käyttöön tai millaisina ne käyttöön otetaan. Keksijäkaartilaisten ensimmäisenä tehtävänä on esimerkiksi kokeilla, millaista uutta lukunäkymää olemme Lataamoon kaavailleet.

Pääset mukaan keksijäkaartiin liittymällä Facebook-ryhmään ”Aku Ankka Lataamo - kehitys” tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com. Ja kuka tahansa voi tulla mukaan! Mitä enemmän testaajia on, sitä hauskemman ja paremman Lataamon osaamme tehdä.