Lataamo tutuksi, osa 1

Sähköinen sarjispalvelumme Aku Ankka Lataamo täytti vastikään vuoden. Nyt onkin hyvä hetki katsoa, miten untuvikko on ensimmäisen vuoden aikana kehittynyt! Neljästä artikkelista ensimmäinen keskittyy itse pääasiaan eli sarjakuvasisältöön.

Kuten useimmat varmasti jo tietävät, Aku Ankka Lataamo on ennen kaikkea valtava sarjissammio: sieltä löytyvät kutakuinkin kaikki Aku Ankassa julkaistut sarjakuvat. Luettavaa on siis jo lähtökohtaisesti yli 100 000 sivua eli noin kuusi kottikärryllistä, mutta se ei tietenkään lievästä suuruudenhulluudesta kärsivälle Akkarin toimitukselle riitä. Koska pyrimme alati täydellisyyteen, olemme vuoden mittaan kehittäneet Lataamon sarjisvalikoimaa lukijoiden toiveiden mukaan entistäkin houkuttelevammaksi. Lue tästä, miten!

Uusin Akkari!

Syyskuun 10. päivästä alkaen tuorein Aku Ankka ilmestyy Lataamoon samaan aikaan kun paperilehti kolahtaa postilaatikkoon. Tähän astihan uusin Akkari on putkahtanut Lataamon lehtiarkistoon vasta neljä viikkoa paperiversion ilmestymisen jälkeen, mutta nyt siitä pääsee nauttimaan heti myös sähköisesti.

Yksinoikeudella!

Uusimman Aku Ankan lisäksi Lataamoon on kesän alusta lähtien ilmestynyt säännöllisesti myös sarjakuvaa, joka julkaistaan vain Lataamossa. Nämä Lataamo-erikoislehdet ja muut erikoisjulkaisut löytää toistaiseksi Lehtiarkistosta vuoden 2014 kohdalta. Noin kolmannes vain Lataamossa nähtävistä sarjakuvista on materiaalia, jota ei ole aiemmin julkaistu Suomessa laisinkaan, kuten numerosta 27L alkanut Ankat Alpeilla -sarja tai Disneyn uusiin lyhärianimaatioihin pohjautuvat sarjikset. Toinen kolmannes on sarjakuvaa, joka on jo julkaistu esimerkiksi sarjakuvakirjoissa tai Iines-lehdessä, mutta ei Akkarissa, kuten kesäylläritarinat numerossa 30L ja Unkka Ankan ensiesiintyminen (32L).

Arkistojen aarteita!

Viimeinen kolmannes vain Lataamossa nähtävistä sarjakuvista koostuu sähköisistä näköispainoksista, jotka julkaistaan sellaisinaan, toimitukselliset sivut ja mainokset mukaan lukien. Tänä vuonna nostalgikkojen iloksi on tarjoiltu Aku Ankan Karuselli -albumeita, mutta toimituksen aarrearkusta löytyy vielä paljon muutakin. Toiveet ja ehdotukset osoitteeseen
aku.ankka@sanoma.com!

Helmiä!

Nostalgiannälkäisille Aku Ankka Lataamossa riittää siis tutkittavaa pilvin pimein, mutta ei menneiden vuosikertojen selailua kannata vain kalkkiskääkkien huviksi jättää. Siksi toimitus poimiikin usein sarjakuvatärpeiksi herkullisen historiallisia pläjäyksiä. Monet sarjakuvat ovat
varsin ajattomia, kun taas toisissa ajankuva näkyy riemastuttavilla ja jopa hämmentävillä
tavoilla. Tiesittekö muuten, että lehtiarkistosta löytyy myös Disneyleffojen sarjisversioita?
Käykääs lukemassa vaikka Peter Pan, 101 Dalmatialaista tai Davy Crockett! Seuraava Lataamon käyttöohjeartikkeli ilmestyy 15. lokakuuta, ja silloin syvennytään Lataamon teknisiin seikkoihin. Siihen asti viihdyttäviä Akkari-hetkiä kaikille, luittepa sarjanne paperilta tai ruudulta.

Toimituspäällikkö
Seuraa 
Liittynyt13.6.2013

Lataamo-spessuille on tulossa oma osio, kunhan muutama tekninen kehitysprojekti on ensin saatu päätökseen. Nyt ne ovat kieltämättä hieman epäkäytännöllisesti "tavallisten" Akkareiden seassa. Mikä Lataamon erikoisnumeroista muuten on ilahduttanut sinua eniten?

Pim! Olet hypnotisoitu!

Lubu7
Seuraa 
Liittynyt26.10.2011

Olen joulusta asti käyttänyt lataamoa ja ihan hyvhän tuo on. Mielstäni nuo lataamon omat "lehdet" pitäisi pistää omaan kansioon eikä tuonne tämän vuoden lehtien sekaan, mieluusti myös nuo muut lehdet esim riemukaruselli omaan kansioon. 

Nyt syksyn kirjasadon komein uutuus on vihdoin kaupoissa. Toimituksessa lehteillään ylpeinä Aki Kaurismäen, Kari Korhosen ja Giorgio Cavazzanon yhteistyönä syntyneen sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisua.

Idea sarjakuvasta sai alkunsa vuoden 2015 keväällä, kun toimittaja Kirsi Ahonen haastatteli Giorgio Cavazzanoa Roope-setä-lehden platinanumeroa 4/2015 varten. Taiteilija kertoi, kuinka hienoa olisi vielä kerran päästä piirtämään jokin todellinen klassikkosarja vaikkapa elokuvan maailmasta. Tällöin päätoimittaja Aki Hyyppä ja suomen paras ja ainoa ankkataiteilija Kari Korhonen löivät viisaat päänsä yhteen ja lähtivät miettimään, mikä elokuvataiteen suomalainen merkkiteos taipuisi hienosti ankkasarjakuvaksi. Vaihtoehtoja oli useita, mutta voittajaksi valikoitui Aki Kaurismäen palkittu Mies vailla menneisyyttä. Kun vielä ohjaaja itsekin innostui projektista, Korhonen sai ruveta hommiin. Ja vuoden kuluttua Cavazzanolla olikin jo edessään kuvakäsikirjoitus, joka ennen pitkää jalostui siksi helmeksi, joka nyt on kaikkien ihailtavissa. Piirtäjän toive siis toteutui, ja kuten hän itse kirjan haastattelussa toteaa, hän taitaa tätä nykyä olla Disney-taiteilijoista se, joka on piirtänyt eniten elokuvamaailmaan sijoittuvia sarjoja.

Toimitukselle Ankka vailla menneisyyttä -sarja oli siinä mielessä poikkeuksellinen työ, että kerrankin hahmot pantiin puhumaan muuta kuin ankkalinnaa. Tarinaa lukiessa saattaa huomata, kuinka poikkeuksellisen pelkistettyjä kuplatekstit paikoin ovat – siis näin aina silloin, kun ruutujen tapahtumat mukailevat uskollisesti Kaurismäen elokuvan kohtauksia. Aku puhuu siis kaurismäkeä, ei ankkaa! Kuten aina ankkasarjakuvien käsikirjoituksia työstäessään, Korhonen on tehnyt tämänkin sarjan käsikirjoituksen englanniksi, ja totta kai sovittanut elokuvan ankkojen maailmaan. Niinpä toimituksen tehtäväksi jäi katsoa, että tekstit seuraavat suomennettuna mahdollisimman tarkkaan kaurismäkeläisiä polkuja. Toki perinteistä ankkakieltäkin sarjassa kuullaan: etenkin kun Aku on sarjakuvan alussa armoton lörpöttelijä. Häneen puistonpenkillä saatu isku näet vaikuttaa päinvastoin kuin Kaurismäen elokuvan Mieheen, joka menee tällistä mykäksi. Vaan kuinkas sitten käykään? Sen saatte itse selvittää.

Toivottavasti teillä on yhtä hauskaa kirjaa lukiessanne kuin meillä oli sitä tehdessämme!

Aku Ankassa 39/2016 julkaistiin kaksi Laukaan peruskoulun viidesluokkalaisten kääntämää sarjakuvaa, jotka toki oli tavalliseen tapaan Aku Ankan toimituksessa toimitettu. Sinäkin voit kokeilla sarjakuvan suomentamista oheisella yksisivuisella.

Ennen kuin ryhdyt hommiin, lukaise pikainen tiivistelmä Akkarin toimituksen käännösohjeista.

Jos oikeasti mielit kääntäjäksi tulee sinun hallita hyvä ja virheetön suomen kieli. Paina siis mieleesi niin välimerkkisäännöt kuin yhdyssanatkin (tämä pätee muuhunkin kääntämiseen kuin vain Akkarin). Ankkalinnaan eivät kuulu alatyyliset ilmaukset eikä turha väkivallalla uhkailu. Samoin julma solvaaminen katsotaan kaikkea muuta kuin hauskaksi.

Aku Ankkaa ei käännetä sanasta sanaan, vaan toisinaan alkuperäiseen käsikirjoitukseen keksitään nokkelampia sanamuotoja ja vinkeämpiä vitsejä, jotta arkisemmastakin jutusta saadaan hauska. Tässä kohdin Ankkalinnassa poiketaan reippaasti kaunokirjallisesta kääntämisestä, jossa tarkoituksena on noudattaa kirjailijan ääntä. Ankkalinnassa pyrimme siis sujuvasti soljuvaan suomeen, kuitenkin turhia puhekielimäisyyksiä vältellen (Hessukin sanoo vain ”mä” ja ”sä”, mutta puhuu muuten varsin kirjakielisesti).

Kun käännös on valmis, kannattaa se lukea vielä ääneen. Tällöin huomaa usein vielä ne kohdat, joissa teksti ei oikein suju vuoropuhelun lailla – Aku Ankka kun pääosin on juuri vuoropuhelua.

Sitten vain kääntämään!

Voit tulostaa alta sarjakuvasta version, jonka puhekuplat ovat tyhjät. Sitten voit vaikka tekstaamalla kokeilla, miltä kääntämäsi teksti näyttää itse sarjiksessa.

Ankkalegendat-sarjan kolmas osa Kultaisen kypärän metsästäjät ja muita klassikoita tärähtää kirjakauppoihin nyt syyskuussa. Sarjan edellisten osien tavoin se sulkee kansiensa sisään Carl Barksin seikkailuita, joihin Don Rosa on tehnyt oman jatkonsa.

Ankkalegendojen kahdessa aiemmassa osassa on jo saanut hämmästellä Rosan sarjoissa tämän insinöörimäisellä tarkkuudella poimimia yksityiskohtia mestari Barksin sarjoista, eikä Kultaisen kypärän metsästäjissäkään jäädä kyseisestä ilosta paitsi. Sarjan kolmas kirja on muutenkin takuulla fanien mieleen – ainakin rosalaisten fanien – sillä sen aloittaa yksi Kentuckyn ankkakuninkaan omista lapsuuden suosikeista. Mukana on myös monen fanin oma Rosa-suosikki Kirje kotoa. Barksistit puolestaan ilahtunevat sarjasta Aku Ankan atomipommi, joka on julkaistu Suomessa aiemmin vain kahdesti eikä sitä ole koskaan nähty esimerkiksi Aku Ankka -lehdessä.

 

Sarjakuvien lisäksi kirjassa on Rosan esipuhe sekä hänen sarjojaan varten kirjoittamia kommentteja.

Ankkalegendat 3 - Kultaisen kypärän metsästäjät löytyy myös Aku Ankan kaupasta.

Kultaisen kypärän metsästäjät ja muita klassikoita sisältää seuraavat tarinaparit:

Aku Ankka ja kultainen kypärä – Kolumbuksen kadonneet kartat
Roope-setä kääpiöintiaanien maassa – Windigojen mailla
Harvinaisia rahoja – Ahneen palkka
Aku Ankan atomipommi – Avaruuden valloittajat
Vanhan linnan salaisuus – Kirje kotoa

Aku Ankka Lataamoa kehitetään hiljalleen koko ajan. Uusin uutuus on ruutulukija, joka ilahduttanee älypuhelimella sarjakuviaan nauttivia.

Poissa ovat ne päivät, jolloin älyluurilla joutui suurentamaan ja pienentämään sarjakuvasivua, kun nautiskeli ankkojen ja hiirien seikkailuista. Aku Ankka Lataamon Android- ja iOS-sovelluksissa toimii nyt nimittäin vallan kätevä ruutulukija, jonka kanssa sarjiksia voi lukea ruutu kerrallaan.

Ruutulukijan saa päälle kaksoistäppäämällä sarjakuvan ruutua ja ruudusta toiseen siirtyminen onnistuu pyyhkäisemällä tai täppäämällä. Tavalliseen sivunäkymään voi puolestaan palata kaksoistäppäämällä ruutua uudelleen.

Eikä tässä suinkaan vielä kaikki! Aku Ankan taskukirjojen valikoima on lisääntynyt huomattavasti. Arkisto kattaakin jo lähes kaikki Taskarit aivan alusta alkaen. Kirjasto saadaan täydennettyä kokonaiseksi kuluvan syksyn aikana. Pian pääsee siis lukemaan kaikki taskukirjat numerojärjestyksessä, mikäli moisesta urakasta on haaveillut.