Tanskalaisen Egmontin tekijäkaartiin on kuin salaa ilmestynyt yksi suomalainen kynäniekka lisää. Kuinka se kävi? Aku Ankan toimitus kysyy sitä mieheltä itseltään.

Jaakko Seppälä, kuka oikein olet ja miten päädyit tekemään käsikirjoituksia Aku Ankka -lehtiin?

Varsinainen työni on graafikkona mainostoimistopuolella. Sarjakuvia olen piirtänyt aina ja satunnaista huomiotakin on tullut: vuonna 2003 voitimme Markus Miettisen kanssa Akun savonnuskisan ja vuonna 2007 Malinen-sarjallamme Kemin sarjisfestarien strippisarjan. Muun muassa näistä välikohtauksista jäi kytemään ajatus, että omia hauskoina pitämiään töitä kannattaa ennakkoluulottomasti esitellä muillekin.
Aku-kässärien tekijäksi päätyminen ei silti ollut kovin suunnitelmallista. Syksyllä 2014 tein huvikseni kuvan, jossa on kymmenen sarjishahmoa kymmenen eri sarjistaiteilijan tyyliin piirrettynä. Tyylien imitointi nauratti itseäni, ja raapustelin samalla lasteni viihdytykseksi pari mahdollisimman ”aidon” näköistä yksisivuista Aku-tarinaa. Pidin lopputuloksesta niin, että päätin selvittää, missä päin maailmaa tarinoita tuotetaan, ja ilahduttaa pääkallonpaikkaa piirroksillani.
Kun lopulta sain vastauksen, kiinnostusta olivatkin herättäneet nimenomaan ex tempore -käsikirjoitukseni. Luonnostelin seuraavana päivänä kymmenen lyhyttä tarinaa lisää, ja keskusteluyhteys oli avattu. Oli oikeastaan aika ihmeellistä, miten vaivattomasti kaikki eteni. Nähtyäni sitten ensimmäisen tarinani Rodriquesin upeasti piirtämänä en voinut muuta kuin kiittää viisaita kustannustoimittajia, jotka ymmärsivät rohkaista minua keskittymään nimenomaan tarinapuolelle.

Tämä Seppälän mainitsema kuva löytyy osoitteesta malinen.info/malinen/100characters/. Seppälän ja Miettisen savonnos taas on nähty Akkarissa aivan hiljattain, numerossa 38/2015 – ja Akkarin Lataamosta, murrespessusta 4L/2015 voi käydä vielä lukemassa pidemmän tarinan Eto kytö julukisuuven perrään.

Kiitos, toivottavasti näemme jatkossa myös pidempiä Seppälä-tarinoita! Mitä Akkarissa ilmestyneitä sarjakuvia muuten itse pidät erityisen onnistuneina ja miksi?

Luin juuri uudelleen Don Rosa -klassikon Valvova silmä, jossa selviää, miten Aku pystyy erottamaan ankanpojat toisistaan. Aihe on läsnä lähes kaikissa ankkatarinoissa, mutta vasta Rosa keksi käsitellä sitä ajatuksella. Lukijana tyydyttävimpiä ovat juuri tällaiset hetket, kun vaikkapa hahmojen taustoja avataan. Myös viittaukset muihin tarinoihin ja perinteisten sääntöjen ulkopuolelle astuminen ruutujakoa tai kronologiaa muokkaamalla ovat kutkuttavia – esimerkkejä on paljon.
Sääntöjen rikkominen tietysti vaatii sen, että pohjatyöt on tehty hyvin. Nostan hattua päivittäisstrippien kirjoittajille (Bob Karp, Bill Walsh jne). Joka päivä uusi gägi vuosi-kymmenten ajan – tuhansia ellei kymmeniä tuhansia vitsejä samaan melko tiukkaan formaattiin. Todellisia ammattilaisia!

Aku Ankan juhlavuonna 2011 lehdessä ilmestyi useampikin suomalaisen tunnetun kynäniekan käsikirjoittama sarja. Nyt kyseiset sarjat, joiden kirjoittajina ovat mm. Anssi Kela ja Jari sekä Kalle Tervo, on koottu yhteen ja samaan digitaaliseen lehteen, jonka voi lukea Aku Ankka Lataamossa.

AkeMake
Seuraa 
Liittynyt18.6.2012

Seppälä, Suomesta!

Tutustuin tarkemmin tuohon kuvaan, jossa Seppälä imitoi eri piirtäjien tyylejä. Täytyy sanoa, että hänellä todella on silmää tuohon. Piirrokset ovat laadukkaita ja niistä on helppo erottaa haettu piirrostyyli. Nerokas idea piirtää tuollainen ja se toimii loistavasti. Seppälällä olisi selvästi lahjoja myös piirtäjäksi.
Lue kommentti

Syksy tuo tullessaan lisää piirtäjävieraita, kun Don Rosa saapuu Helsingin kirjamessuille.

Carl Barksin sarjoja ja Don Rosan niihin piirtämiä jatko-osia sisältänyt kirjasarjamme Ankkalegendat on nyt ehtinyt viimeiseen eli kolmanteen osaansa Kultaisen kypärän metsästäjät. Nimitarinaparin, Barksin Kultaisen kypärän ja Rosan Kolumbuksen kadonneiden karttojen, lisäksi seikkaillaan kääpiöintiaanien mailla, rahasäiliön uumenissa sekä Ankkapurhan linnassa Skotlannissa.

Kirjasarjan viimeisen osan kunniaksi Don Rosa kunnioittaa meitä vierailullaan Helsingin kirjamessujen aikana 28.–30. lokakuuta 2016. Alta näet Don Rosan virallisen, Aku Ankka -lehden järjestämän ohjelman kirjamessuviikolle:

Perjantaina 28.10.
kello 12.00–13.30
Don Rosa nimmaroi Suomalaisen kirjakaupan omalla osastolla Helsingin kirjamessuilla

Lauantaina 29.10.
kello 10.30 
Don Rosan haastattelu, kirjamessujen Aleksis Kivi -lava
kello 15.30–18.00 Rosa nimmaroi Suomalaisessa kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, Helsinki

Sunnuntai 30.10.
kello 12.30–15.00
Rosa nimmaroi Akateemisessa kirjakaupassa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Venetsian ankkamaestro Giorgio Cavazzano vierailee Suomessa viikolla 41.

Niin Aku Ankan taskukirjoista kuin Aku Ankka -lehdestäkin tuttu piirtäjämestari Giorgio Cavazzano saapuu visiitille Suomeen viikolla 41. Vierailunsa aikana Cavazzano nimmaroi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Tarkan aikataulun voit katsoa alta:

Perjantaina 14.10. kello 16–18 Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu, Tampere)

Lauantaina 15.10. kello 12–14 Suomalainen kirjakauppa (Jumbo, Vantaa)

Yksi kirjasyksyn komeimmista uutuuksista on juurikin Giorgio Cavazzanon piirtämän sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisu, josta voit lukea lisää tästä. Kirjassa nähdään nimitarinan lisäksi kaksi muutakin mestarin piirtämää tarinaa. Cavazzano on ahkerin Aku Ankan taskukirjoihin taiteillut tekijä, sillä hänen piirtämiään sarjoja on Taskareissa julkaistu kaikkein eniten. Lataamosta niitä löytyy peräti yli 200!

 

Olemme uudistamassa Aku Ankan maan mainiota digitaalista sarjakuva-aittaa Lataamoa, ja  nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uudistukseen.

Lataamon keksijäkaartilaisena pääset kertomaan, millainen Lataamon pitäisi juuri sinun mielestäsi olla ja kantamaan oman kortesi kekoon uuden ja uljaan Lataamon muutostöissä. Pääset myös kokeilemaan uusia muutoksia ensimmäisten joukossa ja vaikuttamaan siihen, tulevatko testattavat toiminnot ylipäätään käyttöön tai millaisina ne käyttöön otetaan. Keksijäkaartilaisten ensimmäisenä tehtävänä on esimerkiksi kokeilla, millaista uutta lukunäkymää olemme Lataamoon kaavailleet.

Pääset mukaan keksijäkaartiin liittymällä Facebook-ryhmään ”Aku Ankka Lataamo - kehitys” tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com. Ja kuka tahansa voi tulla mukaan! Mitä enemmän testaajia on, sitä hauskemman ja paremman Lataamon osaamme tehdä.

Nyt syksyn kirjasadon komein uutuus on vihdoin kaupoissa. Toimituksessa lehteillään ylpeinä Aki Kaurismäen, Kari Korhosen ja Giorgio Cavazzanon yhteistyönä syntyneen sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisua.

Idea sarjakuvasta sai alkunsa vuoden 2015 keväällä, kun toimittaja Kirsi Ahonen haastatteli Giorgio Cavazzanoa Roope-setä-lehden platinanumeroa 4/2015 varten. Taiteilija kertoi, kuinka hienoa olisi vielä kerran päästä piirtämään jokin todellinen klassikkosarja vaikkapa elokuvan maailmasta. Tällöin päätoimittaja Aki Hyyppä ja suomen paras ja ainoa ankkataiteilija Kari Korhonen löivät viisaat päänsä yhteen ja lähtivät miettimään, mikä elokuvataiteen suomalainen merkkiteos taipuisi hienosti ankkasarjakuvaksi. Vaihtoehtoja oli useita, mutta voittajaksi valikoitui Aki Kaurismäen palkittu Mies vailla menneisyyttä. Kun vielä ohjaaja itsekin innostui projektista, Korhonen sai ruveta hommiin. Ja vuoden kuluttua Cavazzanolla olikin jo edessään kuvakäsikirjoitus, joka ennen pitkää jalostui siksi helmeksi, joka nyt on kaikkien ihailtavissa. Piirtäjän toive siis toteutui, ja kuten hän itse kirjan haastattelussa toteaa, hän taitaa tätä nykyä olla Disney-taiteilijoista se, joka on piirtänyt eniten elokuvamaailmaan sijoittuvia sarjoja.

Toimitukselle Ankka vailla menneisyyttä -sarja oli siinä mielessä poikkeuksellinen työ, että kerrankin hahmot pantiin puhumaan muuta kuin ankkalinnaa. Tarinaa lukiessa saattaa huomata, kuinka poikkeuksellisen pelkistettyjä kuplatekstit paikoin ovat – siis näin aina silloin, kun ruutujen tapahtumat mukailevat uskollisesti Kaurismäen elokuvan kohtauksia. Aku puhuu siis kaurismäkeä, ei ankkaa! Kuten aina ankkasarjakuvien käsikirjoituksia työstäessään, Korhonen on tehnyt tämänkin sarjan käsikirjoituksen englanniksi, ja totta kai sovittanut elokuvan ankkojen maailmaan. Niinpä toimituksen tehtäväksi jäi katsoa, että tekstit seuraavat suomennettuna mahdollisimman tarkkaan kaurismäkeläisiä polkuja. Toki perinteistä ankkakieltäkin sarjassa kuullaan: etenkin kun Aku on sarjakuvan alussa armoton lörpöttelijä. Häneen puistonpenkillä saatu isku näet vaikuttaa päinvastoin kuin Kaurismäen elokuvan Mieheen, joka menee tällistä mykäksi. Vaan kuinkas sitten käykään? Sen saatte itse selvittää.

Toivottavasti teillä on yhtä hauskaa kirjaa lukiessanne kuin meillä oli sitä tehdessämme!

Puotipuksu tiedottaa

Ankka vailla menneisyyttä löytyy myös Ankan kaupasta. Pääset sinne tästä.