Millaisella kulkupelillä Akun tulisi sinun mielestäsi huristella? Nyt kaikilla visionääreillä on tilaisuus saada suunnittelemansa auto Akun alle.

Kuten tunnettua, Aku on jo vuosikymmenet huristellut vanhalla uskollisella 313:llaan. Auto ei ole Akulle vain sieluton peltilehmä, vaan hän suhtautuu hyrysysynsä oikkuihin kuin inhimillisen olennon temppuiluun. Kuinka monet kerrat Aku onkaan sanonut ystävyyden irti ja haikaillut uuden kaaran perään!

Akun autopulmista tehty myös roppakaupalla sarjoja. Tunnetuin lienee Barksin Koettakaa arvata!, jossa Akun lähimmäiset yrittävät saada selville, mitä Aku haluaa joululahjaksi. Loppujen lopuksi Aku saa kaikilta uuden auton – kultakin lahjanantajalta hieman omanlaisensa...

Tällä kertaa norjalainen Arild Midthun joukkoineen on rustannut seikkailun, jonka tekemiseen pääsette mukaan tekin, armaat lukijamme! Kuten kuvasta näette, on uusi auto taas tarpeen, ja sutki automyyjä onnistuu kaupittelemaan Akulle uljaan urheiluauton. Vaan millaisen? Sen suunnitteleminen on teidän tehtävänne! Koreimman kulkupelin suunnitellut saa hengentuotteensa osaksi tuota mainittua sarjaa Midthunin piirtämänä.

Loihdi siis paperille (tai ruudulle) uljain urheiluauto, minkä saat mielesi sopukoista kaivettua. Ainoana mielikuvitusta rajoittavana tekijänä toivomme, että auton on oltava avoauto, mutta muuten saat antaa luovuutesi laukata vapaasti! Ja mitä yksityiskohtaisempi piirros on, sitä uljaampana auto sarjassa toistuu. Valmis sarja julkaistaan Aku Ankassa nro 39/2015.

Lähetä piirroksesi 24.6.2015 mennessä sähköpostilla osoitteeseen aku.ankka@sanoma.com tai kirjeenä osoitteeseen Aku Ankka/Akun auto, PL 100, 00040 Sanoma. Myös Instagramissa voit osallistu merkitsemällä kuvan hässäkällä #akunauto. Mutta huomio! Jos käyttäjätilisi on yksityinen, näemme kuvasi vain, jos lähetät sen meille suoraviestinä!

Toimituksen teknis-esteettisesti suuntautunut raati valitsee voittajan kesäkuun loppuun mennessä, ja voittoisalle suunnittelijalle ilmoitetaan asiasta henkilökohtaisesti heinäkuun ensimmäisellä viikolla. Voittaja julkistetaan syksyllä lehdessä, johon valmis sarjakuva tulee - aivan tarkkaa julkaisuajankohtaa sille emme tosin vielä tiedä.

Roope-setä taas silkkaa platinaa:

Ensi vuosi on paitsi itsenäisen Suomen myös ankkasarjakuvan juhlaa. Vuonna 2017 tulee nimittäin kuluneeksi 90 vuotta italialaispiirtäjien ehdottoman klassikon, Romano Scarpan syntymästä. Roope-setä ottaa varaslähdön juhlavuoteen jo nyt Scarpalle omistetulla platinanumerolla.

 

Jos Roope-sedän edellinen platinanumero oli omistettu uuden piirtäjäsukupolven kirkkaimmalle tähdelle, nyt on vuorossa kiistämätön klassikoiden klassikko, nimittäin itse Romano Scarpa (1927–2005).

Scarpan syntymän 90-vuotisjuhlavuoden kunniaksi tuoreessa Platina-Roopessa (RS 9/2016) on varsinainen helmi taiteilijan uran alkuvaiheilta, nimittäin huikaisevan jännittävä salapoliisitarina Ravut punaviinissä, ja mukana on myös kaksi Suomessa tätä ennen julkaisematonta sarjaa. Lisäksi lehdessä on platinanumeroista tuttuun tapaan taustoittavia artikkeleita, valokuvia ja luonnoksia sekä kirsikkana kakussa Scarpan oppilaan Giorgio Cavazzanon haastattelu.

Yksi lehden kuvista on alla oleva hahmogalleria, jonka Scarpa piirsi Topolinon numeroon 2000 vuonna 1994. Mukana on niin Scarpan luomia hahmoja kuin lukuisia yksityiskohtia hänen tarinoistaan. Tunnistatko ne kaikki? Mikä hahmo tai mikä tarina on kyseessä? Ota haaste vastaan ja auta toimitusta listaamaan koko joukko! Kuva on numeroitu työn helpottamiseksi, voit kirjoittaa ehdotuksesi tämän jutun kommenttikenttään. Tunnistamisen iloa!

 

Syksy tuo tullessaan lisää piirtäjävieraita, kun Don Rosa saapuu Helsingin kirjamessuille.

Carl Barksin sarjoja ja Don Rosan niihin piirtämiä jatko-osia sisältänyt kirjasarjamme Ankkalegendat on nyt ehtinyt viimeiseen eli kolmanteen osaansa Kultaisen kypärän metsästäjät. Nimitarinaparin, Barksin Kultaisen kypärän ja Rosan Kolumbuksen kadonneiden karttojen, lisäksi seikkaillaan kääpiöintiaanien mailla, rahasäiliön uumenissa sekä Ankkapurhan linnassa Skotlannissa.

Kirjasarjan viimeisen osan kunniaksi Don Rosa kunnioittaa meitä vierailullaan Helsingin kirjamessujen aikana 28.–30. lokakuuta 2016. Alta näet Don Rosan virallisen, Aku Ankka -lehden järjestämän ohjelman kirjamessuviikolle:

Perjantaina 28.10.
kello 12.00–13.30
Don Rosa nimmaroi Suomalaisen kirjakaupan omalla osastolla Helsingin kirjamessuilla

Lauantaina 29.10.
kello 10.30 
Don Rosan haastattelu, kirjamessujen Aleksis Kivi -lava
kello 15.30–18.00 Rosa nimmaroi Suomalaisessa kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, Helsinki

Sunnuntai 30.10.
kello 12.30–15.00
Rosa nimmaroi Akateemisessa kirjakaupassa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Venetsian ankkamaestro Giorgio Cavazzano vierailee Suomessa viikolla 41.

Niin Aku Ankan taskukirjoista kuin Aku Ankka -lehdestäkin tuttu piirtäjämestari Giorgio Cavazzano saapuu visiitille Suomeen viikolla 41. Vierailunsa aikana Cavazzano nimmaroi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Tarkan aikataulun voit katsoa alta:

Perjantaina 14.10. kello 16–18 Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu, Tampere)

Lauantaina 15.10. kello 12–14 Suomalainen kirjakauppa (Jumbo, Vantaa)

Yksi kirjasyksyn komeimmista uutuuksista on juurikin Giorgio Cavazzanon piirtämän sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisu, josta voit lukea lisää tästä. Kirjassa nähdään nimitarinan lisäksi kaksi muutakin mestarin piirtämää tarinaa. Cavazzano on ahkerin Aku Ankan taskukirjoihin taiteillut tekijä, sillä hänen piirtämiään sarjoja on Taskareissa julkaistu kaikkein eniten. Lataamosta niitä löytyy peräti yli 200!

 

Olemme uudistamassa Aku Ankan maan mainiota digitaalista sarjakuva-aittaa Lataamoa, ja  nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uudistukseen.

Lataamon keksijäkaartilaisena pääset kertomaan, millainen Lataamon pitäisi juuri sinun mielestäsi olla ja kantamaan oman kortesi kekoon uuden ja uljaan Lataamon muutostöissä. Pääset myös kokeilemaan uusia muutoksia ensimmäisten joukossa ja vaikuttamaan siihen, tulevatko testattavat toiminnot ylipäätään käyttöön tai millaisina ne käyttöön otetaan. Keksijäkaartilaisten ensimmäisenä tehtävänä on esimerkiksi kokeilla, millaista uutta lukunäkymää olemme Lataamoon kaavailleet.

Pääset mukaan keksijäkaartiin liittymällä Facebook-ryhmään ”Aku Ankka Lataamo - kehitys” tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com. Ja kuka tahansa voi tulla mukaan! Mitä enemmän testaajia on, sitä hauskemman ja paremman Lataamon osaamme tehdä.