Syyskuussa kauppoihin on putkahdellut komeita Ankka-kirjoja kuin sieniä sateella. Koviin kansiin on pakattu niin Rosaa, Barksia, Korhosta kuin ankallistettuja kirjallisuusklassikoitakin. Lisää sarjisherkkuja on luvassa lokakuun loppupuolella, joten kannattaa seurata ankallisuutisointia!

ANKALLISKIRJALLISTA ILOITTELUA

Syyskuun alussa ilmestynyt Ankalliskirjallisuuden klassikot -sarjan viimeisin (ja viimeinen), muttei suinkaan vähäisin osa Aku Hamlet – kas siinä pulma marssittaa jälleen esiin sivukaupalla merkillisiä merkkihenkilöitä ja päätähuimaavia juonenkäänteitä. Tieteiskirjallisuuden perinteille kumarretaan syvään huikeassa tulevaisuuskuvaelmassa, jossa palomies Akutag osallistuu musiikin takavarikoimiseen tähtääviin kotietsintöihin. Goethen Faust kohtaa vertaisensa juonia ja jallitusta kihisevässä Tohtori Anktuksessa, ja Mikki Sawyerin seikkailut huimaavat jopa Hessulperi Hoppin päätä. Shakesperiaanista tragediaa on puolestaan luvassa teoksen nimitarinassa, jossa prinssi Aku-Hamlet löytää itsensä visaisten päätösten edestä. 

William Shakespearen, Mark Twainin, Ray Bradburyn ja muiden historian lehdille kynänjälkensä jättäneiden mestarien teoksista sarjakuvatulkintoja ovat taiteilleet Aku Ankan taskukirjoista tutut huippupiirtäjät, kuten Giovan Battista Carpi, Luciano Bottaro ja Maria Luisa Uggetti. Kirjan viidestä sarjakuvasta peräti kolme on Suomessa aikaisemmin julkaisemattomia. Kirjallisuudentutkija, dosentti Kai Mikkonen (FT) pureutuu esipuheessa henkilökuvauksen eroihin sarjakuvissa ja kirjallisuudessa sekä esittelee kunkin sarjakuvan taustalla olevan klassikkoteoksen. Lukeminen – eritoten sarjakuvien lukeminen – kannattaa aina!

 

Kirjarovioita Ankkalinnassa Ray Bradburyn malliin.

 

ANKKALEGENDAT RINNAKKAIN 

Ankanystävät voidaan jakaa karkeasti kahteen ryhmään: barksisteihin ja rosalaisiin. Patabarksistien mielestä Carl Barksin vanhat klassikot ovat sitä parasta Ankka-sarjakuvaa, kun taas Don Rosan ystävien mielestä juuri Rosa puhalsi Ankkoihin uuden hengen. Rosa itse on suuri Barks-fani. Hän on omistanut kaikki tarinansa Barksille aloitussivulle piilotetulla D.U.C.K.-tekstillä, ja koko hänen tuotantonsa vilisee viittauksia vanhan mestarin luomaan universumiin.

Kielletyn laakson tarinat  -kirjaan on koottu Rosan jatko-osia Barksin sarjoihin. Nyt sekä ”alkuperäinen” tarina että sen jatko-osa ynnä Rosan seikkailuihinsa kätkemät Barks-viittaukset ovat ensi kertaa helposti vertailtavissa – ja nautittavissa!

Kielletyn laakson tarinat nivoo kansiensa väliin viisi tarinaparia:

Kielletty laakso (Carl Barks) ja Pako kielletystä laaksosta (Don Rosa)
Vahva-Jussi (Barks) ja Vahva-Jussin paluu (Rosa)
Aku Ankka pelastaa Tyhjälän joulun (Barks) ja Ensimmäinen keksintö (Rosa)
Vaarallinen keksintö (Barks) ja Kutistuva kitupiikki (Rosa)
Takaisin Klondikeen (Barks) ja Lumikenttien kimallus (Rosa)

 

Sarjisten lisäksi kirjan sivuilta löytyy alkuperäisiä kansikuvia sekä tietenkin Rosan asiantuntevat esipuheet, jotka valottavat sarjojen taustoja.

 

ANKAT SUOMEMME SALOILLA

Tätä on odotettu, nimittäin ankkamaista syväanalyysia Suomesta! Ankkojen Suomi -kirjaan on koottu koko Akun, Roopen ja ankanpoikien unohtumaton Suomen-kiertue eli seitsemän Aku Ankka -lehdessä julkaistua tarinaa, joissa seurue kiitää pikkubussilla halki tuhansien järvien ja mehevien murteiden maan. Kari Korhosen käsikirjoittamissa ja piirtämissä tarinoissa Ankoille tulevat tutuksi muun muassa eteläpohjalainen yritteliäisyys, kalakukon suutuntuma ja pääkaupungin historia sekä tietysti paikallismurteiden ponteva poljento. Ankkojen Suomi on vauhdikas pikataival Suomen syvimpään olemukseen. 

 Kari Korhonen on Suomen ainoa ammatikseen Ankkatarinoita piirtävä taiteilija. Maakuntatarinoiden lisäksi nojatuolimatkaa siivittävät Korhosen tarina Kaikkien aikojen sinfonia sekä joukko muita sarjakuvallisia katsauksia suomalaiseen musiikkiin, kirjallisuuteen ja muotoiluun. Sarjakuvia täydentävät piirrokset ja luonnokset sekä artikkelit, joissa höystetään turistikierrosta faktamaistiaisilla ynnä ruoditaan muun muassa ankkasarjojen ja murteiden hykerryttävää liittoa.

 

Kuvia Korhosen alkuperäisestä kuvakäsikirjoituksesta Luovaa työtä -sarjaan! Tunnistatko suomalaiset muotoilujulkkikset?

 

EIKÄ TÄSSÄ VIELÄ KAIKKI!

Kaikki uutuudet ovat jo saatavilla kirjakaupoissa sekä tietenkin kätevästi Ankka-puodissa. Lisäksi Don Rosa ja Kari Korhonen ovat tavattavissa Helsingin kirjamessuilla lokakuun lopussa, Rosa perjantaina ja sunnuntaina ja Korhonen lauantaina. Rosa piipahtaa nimmaroimassa myös Tampereella. Tarkemmat aikataulutiedot ilmestyvät piakkoin tänne Aku Ankan nettisivuille, ja ne voi lukea myös Aku Ankasta 43/2014.

Ankkalegendat-sarjan kolmas osa Kultaisen kypärän metsästäjät ja muita klassikoita tärähtää kirjakauppoihin nyt syyskuussa. Sarjan edellisten osien tavoin se sulkee kansiensa sisään Carl Barksin seikkailuita, joihin Don Rosa on tehnyt oman jatkonsa.

Ankkalegendojen kahdessa aiemmassa osassa on jo saanut hämmästellä Rosan sarjoissa tämän insinöörimäisellä tarkkuudella poimimia yksityiskohtia mestari Barksin sarjoista, eikä Kultaisen kypärän metsästäjissäkään jäädä kyseisestä ilosta paitsi. Sarjan kolmas kirja on muutenkin takuulla fanien mieleen – ainakin rosalaisten fanien – sillä sen aloittaa yksi Kentuckyn ankkakuninkaan omista lapsuuden suosikeista. Mukana on myös monen fanin oma Rosa-suosikki Kirje kotoa. Barksistit puolestaan ilahtunevat sarjasta Aku Ankan atomipommi, joka on julkaistu Suomessa aiemmin vain kahdesti eikä sitä ole koskaan nähty esimerkiksi Aku Ankka -lehdessä.

 

Sarjakuvien lisäksi kirjassa on Rosan esipuhe sekä hänen sarjojaan varten kirjoittamia kommentteja.

Ankkalegendat 3 - Kultaisen kypärän metsästäjät löytyy myös Aku Ankan kaupasta.

Kultaisen kypärän metsästäjät ja muita klassikoita sisältää seuraavat tarinaparit:

Aku Ankka ja kultainen kypärä – Kolumbuksen kadonneet kartat
Roope-setä kääpiöintiaanien maassa – Windigojen mailla
Harvinaisia rahoja – Ahneen palkka
Aku Ankan atomipommi – Avaruuden valloittajat
Vanhan linnan salaisuus – Kirje kotoa

Aku Ankka Lataamoa kehitetään hiljalleen koko ajan. Uusin uutuus on ruutulukija, joka ilahduttanee älypuhelimella sarjakuviaan nauttivia.

Poissa ovat ne päivät, jolloin älyluurilla joutui suurentamaan ja pienentämään sarjakuvasivua, kun nautiskeli ankkojen ja hiirien seikkailuista. Aku Ankka Lataamon Android- ja iOS-sovelluksissa toimii nyt nimittäin vallan kätevä ruutulukija, jonka kanssa sarjiksia voi lukea ruutu kerrallaan.

Ruutulukijan saa päälle kaksoistäppäämällä sarjakuvan ruutua ja ruudusta toiseen siirtyminen onnistuu pyyhkäisemällä tai täppäämällä. Tavalliseen sivunäkymään voi puolestaan palata kaksoistäppäämällä ruutua uudelleen.

Eikä tässä suinkaan vielä kaikki! Aku Ankan taskukirjojen valikoima on lisääntynyt huomattavasti. Arkisto kattaakin jo lähes kaikki Taskarit aivan alusta alkaen. Kirjasto saadaan täydennettyä kokonaiseksi kuluvan syksyn aikana. Pian pääsee siis lukemaan kaikki taskukirjat numerojärjestyksessä, mikäli moisesta urakasta on haaveillut.

Nemoa etsimässä -elokuvasta tutut eväkkäät palaavat valkokankaalle.

Jo kolmetoista vuotta on vierähtänyt siitä, kun ylihuolehtivuuteen taipuvainen vuokkokala Marlin etsi kotiriutalta kadonnutta poikaansa Nemoa elokuvassa Nemoa etsimässä (Finding Nemo, 2003). Tuosta palkitusta animaatiosta tutut kalat ovat kuitenkin Disneyn ja Pixarin uutuuteen, 26. elokuuta Suomen ensi-iltansa saavaan leffaan Doria etsimässä (Finding Dory, 2016) mennessä ikääntyneet ainoastaan vuoden verran. Nyt palettivälskäri Dori, jonka Marlin sai avukseen Nemon jäljille, asuu Isolla valliriutalla Marlinin ja Nemon naapurina, Nemo on reipas koululainen herra Rauskun luotsaamassa ryhmässä, ja Marlin yrittää yhä opetella luottamaan poikansa taitoihin enemmän.
Tällä kertaa seikkailu saa alkunsa, kun lähimuistin menetyksestä kärsivä Dori alkaa muistaa välähdyksiä lapsuudestaan ja ihmetellä, missä hänen oma perheensä mahtaa olla. Dori, Nemo ja hieman vastahakoisesti mukaan etsintäretkelle lähtevä Marlin saavat jälleen apua kilpikonnilta ja pääsevät merivirran kyydissä Kalifornian rannikolle. Siellä kolmikko kuitenkin joutuu eroon toisistaan, kun paikallisen merieläinpuiston työntekijät nappaavat Dorin ja vievät kalan hoidettavaksi puiston eläinsairaalan karanteeniosastolle. Sen jälkeen Dori jatkaa vanhempiensa jäljittämistä merieläinpuistossa apunaan mustekala Hank, valashai Destiny sekä maitovalas Bailey. Nemo ja Marlin puolestaan yrittävät epätoivoisesti hakea uudestaan käsiinsä Dori-ystävänsä, jonka selviytymisestä yksin he ovat – ymmärrettävistä syistä – huolissaan. Kaikenlaiset hankaluudet ja vaaratilanteet vaanivat jokaisen kulman ja kiven takana, eikä niille hetkellisistä suvantokohdista huolimatta tunnu tulevan loppua.
Andrew Stanton, elokuvan ohjaaja ja yksi käsikirjoittajista, sanoo halunneensa vihdoin vastata ensimmäisessä Nemo-elokuvassa avoimeksi jääneeseen kysymykseen siitä, miksi Marlin löysi Dorin uiskentelemasta meressä päämäärättömästi aivan yksin. Huonomuistisen Dorin, alati hermoilevan Marlinin ja toinen rintaevä lyhytkasvuisena syntyneen Nemon lisäksi tarinan sankareiksi nousevat äkeä, seitsenlonkeroinen mustekala, likinäköinen valashai, kaukopaikannuskyvystään epävarma maitovalas sekä hömelö amerikanjääkuikka. Elokuvan opetus onkin se, että päättäväisyydellä pääsee pitkälle ja omaa heikkouttaan voi käyttää myös voimavarana.
Kuten vanhemmassakin Nemo-elokuvassa, myös tässä merenalaiset maisemat värikkäine kasveineen ja kiiltäväkylkisine kaloineen näyttävät upeilta, ja 3D-tekniikka mahdollistaa sen, että katsoja ikään kuin pääsee itsekin merivirtojen vietäväksi. Leffan suomenkielisinä ääninä kuullaan muiden muassa mainiota Pertti Sveholmia Hankinä sekä ykkösosasta tuttuja Ona Kamua Dorina ja Tom Pöystiä Marlinina. Ja vielä pikku vinkki: jos haluat tietää, miten kävi ensimmäisen elokuvan lopussa hammaslääkärin akvaariosta paenneille kalakavereille, malta katsoa koko filmi ihan loppuun asti!

Katso tästä vielä elokuvan traileri.

 

 

Tammikuussa Aku Ankan toimitus julisti kilpailun, jossa etsittiin uutta konnaa Ankkalinnaan. Voittajakonna on nyt selvillä!

Kelmiehdokkaiden huima tulva yllätti toimituksen tyystin, ja lopulta ehdokkaita kertyi kaikkiaan noin 1400.  Voittajan seulominen oli melkoinen (vaikka toki sitäkin hykerryttävämpi) urakka, mutta kiivaan lapioinnin jälkeen pöydälle jäi kova kärkikuusikko. Niistä lopullisen voittajan valitsi ammattitarinankertojan erehtymättömällä silmällä ankkataiteilija Kari Korhonen.

Voittajaksi kiilasi puuteriperuukin mitalla Bär Lingonsylt, köyhtynyt aatelinen ja vapaaherra. Ränsistyneessä kartanossaan Ankkalinnan ulkopuolella Bär suunnittelee rikoksiaan, jotka voi sopivasti kätkeä vilkkaan seurapiirielämän suomien sattumien suojiin. Bärin isä ja äiti ovat Katri-Maria Kortelainen-Takala ja Karri Takala. Kari ihastui syvästi ketkuun mutta sympaattiseen Lingonsyltiin, ja hahmon debyyttisarjan käsikirjoitus on jo liki valmis. Suuri yleisö joutuu kuitenkin odottamaan kohtaamista Ankallispäivän numeron (48/2016) ilmestymiseen asti.