Sarjiskoulun toisessa osassa perehdytään Kari Korhosen johdolla käsikirjoituksen sorvaamiseen.

Sivujako ja avainkohtaukset

Kun synopsis on laadittu, on aika jakaa tarina sivuihin. Jo synopsista kirjoittaessa puhuimme siitä, kuinka pienet luonnokset sivuista auttavat kirjoittajaa määrittämään, kuinka kauan mikäkin tarinan kohtaus kestää. Tikku-ukot riittävät hyvin kuvaamaan hahmoja sivuluonnoksissa – piirtäjäksi kirjoittajan ei tarvitse ryhtyä. Samalla synopsis on hyvä jakaa kohtauksiksi, joista tehdään kohtausluettelo. Näin on helppo pitää lukua siitä, kuinka monta sivua on käytettävissä. Esimerkiksi näin:

  • Alkuasetelma: Akun ongelma kilpa-auton kanssa – 1 sivu
  • Kohtaa Teppo Tulpun, lyö vetoa – 1 sivu
  • Kohtaa Iineksen, ei apua – 1 sivu
  • Roope , ei apua -  1 sivua
  • Hannu, ei apua, lisää ongelmia  – 1 sivu
  • Pelle, ratkaisun avaimet – 1 sivu
  • Suuri kilpa-ajo – 2,5 sivua
  • Loppuratkaisu Akun eduksi ja lopun yllätys – 1, 5 sivua
  • Yhteensä: 10 sivua.

Jos ensin määrittelee kuinka paljon alkukohtaus ja tarinan lopetus vie tilaa, jäljellä oleva sivumäärä on helpommin jaettavissa. Alku ja loppu tarinassa täytyy kuitenkin olla!
Sitten on syytä valita avainkohtaukset. Kuvitteellisessa esimerkissämme se on tuo ”suuri kilpa-ajo", jonka aikana tarinan suunnassa tapahtuu suuri muutos. Kilpa-ajolle on siis syytä antaa enemmän tilaa. Huomaa myös, että toimintakohtaukset vievät usein paljon ruutuja. Varo niiden venyttämistä liian pitkiksi.
Näin tarinasi rakentuu vähin erin ja saat koottua hallitusti ehjän kokonaisuuden. 

Tekstin ja kuvan suhde

On olemassa myös tiettyjä perussääntöjä dialogin ja kuvien suhteen. Koeta pitää vuorosanat kekseliäinä, mutta lyhyinä. Tiivistä tarpeen mukaan. Puhekupla ei saisi koskaan viedä enemmän kuin kolmasosan valmiiksi piirretyn ruudun tilasta, jollei hahmo kärsi vaikkapa puheripulista. Tekstikokoa ei voi muuttaa, joten älä kirjoita koko maailmanhistoriaa yhteen ruutuun!

Puhekuplassa on turha kuvata asioita, jotka piirrettävä kuva tulee kertomaan. "”Taidanpa hypätä kärryyni!” on turha puhekupla, jos kuvassa Aku hyppää kärryynsä. Yksinkertaista, mutta yllättyisitte kuinka useasti näitä turhia kuplia tulee vastaan.

Erilaiset kuvakoot

Valitse kuvakokosi huolella. Kuten viereisistä esimerkeistä käy ilmi, eri kuvakoolla voidaan ilmaista eri asioita. Jos Akun ilme on tärkeä hänen valittaessaan kovaa kohtaloaan, puolikuva olisi huonompi vaihtoehto kuin vanha kunnon lähikuva. Kaukokuva torista, jolla Aku seisoo, olisi jopa virhe.
Tässä kohdin kirjoittajan ja piirtäjän työt vähän lomittuvat. Tärkeistä kuvakulmista, joilla on tarinan kulun kannalta oleellista merkitystä, päättää kirjoittaja. Jotain voi jättää piirtäjällekin, joskin huolellisilla piirrosohjeilla tekstinsä varustava käsikirjoittaja on tekstistään ylpeä. Piirrosohjeet kuvitteellisen tarinamme aloitusruutuun voisivat olla:

Ruudut 1-4 (puoli sivua, aloitusruutu): Kuva Akun pihasta, jossa näkyy Akun uskollinen kärry tuunattuna rallikuosiin. Autoon on maalattu vauhtiraidat ja suuret pakoputket, sekä konepellin alta pursuavat hilavitkuttimet kertovat roimasti lisääntyneestä tehosta. Akulla on kädessään jakoavain ja päässä rallikypärä. Maassa on työkaluja hujan hajan. Aku seisoo etupenkillä naama öljystä likaisena ja näyttää innostuneelta!

Aku: "Valmis! Kyllä tämänvuotisen Kaarakavalkadin tuomarien naamat vielä venähtävät!"

Kuvauksesta piirtäjän täytyy saada selville kaikki tarinan kannalta oleellinen tieto. Esimerkiksi maassa lojuvat työkalut ja likainen naama kertovat sen, että Aku on nähnyt paljon vaivaa autona eteen. Tämän seikan voi siten jättää halutessaan pois dialogista.

Kun taitava käsikirjoittaja ajoittaa tarinansa tapahtumat vielä niin, että jokaisen sivun alalaidassa on pieni jännittävä kohta tai pieni huipennus, joka saa lukijan kääntämään sivua, alamme olla jo taiteen ytimessä. Pitäkää hauskaa, ystävät hyvät!

Kuvakoolla on väliä! Laajan yleiskuvan avulla on helppo esitellä kohtauksen tapahtumapaikka, vuorokaudenaika jne.

 

 

Yleiskuva on tiukemmin rajattu, ja sitä käytetään usein silloin, kun useampi henkilö puhuu keskenään tai tekee jotakin yhdessä.

 

 

Puolikuva näyttää hahmosta pään ja ylävartalon. Se on luonteva usein, kun kaksi henkilöä keskustelee tai kun hahmo tekee jotakin käsillään.

 

Jos ruudussa on räjähtävää toimintaa, tausta kannattaa jättää mahdollisimman yksinkertaiseksi. Muuten lukijan katse kiinnittyy epäolennaisiin seikkoihin.

 

Vaihtelevat kuvakulmat tekevät sarjakuvasivusta mielenkiintoisemman ja miellyttävämmän lukea.

Syksy tuo tullessaan lisää piirtäjävieraita, kun Don Rosa saapuu Helsingin kirjamessuille.

Carl Barksin sarjoja ja Don Rosan niihin piirtämiä jatko-osia sisältänyt kirjasarjamme Ankkalegendat on nyt ehtinyt viimeiseen eli kolmanteen osaansa Kultaisen kypärän metsästäjät. Nimitarinaparin, Barksin Kultaisen kypärän ja Rosan Kolumbuksen kadonneiden karttojen, lisäksi seikkaillaan kääpiöintiaanien mailla, rahasäiliön uumenissa sekä Ankkapurhan linnassa Skotlannissa.

Kirjasarjan viimeisen osan kunniaksi Don Rosa kunnioittaa meitä vierailullaan Helsingin kirjamessujen aikana 28.–30. lokakuuta 2016. Alta näet Don Rosan virallisen, Aku Ankka -lehden järjestämän ohjelman kirjamessuviikolle:

Perjantaina 28.10.
kello 12.00–13.30
Don Rosa nimmaroi Suomalaisen kirjakaupan omalla osastolla Helsingin kirjamessuilla

Lauantaina 29.10.
kello 10.30 
Don Rosan haastattelu, kirjamessujen Aleksis Kivi -lava
kello 15.30–18.00 Rosa nimmaroi Suomalaisessa kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, Helsinki

Sunnuntai 30.10.
kello 12.30–15.00
Rosa nimmaroi Akateemisessa kirjakaupassa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Venetsian ankkamaestro Giorgio Cavazzano vierailee Suomessa viikolla 41.

Niin Aku Ankan taskukirjoista kuin Aku Ankka -lehdestäkin tuttu piirtäjämestari Giorgio Cavazzano saapuu visiitille Suomeen viikolla 41. Vierailunsa aikana Cavazzano nimmaroi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Tarkan aikataulun voit katsoa alta:

Perjantaina 14.10. kello 16–18 Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu, Tampere)

Lauantaina 15.10. kello 12–14 Suomalainen kirjakauppa (Jumbo, Vantaa)

Yksi kirjasyksyn komeimmista uutuuksista on juurikin Giorgio Cavazzanon piirtämän sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisu, josta voit lukea lisää tästä. Kirjassa nähdään nimitarinan lisäksi kaksi muutakin mestarin piirtämää tarinaa. Cavazzano on ahkerin Aku Ankan taskukirjoihin taiteillut tekijä, sillä hänen piirtämiään sarjoja on Taskareissa julkaistu kaikkein eniten. Lataamosta niitä löytyy peräti yli 200!

 

Olemme uudistamassa Aku Ankan maan mainiota digitaalista sarjakuva-aittaa Lataamoa, ja  nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uudistukseen.

Lataamon keksijäkaartilaisena pääset kertomaan, millainen Lataamon pitäisi juuri sinun mielestäsi olla ja kantamaan oman kortesi kekoon uuden ja uljaan Lataamon muutostöissä. Pääset myös kokeilemaan uusia muutoksia ensimmäisten joukossa ja vaikuttamaan siihen, tulevatko testattavat toiminnot ylipäätään käyttöön tai millaisina ne käyttöön otetaan. Keksijäkaartilaisten ensimmäisenä tehtävänä on esimerkiksi kokeilla, millaista uutta lukunäkymää olemme Lataamoon kaavailleet.

Pääset mukaan keksijäkaartiin liittymällä Facebook-ryhmään ”Aku Ankka Lataamo - kehitys” tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com. Ja kuka tahansa voi tulla mukaan! Mitä enemmän testaajia on, sitä hauskemman ja paremman Lataamon osaamme tehdä.

Nyt syksyn kirjasadon komein uutuus on vihdoin kaupoissa. Toimituksessa lehteillään ylpeinä Aki Kaurismäen, Kari Korhosen ja Giorgio Cavazzanon yhteistyönä syntyneen sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisua.

Idea sarjakuvasta sai alkunsa vuoden 2015 keväällä, kun toimittaja Kirsi Ahonen haastatteli Giorgio Cavazzanoa Roope-setä-lehden platinanumeroa 4/2015 varten. Taiteilija kertoi, kuinka hienoa olisi vielä kerran päästä piirtämään jokin todellinen klassikkosarja vaikkapa elokuvan maailmasta. Tällöin päätoimittaja Aki Hyyppä ja suomen paras ja ainoa ankkataiteilija Kari Korhonen löivät viisaat päänsä yhteen ja lähtivät miettimään, mikä elokuvataiteen suomalainen merkkiteos taipuisi hienosti ankkasarjakuvaksi. Vaihtoehtoja oli useita, mutta voittajaksi valikoitui Aki Kaurismäen palkittu Mies vailla menneisyyttä. Kun vielä ohjaaja itsekin innostui projektista, Korhonen sai ruveta hommiin. Ja vuoden kuluttua Cavazzanolla olikin jo edessään kuvakäsikirjoitus, joka ennen pitkää jalostui siksi helmeksi, joka nyt on kaikkien ihailtavissa. Piirtäjän toive siis toteutui, ja kuten hän itse kirjan haastattelussa toteaa, hän taitaa tätä nykyä olla Disney-taiteilijoista se, joka on piirtänyt eniten elokuvamaailmaan sijoittuvia sarjoja.

Toimitukselle Ankka vailla menneisyyttä -sarja oli siinä mielessä poikkeuksellinen työ, että kerrankin hahmot pantiin puhumaan muuta kuin ankkalinnaa. Tarinaa lukiessa saattaa huomata, kuinka poikkeuksellisen pelkistettyjä kuplatekstit paikoin ovat – siis näin aina silloin, kun ruutujen tapahtumat mukailevat uskollisesti Kaurismäen elokuvan kohtauksia. Aku puhuu siis kaurismäkeä, ei ankkaa! Kuten aina ankkasarjakuvien käsikirjoituksia työstäessään, Korhonen on tehnyt tämänkin sarjan käsikirjoituksen englanniksi, ja totta kai sovittanut elokuvan ankkojen maailmaan. Niinpä toimituksen tehtäväksi jäi katsoa, että tekstit seuraavat suomennettuna mahdollisimman tarkkaan kaurismäkeläisiä polkuja. Toki perinteistä ankkakieltäkin sarjassa kuullaan: etenkin kun Aku on sarjakuvan alussa armoton lörpöttelijä. Häneen puistonpenkillä saatu isku näet vaikuttaa päinvastoin kuin Kaurismäen elokuvan Mieheen, joka menee tällistä mykäksi. Vaan kuinkas sitten käykään? Sen saatte itse selvittää.

Toivottavasti teillä on yhtä hauskaa kirjaa lukiessanne kuin meillä oli sitä tehdessämme!

Puotipuksu tiedottaa

Ankka vailla menneisyyttä löytyy myös Ankan kaupasta. Pääset sinne tästä.