Lokakuun Pelinurkan nettijatkot

Akkarissa numero 42 arvioitiin tämän syksyn uutuuspeli Disney Infinity. Peleistä kiinnostuneille on nyt tarjolla arviot myös peleistä Duck Tales Remastered, Where's My Water 2 ja Castle of Illusion HD Starring Mickey Mouse, joista tässä esitellään viimeksi mainittu.

Castle of Illusion HD Starring Mickey Mouse

Sega Mega Drivelle vuonna 1990 julkaistu Castle of Illusion kuuluu monen pitkän linjan peliharrastajan lapsuusmuistoihin. Mikki Hiiren tähdittämä tasoloikka oli Segalla yhtä kova sana kuin Ankronikasta ammentava DuckTales-loikinta Nintendon 8-bittisellä matolaatikolla.

Roopen vanavedessä myös Mikki siirretään nykypäivään, kun vain kuukauden viiveellä DuckTales: Remasteredista kauppoihin saapuu Castle of Illusionin teräväpiirtopainos. Peli on julkaistu tietokoneille, Xbox 360:lle ja Playstation 3:lle. Kauppojen sijaan tämä peli on saatavilla ainoastaan digitaalisena kopiona.

Hiirihyppely ei ponnista yhtä korkealle kuin Roope, mutta honottavan siimahännän uusretrokomennus on varsin pätevä lisä uusintakäsittelyn saaneiden pelivanhusten alati kasvavaan joukkoon.

Graafisesti Mikki Hiiren paluu loikkamaailman parrasvaloihin on todella komeaa katsottavaa. 90-luvun rosoinen satumaailma on kääntynyt uuden sukupolven pelivehkeille kerrassaan komeasti. Näkymiä tulee ihasteltua tämän tästä. Samalla kolmas ulottuvuus on päässyt mukaan kemuihin, kun toisinaan kamera vääntyy sivulta hiirulaisen niskavilloihin. Perspektiivillä kikkaillaan etenkin pomotaisteluissa.

Tuotokseen on lisätty myös kertojaääni korostamaan satukirjamaista tunnelmaa, mutta kolmen pennin amatööri tekee Disney-mittapuulla hävyttömän huonoa työtä. Audiovisuaalinen estetiikka on aina ollut Walt-sedän hahmoista ammentavissa peleissä kunnossa, joten onkin erikoista, ettei pelin isoimpaan ääninäyttelyrooliin ole saatu houkuteltua kunnon talenttia.

Vaikeustasoltaan illuusiolinna ei ole kovin kaksinen. Loikintansa tunteva tallustelee seikkailun lopputeksteihin helposti parissa tunnissa, me hieman taitamattomammat saamme pompinnan päätökseen parin ehtoon aikana. Mikistä ei sentään tarvitse maksaa täyttä hintaa, peli irtoaa laitteelle kuin laitteelle vajaalla parillakympillä.

Ison maailman osaamattomat loikkajournot ovat ehtineet vuodattaa kyyneleitä pelin ohjaustuntumasta, mutta omat näppini kuljettavat Mikkiä juuri sinne minne pitääkin. Etenkin hypyistä on nassutettu, mutta me olemme ilmeisesti pelanneet eri pelejä. Mikin pomppiessa pikkujalka toisinaan pilkahtaa, mutta yleensä syy on ohjaimen ja ruudun välissä.

Mikin retroseikkailu julkaistiin uudelleen varsin erikoisena ajankohtana. Eroa Ankronikan paluuseen on vain noin kuukausi eikä kyyninen mieleni voi millään uskoa, että kyse olisi sattumasta. Capcomin tasoittamalla tiellä kelpaa tassutella, etenkin, kun lisenssivarastosta löytyy pölyttynyt tuotemerkkisopimus saman konsernin hahmoihin.

Castle of Illusions ei ole Ducktalesia, sillä omalla kohdallani Mikin seikkailuista puuttuu lähes kokonaan nostalgiabuusti, joka nosti Ankronikan osastensa summan yläpuolelle. Näsäviisas siimahäntä on aina omissa Taskareissani se kakkossankari, jonka paikka on vasta toisessa tarinassa.

Paluu illuusiolinnaan toimii nostalgiamatkana vanhoille parroille, mutta sitä voi käyttää myös märkäkorvien tutustuttamiseen menneiden aikojen tasohyppelypeleihin. Mikin seikkailu on lapsiystävällinen peli, se sopii kaikille yli 7-vuotiaille.

Vaatimattoman vaikeustason ansiosta kuka tahansa saa seikkailun päätökseen eikä koko savottaa tarvitse hoitaa nyt yhdellä istumalla niin kuin alkuperäisessä pelissä, sillä peli tallentuu jokaisen kentän jälkeen automaattisesti.

Peliarvostelut on tehty yhteistyössä samaan lehtitaloon kuuluvan Pelit-lehden kanssa.

Tuukka Grönholmin arvio Disney Infinitystä löytyy myös Pelit-lehden numerosta 10/2013, samoin Juho Kuorikosken arvio Castle of Illusion Starring Mickey Mouse -pelistä. DuckTales Remastered -pelin arvio ilmestyi myös Pelit-lehdessä 9/2013.

Tosipelaajan kannattaa lukaista nekin, sillä näkökulma on hiukan eri. Where's My Water? 2 -arvio sen sijaan on tarjolla vain täällä Akkarin saitilla.

Syksy tuo tullessaan lisää piirtäjävieraita, kun Don Rosa saapuu Helsingin kirjamessuille.

Carl Barksin sarjoja ja Don Rosan niihin piirtämiä jatko-osia sisältänyt kirjasarjamme Ankkalegendat on nyt ehtinyt viimeiseen eli kolmanteen osaansa Kultaisen kypärän metsästäjät. Nimitarinaparin, Barksin Kultaisen kypärän ja Rosan Kolumbuksen kadonneiden karttojen, lisäksi seikkaillaan kääpiöintiaanien mailla, rahasäiliön uumenissa sekä Ankkapurhan linnassa Skotlannissa.

Kirjasarjan viimeisen osan kunniaksi Don Rosa kunnioittaa meitä vierailullaan Helsingin kirjamessujen aikana 28.–30. lokakuuta 2016. Alta näet Don Rosan virallisen, Aku Ankka -lehden järjestämän ohjelman kirjamessuviikolle:

Perjantaina 28.10.
kello 12.00–13.30
Don Rosa nimmaroi Suomalaisen kirjakaupan omalla osastolla Helsingin kirjamessuilla

Lauantaina 29.10.
kello 10.30 
Don Rosan haastattelu, kirjamessujen Aleksis Kivi -lava
kello 15.30–18.00 Rosa nimmaroi Suomalaisessa kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, Helsinki

Sunnuntai 30.10.
kello 12.30–15.00
Rosa nimmaroi Akateemisessa kirjakaupassa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Venetsian ankkamaestro Giorgio Cavazzano vierailee Suomessa viikolla 41.

Niin Aku Ankan taskukirjoista kuin Aku Ankka -lehdestäkin tuttu piirtäjämestari Giorgio Cavazzano saapuu visiitille Suomeen viikolla 41. Vierailunsa aikana Cavazzano nimmaroi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Tarkan aikataulun voit katsoa alta:

Perjantaina 14.10. kello 16–18 Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu, Tampere)

Lauantaina 15.10. kello 12–14 Suomalainen kirjakauppa (Jumbo, Vantaa)

Yksi kirjasyksyn komeimmista uutuuksista on juurikin Giorgio Cavazzanon piirtämän sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisu, josta voit lukea lisää tästä. Kirjassa nähdään nimitarinan lisäksi kaksi muutakin mestarin piirtämää tarinaa. Cavazzano on ahkerin Aku Ankan taskukirjoihin taiteillut tekijä, sillä hänen piirtämiään sarjoja on Taskareissa julkaistu kaikkein eniten. Lataamosta niitä löytyy peräti yli 200!

 

Olemme uudistamassa Aku Ankan maan mainiota digitaalista sarjakuva-aittaa Lataamoa, ja  nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uudistukseen.

Lataamon keksijäkaartilaisena pääset kertomaan, millainen Lataamon pitäisi juuri sinun mielestäsi olla ja kantamaan oman kortesi kekoon uuden ja uljaan Lataamon muutostöissä. Pääset myös kokeilemaan uusia muutoksia ensimmäisten joukossa ja vaikuttamaan siihen, tulevatko testattavat toiminnot ylipäätään käyttöön tai millaisina ne käyttöön otetaan. Keksijäkaartilaisten ensimmäisenä tehtävänä on esimerkiksi kokeilla, millaista uutta lukunäkymää olemme Lataamoon kaavailleet.

Pääset mukaan keksijäkaartiin liittymällä Facebook-ryhmään ”Aku Ankka Lataamo - kehitys” tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com. Ja kuka tahansa voi tulla mukaan! Mitä enemmän testaajia on, sitä hauskemman ja paremman Lataamon osaamme tehdä.

Nyt syksyn kirjasadon komein uutuus on vihdoin kaupoissa. Toimituksessa lehteillään ylpeinä Aki Kaurismäen, Kari Korhosen ja Giorgio Cavazzanon yhteistyönä syntyneen sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisua.

Idea sarjakuvasta sai alkunsa vuoden 2015 keväällä, kun toimittaja Kirsi Ahonen haastatteli Giorgio Cavazzanoa Roope-setä-lehden platinanumeroa 4/2015 varten. Taiteilija kertoi, kuinka hienoa olisi vielä kerran päästä piirtämään jokin todellinen klassikkosarja vaikkapa elokuvan maailmasta. Tällöin päätoimittaja Aki Hyyppä ja suomen paras ja ainoa ankkataiteilija Kari Korhonen löivät viisaat päänsä yhteen ja lähtivät miettimään, mikä elokuvataiteen suomalainen merkkiteos taipuisi hienosti ankkasarjakuvaksi. Vaihtoehtoja oli useita, mutta voittajaksi valikoitui Aki Kaurismäen palkittu Mies vailla menneisyyttä. Kun vielä ohjaaja itsekin innostui projektista, Korhonen sai ruveta hommiin. Ja vuoden kuluttua Cavazzanolla olikin jo edessään kuvakäsikirjoitus, joka ennen pitkää jalostui siksi helmeksi, joka nyt on kaikkien ihailtavissa. Piirtäjän toive siis toteutui, ja kuten hän itse kirjan haastattelussa toteaa, hän taitaa tätä nykyä olla Disney-taiteilijoista se, joka on piirtänyt eniten elokuvamaailmaan sijoittuvia sarjoja.

Toimitukselle Ankka vailla menneisyyttä -sarja oli siinä mielessä poikkeuksellinen työ, että kerrankin hahmot pantiin puhumaan muuta kuin ankkalinnaa. Tarinaa lukiessa saattaa huomata, kuinka poikkeuksellisen pelkistettyjä kuplatekstit paikoin ovat – siis näin aina silloin, kun ruutujen tapahtumat mukailevat uskollisesti Kaurismäen elokuvan kohtauksia. Aku puhuu siis kaurismäkeä, ei ankkaa! Kuten aina ankkasarjakuvien käsikirjoituksia työstäessään, Korhonen on tehnyt tämänkin sarjan käsikirjoituksen englanniksi, ja totta kai sovittanut elokuvan ankkojen maailmaan. Niinpä toimituksen tehtäväksi jäi katsoa, että tekstit seuraavat suomennettuna mahdollisimman tarkkaan kaurismäkeläisiä polkuja. Toki perinteistä ankkakieltäkin sarjassa kuullaan: etenkin kun Aku on sarjakuvan alussa armoton lörpöttelijä. Häneen puistonpenkillä saatu isku näet vaikuttaa päinvastoin kuin Kaurismäen elokuvan Mieheen, joka menee tällistä mykäksi. Vaan kuinkas sitten käykään? Sen saatte itse selvittää.

Toivottavasti teillä on yhtä hauskaa kirjaa lukiessanne kuin meillä oli sitä tehdessämme!

Puotipuksu tiedottaa

Ankka vailla menneisyyttä löytyy myös Ankan kaupasta. Pääset sinne tästä.