Tuore neronumero innoitti toimituksen kertaamaan ankkamaisia asiakysymyksiä. Voiko rahoissa oikeasti uida Roope-sedän lailla? Auttaisivatko Karhukoplan käyttämät maskit oikeasti naamioitumisessa? Voiko kukaan olla tosielämässä yhtä onnekas kuin Hannu?

Näihin visaisiin Ankkalinnaan liittyviin kysymyksiin ovat vastanneet oikeat huippututkijat ja -asiantuntijat sekä Suomesta että ulkomailta. Alun perin kysymykset ja vastaukset sekä monta muuta kiehtovaa faktaa julkaistiin Tiede-liitteessä Aku Ankassa 10/2010.

Voisiko rahoissa oikeasti uida?

Roope sukeltelee rahoihinsa ja kaivautuu niihin kuin myyrä. Valitettavasti se on mahdollista vain sarjakuvissa.

Tiiviisti kasautuneiden hilujen päällä voi kyllä hyvin kävellä, liukua ja räpiköidäkin, kuten sorakasassa. Kasaan sukeltaja tai kaivautuja törmää kuitenkin vastustavaan voiman, joka kasvaa syvemmälle mentäessä niin äkisti, ettei edes Akun kova pää kestäisi yritystä.

Toisaalta kolikkokasa on hiekkaan ja soraan verrattavaa kuivaa ja karheaa ainetta, jonka käyttäytyminen on hyvin monimutkaista. Esimerkiksi ravisteltaessa kasa käyttäytyy melkein kuin nestemäinen aine ja saattaa antaa periksi jalkojen alla, jos jalkojen painevoima ylittää kolikkojen toisiaan tukevat voimat. Silloin jalka vajoaa kasaan jonkin verran, kunnes voimat tasaantuvat.

Kolikoihin ei kuitenkaan voi upota, sillä ihminen on paljon harvempaa ainetta kuin metalli.

Vastaajana Tapio Ala-Nissilä, fysiikan professori, Aalto-yliopisto

 

Tekeekö silmien naamiointi ihmisen tunnistamattomaksi?

Karhukopla ja muut Ankkalinnan vorot suosivat pelkät silmät peittävää maskia. Tutkimusten mukan tämäntyyppiset naamiot todella vähentävät tunnistamistarkkuutta.

Hämääntymisen syytä ei tarkkaan tiedetä, mutta vaikutus juontunee siitä, miten katsomme kasvoja. Silmänliikemittausten mukaan käytämme suuren osan katseluajasta nimenomaan silmien tarkkailuun. Koska silmämaskit häiritsevät juuri sitä informaatiota, johon olemme tottuneet keskittämään huomiomme, tunnistaminen hankaloituu.

Vastaajana Mike Burton, kasvojentunistusta tutkivan ryhmän johtaja, psykologian professori, Glasgow'n yliopisto, Iso-Britannia

 

Voiko onnenpotku toisensa perään olla sattumaa?

Satunnaisessa sarjassa sama tulos peräjälkeen on yleisempää kuin moni luulee. Esimerkiksi lanttia heitettäessä kruunat ja klaavat eivät vuorottele järjestelmällisesti, vaan välillä tulee monta klaavaa tai monta kruunua.

Tämä pätee myös sellaisessa urheilussa, missä joukkueiden todennäköisyys voittaa mikä tahansa ottelu on lähes 50 prosenttia. Esimerkiksi NHL:ssä yli 80 peliä kestävän kauden mittaan on odotettavissa yli viiden voiton tai häviön putkia. Tappioihin ei siis välttämättä ole erityisiä syitä, kuten loukkaantumisia.

Hannuhanhimainen supertuuri sen sijaan on kovin epätodennäköistä. Moiden onnekkuuden bongaaminen vaatisi hyvin suuren henkilöjoukon tarkastelua – paljon suuremman kuin mitä Disney-hahmoja on.

Vastaajana Alain Haché, fyysikko, Monctonin yliopisto, Kanada

 

Syksy tuo tullessaan lisää piirtäjävieraita, kun Don Rosa saapuu Helsingin kirjamessuille.

Carl Barksin sarjoja ja Don Rosan niihin piirtämiä jatko-osia sisältänyt kirjasarjamme Ankkalegendat on nyt ehtinyt viimeiseen eli kolmanteen osaansa Kultaisen kypärän metsästäjät. Nimitarinaparin, Barksin Kultaisen kypärän ja Rosan Kolumbuksen kadonneiden karttojen, lisäksi seikkaillaan kääpiöintiaanien mailla, rahasäiliön uumenissa sekä Ankkapurhan linnassa Skotlannissa.

Kirjasarjan viimeisen osan kunniaksi Don Rosa kunnioittaa meitä vierailullaan Helsingin kirjamessujen aikana 28.–30. lokakuuta 2016. Alta näet Don Rosan virallisen, Aku Ankka -lehden järjestämän ohjelman kirjamessuviikolle:

Perjantaina 28.10.
kello 12.00–13.30
Don Rosa nimmaroi Suomalaisen kirjakaupan omalla osastolla Helsingin kirjamessuilla

Lauantaina 29.10.
kello 10.30 
Don Rosan haastattelu, kirjamessujen Aleksis Kivi -lava
kello 15.30–18.00 Rosa nimmaroi Suomalaisessa kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, Helsinki

Sunnuntai 30.10.
kello 12.30–15.00
Rosa nimmaroi Akateemisessa kirjakaupassa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Venetsian ankkamaestro Giorgio Cavazzano vierailee Suomessa viikolla 41.

Niin Aku Ankan taskukirjoista kuin Aku Ankka -lehdestäkin tuttu piirtäjämestari Giorgio Cavazzano saapuu visiitille Suomeen viikolla 41. Vierailunsa aikana Cavazzano nimmaroi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Tarkan aikataulun voit katsoa alta:

Perjantaina 14.10. kello 16–18 Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu, Tampere)

Lauantaina 15.10. kello 12–14 Suomalainen kirjakauppa (Jumbo, Vantaa)

Yksi kirjasyksyn komeimmista uutuuksista on juurikin Giorgio Cavazzanon piirtämän sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisu, josta voit lukea lisää tästä. Kirjassa nähdään nimitarinan lisäksi kaksi muutakin mestarin piirtämää tarinaa. Cavazzano on ahkerin Aku Ankan taskukirjoihin taiteillut tekijä, sillä hänen piirtämiään sarjoja on Taskareissa julkaistu kaikkein eniten. Lataamosta niitä löytyy peräti yli 200!

 

Olemme uudistamassa Aku Ankan maan mainiota digitaalista sarjakuva-aittaa Lataamoa, ja  nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uudistukseen.

Lataamon keksijäkaartilaisena pääset kertomaan, millainen Lataamon pitäisi juuri sinun mielestäsi olla ja kantamaan oman kortesi kekoon uuden ja uljaan Lataamon muutostöissä. Pääset myös kokeilemaan uusia muutoksia ensimmäisten joukossa ja vaikuttamaan siihen, tulevatko testattavat toiminnot ylipäätään käyttöön tai millaisina ne käyttöön otetaan. Keksijäkaartilaisten ensimmäisenä tehtävänä on esimerkiksi kokeilla, millaista uutta lukunäkymää olemme Lataamoon kaavailleet.

Pääset mukaan keksijäkaartiin liittymällä Facebook-ryhmään ”Aku Ankka Lataamo - kehitys” tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com. Ja kuka tahansa voi tulla mukaan! Mitä enemmän testaajia on, sitä hauskemman ja paremman Lataamon osaamme tehdä.

Nyt syksyn kirjasadon komein uutuus on vihdoin kaupoissa. Toimituksessa lehteillään ylpeinä Aki Kaurismäen, Kari Korhosen ja Giorgio Cavazzanon yhteistyönä syntyneen sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisua.

Idea sarjakuvasta sai alkunsa vuoden 2015 keväällä, kun toimittaja Kirsi Ahonen haastatteli Giorgio Cavazzanoa Roope-setä-lehden platinanumeroa 4/2015 varten. Taiteilija kertoi, kuinka hienoa olisi vielä kerran päästä piirtämään jokin todellinen klassikkosarja vaikkapa elokuvan maailmasta. Tällöin päätoimittaja Aki Hyyppä ja suomen paras ja ainoa ankkataiteilija Kari Korhonen löivät viisaat päänsä yhteen ja lähtivät miettimään, mikä elokuvataiteen suomalainen merkkiteos taipuisi hienosti ankkasarjakuvaksi. Vaihtoehtoja oli useita, mutta voittajaksi valikoitui Aki Kaurismäen palkittu Mies vailla menneisyyttä. Kun vielä ohjaaja itsekin innostui projektista, Korhonen sai ruveta hommiin. Ja vuoden kuluttua Cavazzanolla olikin jo edessään kuvakäsikirjoitus, joka ennen pitkää jalostui siksi helmeksi, joka nyt on kaikkien ihailtavissa. Piirtäjän toive siis toteutui, ja kuten hän itse kirjan haastattelussa toteaa, hän taitaa tätä nykyä olla Disney-taiteilijoista se, joka on piirtänyt eniten elokuvamaailmaan sijoittuvia sarjoja.

Toimitukselle Ankka vailla menneisyyttä -sarja oli siinä mielessä poikkeuksellinen työ, että kerrankin hahmot pantiin puhumaan muuta kuin ankkalinnaa. Tarinaa lukiessa saattaa huomata, kuinka poikkeuksellisen pelkistettyjä kuplatekstit paikoin ovat – siis näin aina silloin, kun ruutujen tapahtumat mukailevat uskollisesti Kaurismäen elokuvan kohtauksia. Aku puhuu siis kaurismäkeä, ei ankkaa! Kuten aina ankkasarjakuvien käsikirjoituksia työstäessään, Korhonen on tehnyt tämänkin sarjan käsikirjoituksen englanniksi, ja totta kai sovittanut elokuvan ankkojen maailmaan. Niinpä toimituksen tehtäväksi jäi katsoa, että tekstit seuraavat suomennettuna mahdollisimman tarkkaan kaurismäkeläisiä polkuja. Toki perinteistä ankkakieltäkin sarjassa kuullaan: etenkin kun Aku on sarjakuvan alussa armoton lörpöttelijä. Häneen puistonpenkillä saatu isku näet vaikuttaa päinvastoin kuin Kaurismäen elokuvan Mieheen, joka menee tällistä mykäksi. Vaan kuinkas sitten käykään? Sen saatte itse selvittää.

Toivottavasti teillä on yhtä hauskaa kirjaa lukiessanne kuin meillä oli sitä tehdessämme!

Puotipuksu tiedottaa

Ankka vailla menneisyyttä löytyy myös Ankan kaupasta. Pääset sinne tästä.