Etelä-Pohjanmaalta Ankkojen matka jatkui Saimaalle, savolaisten ja vähän karjalaistenkin suupalttien sekaan.

Aku Ankassa 17/2013 julkaistussa tarinassa Kalakukkokalabaliikki sukellettiin Saimaan aaltoihin ja leivottiin muikkukukoista multikansallinen pikaruoka. Jotta turistikierros olisi myös muille ulkopaikkakuntalaisille kuin Roopelle mahdollisimman nautinnollinen, tarjoamme matkaevääksi jo edelliseltä pysähdyspaikalta tuttuun tapaan pieniä faktamaistiaisia seuduista, joilla Ankat seikkailivat.

Etelä-Savon Saimaa pähkinänkuoressa

1) ASUJAIMISTO

Lupsakkaat savolaiset haastelevat leveää murretta, ja puheista toinen puoli saattaa hyvinkin olla totta – tai sitten ei. Joskus savolaisia kuulee kutsuttavan kieronpuoleisiksi, mutta se ei tietenkään pidä paikkaansa. Eihän se ole linssiin viilaamista, jos kuulija ei itse pysy kärryillä.

Ainakaan eteläsavolaista sanan säilän viuhuttelijaa on turha leimata tyhjänpuhujaksi, sillä kotikonnuilla riittää kehumisen aihetta. Kukaan ei voi kiistää, etteikö Saimaa olisi Suomen suurin järvi ja Olavinlinna lähestulkoon vanhin ja komein keskiaikainen kivilinna.

Saimaan rannoilta pinnalle ovat ponnistaneet myös monet suositut suomalaiset rokkibändit. Koniteollisuus ja Yövissy ovat vilahtaneet Akkarin sivuilla ennenkin, mutta tässä tarinassa  yhtyeiden kärkimiehiä muistuttava kaksikko on vaihtanut vapaalle. Huhu kertoo, että herrat ovat äänitystauolla lyriikoiden lisäksi rustanneet kuplatekstejäkin, kuten nämä tässä.

2) MAANTIEDE

Saimaa, joka myös Suur-Saimaana tunnetaan, ei ole mikään pikkujorpakko. Euroopan sisäisessä järvimittelössä Saimaa sijoittuu neljänneksi, ja Päijänne, Suomen toiseksi suurin järvi, täyttäisi Saimaasta vain neljäsosan verran. Saimaan lukuisat järvenselät ovat saaneet omat nimensä: Savonlinnan eteläpuolisella edustalla liplattavaa vesistöä kutsutaan Pihlajavedeksi, mutta Savonlinnan pohjoispuolella sama järvi onkin Haukivesi! Eikä Saimaa paljoa häviä Suomen järvien syvyyskisassakaan. Syvin kohta Ristiinan edustalla Yövedellä, 84 metriä, on vain 11 metriä Suomen syvintä järviä matalampi.

Myös niiden, jotka haluavat kokea lossilla lipumisen hurmaa, kannattaa suunnata Saimaalle. Siellä lauttoja piisaa kuin pipoa. Saimaan suurin lossi, Nestori, tilattiin Uudestakaupungista. Koska lossi ei olisi mahtunut kokonaisena kulkemaan kanavaa pitkin Itämereltä Saimaan selälle, se koottiin Savonlinnassa täyteen komeuteensa. Nestorin kyytiin pääsee Puumalasta. Saimaa on tunnettu myös kanavistaan, joita pitkin pääsee muun muassa Suomenlahdelle ja aina Viipuriin saakka Imatran kanavan kautta.

Savonlinnassa sijaitsee myös tosiaan yksi vanhimmista kivilinnoista. Se rakennettiin vuonna 1475 tanskalaissyntyisen ritarin Erik Akselinpoika Tottin käskystä. Nimensä kivipytinki sai kaikkien ritareiden suojelijan, Pyhän Olavin, mukaan. Koska linna sijaitsee sellaisella aluella, jonka valtius on vaihtunut usein, näkyvät nämä vallanvaihdokset myös linnan arkkitehtuurissa. Nykyisin linnaan voi käydä tutustumassa kuka tahansa turisti – kesäaikaan sen seinistä tosin kajahtelevat upeat aariat, kun oopperaväki valtaa kiviset salit.

3) ERITYINEN ELÄIMISTÖ

Lukuisten mainitsemisen arvoisten maamerkkien kuten uljaan Olavinlinnan lisäksi Savossa ällisteltävää tarjoaa alueen eläimistö. Veikeä jöllikkä saimaannorppa on Savon tunnetuimpia asukkeja. Otusten ilmeikkääseen ulkonäköön on syynsä: alkunorpat jäivät 8 000 vuotta sitten Saimaaseen eristyksiin, kun yhteys järvestä Itämereen katkesi. Savon sameissa vesissä norppakunnalle kehittyi huomattavasti suuremmat silmät ja aivot kuin meressä molskiville sukulaisilleen.

Saimaannnorpat ovat yksi maailman uhanalaisimmista hyljelajeista. Tällä hetkellä niitä on jäljellä vain noin 300 yksilöä. Viiksiniekka on Suomen Luonnonsuojeluliiton tunnuseläin, ja sen pelastamiseksi tehdään töitä hiki hatussa. Hopeahipiäinen veitikka on totisesti ansainnut oman viisunsa, Juha Vainion ikiklassikon Vanhoja poikia viiksekkäitä.

Kunhan norppakanta saadaan taas voimistumaan, tuntevat Saimaan pikkukalat sen nahoissaan. Saimaannorppa syö noin 1 000 kiloa kalaa vuodessa. Muikku, tuo järviemme sähäkkä sukkula, painaa keskimäärin 40 grammaa. Jotta yksi norppa saisi mahansa täyteen muikuilla, sen pitäisi pistellä niitä poskeensa vuoden mittaan noin 25 000 eväkkään verran.

4) MUUTA VARTEENOTETTAVAA

Saimaa ulottuu myös Karjalan puolelle, eikä sielläkään ihan turhaa sakkia asu. Huhu kertoo jopa, että Suomen pisin kalakukko tehtiin Etelä-Karjalassa sijaitsevassa Joutsenossa yli 20 vuotta sitten. Mötikällä oli pituutta lähes 16 metriä, ja sen tekoon tarvittiin 2,5 kiloa voita, 40 kiloa sianlihaa ja 157 kiloa muikkuja. Moisen herkun paiston mahdollistanutta uunia saati sen syöjää tarina ei tunne – mahtoiko olla Kroisos Pennosen liikkeelle panema juoru koko juttu.

Kalakukkohan on ruiskuoreen leivottu herkku, joka pitää sisällään kalaa ja siankylkeä. Kukkoa leipomuksessa ei ole, vaan sana viittaakin ennemmin linnun sijasta kukkaroon – onhan ruokalaji tavallaan tasku, jonka sisästä täytteet löytyvät. Itse tarinassakin viitataan kalakukon kasvisserkkuun, lanttukukkoon, jonka sisällä nimensä mukaisesti on lanttua. Kukkoherkun paistamiseen kannattaa varata rutkasti aikaa, sillä sitä muhevampaa siitä tulee, mitä useamman tunnin sen antaa hautua leivinuunin kätköissä. Jos haluat kunnon herkkua, sipaise viipaleen päälle rutkasti voita ja ohjaa ääntä kohti. Perään kannattaa hulauttaa runsas lasillinen kokkelipiimää.

5) PAIKALLINEN PUHEENPARSI

Savolaismurteet ovat levinneet laajalle. Niitä puhutaan paitsi Savossa, myös Kainuussa, Pohjois-Karjalassa ja Keski-Suomessa. Sitkeät savolaiset ovat muodostaneet jopa niin sanotun savolaiskiilan alueen, joka halkaisee pohjalaismurteiden alueen Keuruun kohdalla ja ulottuu aina Pohjanlahden rannikolle saakka. Savolaismurteita puhutaan myös Keski-Ruotsissa, Vermlannissa, sillä sinne muutti 1800-luvulla joukko savolaisia metsureita ja heidän kielensä jäi uudessa kotipaikassa elämään.

Myös savolaismurre on yhtenäinen murre. Sille ominaisia piirteitä ovat sanan sisällä olevan d:n korvautuminen j:llä tai katoaminen kokonaan, ts-yhtymän korvautuminen ht:llä, konsonanttien kahdentuminen, diftongien avartuminen ja välivokaalin esiintyminen. Lehden on siis lehen, metsä mehtä, sanoo kuuluu savoksi sannoo, pää piä, ja jalka on tietenkin jalaka.

Noin kolmaosa Suomen pinta-alasta on savolaismurretta viäntävien vallassa. Siten ei liene mikään ihme, että esimerkiksi huhtikuu on sanana savolaista perua: keväällä tehtyjä kaskiviljelyksiä kutsuttiin itämurteissa huuhdaksi. Kun savolaiset 1600-luvulla valtasivat puolet Suomesta sen erämaita huuhdaten, ei kenellekään jäänyt epäselväksi mistä on kyse.

Tämänkertaisen tarinan murrekuplat ovat mahdollisimman yleissavolaisia. Jos erilaisten puheenparsien erot kiinnostavat, kannattaa katsastaa nämä yksisivuiset, jotka ovat alun perin ilmestyneet Akkarin nro 22/2011 murreliitteessä. Kesähommissa keikutaan Pohjois-Savon tapaan, ja käännös on Markus Miettisen ja Jaakko Seppälän käsialaa. Etelä-Savon murteella rustatut kuplatekstit taas on tehnyt Aila Mielikäinen.

 

Lehden 17/2013 sarjassa Kalakukkokalabaliikki vilahteli jonkin verran murresanoja.
Tuttuun tapaan tarjoamme lukemista helpottamaan sanaston:

 

unnoettaa = unohtaa
nuiju =
kelju
vätökäs
= vetelys
ökö
= pieni otus
paelata
= juhlia
kirroos
= kirous

Syksy tuo tullessaan lisää piirtäjävieraita, kun Don Rosa saapuu Helsingin kirjamessuille.

Carl Barksin sarjoja ja Don Rosan niihin piirtämiä jatko-osia sisältänyt kirjasarjamme Ankkalegendat on nyt ehtinyt viimeiseen eli kolmanteen osaansa Kultaisen kypärän metsästäjät. Nimitarinaparin, Barksin Kultaisen kypärän ja Rosan Kolumbuksen kadonneiden karttojen, lisäksi seikkaillaan kääpiöintiaanien mailla, rahasäiliön uumenissa sekä Ankkapurhan linnassa Skotlannissa.

Kirjasarjan viimeisen osan kunniaksi Don Rosa kunnioittaa meitä vierailullaan Helsingin kirjamessujen aikana 28.–30. lokakuuta 2016. Alta näet Don Rosan virallisen, Aku Ankka -lehden järjestämän ohjelman kirjamessuviikolle:

Perjantaina 28.10.
kello 12.00–13.30
Don Rosa nimmaroi Suomalaisen kirjakaupan omalla osastolla Helsingin kirjamessuilla

Lauantaina 29.10.
kello 10.30 
Don Rosan haastattelu, kirjamessujen Aleksis Kivi -lava
kello 15.30–18.00 Rosa nimmaroi Suomalaisessa kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, Helsinki

Sunnuntai 30.10.
kello 12.30–15.00
Rosa nimmaroi Akateemisessa kirjakaupassa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Venetsian ankkamaestro Giorgio Cavazzano vierailee Suomessa viikolla 41.

Niin Aku Ankan taskukirjoista kuin Aku Ankka -lehdestäkin tuttu piirtäjämestari Giorgio Cavazzano saapuu visiitille Suomeen viikolla 41. Vierailunsa aikana Cavazzano nimmaroi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Tarkan aikataulun voit katsoa alta:

Perjantaina 14.10. kello 16–18 Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu, Tampere)

Lauantaina 15.10. kello 12–14 Suomalainen kirjakauppa (Jumbo, Vantaa)

Yksi kirjasyksyn komeimmista uutuuksista on juurikin Giorgio Cavazzanon piirtämän sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisu, josta voit lukea lisää tästä. Kirjassa nähdään nimitarinan lisäksi kaksi muutakin mestarin piirtämää tarinaa. Cavazzano on ahkerin Aku Ankan taskukirjoihin taiteillut tekijä, sillä hänen piirtämiään sarjoja on Taskareissa julkaistu kaikkein eniten. Lataamosta niitä löytyy peräti yli 200!

 

Olemme uudistamassa Aku Ankan maan mainiota digitaalista sarjakuva-aittaa Lataamoa, ja  nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uudistukseen.

Lataamon keksijäkaartilaisena pääset kertomaan, millainen Lataamon pitäisi juuri sinun mielestäsi olla ja kantamaan oman kortesi kekoon uuden ja uljaan Lataamon muutostöissä. Pääset myös kokeilemaan uusia muutoksia ensimmäisten joukossa ja vaikuttamaan siihen, tulevatko testattavat toiminnot ylipäätään käyttöön tai millaisina ne käyttöön otetaan. Keksijäkaartilaisten ensimmäisenä tehtävänä on esimerkiksi kokeilla, millaista uutta lukunäkymää olemme Lataamoon kaavailleet.

Pääset mukaan keksijäkaartiin liittymällä Facebook-ryhmään ”Aku Ankka Lataamo - kehitys” tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com. Ja kuka tahansa voi tulla mukaan! Mitä enemmän testaajia on, sitä hauskemman ja paremman Lataamon osaamme tehdä.

Nyt syksyn kirjasadon komein uutuus on vihdoin kaupoissa. Toimituksessa lehteillään ylpeinä Aki Kaurismäen, Kari Korhosen ja Giorgio Cavazzanon yhteistyönä syntyneen sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisua.

Idea sarjakuvasta sai alkunsa vuoden 2015 keväällä, kun toimittaja Kirsi Ahonen haastatteli Giorgio Cavazzanoa Roope-setä-lehden platinanumeroa 4/2015 varten. Taiteilija kertoi, kuinka hienoa olisi vielä kerran päästä piirtämään jokin todellinen klassikkosarja vaikkapa elokuvan maailmasta. Tällöin päätoimittaja Aki Hyyppä ja suomen paras ja ainoa ankkataiteilija Kari Korhonen löivät viisaat päänsä yhteen ja lähtivät miettimään, mikä elokuvataiteen suomalainen merkkiteos taipuisi hienosti ankkasarjakuvaksi. Vaihtoehtoja oli useita, mutta voittajaksi valikoitui Aki Kaurismäen palkittu Mies vailla menneisyyttä. Kun vielä ohjaaja itsekin innostui projektista, Korhonen sai ruveta hommiin. Ja vuoden kuluttua Cavazzanolla olikin jo edessään kuvakäsikirjoitus, joka ennen pitkää jalostui siksi helmeksi, joka nyt on kaikkien ihailtavissa. Piirtäjän toive siis toteutui, ja kuten hän itse kirjan haastattelussa toteaa, hän taitaa tätä nykyä olla Disney-taiteilijoista se, joka on piirtänyt eniten elokuvamaailmaan sijoittuvia sarjoja.

Toimitukselle Ankka vailla menneisyyttä -sarja oli siinä mielessä poikkeuksellinen työ, että kerrankin hahmot pantiin puhumaan muuta kuin ankkalinnaa. Tarinaa lukiessa saattaa huomata, kuinka poikkeuksellisen pelkistettyjä kuplatekstit paikoin ovat – siis näin aina silloin, kun ruutujen tapahtumat mukailevat uskollisesti Kaurismäen elokuvan kohtauksia. Aku puhuu siis kaurismäkeä, ei ankkaa! Kuten aina ankkasarjakuvien käsikirjoituksia työstäessään, Korhonen on tehnyt tämänkin sarjan käsikirjoituksen englanniksi, ja totta kai sovittanut elokuvan ankkojen maailmaan. Niinpä toimituksen tehtäväksi jäi katsoa, että tekstit seuraavat suomennettuna mahdollisimman tarkkaan kaurismäkeläisiä polkuja. Toki perinteistä ankkakieltäkin sarjassa kuullaan: etenkin kun Aku on sarjakuvan alussa armoton lörpöttelijä. Häneen puistonpenkillä saatu isku näet vaikuttaa päinvastoin kuin Kaurismäen elokuvan Mieheen, joka menee tällistä mykäksi. Vaan kuinkas sitten käykään? Sen saatte itse selvittää.

Toivottavasti teillä on yhtä hauskaa kirjaa lukiessanne kuin meillä oli sitä tehdessämme!

Puotipuksu tiedottaa

Ankka vailla menneisyyttä löytyy myös Ankan kaupasta. Pääset sinne tästä.