Elokuva, jossa tunteet ovat henkilöitä ja tapahtumat sijoittuvat 11-vuotiaan tytön pään sisään? Kyllä vain! Ei kannata antaa Pixarin uuden elokuvan kuivalta kalskahtavan nimen estää istahtamasta leffateatterin penkkiin. Elokuun 28. päivänä ensi-iltansa saava Inside Out – Mielen sopukoissa on nimittäin vauhdikas ja hauska animaatioelokuva, joka tarjoaa seikkailun satumaisissa maisemissa sekä oivalluksia kaikenikäisille katsojille.

Ylistetyn Up – kohti korkeuksia -rainan (2009) ohjaajan Pete Docterin uutuus Inside Out pujottelee vaivattomasti kahdella tasolla. 11-vuotias Riley-tyttö muuttaa äitinsä ja isänsä kanssa Minnesotasta San Fransiscon suurkaupunkiin. Riley rakastaa jääkiekkoa, ja hänellä on rutkasti onnellisia muistoja tähänastisesta elämästään vanhempien ja ystävien kanssa. Rileyn pään sisällä taas sijaitsee huipputekninen tunteiden komentokeskus eli päämaja, jossa häärii viisi tomeraa tunnetta: Ilo, Suru, Pelko, Kiukku ja Inho. Joukon johtaja on Ilo, joka pitää päättäväisesti huolta siitä, että Rileyn perusvire pysyy onnellisena – ja siitä, ettei alakuloinen Suru pääse laskemaan lannistavia käpäliään päivittäin kertyvien muistojen päälle. Uudessa kotikaupungissa tunteet päättävät tehdä kaikkensa auttaakseen Rileyä selviämään vastaan tulevista koitoksista, kuten itsensä esittelemisestä uudelle luokalle. Jokin menee kuitenkin pieleen, ja Ilo huomaa olevansa kaukana päämajasta juuri silloin, kun häntä tarvittaisiin.

Elokuvan varsinainen toiminta sijoittuu Rileyn pään sisään, ja siellä avautuvat varsin värikkäät, satumaiset tai futuristiset maisemat riippuen siitä, missä päin mielenmaisemaa milloinkin hurjastellaan. Pitkäkestoinen muisti on keskenään risteilevien käytävien viidakko täynnä lasikuulia muistuttavia muistopalloja, mielikuvitusmaassa metsä muodostuu ranskalaisista perunoista, ja unien tuotanto-osastolla ohjataan unia kuin elokuvia konsanaan. Hetkittäin mielen käytävissä poukkoilu uhkaa käydä puuduttavaksi, mutta onneksi rivakasti etenevä juoni tempaa mukaansa – ja mikä parasta, turhaa kohellusta ei silti ole tungettu mukaan.

Inside Out kuvaa sitä herkkää vaihetta, jolloin lapsuus on jäämässä taakse ja edessä häämöttää teini-iän tunteiden vuoristorata. Kuten arvata saattaa, lopussa jokin Rileyn elämässä on peruuttamattomasti muuttunut. Toiminnan ystävienkään ei tarvitse pelätä joutuvansa keskelle loputonta tunteista vatvomista, sillä pääosassa on vauhdikas seikkailu täynnä hurjia ponnistuksia unohduksen ja alitajunnan pimeillä seuduilla ja petollisessa mielikuvitusmaassa.

Kohtauksiin on ladattu sopivasti visuaalisia jippoja, jotka tuntuivat riemastuttavan kovasti nuorimpia katsojia, ja Docter käsikirjoitustiimeineen on ujuttanut mukaan varttuneempaakin yleisöä ilahduttavia nokkeluuksia. Elokuvan voi kuvitella vetoavan myös Rileyn ikäisiin katsojiin. Ehkä ilahduttavinta on kuitenkin se, miten viihdyttävään tarinaan on punottu koskettavia oivalluksia ilon, surun ja muiden tunteiden merkityksestä. Onko Riley ikuisesti äidin ja isän iloinen tyttö? Täytyykö Suru pitää mahdollisimman kaukana Rileyn mielestä, vai olisiko silläkin oma, tärkeä tehtävänsä? Entä mitä luokan suosituin tyttö ajattelee? Mitä liikkuu pizzerian myyjän mielessä? Miltä äidistä ja isästä tuntuu? Elokuvan lohdullinen viesti on, ettei kukaan ole fiiliksineen yksin, vaan meitä kaikkia riepottelevat monituiset tunteet.

Suomenkielisessä versiossa Minka Kuustonen tekee energistä työtä Ilona, joka on elokuvan todellinen voimanpesä, ja Tiina Weckström tuo Surun ääneen juuri oikeaa laahaavaa alakuloisuutta. Kaiken kaikkiaan ääninäytteleminen on oivallista ja suomenkielinen versio rullaa mukavasti. Parhaimpien Pixar-tuotantojen tapaan Inside Out siis tarjoaa kutkuttavan seikkailun pienimmille katsojille ja riemastuttaa myös aikuisia. Se on viisas sortumatta viisasteluun ja vauhdikas vailla kohellusta – kaiken kaikkiaan niin sanotusti tunteisiin vetoava elokuva.

Syksy tuo tullessaan lisää piirtäjävieraita, kun Don Rosa saapuu Helsingin kirjamessuille.

Carl Barksin sarjoja ja Don Rosan niihin piirtämiä jatko-osia sisältänyt kirjasarjamme Ankkalegendat on nyt ehtinyt viimeiseen eli kolmanteen osaansa Kultaisen kypärän metsästäjät. Nimitarinaparin, Barksin Kultaisen kypärän ja Rosan Kolumbuksen kadonneiden karttojen, lisäksi seikkaillaan kääpiöintiaanien mailla, rahasäiliön uumenissa sekä Ankkapurhan linnassa Skotlannissa.

Kirjasarjan viimeisen osan kunniaksi Don Rosa kunnioittaa meitä vierailullaan Helsingin kirjamessujen aikana 28.–30. lokakuuta 2016. Alta näet Don Rosan virallisen, Aku Ankka -lehden järjestämän ohjelman kirjamessuviikolle:

Perjantaina 28.10.
kello 12.00–13.30
Don Rosa nimmaroi Suomalaisen kirjakaupan omalla osastolla Helsingin kirjamessuilla

Lauantaina 29.10.
kello 10.30 
Don Rosan haastattelu, kirjamessujen Aleksis Kivi -lava
kello 15.30–18.00 Rosa nimmaroi Suomalaisessa kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, Helsinki

Sunnuntai 30.10.
kello 12.30–15.00
Rosa nimmaroi Akateemisessa kirjakaupassa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Venetsian ankkamaestro Giorgio Cavazzano vierailee Suomessa viikolla 41.

Niin Aku Ankan taskukirjoista kuin Aku Ankka -lehdestäkin tuttu piirtäjämestari Giorgio Cavazzano saapuu visiitille Suomeen viikolla 41. Vierailunsa aikana Cavazzano nimmaroi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Tarkan aikataulun voit katsoa alta:

Perjantaina 14.10. kello 16–18 Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu, Tampere)

Lauantaina 15.10. kello 12–14 Suomalainen kirjakauppa (Jumbo, Vantaa)

Yksi kirjasyksyn komeimmista uutuuksista on juurikin Giorgio Cavazzanon piirtämän sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisu, josta voit lukea lisää tästä. Kirjassa nähdään nimitarinan lisäksi kaksi muutakin mestarin piirtämää tarinaa. Cavazzano on ahkerin Aku Ankan taskukirjoihin taiteillut tekijä, sillä hänen piirtämiään sarjoja on Taskareissa julkaistu kaikkein eniten. Lataamosta niitä löytyy peräti yli 200!

 

Olemme uudistamassa Aku Ankan maan mainiota digitaalista sarjakuva-aittaa Lataamoa, ja  nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uudistukseen.

Lataamon keksijäkaartilaisena pääset kertomaan, millainen Lataamon pitäisi juuri sinun mielestäsi olla ja kantamaan oman kortesi kekoon uuden ja uljaan Lataamon muutostöissä. Pääset myös kokeilemaan uusia muutoksia ensimmäisten joukossa ja vaikuttamaan siihen, tulevatko testattavat toiminnot ylipäätään käyttöön tai millaisina ne käyttöön otetaan. Keksijäkaartilaisten ensimmäisenä tehtävänä on esimerkiksi kokeilla, millaista uutta lukunäkymää olemme Lataamoon kaavailleet.

Pääset mukaan keksijäkaartiin liittymällä Facebook-ryhmään ”Aku Ankka Lataamo - kehitys” tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com. Ja kuka tahansa voi tulla mukaan! Mitä enemmän testaajia on, sitä hauskemman ja paremman Lataamon osaamme tehdä.

Nyt syksyn kirjasadon komein uutuus on vihdoin kaupoissa. Toimituksessa lehteillään ylpeinä Aki Kaurismäen, Kari Korhosen ja Giorgio Cavazzanon yhteistyönä syntyneen sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisua.

Idea sarjakuvasta sai alkunsa vuoden 2015 keväällä, kun toimittaja Kirsi Ahonen haastatteli Giorgio Cavazzanoa Roope-setä-lehden platinanumeroa 4/2015 varten. Taiteilija kertoi, kuinka hienoa olisi vielä kerran päästä piirtämään jokin todellinen klassikkosarja vaikkapa elokuvan maailmasta. Tällöin päätoimittaja Aki Hyyppä ja suomen paras ja ainoa ankkataiteilija Kari Korhonen löivät viisaat päänsä yhteen ja lähtivät miettimään, mikä elokuvataiteen suomalainen merkkiteos taipuisi hienosti ankkasarjakuvaksi. Vaihtoehtoja oli useita, mutta voittajaksi valikoitui Aki Kaurismäen palkittu Mies vailla menneisyyttä. Kun vielä ohjaaja itsekin innostui projektista, Korhonen sai ruveta hommiin. Ja vuoden kuluttua Cavazzanolla olikin jo edessään kuvakäsikirjoitus, joka ennen pitkää jalostui siksi helmeksi, joka nyt on kaikkien ihailtavissa. Piirtäjän toive siis toteutui, ja kuten hän itse kirjan haastattelussa toteaa, hän taitaa tätä nykyä olla Disney-taiteilijoista se, joka on piirtänyt eniten elokuvamaailmaan sijoittuvia sarjoja.

Toimitukselle Ankka vailla menneisyyttä -sarja oli siinä mielessä poikkeuksellinen työ, että kerrankin hahmot pantiin puhumaan muuta kuin ankkalinnaa. Tarinaa lukiessa saattaa huomata, kuinka poikkeuksellisen pelkistettyjä kuplatekstit paikoin ovat – siis näin aina silloin, kun ruutujen tapahtumat mukailevat uskollisesti Kaurismäen elokuvan kohtauksia. Aku puhuu siis kaurismäkeä, ei ankkaa! Kuten aina ankkasarjakuvien käsikirjoituksia työstäessään, Korhonen on tehnyt tämänkin sarjan käsikirjoituksen englanniksi, ja totta kai sovittanut elokuvan ankkojen maailmaan. Niinpä toimituksen tehtäväksi jäi katsoa, että tekstit seuraavat suomennettuna mahdollisimman tarkkaan kaurismäkeläisiä polkuja. Toki perinteistä ankkakieltäkin sarjassa kuullaan: etenkin kun Aku on sarjakuvan alussa armoton lörpöttelijä. Häneen puistonpenkillä saatu isku näet vaikuttaa päinvastoin kuin Kaurismäen elokuvan Mieheen, joka menee tällistä mykäksi. Vaan kuinkas sitten käykään? Sen saatte itse selvittää.

Toivottavasti teillä on yhtä hauskaa kirjaa lukiessanne kuin meillä oli sitä tehdessämme!

Puotipuksu tiedottaa

Ankka vailla menneisyyttä löytyy myös Ankan kaupasta. Pääset sinne tästä.