Lokakuun Pelinurkan nettijatkot

Akkarin 42 Pelinurkassa on arvioitu tämän syksyn uutuuspeli Disney Infinity. Peleistä kiinnostuneille on nyt tarjolla arviot myös peleistä Castle of Illusion HD Starring Mickey Mouse, Duck Tales Remastered ja Where's My Water 2, joista tässä esitellään viimeksi mainittu.

Where's My Water? 2

Kosketusnäyttölaitteille tarkoitetussa Where's My Waterissa on tavoitteena johdattaa vesimassat kylpyvettään odottelevan Swampy-krokotiilin luokse ja kerätä samalla mahdollisimman monta kylpyankkaa. Veden ja ammeen välissä olevat maakerrokset raivataan tieltä etusormen avulla.

Vedelle on kaivettava mahdollisimman edullinen reitti, joka osuu samalla linjaan mahdollisimman monen kumiankan kanssa. Vesi tottelee painovoimaa. Jos esimerkiksi kentän reunassa on reikä tyhjyyteen, vesi valuu ulos, jos alta ei ehdi kaivaa maata pois. Tavoitteena on johdattaa vesi ruudun alalaidassa olevaan suulakkeeseen, josta neste matkaa Swampyn suihkuun.

Kakkosessa meininki jatkuu samanlaisena, mutta alle euron hintaisen ykkösen sijaan Swampyn toista seikkailua jaetaan ilmaiseksi. Ilmaisia kylpyjä ei ole olemassakaan, joten kakkonen luottaa siihen, että pelaajat käyttävät oikeaa rahaa virtuaalisten helpotusten hankkimiseen.

Swampy menettää pelissä energiaa, jota riittää kerrallaan noin kymmeneen yritykseen. Kun virta loppuu, energiavarojen palautumista on odoteltava päätelaitteesta riippuen vartista puoleen tuntiin. Toinen vaihtoehto on vinguttaa luottokorttia pelin sisäisellä kauppapaikalla tai painaa pelin Facebook-nappulaa, jolloin peli mainostaa itseään omalla Facebook-seinällä.

Kauppapaikka tai Facebook-kikkailu eivät vielä tässä vaiheessa toimi Windows Phone -käyttöjärjestelmää hyödyntävillä laitteilla, kuten esimerkiksi Nokian Lumia-puhelimilla, joten ainoaksi vaihtoehdoksi jää odottaminen. Tekijät ovat sentään hieman lyhentäneet aikoja, sillä Lumian kanssa vaihtopenkkiä kulutetaan noin vartti kerrallaan.

Jos energiamittarin haluaa täyteen, sitä on odotettava noin tunnin verran. Ratkaisu kismittää, sillä nyt energiaa ei voi ostaa, vaikka haluaisi. Peli keskeytyy juuri silloin, kun pääsee vauhtiin.

Pelissä on mahdollista pärjätä ilman helpotuksiakin, mutta ykkösen rennosta puuhastelusta ollaan kaukana. Jotta noin sadan kentän mittaisessa pelissä pääsee etenemään seuraavaan kenttänippuun, on jokaisesta yksittäisestä tehtävästä kerättävä mahdollismman monta kumiankkaa.

Ykkösessä liian vaikean kentän pystyi ohittamaan, mutta enää moinen ei onnistu. Liian tiukkojen suoritusvaatimusten ansiosta pelaaminen muuttuu nopeasti tympeäksi suorittamiseksi, jossa jokainen kenttä on pelattava useaan kertaan uudelleen, jotta paras mahdollinen reitti ankkavaraston kartuttamiseksi löytyy.

Peli itsessään toimii edelleen mainiosti. Etusormi raivaa tunnelia vesimassoille ja vedenpinnan kaltevuutta voi muutella kallistelemalla laitetta. Uudet pelimuodotkaan eivät ole yhtään hassumpia ja kenttiä täydentävät haastetehtävät muuttelevat perinteistä pelikonseptia kääntämällä esimerkiksi koko tason ylösalaisin.

Kakkonen lisää päähahmon rinnalle kaksi muutakin krokoa, Crankyn ja Allien. Myöhemmin pelissä hahmot vaihtuvat ja samalla myös vesi saa rinnalleen pinkin myrkkylitkun ja höyryn, jotka käyttäytyvät tyystin eri tavoin kuin pelin perusnesteenä toimiva kylpyvesi. Allie nauttii höyrypesusta, joten ylöspäin kipuava höyry on annosteltava veden avustuksella hänen käyttöönsä, vaaleanpunainen tökötti on taas Crankyn herkkua.

Eri nestetyypit nostavat pulmailun kokonaan uudelle tasolle ja ykköstä imitoivan alun jälkeen vesiseikkailu nousee myrkyn ja höyryn ansiosta jatko-osan arvoiseen asemaan. Pelkkien tunneleiden lisäksi krokoille aiheutuu päänvaivaa myös putkistoista, joita pitkin nestettä toisinaan juoksutetaan.

Kokonaisuutena krokotiilipähkäilyn jatko-osa astuu vaaksan väärään vaihtaessaan maksullisuuteen. Erityisesti pelaamista rajoittava, keinotekoisten aikarajoitusten riivaama energiapelleily kismittää oikein toden teolla. Pelin rakennetta on myös rukattu entistä suorituspainotteisemmaksi. Kestoa ja vaihtelua pelissä piisaa, mutta niin myös haastetta, kiitos älyttömien ankkavaatimusten.

Jos Swampyn seikkailut eivät ole ennestään tuttuja, kannattaa putkimieshommat aloittaa ykkösestä. Huomattavasti helpompi vesipulmailu antaa paljon enemmän löysää ja toimii hyvänä harjoittelumateriaalina haastavampaa kakkosta varten.

Peliarvostelut on tehty yhteistyössä samaan lehtitaloon kuuluvan Pelit-lehden kanssa.

Tuukka Grönholmin arvio Disney Infinitystä löytyy myös Pelit-lehden numerosta 10/2013, samoin Juho Kuorikosken arvio Castle of Illusion Starring Mickey Mouse -pelistä. DuckTales Remastered -pelin arvio ilmestyi myös Pelit-lehdessä 9/2013. Where's My Water? 2 -arvio sen sijaan on tarjolla vain täällä Akkarin saitilla.

ajk master
Seuraa 
Liittynyt19.9.2013

Turhauttava ilmaiskylpy

eharlas 02.11.2013 klo 18:00 ajk master 02.11.2013 klo 17:38 candy357 01.11.2013 klo 19:08 Miten kuva pannaan tohon ruutuun???? sen minäkin haluaisin tietää. eli voisin kysyä nyt vaikka miten LINKATAAN!!! Tuo on Toimituksen (vai jonkun muun?) tekemä artikkeli tälle sivustolle. Tavalliset käyttäjät eivät voi lisätä kuvia viesteihinsä. jaahas
Lue kommentti

Syksy tuo tullessaan lisää piirtäjävieraita, kun Don Rosa saapuu Helsingin kirjamessuille.

Carl Barksin sarjoja ja Don Rosan niihin piirtämiä jatko-osia sisältänyt kirjasarjamme Ankkalegendat on nyt ehtinyt viimeiseen eli kolmanteen osaansa Kultaisen kypärän metsästäjät. Nimitarinaparin, Barksin Kultaisen kypärän ja Rosan Kolumbuksen kadonneiden karttojen, lisäksi seikkaillaan kääpiöintiaanien mailla, rahasäiliön uumenissa sekä Ankkapurhan linnassa Skotlannissa.

Kirjasarjan viimeisen osan kunniaksi Don Rosa kunnioittaa meitä vierailullaan Helsingin kirjamessujen aikana 28.–30. lokakuuta 2016. Alta näet Don Rosan virallisen, Aku Ankka -lehden järjestämän ohjelman kirjamessuviikolle:

Perjantaina 28.10.
kello 12.00–13.30
Don Rosa nimmaroi Suomalaisen kirjakaupan omalla osastolla Helsingin kirjamessuilla

Lauantaina 29.10.
kello 10.30 
Don Rosan haastattelu, kirjamessujen Aleksis Kivi -lava
kello 15.30–18.00 Rosa nimmaroi Suomalaisessa kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, Helsinki

Sunnuntai 30.10.
kello 12.30–15.00
Rosa nimmaroi Akateemisessa kirjakaupassa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Venetsian ankkamaestro Giorgio Cavazzano vierailee Suomessa viikolla 41.

Niin Aku Ankan taskukirjoista kuin Aku Ankka -lehdestäkin tuttu piirtäjämestari Giorgio Cavazzano saapuu visiitille Suomeen viikolla 41. Vierailunsa aikana Cavazzano nimmaroi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Tarkan aikataulun voit katsoa alta:

Perjantaina 14.10. kello 16–18 Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu, Tampere)

Lauantaina 15.10. kello 12–14 Suomalainen kirjakauppa (Jumbo, Vantaa)

Yksi kirjasyksyn komeimmista uutuuksista on juurikin Giorgio Cavazzanon piirtämän sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisu, josta voit lukea lisää tästä. Kirjassa nähdään nimitarinan lisäksi kaksi muutakin mestarin piirtämää tarinaa. Cavazzano on ahkerin Aku Ankan taskukirjoihin taiteillut tekijä, sillä hänen piirtämiään sarjoja on Taskareissa julkaistu kaikkein eniten. Lataamosta niitä löytyy peräti yli 200!

 

Olemme uudistamassa Aku Ankan maan mainiota digitaalista sarjakuva-aittaa Lataamoa, ja  nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uudistukseen.

Lataamon keksijäkaartilaisena pääset kertomaan, millainen Lataamon pitäisi juuri sinun mielestäsi olla ja kantamaan oman kortesi kekoon uuden ja uljaan Lataamon muutostöissä. Pääset myös kokeilemaan uusia muutoksia ensimmäisten joukossa ja vaikuttamaan siihen, tulevatko testattavat toiminnot ylipäätään käyttöön tai millaisina ne käyttöön otetaan. Keksijäkaartilaisten ensimmäisenä tehtävänä on esimerkiksi kokeilla, millaista uutta lukunäkymää olemme Lataamoon kaavailleet.

Pääset mukaan keksijäkaartiin liittymällä Facebook-ryhmään ”Aku Ankka Lataamo - kehitys” tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com. Ja kuka tahansa voi tulla mukaan! Mitä enemmän testaajia on, sitä hauskemman ja paremman Lataamon osaamme tehdä.

Nyt syksyn kirjasadon komein uutuus on vihdoin kaupoissa. Toimituksessa lehteillään ylpeinä Aki Kaurismäen, Kari Korhosen ja Giorgio Cavazzanon yhteistyönä syntyneen sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisua.

Idea sarjakuvasta sai alkunsa vuoden 2015 keväällä, kun toimittaja Kirsi Ahonen haastatteli Giorgio Cavazzanoa Roope-setä-lehden platinanumeroa 4/2015 varten. Taiteilija kertoi, kuinka hienoa olisi vielä kerran päästä piirtämään jokin todellinen klassikkosarja vaikkapa elokuvan maailmasta. Tällöin päätoimittaja Aki Hyyppä ja suomen paras ja ainoa ankkataiteilija Kari Korhonen löivät viisaat päänsä yhteen ja lähtivät miettimään, mikä elokuvataiteen suomalainen merkkiteos taipuisi hienosti ankkasarjakuvaksi. Vaihtoehtoja oli useita, mutta voittajaksi valikoitui Aki Kaurismäen palkittu Mies vailla menneisyyttä. Kun vielä ohjaaja itsekin innostui projektista, Korhonen sai ruveta hommiin. Ja vuoden kuluttua Cavazzanolla olikin jo edessään kuvakäsikirjoitus, joka ennen pitkää jalostui siksi helmeksi, joka nyt on kaikkien ihailtavissa. Piirtäjän toive siis toteutui, ja kuten hän itse kirjan haastattelussa toteaa, hän taitaa tätä nykyä olla Disney-taiteilijoista se, joka on piirtänyt eniten elokuvamaailmaan sijoittuvia sarjoja.

Toimitukselle Ankka vailla menneisyyttä -sarja oli siinä mielessä poikkeuksellinen työ, että kerrankin hahmot pantiin puhumaan muuta kuin ankkalinnaa. Tarinaa lukiessa saattaa huomata, kuinka poikkeuksellisen pelkistettyjä kuplatekstit paikoin ovat – siis näin aina silloin, kun ruutujen tapahtumat mukailevat uskollisesti Kaurismäen elokuvan kohtauksia. Aku puhuu siis kaurismäkeä, ei ankkaa! Kuten aina ankkasarjakuvien käsikirjoituksia työstäessään, Korhonen on tehnyt tämänkin sarjan käsikirjoituksen englanniksi, ja totta kai sovittanut elokuvan ankkojen maailmaan. Niinpä toimituksen tehtäväksi jäi katsoa, että tekstit seuraavat suomennettuna mahdollisimman tarkkaan kaurismäkeläisiä polkuja. Toki perinteistä ankkakieltäkin sarjassa kuullaan: etenkin kun Aku on sarjakuvan alussa armoton lörpöttelijä. Häneen puistonpenkillä saatu isku näet vaikuttaa päinvastoin kuin Kaurismäen elokuvan Mieheen, joka menee tällistä mykäksi. Vaan kuinkas sitten käykään? Sen saatte itse selvittää.

Toivottavasti teillä on yhtä hauskaa kirjaa lukiessanne kuin meillä oli sitä tehdessämme!

Puotipuksu tiedottaa

Ankka vailla menneisyyttä löytyy myös Ankan kaupasta. Pääset sinne tästä.