Kun sarjakuva on käsikirjoitettu, piirretty ja tussattu, se lähetetään väritettäväksi. Sarjiskoulun viidennessä osassa värittämisestä kertovat Aku Ankan toimitus, graafinen velhomme Raimo Hyvönen sekä tietenkin Ankka-piirtäjä Kari Korhonen.

Kuka väreistä vastaa?

Akkarin sarjakuvat (kuten muutkin nopealla syklillä ilmestyvät laajalevikkiset sarjikset) väritetään siihen erikoistuneissa studioissa, mutta kinkkisemmät erikoistilaukset ja esimerkkisi kansien värittämisen hoitaa usein värittämiseen erikoistunut graafikko tai jopa piirtäjä itse.

No, vesiväreilläkö ne sarjat väritetään?

”Ei, vaan tietokoneella, yleensä Photoshop-kuvankäsittelyohjelmalla”,  toteavat sekä Hyvönen että Korhonen. Tavallisen hiiren lisäksi monet käyttävät apuna paineen tunnistavaa piirtoalustaa, joka toimii myös sen mukana tulevan kynän kanssa. Niillä on helpompi tehdä tarkkuutta vaativaa työtä.
Tietokoneella värittäminen on muutenkin nopeuttanut ja helpottanut tekemistä. Värit nimittäin muodostuvat painokoneessa neljää perusväriä (sininen, punainen, keltainen ja musta) yhdistelemällä, ja jokainen niistä vaatii oman painolevynsä. Kuvankäsittelyohjelman ansiosta ne voidaan nyt tulostaa suoraan tietokoneelta. Ennen vanhaan – siis 1900-luvulla – kutakin väriä varten piti tehdä oma painofilmi, johon maskeilla valotettiin erilaisia rasteripintoja. Yhtä sarjakuvasivua varten siis tulostettiin neljä erillistä kalvoa, joten yhden sarjakuvakirjan aineistolla saattoi hyvinkin täyttää pienen pahvilaatikon.
Mitenkään mahdotonta sarjakuvien värittäminen käsin ei tietenkään ole, ja sitäkin vielä tehdään. Esimerkiksi tempera- eli peitevärit sopivat siihen hyvin.

Tältä näyttää Don Rosan kansikuva tarinaan Aarre lasimaljassa ennen ja jälkeen värityksen. Keskimmäisestä kuvasta näkyy, miten linjapiirros vaikuttaa väritykseen. ”Jos piirtäjä on tehnyt kuvaan jo valmiiksi mustia varjoja, valon suunta on vastakkainen ja vaaleammat sävyt sillä suunnalla”, selventää Hyvönen. ”Ensin määritetään haluttu alue mustan linjan sisältä ja sitten täytetään se halutulla värillä. Samalla voi piirtää vaaleammat ja tummemmat sävyt, joilla kuvaan saadaan muotoa. Tätä jatketaan, kunnes koko kuva on väritetty. Lopuksi valitaan taustaan väritys, joka nostaa kuvan hyvin esille.”

Sarjakuvissa hahmot on yleensä väritetty kaksiulotteisesti, eli niihin ei haeta muotoa sävyeroilla. Nämä kaksi kuvaa havainnollistavat sävyjen käytön vaikutusta hyvin.

Kari Korhonen, millaisia toiveita piirtäjä saa esittää värittäjälle?

Vain tarinan kannalta tärkeimmät asiat mainitaan väritysohjeissa. Jos tietyn esineen tai vaatteen kuuluu olla vihreä, on se hyvä merkitä selvästi käsikirjoituksen väritysohjeisiin. Myös nopeat vuorokaudenajan muutokset, vaikkapa päivästä yöhön, on hyvä merkitä muistiin. Värittäjät eivät välttämättä puhu englantia ja heille käännetään usein vain väritysohjeet, ei puhekuplia.

Yllättääkö valmis väritys koskaan myönteisesti tai kielteisesti?

Koska väritykseen ei voi puuttua henkilökohtaisesti, moni asia saattaa jäädä omiin käsityksiinsä kiintynyttä piirtäjä-käsikirjoittajaa kaivelemaan. Pahimpia virheitä ovat ne, joissa ei ole seurattu kuvien luomaa tunnelmaa; jännittävä, synkkä kohtaus on väritetty kirkkain värein. Onneksi myös iloisia yllätyksiä riittää yllin kyllin!

Kun itse värität, mikä on mielestäsi vaikeinta?

Värittämisessä ei ole mitään vaikeata! Se on hauskinta hommaa kaikista sarjakuvanteon vaiheista!

Sarjakuvakoulun aiempia osia pääset lukemaan näistä linkeistä:

Osa 1: Synopsis
Osa 2: Käsikirjoitus
Osa 3: Piirrostyö
Osa 4: Tussaus

Syksy tuo tullessaan lisää piirtäjävieraita, kun Don Rosa saapuu Helsingin kirjamessuille.

Carl Barksin sarjoja ja Don Rosan niihin piirtämiä jatko-osia sisältänyt kirjasarjamme Ankkalegendat on nyt ehtinyt viimeiseen eli kolmanteen osaansa Kultaisen kypärän metsästäjät. Nimitarinaparin, Barksin Kultaisen kypärän ja Rosan Kolumbuksen kadonneiden karttojen, lisäksi seikkaillaan kääpiöintiaanien mailla, rahasäiliön uumenissa sekä Ankkapurhan linnassa Skotlannissa.

Kirjasarjan viimeisen osan kunniaksi Don Rosa kunnioittaa meitä vierailullaan Helsingin kirjamessujen aikana 28.–30. lokakuuta 2016. Alta näet Don Rosan virallisen, Aku Ankka -lehden järjestämän ohjelman kirjamessuviikolle:

Perjantaina 28.10.
kello 12.00–13.30
Don Rosa nimmaroi Suomalaisen kirjakaupan omalla osastolla Helsingin kirjamessuilla

Lauantaina 29.10.
kello 10.30 
Don Rosan haastattelu, kirjamessujen Aleksis Kivi -lava
kello 15.30–18.00 Rosa nimmaroi Suomalaisessa kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, Helsinki

Sunnuntai 30.10.
kello 12.30–15.00
Rosa nimmaroi Akateemisessa kirjakaupassa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Venetsian ankkamaestro Giorgio Cavazzano vierailee Suomessa viikolla 41.

Niin Aku Ankan taskukirjoista kuin Aku Ankka -lehdestäkin tuttu piirtäjämestari Giorgio Cavazzano saapuu visiitille Suomeen viikolla 41. Vierailunsa aikana Cavazzano nimmaroi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Tarkan aikataulun voit katsoa alta:

Perjantaina 14.10. kello 16–18 Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu, Tampere)

Lauantaina 15.10. kello 12–14 Suomalainen kirjakauppa (Jumbo, Vantaa)

Yksi kirjasyksyn komeimmista uutuuksista on juurikin Giorgio Cavazzanon piirtämän sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisu, josta voit lukea lisää tästä. Kirjassa nähdään nimitarinan lisäksi kaksi muutakin mestarin piirtämää tarinaa. Cavazzano on ahkerin Aku Ankan taskukirjoihin taiteillut tekijä, sillä hänen piirtämiään sarjoja on Taskareissa julkaistu kaikkein eniten. Lataamosta niitä löytyy peräti yli 200!

 

Olemme uudistamassa Aku Ankan maan mainiota digitaalista sarjakuva-aittaa Lataamoa, ja  nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uudistukseen.

Lataamon keksijäkaartilaisena pääset kertomaan, millainen Lataamon pitäisi juuri sinun mielestäsi olla ja kantamaan oman kortesi kekoon uuden ja uljaan Lataamon muutostöissä. Pääset myös kokeilemaan uusia muutoksia ensimmäisten joukossa ja vaikuttamaan siihen, tulevatko testattavat toiminnot ylipäätään käyttöön tai millaisina ne käyttöön otetaan. Keksijäkaartilaisten ensimmäisenä tehtävänä on esimerkiksi kokeilla, millaista uutta lukunäkymää olemme Lataamoon kaavailleet.

Pääset mukaan keksijäkaartiin liittymällä Facebook-ryhmään ”Aku Ankka Lataamo - kehitys” tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com. Ja kuka tahansa voi tulla mukaan! Mitä enemmän testaajia on, sitä hauskemman ja paremman Lataamon osaamme tehdä.

Nyt syksyn kirjasadon komein uutuus on vihdoin kaupoissa. Toimituksessa lehteillään ylpeinä Aki Kaurismäen, Kari Korhosen ja Giorgio Cavazzanon yhteistyönä syntyneen sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisua.

Idea sarjakuvasta sai alkunsa vuoden 2015 keväällä, kun toimittaja Kirsi Ahonen haastatteli Giorgio Cavazzanoa Roope-setä-lehden platinanumeroa 4/2015 varten. Taiteilija kertoi, kuinka hienoa olisi vielä kerran päästä piirtämään jokin todellinen klassikkosarja vaikkapa elokuvan maailmasta. Tällöin päätoimittaja Aki Hyyppä ja suomen paras ja ainoa ankkataiteilija Kari Korhonen löivät viisaat päänsä yhteen ja lähtivät miettimään, mikä elokuvataiteen suomalainen merkkiteos taipuisi hienosti ankkasarjakuvaksi. Vaihtoehtoja oli useita, mutta voittajaksi valikoitui Aki Kaurismäen palkittu Mies vailla menneisyyttä. Kun vielä ohjaaja itsekin innostui projektista, Korhonen sai ruveta hommiin. Ja vuoden kuluttua Cavazzanolla olikin jo edessään kuvakäsikirjoitus, joka ennen pitkää jalostui siksi helmeksi, joka nyt on kaikkien ihailtavissa. Piirtäjän toive siis toteutui, ja kuten hän itse kirjan haastattelussa toteaa, hän taitaa tätä nykyä olla Disney-taiteilijoista se, joka on piirtänyt eniten elokuvamaailmaan sijoittuvia sarjoja.

Toimitukselle Ankka vailla menneisyyttä -sarja oli siinä mielessä poikkeuksellinen työ, että kerrankin hahmot pantiin puhumaan muuta kuin ankkalinnaa. Tarinaa lukiessa saattaa huomata, kuinka poikkeuksellisen pelkistettyjä kuplatekstit paikoin ovat – siis näin aina silloin, kun ruutujen tapahtumat mukailevat uskollisesti Kaurismäen elokuvan kohtauksia. Aku puhuu siis kaurismäkeä, ei ankkaa! Kuten aina ankkasarjakuvien käsikirjoituksia työstäessään, Korhonen on tehnyt tämänkin sarjan käsikirjoituksen englanniksi, ja totta kai sovittanut elokuvan ankkojen maailmaan. Niinpä toimituksen tehtäväksi jäi katsoa, että tekstit seuraavat suomennettuna mahdollisimman tarkkaan kaurismäkeläisiä polkuja. Toki perinteistä ankkakieltäkin sarjassa kuullaan: etenkin kun Aku on sarjakuvan alussa armoton lörpöttelijä. Häneen puistonpenkillä saatu isku näet vaikuttaa päinvastoin kuin Kaurismäen elokuvan Mieheen, joka menee tällistä mykäksi. Vaan kuinkas sitten käykään? Sen saatte itse selvittää.

Toivottavasti teillä on yhtä hauskaa kirjaa lukiessanne kuin meillä oli sitä tehdessämme!

Puotipuksu tiedottaa

Ankka vailla menneisyyttä löytyy myös Ankan kaupasta. Pääset sinne tästä.