Ankkauniversumin arkkitehdit 6

Ankka-piirtäjät ovat poikkeuksetta ystävällisiä ja lupsakoita ihmisiä. Jos kuitenkin yksi pitäisi palkita kaikkien aikojen herrasmies -palkinnolla, Victor José Arriagada Rios (1934–2012) eli tuttavallisemmin Vicar olisi vienyt pystin mennen tullen.

Chileläinen Vicar innostui sarjakuvista jo poikasena ja piirsi innokkaasti pääasiassa omaksi ilokseen. Vaikka nuoren Vicarin piirtäjänkyvyt huomattiinkin, hän opiskeli elektroniikkainsinööriksi ja aloitti alan työt. Onneksemme hän kuitenkin hylkäsi mokoman huikentelevaisen elämän ja ryhtyi pilakuvien, karikatyyrien ja sarjakuvien piirtäjäksi! 1960-luvun alussa Vicar muutti Espanjaan. Siellä hän työskenteli muun muassa lastenkirjakuvitusten ja esimerkiksi Rasmus Nalle -sarjakuvien parissa. Ankka-ura alkoi urjeta vuonna 1970, kun Egmont laajensi sarjakuvatuotantoaan ja metsästi kuumeisesti uusia kykyjä täyttämään suomalaisenkin Aku Ankka -lehden sivuja.

Ensimmäiset Vicarin sarjat julkaistiin Suomessa vuonna 1973, ja ne löytyvät tietenkin myös Aku Ankan Lataamosta. Vuosien saatossa kulmikas tyyli jalostui, ja Vicarista kehittyi yksi niistä hyvistä ankkapiirtäjistä. Jopa Carl Barks suitsutti Vicaria itseään taitavammaksi taiteilijaksi. (Kuten sanottua, piirtäjät ovat hyvin kohteliaita ihmisiä... toim. huom.)

Vuonna 1975 takaisin Chileen muuttanut Vicar käsikirjoitti itse vain pari pidempää tarinaa eikä muutenkaan puuttunut käsikirjoittajien työhön. Eniten Vicar on piirtänyt yhdysvaltalaisen Tom Andersonin kirjoittamia sarjoja, mutta yhteistyötä pitkän uran aikana ehti olla kymmenien muiden käsikirjoittajien kanssa, joukossa niin Mauri Kunnas, Kari Korhonen kuin Akkarin käsikirjoituskisan vuonna 2003 voittanut suomalainen tyttötriokin!

Ehkä kaikkein parhaiten Vicaria kuvaavat miehen alkusanat kokoelmakirjassa Itsehillinnän mestari:

Kemin sarjakuvafestivaaleilla minua lähestyi nuori nainen. Hän pyysi minulta nimikirjoitusta ja piirrosta pienelle viisivuotiaalle pojalleen, joka oli juuri alkanut opetella lukemaan. Tämän taidon eteen poika oli valmis tekemään töitä, koska oli kateellinen kahdeksanvuotiaalle isoveljelleen, joka lukutaitoisena sai niin paljon enemmän irti Aku Ankka -tarinoista.

Tämä tarina pojasta, joka Aku Ankkaa lukien otti ensiaskeliaan opintiellä, liikutti minua syvästi. Koen olevani etuoikeutettu voidessani kuulua tähän taiteilijoiden joukkoon, joka joka viikko kokoaa yhteen satoja tuhansia lukijoita matkalle mielikuvituksen maailmaan.

Vicarin oma studio ei ollut aivan yhtä iso ja hieno kuin hänen piirtämänsä sarjakuvataiteilija Victorin paja (Aku Ankka sarjakuvapiirtäjänä AA 7/1998).

P.S. Aku Ankan Jeetuubissa voi käydä ihastelemassa videota, jossa Vicar piirtää viimeisen ruudun tarinaan Herra pormestari (AA 10/2009).

Aku Ankka Lataamo on täynnä mainioita Vicarin sarjoja, onhan taiteilijan sarjoja julkaistu Aku Ankassa kaikkein eniten. Vaivaisen 1103 tarinan perkaamisen voi aloittaa esimerkiksi sarjoilla Nopein voittakoon, Tunne outo rinnassani... tai Puujalkainen avaruusolento, joiden käsikirjoittajina toimivat jutussa mainitut suomalaiset.

Nyt syksyn kirjasadon komein uutuus on vihdoin kaupoissa. Toimituksessa lehteillään ylpeinä Aki Kaurismäen, Kari Korhosen ja Giorgio Cavazzanon yhteistyönä syntyneen sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisua.

Idea sarjakuvasta sai alkunsa vuoden 2015 keväällä, kun toimittaja Kirsi Ahonen haastatteli Giorgio Cavazzanoa Roope-setä-lehden platinanumeroa 4/2015 varten. Taiteilija kertoi, kuinka hienoa olisi vielä kerran päästä piirtämään jokin todellinen klassikkosarja vaikkapa elokuvan maailmasta. Tällöin päätoimittaja Aki Hyyppä ja suomen paras ja ainoa ankkataiteilija Kari Korhonen löivät viisaat päänsä yhteen ja lähtivät miettimään, mikä elokuvataiteen suomalainen merkkiteos taipuisi hienosti ankkasarjakuvaksi. Vaihtoehtoja oli useita, mutta voittajaksi valikoitui Aki Kaurismäen palkittu Mies vailla menneisyyttä. Kun vielä ohjaaja itsekin innostui projektista, Korhonen sai ruveta hommiin. Ja vuoden kuluttua Cavazzanolla olikin jo edessään kuvakäsikirjoitus, joka ennen pitkää jalostui siksi helmeksi, joka nyt on kaikkien ihailtavissa. Piirtäjän toive siis toteutui, ja kuten hän itse kirjan haastattelussa toteaa, hän taitaa tätä nykyä olla Disney-taiteilijoista se, joka on piirtänyt eniten elokuvamaailmaan sijoittuvia sarjoja.

Toimitukselle Ankka vailla menneisyyttä -sarja oli siinä mielessä poikkeuksellinen työ, että kerrankin hahmot pantiin puhumaan muuta kuin ankkalinnaa. Tarinaa lukiessa saattaa huomata, kuinka poikkeuksellisen pelkistettyjä kuplatekstit paikoin ovat – siis näin aina silloin, kun ruutujen tapahtumat mukailevat uskollisesti Kaurismäen elokuvan kohtauksia. Aku puhuu siis kaurismäkeä, ei ankkaa! Kuten aina ankkasarjakuvien käsikirjoituksia työstäessään, Korhonen on tehnyt tämänkin sarjan käsikirjoituksen englanniksi, ja totta kai sovittanut elokuvan ankkojen maailmaan. Niinpä toimituksen tehtäväksi jäi katsoa, että tekstit seuraavat suomennettuna mahdollisimman tarkkaan kaurismäkeläisiä polkuja. Toki perinteistä ankkakieltäkin sarjassa kuullaan: etenkin kun Aku on sarjakuvan alussa armoton lörpöttelijä. Häneen puistonpenkillä saatu isku näet vaikuttaa päinvastoin kuin Kaurismäen elokuvan Mieheen, joka menee tällistä mykäksi. Vaan kuinkas sitten käykään? Sen saatte itse selvittää.

Toivottavasti teillä on yhtä hauskaa kirjaa lukiessanne kuin meillä oli sitä tehdessämme!

Aku Ankassa 39/2016 julkaistiin kaksi Laukaan peruskoulun viidesluokkalaisten kääntämää sarjakuvaa, jotka toki oli tavalliseen tapaan Aku Ankan toimituksessa toimitettu. Sinäkin voit kokeilla sarjakuvan suomentamista oheisella yksisivuisella.

Ennen kuin ryhdyt hommiin, lukaise pikainen tiivistelmä Akkarin toimituksen käännösohjeista.

Jos oikeasti mielit kääntäjäksi tulee sinun hallita hyvä ja virheetön suomen kieli. Paina siis mieleesi niin välimerkkisäännöt kuin yhdyssanatkin (tämä pätee muuhunkin kääntämiseen kuin vain Akkarin). Ankkalinnaan eivät kuulu alatyyliset ilmaukset eikä turha väkivallalla uhkailu. Samoin julma solvaaminen katsotaan kaikkea muuta kuin hauskaksi.

Aku Ankkaa ei käännetä sanasta sanaan, vaan toisinaan alkuperäiseen käsikirjoitukseen keksitään nokkelampia sanamuotoja ja vinkeämpiä vitsejä, jotta arkisemmastakin jutusta saadaan hauska. Tässä kohdin Ankkalinnassa poiketaan reippaasti kaunokirjallisesta kääntämisestä, jossa tarkoituksena on noudattaa kirjailijan ääntä. Ankkalinnassa pyrimme siis sujuvasti soljuvaan suomeen, kuitenkin turhia puhekielimäisyyksiä vältellen (Hessukin sanoo vain ”mä” ja ”sä”, mutta puhuu muuten varsin kirjakielisesti).

Kun käännös on valmis, kannattaa se lukea vielä ääneen. Tällöin huomaa usein vielä ne kohdat, joissa teksti ei oikein suju vuoropuhelun lailla – Aku Ankka kun pääosin on juuri vuoropuhelua.

Sitten vain kääntämään!

Voit tulostaa alta sarjakuvasta version, jonka puhekuplat ovat tyhjät. Sitten voit vaikka tekstaamalla kokeilla, miltä kääntämäsi teksti näyttää itse sarjiksessa.

Ankkalegendat-sarjan kolmas osa Kultaisen kypärän metsästäjät ja muita klassikoita tärähtää kirjakauppoihin nyt syyskuussa. Sarjan edellisten osien tavoin se sulkee kansiensa sisään Carl Barksin seikkailuita, joihin Don Rosa on tehnyt oman jatkonsa.

Ankkalegendojen kahdessa aiemmassa osassa on jo saanut hämmästellä Rosan sarjoissa tämän insinöörimäisellä tarkkuudella poimimia yksityiskohtia mestari Barksin sarjoista, eikä Kultaisen kypärän metsästäjissäkään jäädä kyseisestä ilosta paitsi. Sarjan kolmas kirja on muutenkin takuulla fanien mieleen – ainakin rosalaisten fanien – sillä sen aloittaa yksi Kentuckyn ankkakuninkaan omista lapsuuden suosikeista. Mukana on myös monen fanin oma Rosa-suosikki Kirje kotoa. Barksistit puolestaan ilahtunevat sarjasta Aku Ankan atomipommi, joka on julkaistu Suomessa aiemmin vain kahdesti eikä sitä ole koskaan nähty esimerkiksi Aku Ankka -lehdessä.

 

Sarjakuvien lisäksi kirjassa on Rosan esipuhe sekä hänen sarjojaan varten kirjoittamia kommentteja.

Ankkalegendat 3 - Kultaisen kypärän metsästäjät löytyy myös Aku Ankan kaupasta.

Kultaisen kypärän metsästäjät ja muita klassikoita sisältää seuraavat tarinaparit:

Aku Ankka ja kultainen kypärä – Kolumbuksen kadonneet kartat
Roope-setä kääpiöintiaanien maassa – Windigojen mailla
Harvinaisia rahoja – Ahneen palkka
Aku Ankan atomipommi – Avaruuden valloittajat
Vanhan linnan salaisuus – Kirje kotoa

Aku Ankka Lataamoa kehitetään hiljalleen koko ajan. Uusin uutuus on ruutulukija, joka ilahduttanee älypuhelimella sarjakuviaan nauttivia.

Poissa ovat ne päivät, jolloin älyluurilla joutui suurentamaan ja pienentämään sarjakuvasivua, kun nautiskeli ankkojen ja hiirien seikkailuista. Aku Ankka Lataamon Android- ja iOS-sovelluksissa toimii nyt nimittäin vallan kätevä ruutulukija, jonka kanssa sarjiksia voi lukea ruutu kerrallaan.

Ruutulukijan saa päälle kaksoistäppäämällä sarjakuvan ruutua ja ruudusta toiseen siirtyminen onnistuu pyyhkäisemällä tai täppäämällä. Tavalliseen sivunäkymään voi puolestaan palata kaksoistäppäämällä ruutua uudelleen.

Eikä tässä suinkaan vielä kaikki! Aku Ankan taskukirjojen valikoima on lisääntynyt huomattavasti. Arkisto kattaakin jo lähes kaikki Taskarit aivan alusta alkaen. Kirjasto saadaan täydennettyä kokonaiseksi kuluvan syksyn aikana. Pian pääsee siis lukemaan kaikki taskukirjat numerojärjestyksessä, mikäli moisesta urakasta on haaveillut.