Ankallisretken viides etappi oli visiitti pääkaupunkiin ja sen yllättävän ankkamaiseen historiaan.

Tarinassa Saarroksissa (AA 44/2013) Ankat pysähtyivät maamme pääkaupunkiin Helsinkiin eli paikalliskielellä Stadiin. Rannikkokaupungin edustan kaislikossa alkoi suhista toden teolla, kun retkue työnsi veneen vesille ja alkoi tutkia historian pohjamutia. Tässä tuttuun tapaan iloksenne pieniä faktamaistiaisia, itse tarinaan tutustumista helpottava slangisanasto sekä eräs toinen Stadin slangilla bamlattu stoori [toim. huom. katso sanastoa!].

1) MAANTIEDETTÄ JA HISTORIAA

Vuonna 1550 Ruotsin kuningas käski perustaa Helsingin kaupungin Vantaanjoen suulle, Helsinginkosken rannalle. Paikka oli vähäpätöinen tuppukylä seuraavat parisataa vuotta, mutta sitten sen edustalle kyhättiin korskea merilinnoitus, Suomenlinna. Vuonna 1812 pääkaupungin titteli siirrettiin Helsingille ja Turku jäi nuolemaan näppejään.

Kaupunki on kansainvälisesti vertaillen varsin vehreä. Keskustan liepeiltä kauas esikaupunkialueille ulottuvassa Keskuspuistossa voi niin hölkätä, hiihtää, suunnistaa kuin ratsastaakin. Venäjän vallan aikana puisto ei kuitenkaan ollut pelkkä ulkoilualue, vaan sinne rakennettiin 1900-luvun alussa vallihautoja Pietarin suojaksi.

Ensimmäisen maailmansodan aikaisia linnoituksia löytyy ympäri kaupunkia, myös Helsingin edustan saaristosta, kuten Isosaaresta. Isosaari on ollut sotilaskäytössä kokonaiset sata vuotta, mutta sen historia linnakesaarena päättyy ensi vuonna, kun Puolustusvoimat luopuu siitä. Toinen armeijan käytöstä poistunut saari on Suomenlinnan liepeillä sijaitseva Lonna, joka avataan yleisölle virkistyskäyttöön ensi kesänä.

2) NÄHTÄVÄÄ

Yksi pääkaupungin suosituimmista nähtävyyksistä on juuri Suomenlinna – aurinkoisena kesäpäivänä siellä saattaa käydä jopa 15 000 vierailijaa. Tämä Ruotsin vallan aikana 1700-luvulla rakennettu merilinnoitus on kaapannut kaikkine oheisrakennelmineen yhteensä kahdeksan Helsingin kolmestasadasta saaresta. Tykkejä saarilta löytyy 105, ja linnoituksen muureilla on mittaa kuusi kilometriä.

Suomenlinna sijaitsee noin kahden kilometrin päässä Helsingin Kauppatorilta. Moni turisti häkeltyy kymmenminuuttisen merimatkan lyhyydestä – etenkin ne, jotka kuvittelivat olleensa seilaamassa pikku lautalla kohti Tallinnaa.

Linnoituksen vanhat asevarastot kiinnostavat erityisesti japanilaisia turisteja, tosin hieman erikoisesta syystä: heinittyneitä kumpuja on kerran jos toisenkin luultu hobittien asuinmajoiksi.

Toinen kuuluisa nähtävyys on vuoden 1952 kesäolympialaisia varten rakennettu Olympiastadion. Olympiastadionille on helppo löytää: tarvitsee vain suunnistaa kohti stadionin 72 metrin korkeuteen yltävää tornia. Näköalapaikkanakin toimiva valkea torni ei kuitenkaan päihitä korkeudessa kaupungin mittavinta rakennelmaa, 150-metristä Salmisaaren voimalaitoksen savupiippua.

3) ASUJAIMISTO

Helsinkiläisiä kuulee usein moitittavan sisäänpäin lämpiäväksi sakiksi, joka pitää Oulua Lappina ja katsoo karsaasti maakunnista pääkaupunkiin karanneita. Muualta tulleet tunnistaa kieltämättä helposti: he puhuvat ”Hesasta”. Sanaa ei kukaan itseään kunnioittava nykystadilainen suustaan livauta – vaikka Hesa kuuluikin ennen vanhaan myös paljasjalkaisten asukkien sanavarastoon. Nykyään kaupungin virallinen lempinimi on Stadi, jolla voidaan viitata joko kaupunkiin tai sen keskusta-alueeseen. Nimen alkuperä on niinkin yksinkertainen kuin ruotsin kielen kaupunkia tarkoittava sana ”stad”.

Helsinkiin on muuttanut ja muuttaa yhä porukkaa kuin pipoa, joten läheskään kaikki pääkaupungin katujen tallaajat eivät voi kutsua itseään paljasjalkaisiksi stadilaisiksi – sellaisia ovat vain ne, jotka ovat syntyneet Helsingissä. Lienee juuri asujaimiston monimuotoisuuden ansiota, että Helsingissä intoudutaan jatkuvasti järjestämään kaikkea kutkuttavaa. Korttelijuhlissa karkeloinnin lisäksi kaupunkilaiset voivat sen suurempaa vaivannäköä esimerkiksi mennä museoon, osallistua salamurhaajapeliin tai lähteä luolaretkille.

4) MUUTA MERKILLE PANTAVAA

Usein paikalliset esittelevät Helsingin metroa ulkomaalaisille vierailleen hupaisana kuriositeettina: kyllä, niin sanotussa maanalaisessa on vain yksi linja, ja se kulkee suurimman osan matkaa maan pinnan yläpuolella. Ylpeyteen olisi kuitenkin aihetta, sillä tuo yksinäinen metrolinja on koko maailman pohjoisin metro. Lisäksi siinä on ylivoimaisesti vähemmän asemia kuin muitten Pohjoismaitten pääkaupunkien metrolinjoissa. Kun Helsingissä asemia on 17, Kööpenhaminasta niitä löytyy 22, Tukholmasta 100 ja Oslosta 105. Tilanne tosin muuttuu, kun Espoon puolelle ulottuva laajennus saadaan käyttöön vuonna 2015: silloin asemamäärä nousee tasoihin Tanskan kanssa.

5) PAIKALLINEN PUHEENPARSI

Ankkojen Helsingissä tapaaman paikallisväestön puhe ei tarkalleen ottaen ole murretta vaan slangia. Slangilla tarkoitetaan jonkin tietyn ryhmän, kuten nuorten tai jonkin harrastusryhmän omaa kieltä. Helsingissä ei omaa vanhaa paikallismurretta oikeastaan olekaan, sillä seutu oli alun perin lähes täysin ruotsinkielistä. 1860-luvulta alkaen kaupunkiin alkoi kuitenkin muuttaa suomenkielistäkin väkeä. Vanha Stadin slangi syntyi 1800–1900-luvun vaihteessa Helsingin työläiskaupunginosien suomen- ja ruotsinkielisten yhteiseksi kieleksi.

Vanha slangi oli leimallisesti nuorten työläismiesten ja -poikien kieltä, ja sanasto oli peräisin etupäässä ruotsista ja venäjästä. Nykyslangi ei liity niinkään sukupuoleen tai yhteiskuntaluokkaan. Uuden slangin sanat tulevat englannista ja esimerkiksi somalin kielestä. Saarroksissa-tarinassa (AA 44/2013) on sekä vanhaa että uutta slangia.

Omalaatuisen sanaston lisäksi Stadin slangilla on muitakin erityispiirteitä. Esimerkiksi yleiskielelle vieraat konsonantit, kuten b, d, g ja f, ovat slangissa aivan tavallisia (budjaa, hogaa, fisutsuba). Toinen erikoisuus ovat sananalkuiset kahden tai jopa kolmen konsonantin yhdistelmät (tsiigaa, skruudaa, klabbi). Slangi ei myöskään kunnioita ns. vokaalisointua, jonka mukaan samassa sanassa ei yleiskielessä koskaan ole sekaisin etuvokaaleja y, ä ja ö ja takavokaaleja u, a ja o (ööga, Sörkka). Yleiskielestä poikkeavat myös monien slangiverbien perusmuodot, kuten matsaa (ei matsata), venaa (ei venata) ja stiggaa (ei stiggata).

Lopuksi voit vielä koettaa bongata yllä lueteltuja slangipiirteitä ylimääräisestä bonussarjasta Ylläri, joka julkaistiin alun perin Aku Ankan 22/2011 murreliitteessä. Jos et bonjaa, yritä tsägällä!

Lähde: Heikki Paunonen: Tsennaaks stadii, bonjaaks slangii. Stadin slangin suursanakirja. WSOY 2000.

Lehden 44/2013 sarjassa Saarroksissa vilahteli koko joukko slangisanoja. Tässä pieni sanasto lukemista helpottamaan:


tsiigaa
= katsoa
snadi = pieni
skutta = metsä
lafka = yritys, laitos
miltsi = miljoona
ööga = silmä
esifaija = esi-isä
huudi = seutu, naapurusto, lähiö
broidi = veli
liidaa = johtaa
föliin = mukaan
solttuboitsu = sotilaspoika
mittiksessä = keskellä, keskipisteessä
keissi = tapaus
slobo = venäläinen
svedu = ruotsalainen
matsaa = otella, tapella
bäks = takaisin
sköne = meri
venaa = odottaa
botski = vene, laiva
faitti = tappelu
voda = vesi
stiggaa = heittää
massi, fyffe, paalu, pätäkkä= raha
jemes = piilo, piilopaikka
jäbä, hebe, heebo = poika, tyyppi
keklu = puukko
duuni = työ
neesa = nenä
mede = metro
Sörkka = Sörnäisten kaupunginosa
blosis = tuuli
sale = varma
hitti = osuma, lyönti, isku
bosessa = kiinni
jeesi = apu
hollilla = lähellä, kohdalla
safkaa, skruudaa = syödä
tsägä = onni, tuuri
hogaa = huomata, tajuta
budjaa = asua
kesis = kesä, kesäloma
bonjaa = ymmärrä
bamlaa = puhua
stoori = juttu, tarina
mesitsi = viesti
klabbi = jalka
bungaa = maksaa
fisutsuba = kalakeitto
mättö = ruoka
fämili = perhe
tsennaa = tuntea

Syksy tuo tullessaan lisää piirtäjävieraita, kun Don Rosa saapuu Helsingin kirjamessuille.

Carl Barksin sarjoja ja Don Rosan niihin piirtämiä jatko-osia sisältänyt kirjasarjamme Ankkalegendat on nyt ehtinyt viimeiseen eli kolmanteen osaansa Kultaisen kypärän metsästäjät. Nimitarinaparin, Barksin Kultaisen kypärän ja Rosan Kolumbuksen kadonneiden karttojen, lisäksi seikkaillaan kääpiöintiaanien mailla, rahasäiliön uumenissa sekä Ankkapurhan linnassa Skotlannissa.

Kirjasarjan viimeisen osan kunniaksi Don Rosa kunnioittaa meitä vierailullaan Helsingin kirjamessujen aikana 28.–30. lokakuuta 2016. Alta näet Don Rosan virallisen, Aku Ankka -lehden järjestämän ohjelman kirjamessuviikolle:

Perjantaina 28.10.
kello 12.00–13.30
Don Rosa nimmaroi Suomalaisen kirjakaupan omalla osastolla Helsingin kirjamessuilla

Lauantaina 29.10.
kello 10.30 
Don Rosan haastattelu, kirjamessujen Aleksis Kivi -lava
kello 15.30–18.00 Rosa nimmaroi Suomalaisessa kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, Helsinki

Sunnuntai 30.10.
kello 12.30–15.00
Rosa nimmaroi Akateemisessa kirjakaupassa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Venetsian ankkamaestro Giorgio Cavazzano vierailee Suomessa viikolla 41.

Niin Aku Ankan taskukirjoista kuin Aku Ankka -lehdestäkin tuttu piirtäjämestari Giorgio Cavazzano saapuu visiitille Suomeen viikolla 41. Vierailunsa aikana Cavazzano nimmaroi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Tarkan aikataulun voit katsoa alta:

Perjantaina 14.10. kello 16–18 Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu, Tampere)

Lauantaina 15.10. kello 12–14 Suomalainen kirjakauppa (Jumbo, Vantaa)

Yksi kirjasyksyn komeimmista uutuuksista on juurikin Giorgio Cavazzanon piirtämän sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisu, josta voit lukea lisää tästä. Kirjassa nähdään nimitarinan lisäksi kaksi muutakin mestarin piirtämää tarinaa. Cavazzano on ahkerin Aku Ankan taskukirjoihin taiteillut tekijä, sillä hänen piirtämiään sarjoja on Taskareissa julkaistu kaikkein eniten. Lataamosta niitä löytyy peräti yli 200!

 

Olemme uudistamassa Aku Ankan maan mainiota digitaalista sarjakuva-aittaa Lataamoa, ja  nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uudistukseen.

Lataamon keksijäkaartilaisena pääset kertomaan, millainen Lataamon pitäisi juuri sinun mielestäsi olla ja kantamaan oman kortesi kekoon uuden ja uljaan Lataamon muutostöissä. Pääset myös kokeilemaan uusia muutoksia ensimmäisten joukossa ja vaikuttamaan siihen, tulevatko testattavat toiminnot ylipäätään käyttöön tai millaisina ne käyttöön otetaan. Keksijäkaartilaisten ensimmäisenä tehtävänä on esimerkiksi kokeilla, millaista uutta lukunäkymää olemme Lataamoon kaavailleet.

Pääset mukaan keksijäkaartiin liittymällä Facebook-ryhmään ”Aku Ankka Lataamo - kehitys” tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com. Ja kuka tahansa voi tulla mukaan! Mitä enemmän testaajia on, sitä hauskemman ja paremman Lataamon osaamme tehdä.

Nyt syksyn kirjasadon komein uutuus on vihdoin kaupoissa. Toimituksessa lehteillään ylpeinä Aki Kaurismäen, Kari Korhosen ja Giorgio Cavazzanon yhteistyönä syntyneen sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisua.

Idea sarjakuvasta sai alkunsa vuoden 2015 keväällä, kun toimittaja Kirsi Ahonen haastatteli Giorgio Cavazzanoa Roope-setä-lehden platinanumeroa 4/2015 varten. Taiteilija kertoi, kuinka hienoa olisi vielä kerran päästä piirtämään jokin todellinen klassikkosarja vaikkapa elokuvan maailmasta. Tällöin päätoimittaja Aki Hyyppä ja suomen paras ja ainoa ankkataiteilija Kari Korhonen löivät viisaat päänsä yhteen ja lähtivät miettimään, mikä elokuvataiteen suomalainen merkkiteos taipuisi hienosti ankkasarjakuvaksi. Vaihtoehtoja oli useita, mutta voittajaksi valikoitui Aki Kaurismäen palkittu Mies vailla menneisyyttä. Kun vielä ohjaaja itsekin innostui projektista, Korhonen sai ruveta hommiin. Ja vuoden kuluttua Cavazzanolla olikin jo edessään kuvakäsikirjoitus, joka ennen pitkää jalostui siksi helmeksi, joka nyt on kaikkien ihailtavissa. Piirtäjän toive siis toteutui, ja kuten hän itse kirjan haastattelussa toteaa, hän taitaa tätä nykyä olla Disney-taiteilijoista se, joka on piirtänyt eniten elokuvamaailmaan sijoittuvia sarjoja.

Toimitukselle Ankka vailla menneisyyttä -sarja oli siinä mielessä poikkeuksellinen työ, että kerrankin hahmot pantiin puhumaan muuta kuin ankkalinnaa. Tarinaa lukiessa saattaa huomata, kuinka poikkeuksellisen pelkistettyjä kuplatekstit paikoin ovat – siis näin aina silloin, kun ruutujen tapahtumat mukailevat uskollisesti Kaurismäen elokuvan kohtauksia. Aku puhuu siis kaurismäkeä, ei ankkaa! Kuten aina ankkasarjakuvien käsikirjoituksia työstäessään, Korhonen on tehnyt tämänkin sarjan käsikirjoituksen englanniksi, ja totta kai sovittanut elokuvan ankkojen maailmaan. Niinpä toimituksen tehtäväksi jäi katsoa, että tekstit seuraavat suomennettuna mahdollisimman tarkkaan kaurismäkeläisiä polkuja. Toki perinteistä ankkakieltäkin sarjassa kuullaan: etenkin kun Aku on sarjakuvan alussa armoton lörpöttelijä. Häneen puistonpenkillä saatu isku näet vaikuttaa päinvastoin kuin Kaurismäen elokuvan Mieheen, joka menee tällistä mykäksi. Vaan kuinkas sitten käykään? Sen saatte itse selvittää.

Toivottavasti teillä on yhtä hauskaa kirjaa lukiessanne kuin meillä oli sitä tehdessämme!

Puotipuksu tiedottaa

Ankka vailla menneisyyttä löytyy myös Ankan kaupasta. Pääset sinne tästä.