Viime vuonna Aku Ankan numerossa 20/2013 nähtiin tarina Sankarilliset soinnut, jossa Aku suuntaa Ankkavision laulukilpailuihin. Toimitus upotti tuolloin sarjaan viittaukset 21 euroviisukappaleeseen.

Tarinan tiimoilta julistettiin kilpailu, johon vastauksia tuli sata ja risat. Täysin oikeita vastauksia löytyi yksi, ja moni oli tunnistanut yli 20 viisua. Kun laulukilpa tällä viikolla pyörähtää Kööpenhaminassa käyntiin, voi viisuhoksottimiaan herätellä Aku Ankka Lataamossa, josta Sankarilliset soinnut -sarja löytyy.

Luettuasi tarinan, voit tarkistaa alta löysitkö kaikki toimituksen äänitehosteisiin ja tekstiin upottamat viittaukset. Kuvissa kekkaloi myös koko joukko laulajatähtiä.

Tässä viralliset vastaukset!

1) Sivun 4 kolmannen ruudun reunassa on ilmiselvästi Loreen, jonka vuoden 2012 voittokappaleeseen Euphoria kuplateksti viittaa.

2) Samassa ruudussa näkyvä Akun äänitehoste on lähes suoraan Marion Rungin Tipi-tii, joka nähtiin Euroviisuissa vuonna 1962.

3) Sivun 5 toisessa ruudussa Aku hoilottaa vetävää versiota Riki Sorsan vuonna 1981 esittämästä letkeästä Reggae OK -biisistä.

Oikeasti sanat kuuluvat näin: Ja jos kiinnostaa tää meno nyt / niin nauti siitä kunnes läkähdyt / Ja kohta säkin sanot tää biitti mulle kiitti / Reggae OK

4) Saman sivun viidennessä ruudussa Aku huutaa hädissään Varjoon – suojaan! Se on tietenkin Fredin vuonna 1967 luikauttama euroviisuedustuskappale.

5) Sivun 6 toisessa ruudussa rahvaan edustaja kauhistelee Akun ilmalentoa sanoin "Onko tuo lintu vai lapsi?". Se viittaa Marie Myriamin esittämään L'oiseau et l'enfant -lauluun, joka voitti Euroviisut vuonna 1977. Suomenkielisen version Lintu ja lapsi toi Suomen kansan tietoisuuteen Katri Helena.

6) Sivulla 6 vilahtaa myös kaksi Suomen edustuskappaletta, molemmat kuudennessa ruudussa. Ensimmäinen on tietenkin Vicky Rostin & Boulevardin Sata salamaa vuodelta 1987...

7) ...ja toinen Ami Aspelundin Fantasiaa vuodelta 1983.

8) Sivulla 7 Aku saa viidennessä ruudussa luutun päähänsä että kumahtaa. Pump pump on vuoden 1976 ikimuistoinen viisu, jonka esitti Fredi & Ystävät.

9) Sivun 8 kolmosruudussa Aku huokaa ”Hän on kuin satua vain”, mikä viittaa norjalaisen Alexander Rybakin vuonna 2009 esittämään supersuosittuun voittoviisuun Fairytale. Aika kaukaa haettu, mutta seuraavalla sivulla näkyvä Alexander oli varmasti auttanut monet oikeille jäljille ainakin kuvan kautta.

Samaiselta sivulta voi bongata totisten torvensoittajien fanfaarista Eurovision laulukilpailun tunnussävelmän, Marc-Antoine Charpentierin Te Deumin preludin, vaikkei se varsinainen viisukappale olekaan. Sivun alalaidassa nähdään myös pikainen kumarrus vuoden 1982 voittajan eli Nicolen laulun Ein bißchen Frieden suuntaan.

10) Sivulla 9 leikari Ankka päräyttää ilmoille ankallistetun version Kojon legendaarisesta Nuku pommiin -nollasuorituksesta vuodelta 1982.

 Meidän maailmassamme laulun sanat kuuluvat näin: Liian kauan haaveillen / nukuit alla taivaiden / Tukkaasi raastat vaan / käy neuvottelemaan. (...) Nuku pom, nuku pom, nuku pommiin / se rauhoittaa.

11) Saman sivun viimeisessä ruudussa Brittein saarten edustaja parkaisee hädissään Bye bye babyCatCatin esitys Euroviisuissa vuonna 1994 oli mieleenjäävä spektaakkeli sekin.

12) Sivun 10 kolmanneksi viimeisessä ruudussa Roope huokaa ”Ooo, sä rahavirta, on näky tuo suloinen niin!” Tämä lausahdus on saanut innoituksensa Anneli Saariston vuonna 1989 esittämästä kappaleesta La dolce vita. Sen bongaaminen on jo hatunnoston arvoinen suoritus.

13) Sivulla 11 on peräti neljä eurovisioviittausta. Niistä ensimmäinen on kolmannessa ruudussa, jossa kansa hurraa ”HANS! HOI! HALITULIHEI!”. Sen taustalla on oikeastaan tuplaviittaus: historiallisen viisuvoiton vuonna 2006 tuonut Lordin Hard Rock Hallelujah -biisi sekä Aku Ankan numerossa 19/2007 ilmestynyt tarina Musiikin monsterit, jossa Mörköorkesteri kajauttaa kisalavalta kertosäkeen ”HARD DUCK HALITULIHEI”.

14) Seuraavassa ruudussa kerrotaan, että voittaja katosi kuin ”sineen taivaan”. Vuonna 1979 viisuja katsoneet muistanevat Katri Helenan esittämän laulun Katson sineen taivaan, ja on kyseistä kappaletta toki viisujen jälkeenkin ahkerasti soitettu.

15) Kuudennen ruudun euroviisukappale ei ollut helppo bongaus sekään, vaikka ABBAn vuonna 1974 esittämä biisi Waterloo on osoittautunut varsinaiseksi kestosuosikiksi. Siihen Akun ajatukset kuitenkin viittaavat.

16) Viimeisen ruudun kannustushuuto on taas kotimaista tuotantoa, Teräspekonin... ei, vaan Teräsbetonin Missä miehet ratsastaa vuodelta 2008.

17) Sivulta 12 löytyy kolme bongattavaa. Toisessa ruudussa mainitaan Hullu yö, jonka Kaija Kärkinen esitti Euroviisuissa vuonna 1991...

18) ...neljännessä Aku versioi Herreysin hilpeää Diggi-loo diggi-ley -hittiä vuodelta 1984...

19) ...ja viimeisessä ruudussa merikäärmeen ulahdus JAMMA JAMMA on tietenkin viittaus Pave Maijasen biisiin Yamma yamma, joka nähtiin viisuissa 1992.

Aku mukailee biisiä varsin vapaasti kääntäen. Alun perin siinä sanotaan Diggi-loo diggi-ley, himlen öppnade sig / Det är knappt man sina ögon tror / Åh... jag börjar nästan sväva / i mina gyllene skor.

20) Myös vuoden 2013 edustuskappaleemme, Krista Siegfriedsin Marry Me löytyy tarinasta, sivun 13 kolmanneksi viimeisestä ruudusta.

21) Vihoviimeinen viisu löytyy sivun 14 kolmannesta ruudusta: viulu-ukko on suomenkielinen versio kappaleesta Old Man Fiddle, jonka Pihasoittajat esitti Eurovision laulukilpailuissa vuonna 1975.

Hoksasitko tarinasta kaikki?

Kilpailun voittajat ovat nähtävissä Kilpailut-osiossa perjantaina 24.5. kello 13.13. alkaen.

Sarjakuvassa esiintyvät artistit ja muut sisäpiirivitsit taas löydät Toimituksen turinoista.

Syksy tuo tullessaan lisää piirtäjävieraita, kun Don Rosa saapuu Helsingin kirjamessuille.

Carl Barksin sarjoja ja Don Rosan niihin piirtämiä jatko-osia sisältänyt kirjasarjamme Ankkalegendat on nyt ehtinyt viimeiseen eli kolmanteen osaansa Kultaisen kypärän metsästäjät. Nimitarinaparin, Barksin Kultaisen kypärän ja Rosan Kolumbuksen kadonneiden karttojen, lisäksi seikkaillaan kääpiöintiaanien mailla, rahasäiliön uumenissa sekä Ankkapurhan linnassa Skotlannissa.

Kirjasarjan viimeisen osan kunniaksi Don Rosa kunnioittaa meitä vierailullaan Helsingin kirjamessujen aikana 28.–30. lokakuuta 2016. Alta näet Don Rosan virallisen, Aku Ankka -lehden järjestämän ohjelman kirjamessuviikolle:

Perjantaina 28.10.
kello 12.00–13.30
Don Rosa nimmaroi Suomalaisen kirjakaupan omalla osastolla Helsingin kirjamessuilla

Lauantaina 29.10.
kello 10.30 
Don Rosan haastattelu, kirjamessujen Aleksis Kivi -lava
kello 15.30–18.00 Rosa nimmaroi Suomalaisessa kirjakaupassa, Aleksanterinkatu 23, Helsinki

Sunnuntai 30.10.
kello 12.30–15.00
Rosa nimmaroi Akateemisessa kirjakaupassa, Pohjoisesplanadi 39, Helsinki

Venetsian ankkamaestro Giorgio Cavazzano vierailee Suomessa viikolla 41.

Niin Aku Ankan taskukirjoista kuin Aku Ankka -lehdestäkin tuttu piirtäjämestari Giorgio Cavazzano saapuu visiitille Suomeen viikolla 41. Vierailunsa aikana Cavazzano nimmaroi pääkaupunkiseudulla ja Tampereella. Tarkan aikataulun voit katsoa alta:

Perjantaina 14.10. kello 16–18 Suomalainen kirjakauppa (Hämeenkatu, Tampere)

Lauantaina 15.10. kello 12–14 Suomalainen kirjakauppa (Jumbo, Vantaa)

Yksi kirjasyksyn komeimmista uutuuksista on juurikin Giorgio Cavazzanon piirtämän sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisu, josta voit lukea lisää tästä. Kirjassa nähdään nimitarinan lisäksi kaksi muutakin mestarin piirtämää tarinaa. Cavazzano on ahkerin Aku Ankan taskukirjoihin taiteillut tekijä, sillä hänen piirtämiään sarjoja on Taskareissa julkaistu kaikkein eniten. Lataamosta niitä löytyy peräti yli 200!

 

Olemme uudistamassa Aku Ankan maan mainiota digitaalista sarjakuva-aittaa Lataamoa, ja  nyt sinulla on mahdollisuus osallistua uudistukseen.

Lataamon keksijäkaartilaisena pääset kertomaan, millainen Lataamon pitäisi juuri sinun mielestäsi olla ja kantamaan oman kortesi kekoon uuden ja uljaan Lataamon muutostöissä. Pääset myös kokeilemaan uusia muutoksia ensimmäisten joukossa ja vaikuttamaan siihen, tulevatko testattavat toiminnot ylipäätään käyttöön tai millaisina ne käyttöön otetaan. Keksijäkaartilaisten ensimmäisenä tehtävänä on esimerkiksi kokeilla, millaista uutta lukunäkymää olemme Lataamoon kaavailleet.

Pääset mukaan keksijäkaartiin liittymällä Facebook-ryhmään ”Aku Ankka Lataamo - kehitys” tai lähettämällä sähköpostia osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com. Ja kuka tahansa voi tulla mukaan! Mitä enemmän testaajia on, sitä hauskemman ja paremman Lataamon osaamme tehdä.

Nyt syksyn kirjasadon komein uutuus on vihdoin kaupoissa. Toimituksessa lehteillään ylpeinä Aki Kaurismäen, Kari Korhosen ja Giorgio Cavazzanon yhteistyönä syntyneen sarjakuvan Ankka vailla menneisyyttä ensijulkaisua.

Idea sarjakuvasta sai alkunsa vuoden 2015 keväällä, kun toimittaja Kirsi Ahonen haastatteli Giorgio Cavazzanoa Roope-setä-lehden platinanumeroa 4/2015 varten. Taiteilija kertoi, kuinka hienoa olisi vielä kerran päästä piirtämään jokin todellinen klassikkosarja vaikkapa elokuvan maailmasta. Tällöin päätoimittaja Aki Hyyppä ja suomen paras ja ainoa ankkataiteilija Kari Korhonen löivät viisaat päänsä yhteen ja lähtivät miettimään, mikä elokuvataiteen suomalainen merkkiteos taipuisi hienosti ankkasarjakuvaksi. Vaihtoehtoja oli useita, mutta voittajaksi valikoitui Aki Kaurismäen palkittu Mies vailla menneisyyttä. Kun vielä ohjaaja itsekin innostui projektista, Korhonen sai ruveta hommiin. Ja vuoden kuluttua Cavazzanolla olikin jo edessään kuvakäsikirjoitus, joka ennen pitkää jalostui siksi helmeksi, joka nyt on kaikkien ihailtavissa. Piirtäjän toive siis toteutui, ja kuten hän itse kirjan haastattelussa toteaa, hän taitaa tätä nykyä olla Disney-taiteilijoista se, joka on piirtänyt eniten elokuvamaailmaan sijoittuvia sarjoja.

Toimitukselle Ankka vailla menneisyyttä -sarja oli siinä mielessä poikkeuksellinen työ, että kerrankin hahmot pantiin puhumaan muuta kuin ankkalinnaa. Tarinaa lukiessa saattaa huomata, kuinka poikkeuksellisen pelkistettyjä kuplatekstit paikoin ovat – siis näin aina silloin, kun ruutujen tapahtumat mukailevat uskollisesti Kaurismäen elokuvan kohtauksia. Aku puhuu siis kaurismäkeä, ei ankkaa! Kuten aina ankkasarjakuvien käsikirjoituksia työstäessään, Korhonen on tehnyt tämänkin sarjan käsikirjoituksen englanniksi, ja totta kai sovittanut elokuvan ankkojen maailmaan. Niinpä toimituksen tehtäväksi jäi katsoa, että tekstit seuraavat suomennettuna mahdollisimman tarkkaan kaurismäkeläisiä polkuja. Toki perinteistä ankkakieltäkin sarjassa kuullaan: etenkin kun Aku on sarjakuvan alussa armoton lörpöttelijä. Häneen puistonpenkillä saatu isku näet vaikuttaa päinvastoin kuin Kaurismäen elokuvan Mieheen, joka menee tällistä mykäksi. Vaan kuinkas sitten käykään? Sen saatte itse selvittää.

Toivottavasti teillä on yhtä hauskaa kirjaa lukiessanne kuin meillä oli sitä tehdessämme!

Puotipuksu tiedottaa

Ankka vailla menneisyyttä löytyy myös Ankan kaupasta. Pääset sinne tästä.