Don Rosan tarinoiden järjestys

Seuraa 
Liittynyt12.11.2015

Rosan tarinoissahan on nähtävillä selvä aikajärjestys ainakin suuressa osassa tarinoista (useimmiten seikkailu tarinat). Oma lukunsa on tietenki Roope Ankan Elämä ja Teot, joka nimemomaan pohjautuu aikajanaan Barks-faktoista.

Oletteko koskaan yrittäneet järjestellä tarinoita aikajärjestykseen? Jos alkaa hahmottelemaan tarinoita aikajärjestykseen siitä mihin elämä ja teot jää, voisi aloittaa vaikka tarinasta Ensimmäinen keksintö. Tarinassahan Roope ei vielä tunne pelleä.

Kommentit (10)

Vierailija

Eihän siinä tarinassa edes ole pelleä van pellen isä Petteri Peloton,eikös hän keksinyt Ankkamailmasa a.u.t.o.n ;D

Vierailija

Sekoitat nyt varmaan pari tarinaa keskenään. Tarkoitan tarinaa, jossa Pelle keksii Pikku apulaisen ja pelastaa Roopen rahat kuilusta.

Mielestäni tarinoille olisi mielenkiintoista löytää järkevä aikajana, koska Rosa itse on sanonut, että on pyrkinyt sellaista noudattamaan suurimmassa osassa tarinoitaan. Esimerkiksi tarinat Matka maan keskipisteeseen, Musta ritari, Hakkaa päälle ja Musta ritari slurppaa jälleen muodostavat selvän aikajanan. Samoin myös Aarre lasimaljassa, Kadonneen kirjaston vartiat ja Eldoradon viimeinen valtias muodostavat aikajanan. Tarinassa Aarre lasimaljassa ankanpojat eivät esiinny sudenpentuina eivätkä käytä siten Roopen avuksi sudenpentujen käsikirjaa. Tarinassa Kadonneen kirjaston vartiat, jossa viitataan tarinaan Aarre lasimaljassa, Roope huomaa poikien olevankin sudenpentuja ja tokaisee "En aavistanutkaan teidän kuuluvan höyrähtäneeseen ääriryhmään". Ja lopuksi tarinassa Eldoradon viimeinen valtias Roope jo tietää ankanpoikien olevan sudenpentuja ja käsikirjaakin käytetään yhtenään. Tarina tapuhtuu siis aikajanassa viimeisenä. Tämän todistaa myös, että ankat käyttävät apunaan aikasemmin saamaansa karttaa (tarinassa Aarre lasimaljassa).

Minusta tälläiset viittaukset ovat Rosan tarinoiden helmi.

Vierailija

En ymmärrä miten osa keskustelijoista onnistui sekoittamaan tarinan "Ensimmäinen keksintö" pääarkkitehdin Pellen joko hänen isään Pietariin tai isoisään Petteriin.

Donrosa-fanin aikajatkumoon voisi lisätä väliin tarinan K.A.S.V.A.T.U.S.O.P.P.I.A., jossa ankanpojista tulee sudenpentuja. Tarinassa Roope ei millään tahdo oppia sudenpentujen oikeaa nimeä ja kutsuu sudenpentuja milloin oravan alkioiksi tai majavan mukuloiksi. Tämän vuoksi olisi loogista, että tarinat kulkisivat järjestyksessä Aarre lasimaljassa, K.A.S.V.A.T.U.S.O.P.P.I.A., Kadonneen kirjaston vartiat ja Eldoradon viimeinen valtias. Vaikka Roope onkin seuraamassa aitiopaikalta ankanpoikien liittymistä sudenpentuihin ei hän opi muistamaan niiden oikeaa nimeä ja siksi sanoo tarinassa Kadonneen kirjaston vartiat, että ei tiennytkään ankanpoikien kuuluvan sudenpentuihin.

Juuri tällä logiikalla voisi laittaa lähes koko Rosan tuotannon aikajanaan.

Vierailija

Näinhän se on! Don Rosan laatima aikajana kulkee siis näin:

Tapahtumien aikajärjestys Don Rosan mukaan:

1867: Roope Ankka syntyy Fergus ja Lauha MacAnkan ensimmäiseksi lapseksi MacAnkan klaaniin Glasgow'ssa Skotlannissa.

1871: Roopen pikkusisko Matilda MacAnkka syntyy.

1876: Roopen pikkusisko Hortensia MacAnkka syntyy.

1877: Nuori Roope ryhtyy kengänkiillottajaksi ja ansaitsee ensilanttinsa. Hän päättää lähteä Amerikkaan vaurastuakseen ja tuodakseen suvulleen kunniaa.

1880: Roope saapuu Yhdysvaltoihin ja työskentelee setänsä Angus "Hiidenkirnu" MacAnkan siipirataslaivalla. Hän myös kohtaa Karhukoplan, josta tulee hänen elinaikainen vihollisensa.

1882: Angus vetäytyy eläkkeelle ja luovuttaa Roopelle siipirataslaivansa, mutta Karhukopla tuhoaa sen. Roope lähtee villiin länteen etsimään onneaan ja työskentelee karjaparoni Murdo MacKenzien alaisena lehmipaimenena.

1883: Roope etsii Montanasta hopeaa ja kuparia.

1885: Roope ystävystyy miljonääri Howard Pennosen kanssa ja kohtaa tämän pojan Kroisoksen. Sittemmin Kroisos Pennosesta tulee yksi Roopen kilpailijoista. Fergus kutsuu Roopen takaisin pelastaakseen MacAnkan klaanin sukulinnan Ankkapurhassa.

1886–1889: Roope etsii kultaa Etelä-Afrikasta. Hän myös pelastaa nuoren Kulta-Into Piin hengen, mutta sitten heistä tulikin katkeria vihollisia.

1890–1892: Roope etsi kultaa Hämäyksen aavekaupungista Arizonassa, Amerikassa.

1893–1896: Roope etsii kultaa Australiasta.

1896–1899: Roope osallistuu Klondiken kultaryntäykseen ja viimeinkin rikastuu. Hän myös kohtaa suuren rakkautensa, Kultu Kimalluksen.

1897: Roopen äiti Lauha MacAnkka kuolee 57-vuotiaana.

1899–1902: Roope perustaa pankin. Vuoteen 1902 mennessä hänestä on tullut miljardööri.

1902: Roope päättää palata takaisin Skotlantiin, mutta huomaa, ettei enää kuulu sinne. Niinpä hän päättää asettua asumaan Ankkalinnaan siskojensa kanssa. Roopen isä Fergus McAnkka kuolee 72-vuotiaana. Roope rakentaa Ankkalinnaan rahasäiliönsä.

1903: Roope ostaa rautatieosakkeita Kultavaarassa, Nevadassa.

1906: Roope käy kauppaa intiaanien ja presidentti Theodore Rooseveltin kanssa Panamassa.

1909–1930: Roope matkustaa ympäri maailmaa ja laajentaa liikeimperiumiaan.

1930: Roopesta tulee maailman rikkain ankka, mutta hänen sukulaisensa jättävät hänet. Hän menettää heihin yhteyden kokonaan, mutta ehtii tavata sisarenpoikansa Akun.

1942. Roope tuntee heikentyneensä ja vetäytyy eläkkeelle.

1947: Aku saapuu Tupun, Hupun ja Lupun kanssa tapaamaan Roopea. Hän palaa takaisin töihin ja alkaa seikkailla sukulaistensa kanssa. Roope tekee ensiesiintymisensä silloin (Barksin hänen luomisen aikaan).

1947–????: Roope seikkailee ympäri maailmaa ja löytää monia aarteita. Hän kohtaa uusia liittolaisia ja vihollisia. Tähän ajanjaksoon sijoittuvat Carl Barksin ja Don Rosan sarjat.

Aikajana siis pysähtyy jonnekin 1950-luvun tienoille ja tässä keskustelussa on juuri ihmetelty sitä, miten nämä 50-luvulle sijoittuvat Rosan tarinat tulisi järjestellä.

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat