mikä on sinun mielestä raa in Don Rosan piirtämä sarjis?

Seuraa 
Liittynyt12.11.2015

mun mielestä "kirje kotoa" missä lopussa käytetään aseita.

Sivut

Kommentit (17)

Vierailija

No, jos sen pitää olla Don Rosan, se on varmaankin se "Kirje kotoa". Mutta jos pitäisi olla Barksin, varmaankin tämä "Kapteeni kyrmyn salaperäinen laiva", kuten djlordi jo tuossa kirjoittikin.;)

Vierailija

No, eihän missään Rosan tarinassa haavoiteta tai tapeta ketään väkivaltaisesti (kuten ei kovin monessa muussakaan Aku Ankka -jutussa). Sanoisin, että Kirje kotoa on jännittävä siinä mielessä, että Maailmanpankin johtaja, (Mauritzko se oli?) osoittelee ja laukaisee aseella. Mutta väkivaltaa löytyy eniten Elämien & tekojen siitä osasta, jossa nuori Roope tuhoaa höyrylaivan ja heittelee porukkaa ikkunoista.

Vierailija

No minusta nuo edellämainitut sekä sitten White Agony Creekin vanki missä tuomari Roy Bean haluaa hirttää kaikki.

Vierailija

Enpä voisi sanoa yhtään Rosa-tarina raa'aksi. Jotkut ovat aikuismaisempia kuin toiset, mutta raakuutta olen nähnyt ainoastaan Guido Martinan tarinoissa (sekä Dekkari Mikki-sarjan tarinoissa). Mitä raakuudella sitten tarkoitetaan? Mielestäni "raaka" tarkoittaa tässä tapauksessa Ankka-maailmasta turhankin poikkeavaa ja tietystä näkökulmasta julmaa väkivaltaa (Martinan tarinat) eikä tyypillistä sarjakuvaväkivaltaa (muiden tekijöiden tarinat), jonka tarkoituksena on lieventää perusajatuksen sanomaa.

Rosa on kyllä välillä revitellyt yllättävän paljon vaikka käsikirjoittikin (ja piirsi) Egmontin leivissä. Martina olikin taas aivan omaa luokkaansa, mutta se olikin vanhaa aikaa. Eipä Rosan tarinoissa ole nähty Akun pakkosyöttöä, apinan räjähdystä eikä Akua murtamassa Hannun selkää, mutta kuolemaan viitataan Rosan tarinoissa enemmän kuin kenenkään muun tekijän tarinoissa. Siinä missä Martina käytti väkivaltaa vitsinaiheena, Rosa käsitteli kuolemaa vakavalta kantilta, muttei suoranaisesti näyttänyt kenenkään kuolemista (Fergus-sedän kuolemaakaan ei näytetty vaikka se, että hän oli kuollut, tehtiin melko selväksi).

Ankkojen maailma oli aikoinaan hyvin julma, sillä moni kirjoitti jostain syystä tarinoita täysin oman mielensä mukaan (tuntuu, ettei rajoja tainnut olla tarpeeksi ja parempi niin, sillä muuten emme olisi ehkä nähneet koskaan Barksin suurimpia mestariteoksia) ja Rosa on nykyaikana niitä harvoja "itseäänkunnioittavia taiteilijoita" (vaikkei hän enää teekään tarinoita).

Rosan "raa'inta" tarinaa en osaa tarkalleen määrittää, mutta moni Roopen elämänkertaan viittaava tarina osaa olla normaalia syvällisempi, jos katsoo väkivallan määrään. "White Agony Creekin vanki" lienee tunnelmaltaan synkimpiä, kuten myös "Maailman rikkain Ankka", "Ankkapalatsin erakko" ja "Kirje kotoa" vaikkei väkivaltaa olekaan paljoa. Mutta varsinkin tarina "Maailman rikkain Ankka" on Rosan tuotannon synkimpiä. Sen lisäksi, että Roopen moraalitonta rahanahneutta joutuu seuraamaan zombeilla ja Titanicin suuronnettomuudella maustettuna, niin tarina itsessään loppuu hyvin synkästi. Väkivaltainen se ei välttämättä ole, mutta se jos mikä on synkkäsävyinen juttu.

Rosahan yritti vältellä turhaa dramaattisuutta, sillä kyseessä oli koko perheen sarjakuva. Rosa ei ollut "Kirje kotoa"-tarinaankaan tyytyväinen sen loppuosan nyyhkyjakson takia. Hänen mukaansa hän keskittyi Roopen ja Matildan riitoihin liiankin paljon ja huumoripuoli jäi pahasti taka-alalle. Joka tapauksessa, mielestäni Rosan dramaattisemmat tarinat ovat parempia kuin tyypilliset hupijutut ja sama juttu kaikilla muillakin tekijöillä. Nykyaikana tarinat kaipaavat syvällisyyttä, draamaa ja vahvoja tunnelmia, muttei sentään raakuutta.

Martina oli legenda eläessään ja on vielä nykyaikanakin, muttei Ankka-maailma tarvitse enää hänentyylisiään tekijöitä. Muinaisista käsikirjoittajista aktiivisin lienee Cimino, mutta tuntuu oudolta edes ajatella, että taskarissa näkyisi Martinan tyylisiä tarinoita nykyaikana. Martinan vanhoja juttujahan julkaistaan paikoitellen, mutta pahimmat tarinat ovat kaiketi jo julkaistu vanhoissa taskukirjoissa ja niitä tuskin koskaan julkaistaan enää uudelleen niiden sisällön takia (niitä tarinoita siis).

Vierailija

Squadala kirjoitti:No, eihän missään Rosan tarinassa haavoiteta tai tapeta ketään väkivaltaisesti (kuten ei kovin monessa muussakaan Aku Ankka -jutussa). Sanoisin, että Kirje kotoa on jännittävä siinä mielessä, että Maailmanpankin johtaja, (Mauritzko se oli?) osoittelee ja laukaisee aseella. Mutta väkivaltaa löytyy eniten Elämien & tekojen siitä osasta, jossa nuori Roope tuhoaa höyrylaivan ja heittelee porukkaa ikkunoista.

Sama mieltä.

Sivut

Uusimmat

Suosituimmat

Uusimmat

Suosituimmat