Hansu Hanhi (englanniksi Gus Goose) on Mummo Ankan eli Kaino-Vieno Ankan laiskanpulskea renki. Hansu on aivan ensimmäisissä Suomen Aku Ankoissa esiintynyt myös nimellä Hannu.

Hansu on Hanna ja Martti Hanhen poika. Hansun isoisä on Mummo Ankan veli Konrad Ankanpää. Hansulla on yleensä päässään sininen lakki ja päällään vihreä kauluspaita ja sen päällä liivi. Kaulassaan hänellä on punainen rusetti.

Hansu syö todella paljon eli on varsinainen syöppö. Hansun vatsa on pohjaton. Hän ei ikinä jätä ruokailua väliin, eikä myöskään myöhästy ruoalta. Aina kun Hansu huomaa Mummon valmistavan jotakin herkkua, hän on jo syömässä. Hansusta onkin kasvanut melkoinen herkkujen asiantuntija.

Hansu kuulu myös agenttijärjestöön joka on nimeltään N.A.M., Nimekkäät AnkkalinnalaisMaistajat.

Vaikka rengin kuuluukin yleensä auttaa maatilan töissä, Hansu ei tee juuri muuta kuin syö ja nukkuu. Hansu on siis luonteeltaan todella laiska. Pahan paikan tullen hän kuitenkin hoitaa työnsä, kunhan palkintona on herkkuja. Työt jäävät Hansulta yleensä tekemättä, mutta lempeä ja anteeksiantava Mummo ei suutu, vaan antaa lisää herkkuja. Joissakin sarjoissa Hansu on tehnyt hommat huomaamattaan. Hansu on myös voittanut puhtipilleri-pokaalin, kun oli herättänyt erään rannan unesta menoon ja meininkiin. Myöhemmin pokaali päätyi Hansun yöpöydälle.

Hansulla on myös nähty joissakin tarinoissa tyttöystävä nimeltä Kielo Kenokaula. Kielo uudisti kerran Mummon maatilan ulkonäköä, ja hänen isänsä omistaa ravintolan. Hansu on näkynyt Taskarin kannessa vain kaksi kertaa. Mummon joutuessa pahaan pulaan Hansu on yleensä valmis auttamaan esim. Taskarissa 345 Tähtihetki (tupla) tarinassa "Rento meininki".

Yleensä Mummo ja Hansu elävät siis sovussa Mummon maatilalla Ankkalinnan liepeillä. Kuitenkin parissa sarjassa Mummo on suuttunut Hansulle, koska Hansu ei tee muuta kuin makoilee ja syö herkkuja. Mummon suuttumuksen seurauksena Hansu on lähtenyt matkoihinsa. Pian Hansu kuitenkin alkaa potea koti-ikävää ja päättää palata Mummon luokse. Matkalle lähdettyään hän tekee useimmiten töitä, ja hänestä on joskus kehittynyt jopa oikea työmyyrä! 

Hansu on osallistunut ja voittanut herkkusuiden olympialaiset. Hän on kuulunut myös vapaa-palokuntaan. Hansulla on myös alter ego Rautahansu (Taskarin teemanumero 23 Ultrasankarit). Kerran Hansu on esiintynyt myös Taikaviitan sijaisena. Lisäksi Hansu on toiminut painijana Haarukkahirmun nimellä, tällöinkin herkkujen yllyttämänä. Uneksiessaan Hansu on esiintynyt myös ruoka-agenttina.

Jonakin vuonna Aku Ankan kansikuvassa Hansu sai joululahjaksi kuntopyörän ja seuraavan vuoden joulun kansikuvassa Hansu sai lahjaksi pölyhuiskun, jotta hän voisi pyyhkiä pölyt kuntopyörän päältä. Kuntopyörä oli pölyyntynyt, koska sitä ei oltu käytetty. Pölyjen pyyhkiminenkin olisi kyllä varmaan Hansulle liikaa. Hansulla on myös mahtavat unenlahjat, jonka huomaa siitä, että hän mm. nukahtelee kesken töiden.

Ensiesiintyminen

Hansu Hanhi esiintyi ensimmäisen kerran vuonna 1938 Al Taliaferron ja Bob Karpin piirtämässä sarjakuvastripissä. Siinä Hansu tuli Akun luokse kylään, ja seuraavat tarinat koskivatkin sitä, kun Aku yritti estää Hansua syömästä kaikkea.

Sukuselvityksiä

ansu on siis Hanna ja Martti Hanhen poika. Martti Hanhen isä on Don Rosan mukaan Konrad Ankanpää, siis Mummo Ankan veli. Täten Mummo Ankka ja Hansu, hänen renkinsä, ovat toisilleen sukua. Mummo Ankka on Hansun isoisän sisko, eli isotäti. Aku Ankka taas on Hansun pikkuserkku.

Hansu muilla kielillä

Gus Goose (englanti)

Mårten Gås (ruotsi)

Ciccio (italia), Guf (tanska)

Guffen (norja)

Franz Gans (saksa)

Gus/Gus Glouton (ranska)

Gijs Gans (hollanti)

Gansolino (portugali)

Ganso (espanja)

Agus Angsa (indonesia)

Aku Ankka, José Carioca ja Panchito Pistoles kutsuvat "tiimiään" kolmeksi caballeroksi. toisaalta Panchito kutsuu Akua Aguelloksi ja José Aquelliksi.

"Kolme caballeroa" onkin aika osuva nimi heille, sillä nämä kolme rämäpäätä osaavat todellakin hankkiutua hankaluuksiin ja ennen kaikkea selviytyä niistä.

Panchito, José ja Aku ovat hyviä ystäviä, joilla on kaikilla yhteistä, esimerkiksi rahaongelmat. He asuvat kaikki kaukana toisistaan: José asuu Brasiliassa, Aku Calisotan osavaltiossa Ankkalinnassa ja Panchito taas Meksikossa Chihuahuassa. José ja Panchito pitävät Akua vähintäänkin veroisinaan toisin kuin useimmat ankkalinnalaiset. Kaikki kolme, Aku, Panchito ja José pitävät seikkailuista yleensäkin jännityksestä.

Panchito Pistoles: Panchito on kukko, jolla on hevonen. Hänen hevosensa nimi on Señor Martinez. Ehkä tunnetuimmat Aku Ankka -lehden tarinat, joissa Panchito esiintyy, ovat Don Rosan "Kolmen caballeron paluu" ja "Seitsemän (miinus neljä) rohkeata caballeroa", joissa Panchito kutsuu Akua Aguelloksi. Panchiton tähdittämiä sarjoja julkaistaan Suomessa pääasiallisesti Aku Ankka Ekstrassa.

José Carioca: José on brasilialainen papukaija. José esiintyi ensimmäistä kertaa elokuvassa Saludos Amigos vuonna 1942 ja toisen kerran elokuvassa Kolme caballeroa vuonna 1944. José Cariocan ystäviä ovat  Akun ja Panchiton lisäksi myös Nestor ja Pedro, jotka tavataan Josén tavoin tuon tuosta Aku Ankka Ekstra -lehdessä. José Carioca tunnetaan Brasiliassa tavallisesti nimellä Zé Carioca. José ei voi vastustaa Rosabellaa, Rositaa ja muita söpöliinejä. Brasiliassa Josè Carioca on suosittu sarjakuvahahmo. Vuonna 1989 julkaistu Aku Ankan taskukirjan erikoisnumero José Carioca on omistettu José Carioca -sarjakuville.

Aku Ankka: Akun kaikki tunnemmekin jo. Hän on ankkalinnan kenties epäonnisin kaveri, jolla on huollettavanaan kolme sisarenpoikaa, Tupu, Hupu ja Lupu, sekä vielä koira ja toisinaan jopa kissa. Akun tyttöystävä on Iines Ankka. Aku on äkkipikainen, riidanhaluinen ja epäonninen.

Aku Ankan suku tulee kolmesta suvusta: Ankanpään suvusta, MacAnkan Klaanin suvusta ja Ankkojen suvusta.

Hannu Hanhi on esimerkiksi sukua Aku Ankan kanssa tällä tavalla: Aku Ankka on Hortensia MacAnkan ja Aaron Ankan lapsi, Aaron Ankka on Kaino-Vieno Ankan (Mummo Ankan) ja Hepsu Ankan lapsi, Hepsu ja Kaino-Vieno saivat myös kaksi muuta lasta, Unto Ankan ja Dora Ankan. Sitten Dora Ankka ja Hjalmar Hanhi saivat lapsen, Hannu Hanhen.

Kaino-Vieno ankka (Mummo Ankka) on taas Julle Ankanpään lapsenlapsi, Kaino-Vieno Ankka (Mummo Ankka) on Olga Ankanpään ja Kornelius Ankanpään lapsi. Kaino-Vienolla on myös veli nimeltä Konrad Ankanpää. Hän meni naimisiin Gerda Hanhen kanssa. He saivat lapsen nimeltä Hanna Hanhi. Gerda Hanhella oli myös toinen lapsi Serkku Kiljuhanhi. Hanna Hanhi ja Martti Hanhi saivat lapsen ja nimesivät hänet Hansu Hanheksi.

Palataanpa ankkojen sukuun. Kaino-Vieno Ankan (Mummo Ankan) lapsi, Unto Ankka meni naimisiin Aino Ankan kanssa. He saivat kaksi lasta Touho Ankan ja Sisuvius Ankan.

Sitten MacAnkan klaanin suku. Sekin polveutuu kahdesta suvusta, muuta pian yhtyy: Ensimmäiset suvut olivat Kananjalan suku ja tietysti MacAnkan suku. Kananjalan suvusta oli ensimmäinen Ritari Kananjalka. MacAnkan suvusta ensimmäinen oli Sir Rahakas MacAnkka. Lordi Ohrapää Kananjalka muutti heti sukunsa nimeksi MacAnkka. Lordi Ohrapää MacAnkka sai lapsen Sir Mahakas MacAnkan, Sir Rahakas MacAnkka sai lapsen nimeltä Julius MacAnkka. Sir Mahakkaan lapsi oli Joonas MacAnkka. Oli myös Malcolm MacAnkka, mutta hänellä ei ollut lapsia. Richard Ankanmielellä hänellä oli yksi lapsi, Molli Mac Ankka, joka aikoinaan meni naimisiin Kalle Ankanpään kanssa. He saivat lapsia; Fergus MacAnkka, Jake MacAnkka ja Angus Hiidenkirnu MacAnkka. Fergus MacAnkka ja Lauha MacAnkka saivat lapsia; Matida MacAnkka, Roope MacAnkka ja Hortensia MacAnkka. Ja niin kuin alussa sanottiin, niin Hortensia MacAnkka ja Aaron Ankka saivat kaksi lasta; Della Ankka ja Aku Ankka. Della ja (etunimi tuntematon) Ankka ovat Tupun, Hupun ja Lupun isä ja äiti.

Oletko kiinnostunut Ankkain suvun juhlakirjasta? Voit tilata sen Aku Ankan kaupasta.