Jose Carioca on tyttöjä bongaileva ja iskevä vihreä papukaija. Jose kuuluu myös Carl Buettnerin keksimään ryhmään Seitsemän (miinus neljä) rohkeaa caballeroa.

Jose esiintyi ensimmäisen kerran elokuvassa Saludos Amigos, vuonna 1942 ja toisen kerran elokuvassa Kolme cabarelloa vuonna 1944.

Josen ystäviä ovat Panchito Pistoles, Aku Ankka, Nestor ja Pedro. Josea ovat piirtäneet muun muassa Don Rosa (Ei virallisessa Jose sarjassa), Hank Porter, Luis Destuet, Dick Moores, Walt Kelly, Bas Heymans ja Paul Murry. Josella on melkein aina vino hymy ja suu auki.

Jose asuu kaatopaikalla laittomassa ja sanalla sanoen "vaatimattomassa" talossaan. Erään tarinan lopussa hän kuitenkin asuu suuren suuressa tynnyrissä. Hän on yrittänyt iskeä niin varkaita kuin aatelistoakin, kunhan kohteet vain ovat kauniita tyttöjä.

José iskee jatkuvasti silmänsä johonkin kauniiseen senoritaan (eli neitiin). Tyttöjä hänellä riittää johtuen hänen taidosta puhua itsensä irti. José on joskus joutunut turvautumaan kavereidensa rahavaroihin iskiessään typyköitä, mutta useasti hän huijaa tyttöjä väittämällä olevansa rikas. Yhdessä tarinassa eräs tuikkiva filmitähtönen perustaa benjihyppykilpailun, jonka voittaja pääsee treffeille hänen kanssaan. José yrittää voittaa tietenkin huijaamalla ja pukeutuu frakkiin ja housuihin, joiden väri vaihtelee. Asukokonaisuuteen kuuluu myös hattu ja sateenvarjo, jota hän kutsuu sontikaksi.

José on ilmestynyt välillä sarjana Aku Ankan Ekstrassa.

José syö ravintolassa vaikka on rutiköyhä. Aluksi hän menee ravintolaan, tilaa ruuan ja syö. Sitten hän lähtee kehumaan ruokaa kokille ja pyytää luvan saada katsella paikkoja. Lopuksi hän livahtaa takaovesta ulos. Hän onkin saattanut jo monta ravintolaa vararikkoon tällä tavalla.

Don Rosa on piirtänyt Aku Ankka-lehteen kaksi tarinaa, joissa seikkailevat nämä henkilöt: Aku Ankka, meksikolainen Panchito Pistoles ja José Carioca. Tarinat ovat Kolmen caballeron paluu (v.2000) ja Seitsemän (miinus neljä) rohkeata caballeroa (v.2005). Tarinan "Kolmen caballeron paluu" alussa Aku joutuu viemään Tupun, Hupun ja Lupun sudenpentujen leirille ja törmää hieman myöhemmin José Cariocaan. Tämän jälkeen he törmäävät itse Panchito Pistolesiin. Seuraavassa tarinassa "Seitsemän (miinus neljä) rohkeata caballeroa" Aku saa potkut ja kaikki muukin menee pieleen, kunnes Tupu, Hupu ja Lupu päättävät puuttua asiaan ja lähettävät Akun Rio de Janeiroon tapaamaan Joséa ja Panchitoa.

Nimiä eri kielillä

Englanti: José Carioca

Ruotsi: José Carioca

Italia: José Carioca

Tanska: José Carioca

Norja: José Carioca

Espanja: Pepe Carioca

Brasiliassa: Zé Carioca

Alankomaat: Joe Carioca

Indonesia: Joe Carioca

Aku Ankka, José Carioca ja Panchito Pistoles kutsuvat "tiimiään" kolmeksi caballeroksi. toisaalta Panchito kutsuu Akua Aguelloksi ja José Aquelliksi.

"Kolme caballeroa" onkin aika osuva nimi heille, sillä nämä kolme rämäpäätä osaavat todellakin hankkiutua hankaluuksiin ja ennen kaikkea selviytyä niistä.

Panchito, José ja Aku ovat hyviä ystäviä, joilla on kaikilla yhteistä, esimerkiksi rahaongelmat. He asuvat kaikki kaukana toisistaan: José asuu Brasiliassa, Aku Calisotan osavaltiossa Ankkalinnassa ja Panchito taas Meksikossa Chihuahuassa. José ja Panchito pitävät Akua vähintäänkin veroisinaan toisin kuin useimmat ankkalinnalaiset. Kaikki kolme, Aku, Panchito ja José pitävät seikkailuista yleensäkin jännityksestä.

Panchito Pistoles: Panchito on kukko, jolla on hevonen. Hänen hevosensa nimi on Señor Martinez. Ehkä tunnetuimmat Aku Ankka -lehden tarinat, joissa Panchito esiintyy, ovat Don Rosan "Kolmen caballeron paluu" ja "Seitsemän (miinus neljä) rohkeata caballeroa", joissa Panchito kutsuu Akua Aguelloksi. Panchiton tähdittämiä sarjoja julkaistaan Suomessa pääasiallisesti Aku Ankka Ekstrassa.

José Carioca: José on brasilialainen papukaija. José esiintyi ensimmäistä kertaa elokuvassa Saludos Amigos vuonna 1942 ja toisen kerran elokuvassa Kolme caballeroa vuonna 1944. José Cariocan ystäviä ovat  Akun ja Panchiton lisäksi myös Nestor ja Pedro, jotka tavataan Josén tavoin tuon tuosta Aku Ankka Ekstra -lehdessä. José Carioca tunnetaan Brasiliassa tavallisesti nimellä Zé Carioca. José ei voi vastustaa Rosabellaa, Rositaa ja muita söpöliinejä. Brasiliassa Josè Carioca on suosittu sarjakuvahahmo. Vuonna 1989 julkaistu Aku Ankan taskukirjan erikoisnumero José Carioca on omistettu José Carioca -sarjakuville.

Aku Ankka: Akun kaikki tunnemmekin jo. Hän on ankkalinnan kenties epäonnisin kaveri, jolla on huollettavanaan kolme sisarenpoikaa, Tupu, Hupu ja Lupu, sekä vielä koira ja toisinaan jopa kissa. Akun tyttöystävä on Iines Ankka. Aku on äkkipikainen, riidanhaluinen ja epäonninen.

Aku Ankan suku tulee kolmesta suvusta: Ankanpään suvusta, MacAnkan Klaanin suvusta ja Ankkojen suvusta.

Hannu Hanhi on esimerkiksi sukua Aku Ankan kanssa tällä tavalla: Aku Ankka on Hortensia MacAnkan ja Aaron Ankan lapsi, Aaron Ankka on Kaino-Vieno Ankan (Mummo Ankan) ja Hepsu Ankan lapsi, Hepsu ja Kaino-Vieno saivat myös kaksi muuta lasta, Unto Ankan ja Dora Ankan. Sitten Dora Ankka ja Hjalmar Hanhi saivat lapsen, Hannu Hanhen.

Kaino-Vieno ankka (Mummo Ankka) on taas Julle Ankanpään lapsenlapsi, Kaino-Vieno Ankka (Mummo Ankka) on Olga Ankanpään ja Kornelius Ankanpään lapsi. Kaino-Vienolla on myös veli nimeltä Konrad Ankanpää. Hän meni naimisiin Gerda Hanhen kanssa. He saivat lapsen nimeltä Hanna Hanhi. Gerda Hanhella oli myös toinen lapsi Serkku Kiljuhanhi. Hanna Hanhi ja Martti Hanhi saivat lapsen ja nimesivät hänet Hansu Hanheksi.

Palataanpa ankkojen sukuun. Kaino-Vieno Ankan (Mummo Ankan) lapsi, Unto Ankka meni naimisiin Aino Ankan kanssa. He saivat kaksi lasta Touho Ankan ja Sisuvius Ankan.

Sitten MacAnkan klaanin suku. Sekin polveutuu kahdesta suvusta, muuta pian yhtyy: Ensimmäiset suvut olivat Kananjalan suku ja tietysti MacAnkan suku. Kananjalan suvusta oli ensimmäinen Ritari Kananjalka. MacAnkan suvusta ensimmäinen oli Sir Rahakas MacAnkka. Lordi Ohrapää Kananjalka muutti heti sukunsa nimeksi MacAnkka. Lordi Ohrapää MacAnkka sai lapsen Sir Mahakas MacAnkan, Sir Rahakas MacAnkka sai lapsen nimeltä Julius MacAnkka. Sir Mahakkaan lapsi oli Joonas MacAnkka. Oli myös Malcolm MacAnkka, mutta hänellä ei ollut lapsia. Richard Ankanmielellä hänellä oli yksi lapsi, Molli Mac Ankka, joka aikoinaan meni naimisiin Kalle Ankanpään kanssa. He saivat lapsia; Fergus MacAnkka, Jake MacAnkka ja Angus Hiidenkirnu MacAnkka. Fergus MacAnkka ja Lauha MacAnkka saivat lapsia; Matida MacAnkka, Roope MacAnkka ja Hortensia MacAnkka. Ja niin kuin alussa sanottiin, niin Hortensia MacAnkka ja Aaron Ankka saivat kaksi lasta; Della Ankka ja Aku Ankka. Della ja (etunimi tuntematon) Ankka ovat Tupun, Hupun ja Lupun isä ja äiti.

Oletko kiinnostunut Ankkain suvun juhlakirjasta? Voit tilata sen Aku Ankan kaupasta.