Kia K on Tuplanollan eli Akun agenttikollega Toimiston palveluksessa.

Kia K:n (Kay K) työnantaja on "Niin salainen toimisto, ettei sillä ole edes nimeä". Kyseessä on siis sama Toimisto, jonka leivissä myös Tuplanolla eli Aku tekee agentinhommia. Kia K nähtiin ensi kerran italialaisessa Topolino-lehdessä keväällä 2008 julkaistussa jatkosarjassa DoubleDuck, joka Suomessa julkaistiin nimellä 00 Tuplanolla vuosien 2008 ja 2009 vaihteessa, Aku Ankan Taskukirjoissa 348–351. Debyyttisarjassaan Toimiston johtajan Jori J:n palkkaama Kia K etsii Akun ja johdattaa hänet Toimiston tiloihin ja takaisin Tuplanollan hommiin.

Mestarillinen naamioituja Kia K alias Kauno Koodi on kaikkien aikojen vaarallisin vakooja, jonka lojaalius Toimistollekin on välillä asetettu kyseenalaiseksi. Tämä johtuu tietenkin siitä, että vakoilun ja vastavakoilun ristitulessa agentit eivät voi luottaa kehenkään. Viehkeä, viekas ja äärettömän pätevä agenttineito on nähty Tuplanollan seurassa eri puolilla maailmaa sekä toki myös Ankkalinnassa, mikä onkin saanut Iineksen kihisemään mustasukkaisuudesta.

Taskarissa 380 ilmestyneessä sarjassa 00 Tuplanolla: Taidokas taidevaras selviää, että Kia K:n isä on herrasmiesvaras Jan Konnari. Isä esiintyy myös Taskarin 434 sarjassa 00 Tuplanolla: Joulun yllätys, jossa nähdään myös Kia K:n äiti, Josefina Lagardère. Samassa tarinassa selviää, että Kian oikea etunimi on Anna-Vieno. Tästä sekä vanhempien henkilöllisyydestä tietävät Toimistossa kuitenkin vain Tuplanolla sekä Kia itse.

Tuplanollan lisäksi Kia K:n työtovereihin Toimistossa kuuluvat muiden muassa Jori J, L-Ihas, M-Musta ja H-Äkä. Kia K on nähty toistaiseksi yhdeksässätoista Tuplanolla-tarinassa, joista suomalaisessa Aku Ankan Taskukirjassa on julkaistu tähän mennessä viisitoista. Italialaista alkuperää olevaa Tuplanolla-saagaa ovat olleet luomassa useat eri tekijät, mutta ensimmäisen osan takana olivat käsikirjoittajat Fausto Vitaliano ja Marco Bosco sekä piirtäjät Andrea Freccero, Francesco D'Ippolito, Marco Mazzarello ja Vitale Mangiatordi.

Kia K eri kielillä

italia (alkup. nimi): Kay K
ruotsi: Kiki K
norja: Ka Ka Duh
hollanti: Kay K
ranska: Kay

Aku Ankka (engl. Donald Fauntleroy Duck) on Walt Disneyn keksimä hahmo, jonka luonteen kehittelyssä on Carl Barksilla ollut näppinsä pelissä. Valkokankaalle Aku asteli ensimmäisen kerran vuonna 1934.

Aku Ankan perusvaate on seilorin nuttu ja merimieslakki. Juhliin hän toki saattaa sonnustautua frakkiinkin.

Akun ulkonäkö on vaihtunut vuosien varrella. Niin sanotulla alku-Akulla oli pitkä nokka ja kaula sekä iso merimieslakki. Aku esiintyi ensimmäisen kerran animaatioelokuvassa nimeltä "Viisas kana kananen" (The Wise Little Hen).

Koko maailmassa Aku Ankkaa luetaan suhteessa väestöön eniten Suomessa, ja Aku onkin Suomen suosituin sarjakuvahahmo. Aku Ankka ilmestyi sarjakuviin vuonna 1936. Akua ovat piirtäneet useat piirtäjät, joista suosituimmat lienevät ainakin Suomessa Don Rosa sekä ankkamestari Carl Barks. Sanotaankin, että Barks puhalsi Akuun sielun. Akulla on sarjakuvissa myös sankarillisia alter egoja, kuten Taikaviitta ja Tuplanolla, mutta on hänet nähty hieman luonteenomaisemmassakin roolissa agentti LäPä 7:nä. Aku on nuorena kuulunut partiolippukunta Tuomenmarjoihin.

Aku Ankka sarjakuvahahmona

Aku Ankka on Aaron Ankan ja Hortensia MacAnkan lapsi. Aku Ankka on maailman rikkaimman ankan, Roope Ankan siskonpoika, (vaikka häntä on joskus virheellisesti kutsuttu tämän veljenpojaksi) ja tekee tälle usein töitä varsin minimaalisella tuntipalkalla, joka usein huitelee 30 sentin tietämissä. Akulla on holhokkina hänen sisarensa Della Ankan lapset Tupu, Hupu ja Lupu. Ankanpojat saapuivat Akun riesaksi vuonna 1937. Akulla on myös täti Matilda MacAnkka, joka on Hortesian ja Roopen sisko. Akun serkkuja ovat Hannu Hanhi, Touho Ankka ja Sisuvius Ankka. Mummo Ankka on Akun isoäiti. Joidenkin tarinoiden mukaan Taavi Ankka on Akun eno. Tosin Don Rosan piirtämässä Aku Ankan sukupuussa näin ei ole.

Aku Ankka on tunnettu siitä, että hän on harvinaisen epäonninen, äkkipikainen ja erittäin riitaisa. Akun auton rekisterinumero (313) tulee hänen munintapäivästään 13.3, joka merkitään Yhdysvalloissa 3-13. Hänen serkkunsa Hannu Hanhi on tunnettu tuurihaukka, joka nähdään usein liehittelemässä Akun mielitiettyä Iines Ankkaa. Tämä saa Akun usein vihaiseksi ja riitaisaksi Hannua kohtaan.

Aku välttelee usein Roope-sedän seikkailuretkiä. Hän ei pidä niistä lainkaan, sillä Aku joutuu lähes aina kuormajuhdaksi tai muihin vastaaviin ikäviin töihin velkataakkansa pakottamana. Usein hän kuitenkin päätyy matkaan pakon edessä. Yleensä retkillä ovat mukana myös Tupu, Hupu ja Lupu.

Akulla on ollut Tupun, Hupun ja Lupun ansiosta monenlaisia lemmikkejä, mutta vakituisiksi lemmikkeiksi ovat jääneet ainoastaan Pulivari-koira sekä Kisumisu-kissa. Kisumisua ei nykyisin uusissa sarjoissa kuitenkaan näe.

Akun ammatteja

Aku on työskennellyt todella monessa ammatissa vuosien varrella. Nykyään Aku häärii useimmiten margariininpakkaajana Kattivaaran margariinitehtaalla tai kolikonkiillottajana Roope Ankan rahasäiliössä.

Akun ammatteja ovat olleet mm. kaivonkatsoja (Aku Ankka 9/1952), iskelmänikkari (AA 11/1952), rahantuhlaaja (AA 9/1953), sateentekijä (AA 5/1955, AA 6/1959), apumiehenlomittaja kaljatehtaassa (AA 6/1955), käärmeenlumooja (AA 3B/1956), ratsupoliisi (AA 5B/1956), muukalaislegioonalainen (AA 4A/1957), patjatehtailija (AA 1/1958), nyrkkeilijän harjoitusvastustaja (AA 4/1958), kalanviljelykonsultti (AA 7/1958), maanmittari (AA 2/1959), astronautti (AA 17/1959), hotellinjohtaja (AA 13/1959), puulääkäri (AA 24/1959), etikanpullottaja (AA 5/1960), joululaulukauppias (AA 49/1961), sulttaanin yliseremoniamestari (AA 12/1962), eläintarha-apinan sijainen (AA 11/1964), alivahtimestarin apulainen (AA 11/1964), kehitysmaatalouden asiantuntija (AA 27/1964), setelinsilittäjä (AA 45/1964), hatuntekijä (AA 47/1964), astronauttisimpanssin viihdyttäjä (AA 17/1966), äänilääkäri (AA 2/1967), sirkustirehtööri (AA 24/1967), ulosottomies (AA 27/1968), nuorallatanssija (AA 12/1969), autokoulunopettaja (AA 29/1969), rehtori (AA 52/1969), toimitusjohtaja Ankka-yhtymässä (AA 6/1970, AA 2/1979), paikannäyttäjä elokuvateatterissa (AA 52/1970), kuningas (AA 11/1972), autotohtori (AA 43/1972), alligaattoritarhuri (AA 46/1972), sijaisraivoaja (AA 45/1973), keksijä (AA 33/1975), syvänmerensukeltaja (AA 24/1976), kaapeliasentaja (AA 38/1976), meluvalvoja (AA 26/1977), hissipoika (AA 11/1978), hattukauppias (AA 46/1978), elokuvakoomikko (AA 5/1979), sääpallonkaitsija (AA 11/1979) ja setelinlaskija (AA 43/1979).

Joissakin tarinoissa Aku on toiminut myös yrittäjänä.

Kaksoiselämä

Aku muuttuu öisin Taikaviitaksi, oikeuden puolustajaksi. Pelle ei muista, että Aku on Taikaviitta, sillä hän nieli keksimiään UhKa-pillereitä (Unohda Kaikki), joita niellessään unohtaa lähimenneisyyden tapahtumat. Oikeasti alkuperäisen Taikaviitan huvilaa Ruusulinnaa ei omista Aku vaan Hannu Hanhi. Ruusulinnaan oikeuttavasta arpajaisvoitosta ilmoittava kirje tuli kuitenkin vahingossa Akulle. Aku ei kertonut voitosta Hannulle vaan piti Ruusulinnan itsellään. Ruusulinnasta Aku löysi Fantom Ankan salaisen päiväkirjan ja näin sai ajatuksen ryhtyä uudeksi oikeuden puolustajaksi nimellä Taikaviitta. Taikaviitta kuuluu myös Ultrasankareihin. Taikaviitta auttaa Ankkalinnan poliiseja useasti, jos häntä tarvitaan.

Aku Ankka kuuluu myös Touhon kanssa PAM:iin (Päihitämme Avaruuden Muukalaiset), jossa Aku ja Touho taistelevat erilaisia hirviöitä vastaan.

Aku on lisäksi ATP:n (Ankan Tiedustelu Palvelu) eli Roopen rahoja suojelevan ryhmän agentti koodinimeltään LäPä 7. Akun toinen, sankarillinen agentti alter ego Tuplanolla teki Suomessa ensiesiintymisessä Aku Ankan taskukirjassa numerossa 348. Tämän jälkeen hahmo on säännöllisesti esiintynyt Taskarissa, niin kansikuvassa, tarinoissa kuin selkämyskuvassakin. Tuplanolla työskentelee agenttijärjestölle, joka on niin salainen, ettei sillä ole edes nimeä. Usein Tuplanolla-tarinoissa puhutaankin yleisesti Toimistosta. Yleensä Tuplanolla komennetaan hoitamaan tehtäviä, joiden tarkoituksena on päihittää pahamaineinen Järjestö.

Aku on myös ollut mukana Taikaviittana Ultrasankarit-nimisessä joukkiossa, johon kuuluvat myös Viitatar, Neliapila, Rautahansu, Lepakkoankka, Superhessu ja Mikki Hiiri. Joukkiota johtaa tulevaisuuden olio, Eka Vekara, Mikin ystävä.

Aku Ankasta animaatioissa

Aku on esiintynyt monissa elokuvissa, mutta Aku Ankka -lehden ansiosta  Aku on Suomessa syrjäyttänyt suosiossa häntä vanhemman luomuksen, Mikki Hiiren, joka on Disneyn virallinen maskotti. Monissa muissa maissa Mikki Hiiri on edelleen Akua suositumpi sarjakuvahahmo.

Aku on esiintynyt Mikin ja Hessun kanssa monissa animaatioissa. Lisäksi hän on esiintynyt ainakin Tikun ja Takun sekä ankanpoikien kanssa samoissa elokuvissa.

Akun auto

Aku ajaa punaista avoautoa, jonka rekisterinumero on 313. Sen merkiksi on useimmiten veikkailtu American Bantamia, vaikka Aku itse on sanonut koonneensa autonsa omin käsin. Eräässä tarinassa kyseisiä autoja on olemassa vain kaksi koko maailmassa. Vanhoissa sarjoissa autossa saattaa olla tuulilasi tai katto. Aku on uskollinen autolleen eikä hevillä vaihda sitä, vaikka se usein jääkin tienvarteen. 313 on monesti joutunut kaikenlaisiin onnettomuuksiin, mutta on aina seuraavassa tarinassa ihan ehjä.  313 on toiminut myös mm. taksina. Akun autosta on julkaistu Teemataskari nimeltä Urku Auki.

Akun auto on myös Taikaviitan kulkuväline. Taikaviitan auton rekisteritunnus on usein X. Taikaviitan kulkuneuvona toimiessaan autossa on mitä mielikuvituksellisimpia vempaimia helpottamassa rosvojen nappaamista.

Aku Ankka Suomessa

Aku Ankalla on Suomessa oma lehti, jonka ilmestymispäiväksi on vakiintunut keskiviikko (aiemmin se oli maanantai). Lehden näytenumero ilmestyi 5.12.1951.Silloin nimi oli Aku Ankka ja kummppanit. Kyseisestä lehdestä on otettu näköispainokset vuosina 1981 ja 2001. Aluksi Aku Ankka ja kumppanit ilmestyi vain kerran kuussa, mutta asiaan tuli muutos vuonna 1960, kun lehti alkoi ilmestyä joka viikko. Niinpä vuoden aikana ehti ilmestyä 30 lehteä, joka oli siihenastinen ennätys.

Aku Ankka -lehti on levikiltään ja lukijamäärältään Suomen suurin tilattava aikakauslehti. Aku Ankka -lehden lisäksi Suomessa julkaistaan Aku Ankan Sarjisekstra -lehteä, joka ilmestyy kerran kuukaudessa. Jo ennen omaa lehteään Aku esiintyi Suomessa lyhyissä sarjakuvastripeissä nimellä Ankka Lampinen. Aku Ankka -lehdessä on julkaistu eniten Vicarin piirtämiä Aku-sarjakuvia ja toiseksi eniten Carl Barksin tarinoita.

Lukijoille tuttuja juonenkäänteitä

- Aku saa uuden työn, mutta menettää sen
- Aku tappelee Hannun kanssa Iineksestä
- Aku ja ankanpojat sekä Roope metsästävät kadonnutta aarretta

 

Tunnettuja Aku Ankka -piirtäjiä

 • Keno Don Hugo Rosa
 • Carl Barks
 • Al Taliaferro
 • Giorgio Cavazzano
 • Giovan Battista Carpi
 • Andrea Freccero
 • Arild Midthun
 • Victor José Arriagada Rios (Vicar)
 • Flemming Andersen
 • Romano Scarpa
 • Daan Jippes
 • Mau Heymans
 • Bas Heymans
 • Tony Strobl
 • Kari Korhonen
 • Al Hubbard
 • William Van Horn
 • Massimo De Vita

 

Aku Ankan suosikkisanonta

KÄÄK!

 

Aku Ankka eri kielillä

Donald Duck (Englanti, Ranska, Saksa, Hollanti, Islanti, Norja)
Aku Ankka (Suomi) ex. Ankka Lampinen
Anders And (Tanska)
Kalle Anka (Ruotsi)
Kaczor Donald (Puola)
Donaldeu Deog (Korea)
Pilupafffд Дак (Venäjä)
Paperino (Italia)
Paja Patak (Serbia)
El pato Donald (Espanja)
Vakvak (Turkki)
Antunis Donaldas  (Liettua)
Vulle Vuojaš (Saame)

Aku Ankka, José Carioca ja Panchito Pistoles kutsuvat "tiimiään" kolmeksi caballeroksi. toisaalta Panchito kutsuu Akua Aguelloksi ja José Aquelliksi.

"Kolme caballeroa" onkin aika osuva nimi heille, sillä nämä kolme rämäpäätä osaavat todellakin hankkiutua hankaluuksiin ja ennen kaikkea selviytyä niistä.

Panchito, José ja Aku ovat hyviä ystäviä, joilla on kaikilla yhteistä, esimerkiksi rahaongelmat. He asuvat kaikki kaukana toisistaan: José asuu Brasiliassa, Aku Calisotan osavaltiossa Ankkalinnassa ja Panchito taas Meksikossa Chihuahuassa. José ja Panchito pitävät Akua vähintäänkin veroisinaan toisin kuin useimmat ankkalinnalaiset. Kaikki kolme, Aku, Panchito ja José pitävät seikkailuista yleensäkin jännityksestä.

Panchito Pistoles: Panchito on kukko, jolla on hevonen. Hänen hevosensa nimi on Señor Martinez. Ehkä tunnetuimmat Aku Ankka -lehden tarinat, joissa Panchito esiintyy, ovat Don Rosan "Kolmen caballeron paluu" ja "Seitsemän (miinus neljä) rohkeata caballeroa", joissa Panchito kutsuu Akua Aguelloksi. Panchiton tähdittämiä sarjoja julkaistaan Suomessa pääasiallisesti Aku Ankka Ekstrassa.

José Carioca: José on brasilialainen papukaija. José esiintyi ensimmäistä kertaa elokuvassa Saludos Amigos vuonna 1942 ja toisen kerran elokuvassa Kolme caballeroa vuonna 1944. José Cariocan ystäviä ovat  Akun ja Panchiton lisäksi myös Nestor ja Pedro, jotka tavataan Josén tavoin tuon tuosta Aku Ankka Ekstra -lehdessä. José Carioca tunnetaan Brasiliassa tavallisesti nimellä Zé Carioca. José ei voi vastustaa Rosabellaa, Rositaa ja muita söpöliinejä. Brasiliassa Josè Carioca on suosittu sarjakuvahahmo. Vuonna 1989 julkaistu Aku Ankan taskukirjan erikoisnumero José Carioca on omistettu José Carioca -sarjakuville.

Aku Ankka: Akun kaikki tunnemmekin jo. Hän on ankkalinnan kenties epäonnisin kaveri, jolla on huollettavanaan kolme sisarenpoikaa, Tupu, Hupu ja Lupu, sekä vielä koira ja toisinaan jopa kissa. Akun tyttöystävä on Iines Ankka. Aku on äkkipikainen, riidanhaluinen ja epäonninen.