Kolme pientä porsasta (Veli Huilu, Veli Viulu ja Veli Ponteva) on porsasveljeskolmikko, joka asuu metsässä tiilestä tehdyssä pienessä mökissä. Porsaiden pahin vihollinen on Iso, Paha Susi, tutummin Sepe Susi, jota he pakoilevat henkensä kaupalla.

Sepen poika Pikku Hukka on, päinvastoin kuin isänsä, kolmen pienen porsaan paras ystävä. Vaikka kolme pientä porsasta ovat oppineet välttämään Sepe Suden ansoja, varsinkin porsastrion nuorimmaiset, Veli Huilu ja Veli Viulu, uppoutuvat leikkeihinsä ja lauluihinsa joskus niin kovasti, että Susi pääsee heidät yllättämään. Tällöin yleensä kolmikon vanhin ja viisain, Veli Ponteva, onnistuu pelastamaan veljensä tukalasta paikasta. Joissain tarinoissa Sepe pääsee yllättämään koko veljestrion, jolloin heidän pelastumisekseen tarvitaan Pikku Hukan viekkautta tai Veli Nallen apua.

Porsaat ovat hyvin musikaalisia ja heidät voikin tunnistaa heidän soittimistaan. Veli Huilu soittaa nimensä mukaisesti huilua, Veli Viulu viulua ja Veli Ponteva voidaan silloin tällöin nähdä pianon ääressä. Kolmen pienen porsaan yhteydessä on tullut tutuksi Frank Churchillin säveltämä porsaiden usein laulama Pahaa sutta ken pelkäisi. Veli Huilu ja Veli Viulu laulavat kyseistä kappaletta aina tuntiessaan olevansa turvallisesti Sepe Suden tavoittamattomissa. Yleensä veljekset ovat juuri tällöin varomattomimmillaan.

Satu kolmesta pienestä porsaasta on painettu ensimmäisen kerran jo vuonna 1843, mutta itse tarina on tiettävästi paljon vanhempi. Ensimmäinen animoitu lyhytelokuva kolmesta pienestä porsaasta ilmestyi Walt Disneyn tuottamana 27. toukokuuta 1933. Elokuva oli valtaisa menestys ja se valittiinkin vuonna 2007 säilytettäväksi "kulttuurisesti historiallisena ja esteettisesti merkittävänä" teoksena Yhdysvaltain kansallisen elokuvaluettelon National Film Registryn arkistoihin. Ensiesiintymisessään valkokankaalla kolme pientä porsasta tottelivat nimiä Practical Pig, Fiddler Pig ja Fifer Pig.

Alkuperäisessä sadussa vuodelta 1843 ja lyhytelokuvassa 1933 porsaat asuvat vielä omissa taloissaan. Ison Pahan Suden puhaltaessa kuitenkin Veli Huilun olki- ja Veli Viulun risumajat nurin nämä pakenevat Veli Pontevan huolella tiilestä rakennettuun mökkiin. Susi ei saa porsaita tiilimökistä käsiinsä, joten kaikki kolme porsasta asustelevat vielä nykyäänkin turvallisesti tässä samaisessa mökissä, joka nykyisin on varustettu lukuisin susiansoin ja hälytyslaittein.

Aku Ankka, José Carioca ja Panchito Pistoles kutsuvat "tiimiään" kolmeksi caballeroksi. toisaalta Panchito kutsuu Akua Aguelloksi ja José Aquelliksi.

"Kolme caballeroa" onkin aika osuva nimi heille, sillä nämä kolme rämäpäätä osaavat todellakin hankkiutua hankaluuksiin ja ennen kaikkea selviytyä niistä.

Panchito, José ja Aku ovat hyviä ystäviä, joilla on kaikilla yhteistä, esimerkiksi rahaongelmat. He asuvat kaikki kaukana toisistaan: José asuu Brasiliassa, Aku Calisotan osavaltiossa Ankkalinnassa ja Panchito taas Meksikossa Chihuahuassa. José ja Panchito pitävät Akua vähintäänkin veroisinaan toisin kuin useimmat ankkalinnalaiset. Kaikki kolme, Aku, Panchito ja José pitävät seikkailuista yleensäkin jännityksestä.

Panchito Pistoles: Panchito on kukko, jolla on hevonen. Hänen hevosensa nimi on Señor Martinez. Ehkä tunnetuimmat Aku Ankka -lehden tarinat, joissa Panchito esiintyy, ovat Don Rosan "Kolmen caballeron paluu" ja "Seitsemän (miinus neljä) rohkeata caballeroa", joissa Panchito kutsuu Akua Aguelloksi. Panchiton tähdittämiä sarjoja julkaistaan Suomessa pääasiallisesti Aku Ankka Ekstrassa.

José Carioca: José on brasilialainen papukaija. José esiintyi ensimmäistä kertaa elokuvassa Saludos Amigos vuonna 1942 ja toisen kerran elokuvassa Kolme caballeroa vuonna 1944. José Cariocan ystäviä ovat  Akun ja Panchiton lisäksi myös Nestor ja Pedro, jotka tavataan Josén tavoin tuon tuosta Aku Ankka Ekstra -lehdessä. José Carioca tunnetaan Brasiliassa tavallisesti nimellä Zé Carioca. José ei voi vastustaa Rosabellaa, Rositaa ja muita söpöliinejä. Brasiliassa Josè Carioca on suosittu sarjakuvahahmo. Vuonna 1989 julkaistu Aku Ankan taskukirjan erikoisnumero José Carioca on omistettu José Carioca -sarjakuville.

Aku Ankka: Akun kaikki tunnemmekin jo. Hän on ankkalinnan kenties epäonnisin kaveri, jolla on huollettavanaan kolme sisarenpoikaa, Tupu, Hupu ja Lupu, sekä vielä koira ja toisinaan jopa kissa. Akun tyttöystävä on Iines Ankka. Aku on äkkipikainen, riidanhaluinen ja epäonninen.

Aku Ankan suku tulee kolmesta suvusta: Ankanpään suvusta, MacAnkan Klaanin suvusta ja Ankkojen suvusta.

Hannu Hanhi on esimerkiksi sukua Aku Ankan kanssa tällä tavalla: Aku Ankka on Hortensia MacAnkan ja Aaron Ankan lapsi, Aaron Ankka on Kaino-Vieno Ankan (Mummo Ankan) ja Hepsu Ankan lapsi, Hepsu ja Kaino-Vieno saivat myös kaksi muuta lasta, Unto Ankan ja Dora Ankan. Sitten Dora Ankka ja Hjalmar Hanhi saivat lapsen, Hannu Hanhen.

Kaino-Vieno ankka (Mummo Ankka) on taas Julle Ankanpään lapsenlapsi, Kaino-Vieno Ankka (Mummo Ankka) on Olga Ankanpään ja Kornelius Ankanpään lapsi. Kaino-Vienolla on myös veli nimeltä Konrad Ankanpää. Hän meni naimisiin Gerda Hanhen kanssa. He saivat lapsen nimeltä Hanna Hanhi. Gerda Hanhella oli myös toinen lapsi Serkku Kiljuhanhi. Hanna Hanhi ja Martti Hanhi saivat lapsen ja nimesivät hänet Hansu Hanheksi.

Palataanpa ankkojen sukuun. Kaino-Vieno Ankan (Mummo Ankan) lapsi, Unto Ankka meni naimisiin Aino Ankan kanssa. He saivat kaksi lasta Touho Ankan ja Sisuvius Ankan.

Sitten MacAnkan klaanin suku. Sekin polveutuu kahdesta suvusta, muuta pian yhtyy: Ensimmäiset suvut olivat Kananjalan suku ja tietysti MacAnkan suku. Kananjalan suvusta oli ensimmäinen Ritari Kananjalka. MacAnkan suvusta ensimmäinen oli Sir Rahakas MacAnkka. Lordi Ohrapää Kananjalka muutti heti sukunsa nimeksi MacAnkka. Lordi Ohrapää MacAnkka sai lapsen Sir Mahakas MacAnkan, Sir Rahakas MacAnkka sai lapsen nimeltä Julius MacAnkka. Sir Mahakkaan lapsi oli Joonas MacAnkka. Oli myös Malcolm MacAnkka, mutta hänellä ei ollut lapsia. Richard Ankanmielellä hänellä oli yksi lapsi, Molli Mac Ankka, joka aikoinaan meni naimisiin Kalle Ankanpään kanssa. He saivat lapsia; Fergus MacAnkka, Jake MacAnkka ja Angus Hiidenkirnu MacAnkka. Fergus MacAnkka ja Lauha MacAnkka saivat lapsia; Matida MacAnkka, Roope MacAnkka ja Hortensia MacAnkka. Ja niin kuin alussa sanottiin, niin Hortensia MacAnkka ja Aaron Ankka saivat kaksi lasta; Della Ankka ja Aku Ankka. Della ja (etunimi tuntematon) Ankka ovat Tupun, Hupun ja Lupun isä ja äiti.

Oletko kiinnostunut Ankkain suvun juhlakirjasta? Voit tilata sen Aku Ankan kaupasta.