Kultu Kimallus (engl. "Glittering" Goldie O'Gilt) on Roopen nuoruudenihastus ja Katie Sullivanin mukaan vaimo, tarina Webbed Bliss todistaa tämän. Kultu Kimalluksen hahmon keksi piirtäjä-käsikirjoittaja Carl Barks.

Kultu esiintyy ensi kertaa tarinassa Takaisin Klondikeen (Back to the Klondike, 1952), jossa on takauma Klondiken-kultaryntäyksen ajasta. Kullankaivaja Roope Ankka tapaa kultaryntäyksen aikaan Kultun, "Alaskan lumikenttien tyttären, pohjan tähden ja saluunoiden laululinnun." He pitävät toisistaan, vaikka eivät päällepäin sitä näyttäkään. Kultu nimittäin ryöväsi tyrmäystippojen avulla Roopelta hanhenmunan kokoisen kultakimpaleen (Hanhenmunahipun), jonka Roope sai perittyä takaisin käynnistettyään suuren kapakkatappelun. Hanhenmunahipun veloitettuaan Roope päättää näyttää Kultulle miten rankkaa mainareiden työ on. Hän raahaa Kultun kaivoksilleen kultaa kaivamaan. Roopen kaivoksella Kultu yrittää kähveltää Roopen hanhenmunahippua ja paeta. Kerran hän saa tilaisuuden paeta, mutta koska hän ei ole onnistunut nappaamaan Roopen aarretta, jää hän vielä Roopen luo.

Kultu on esiintynyt myös tarinassa Harvinaisen paha päivä, missä hän ja Roope juhlivat hääpäiväänsä, jota ei ole. Kultu nähdään myös Vicarin tarinassa Alaskan öljylöytö (viim. julkaistu Aku Ankan parhaat.)

Carl Barks sai tarinaansa Takaisin Klondikeen paljon vaikutuksia Ethel Anderson Beckerin kirjasta Klondike '98, ja myös Kultu Kimalluksen hahmo perustuu kirjaan. Kirjassa mainitaan muun muassa seuraavasti: ”Ulkona lumimyrsky pauhasi ja yksinäinen susi ulvoi. Saluunan nurkassa joku soitti huuliharpulla After the Ball Was Over ja tanssitytöt kannustivat tuoreita miljonäärejä, jotka karistivat valtaustensa mudan saappaistaan tanssimalla villisti". Takaisin Klondikeen 11. sivun alalaidassa Roope muistelee Kultun laulaneen kappaletta Tanssiaisten jälkeen (After the Ball). Vuonna 1940 ilmestyneessä elokuvassa Lillian Russell – elokuvan nimen mukainen päähenkilö, jota näyttelee Alice Fay – on pukeutunut samantapaisesti kuin Kultu Kimallus ja laulaa myös laulun After the Ball. On siis hyvin todennäköistä, että Barks piti myös tätä Kultun esikuvana. After the Ball -kappale kertoo tytöstä ja tämän enosta tai sedästä, jota tyttö pyytää kertomaan, miksi tämä elää yksin. Setä tai eno vastaa, että hänellä oli rakas kauan sitten, mutta hän tunsi itsensä petetyksi ja hylkäsi rakkaansa. Kappaleessa mies muistelee kaiholla menetettyä rakkauttaan.

Don Rosan Kultulle keksimä sukunimi O'Gilt viittaisi siihen, että Kultu on irlantilaista sukujuurta. Varttuneemmassa iässä hän johtaa hotellia Dawsonissa, jonne on muuttanut nähtävästi jo 1890-luvun jälkipuolella.

Takaisin Klondikeen joutui sensuurin leikkaamaksi Yhdysvalloissa vuonna 1953. Tarinasta poistettiin muun muassa nyrkkitappelu, johon Roope osallistuu. Kun Markku Kivekäs alkoi suomentaa sarjaa, miltei kaikki tarinan poistetut ruudut onnistuttiin keräämään kokoon. Tarina ilmestyi vuonna 1981 Aku Ankka -lehdessä jatkosarjana, ja se olikin sarjakuvan ensimmäinen sensuroimaton versio maailmassa. Tarinan mukaisesti Kultu Kimalluksen hiuskiehkura olisi Roopen arvokkain esine. Hän pitää sitä salassa kirjekuoressa ja ihailee sitä aina ryhtyessään muistelemaan menneitä.

Takaisin Klondikeen -sarjan mukaan Kultu elelee vieläkin Klondikessa. Hän muutti saluunan konkurssin jälkeen Roopen entiselle valtaukselle ja sarjakuvasta voi päätellä, että hän jäi sinne asumaan niine hyvineen. Roopen tullessa häätämään kaivauksilla asustavan henkilön, saa Kultu tavata jälleen nuoruudenihastuksensa Roopen. Jälleennäkeminen jää kuitenkin varsin lyhyeksi Roopen haastaessa Kultun kullankaivuukilpailuun tontin omistajuudesta. Kultu voittaa Roopen löytämällä tämän kultakätkön, jolloin valtaus kuuluisi siis hänelle. Roopella oli kuitenkin sydän ja kultainen sellainen, sillä hän on antanut tarkoituksella Kultun voittaa kilpailun näyttämällä tälle mistä kaivaa. Aku paljastaa Roopen huomatessaan muistipillereitä olevankin jäljellä enää viisi kuudesta.

Roopen mieluisin lahja on suukko Kultulta, kuten tarinassa "Kaikkein mieluisin lahja" todetaan.

Kultulla on lemmikkinä kesy karhu nimeltä Mesitassu (engl. Blackjack the Bear), joka jahtasi Takaisin Klondikeen -tarinassa Akua ja Roopea näiden yrittäessä päästä Roopen valtaukselle. Mesitassun kiinnisaamiseksi heidän oli houkuteltava häkkiin pienen hunajapurnukan avulla. Kaikki ei kuitenkaan mennyt aivan suunnitelmien mukaisesti.

Ensiesiintyminen televisiossa: Ankronikassa jaksossa Takaisin Klondikeen, joka on englanniksi "Back to the Klondike". Ohjelma esitettiin 28.marraskuuta 1987. Jaksossa Roope palaa Klondikeen, ja monien vaiheiden jälkeen jakso päättyy hartaaseen pusutteluun Mesitassun selässä.

Muissa jaksoissa esiintyminen: "Scroogerello" ja "Til Nephews Do Us Part" (1.tammikuuta 1988). Ankronikassa Kultun ääninäyttelijä oli Joan Gerber.

Kultu ja Roope tapaavat "ensimmäistä" kertaa Don Rosan tarinassa Klondiken keisari.

Lähteet: Inducks, Wikipedia ja Roope Ankan elämä ja teot & Roope Ankan elämä ja teot 2 sekä Duckburg.

Kultu Kimallus eri kielillä

    Englanti: "Glittering" Goldie O'Gilt

    Espanja: Dorita Doremí / L'a Brillante Goldie

    Italia: Doretta Doremi

    Ranska: Goldie / Doretta Dorémi

    Ruotsi: Glittriga Gullan

    Saksa: Nelly

    Norja: Gylne Gulda

    Tanska: Gulda Glimmer

    Portugali: Dora Cintilante

    Kreikka: Γκολντυ

    Meksiko: Goldie

    Puola: "Połyskliwa" Złotka O'Gilt

    Unkari: Csillám Aranyká

    Suomi Kultu Kimallus

    Venäjä:золотой блеск

Kuuluisimmat tarinat, joissa Kultu esiintyy

    Klondiken keisari

    Takaisin Klondikeen

    Lumikenttien kimallus

    Kaikkein mieluisin lahja

    Yukonin sydämet

    White Agony Creekin vanki

Aku Ankka, José Carioca ja Panchito Pistoles kutsuvat "tiimiään" kolmeksi caballeroksi. toisaalta Panchito kutsuu Akua Aguelloksi ja José Aquelliksi.

"Kolme caballeroa" onkin aika osuva nimi heille, sillä nämä kolme rämäpäätä osaavat todellakin hankkiutua hankaluuksiin ja ennen kaikkea selviytyä niistä.

Panchito, José ja Aku ovat hyviä ystäviä, joilla on kaikilla yhteistä, esimerkiksi rahaongelmat. He asuvat kaikki kaukana toisistaan: José asuu Brasiliassa, Aku Calisotan osavaltiossa Ankkalinnassa ja Panchito taas Meksikossa Chihuahuassa. José ja Panchito pitävät Akua vähintäänkin veroisinaan toisin kuin useimmat ankkalinnalaiset. Kaikki kolme, Aku, Panchito ja José pitävät seikkailuista yleensäkin jännityksestä.

Panchito Pistoles: Panchito on kukko, jolla on hevonen. Hänen hevosensa nimi on Señor Martinez. Ehkä tunnetuimmat Aku Ankka -lehden tarinat, joissa Panchito esiintyy, ovat Don Rosan "Kolmen caballeron paluu" ja "Seitsemän (miinus neljä) rohkeata caballeroa", joissa Panchito kutsuu Akua Aguelloksi. Panchiton tähdittämiä sarjoja julkaistaan Suomessa pääasiallisesti Aku Ankka Ekstrassa.

José Carioca: José on brasilialainen papukaija. José esiintyi ensimmäistä kertaa elokuvassa Saludos Amigos vuonna 1942 ja toisen kerran elokuvassa Kolme caballeroa vuonna 1944. José Cariocan ystäviä ovat  Akun ja Panchiton lisäksi myös Nestor ja Pedro, jotka tavataan Josén tavoin tuon tuosta Aku Ankka Ekstra -lehdessä. José Carioca tunnetaan Brasiliassa tavallisesti nimellä Zé Carioca. José ei voi vastustaa Rosabellaa, Rositaa ja muita söpöliinejä. Brasiliassa Josè Carioca on suosittu sarjakuvahahmo. Vuonna 1989 julkaistu Aku Ankan taskukirjan erikoisnumero José Carioca on omistettu José Carioca -sarjakuville.

Aku Ankka: Akun kaikki tunnemmekin jo. Hän on ankkalinnan kenties epäonnisin kaveri, jolla on huollettavanaan kolme sisarenpoikaa, Tupu, Hupu ja Lupu, sekä vielä koira ja toisinaan jopa kissa. Akun tyttöystävä on Iines Ankka. Aku on äkkipikainen, riidanhaluinen ja epäonninen.

Aku Ankan suku tulee kolmesta suvusta: Ankanpään suvusta, MacAnkan Klaanin suvusta ja Ankkojen suvusta.

Hannu Hanhi on esimerkiksi sukua Aku Ankan kanssa tällä tavalla: Aku Ankka on Hortensia MacAnkan ja Aaron Ankan lapsi, Aaron Ankka on Kaino-Vieno Ankan (Mummo Ankan) ja Hepsu Ankan lapsi, Hepsu ja Kaino-Vieno saivat myös kaksi muuta lasta, Unto Ankan ja Dora Ankan. Sitten Dora Ankka ja Hjalmar Hanhi saivat lapsen, Hannu Hanhen.

Kaino-Vieno ankka (Mummo Ankka) on taas Julle Ankanpään lapsenlapsi, Kaino-Vieno Ankka (Mummo Ankka) on Olga Ankanpään ja Kornelius Ankanpään lapsi. Kaino-Vienolla on myös veli nimeltä Konrad Ankanpää. Hän meni naimisiin Gerda Hanhen kanssa. He saivat lapsen nimeltä Hanna Hanhi. Gerda Hanhella oli myös toinen lapsi Serkku Kiljuhanhi. Hanna Hanhi ja Martti Hanhi saivat lapsen ja nimesivät hänet Hansu Hanheksi.

Palataanpa ankkojen sukuun. Kaino-Vieno Ankan (Mummo Ankan) lapsi, Unto Ankka meni naimisiin Aino Ankan kanssa. He saivat kaksi lasta Touho Ankan ja Sisuvius Ankan.

Sitten MacAnkan klaanin suku. Sekin polveutuu kahdesta suvusta, muuta pian yhtyy: Ensimmäiset suvut olivat Kananjalan suku ja tietysti MacAnkan suku. Kananjalan suvusta oli ensimmäinen Ritari Kananjalka. MacAnkan suvusta ensimmäinen oli Sir Rahakas MacAnkka. Lordi Ohrapää Kananjalka muutti heti sukunsa nimeksi MacAnkka. Lordi Ohrapää MacAnkka sai lapsen Sir Mahakas MacAnkan, Sir Rahakas MacAnkka sai lapsen nimeltä Julius MacAnkka. Sir Mahakkaan lapsi oli Joonas MacAnkka. Oli myös Malcolm MacAnkka, mutta hänellä ei ollut lapsia. Richard Ankanmielellä hänellä oli yksi lapsi, Molli Mac Ankka, joka aikoinaan meni naimisiin Kalle Ankanpään kanssa. He saivat lapsia; Fergus MacAnkka, Jake MacAnkka ja Angus Hiidenkirnu MacAnkka. Fergus MacAnkka ja Lauha MacAnkka saivat lapsia; Matida MacAnkka, Roope MacAnkka ja Hortensia MacAnkka. Ja niin kuin alussa sanottiin, niin Hortensia MacAnkka ja Aaron Ankka saivat kaksi lasta; Della Ankka ja Aku Ankka. Della ja (etunimi tuntematon) Ankka ovat Tupun, Hupun ja Lupun isä ja äiti.

Oletko kiinnostunut Ankkain suvun juhlakirjasta? Voit tilata sen Aku Ankan kaupasta.