Mustakaapu (The Phantom Blot) on yksi Mikki Hiiren kuuluisimmista vihollisista Mustan Pekan ohella. Mustakaapu toimii yleensä yksin, mutta joskus hän on liittoutunut muidenkin roistojen kuten Karhukoplan tai Mustan Pekan kanssa.

Kaapu esiintyy melko harvoin Aku Ankassa. Hän on kerran esittänyt muuttuvansa hyväksi ja järjesti varainkeruun, mutta oikeasti hän yritti varastaa saaliin, jolloin Mikki nappasi hänet.

Mustakaapu on tavallinen roisto, joka käyttää kaapua, jottei erottuisi yöstä. Hän on oikeelta nimeltä Herra Rapina.

Ensiesiintyminen: 20. toukokuuta 1939 piirtäjä  Floyd Gottferdsonin ja käsikirjoittaja Meril De Marisin sarjakuvatarinassa Mustakaavun ensirötökset  (AA 44/2002).

Kaapu palasi Mikki-piirtäjän Paul Murryn seikkailussa "Mustakaapu kaupungin kauhuna" (Aku Ankka 17/1984).

Kaapu jää kiinni todella harvoin. Mikki Hiiri saa kyllä Mustakaavun kiinni mutta tämä ei ole vankilassa kauan. Päässyt pakoon esimerkiksi muuntamalla itsensä sähköksi tai pysäyttämällä ajan. Hän on myös onnistunut tekemään itsestään 2D:n. Ja kerran hän on myös paennut autolla, jossa oli heijastussysteemi, jonka avulla auto heijastaa kuvia ympäristöstä ja sulauttaa auton näkymättömäksi. Mustakaapu on myös keksinyt, miten esineistä voi poistaa syvyyden. Autossa oli lisäksi muitakin erikoislaitteita, kuten savuverho,  puskuri, ohjus, renkaiden sulatus, siivet ja kaasu. Mustankaavun näkee myös ilman kaapua monissa taskukirjojen ja Roope-setien tarinoissa.

Mustakaavun kaksoisveli Valkokaapu on luonteeltaan täysin päinvastainen kuin Mustakaapu eli hyvyyteen pyrkivä ja avulias.

Mustakaavusta sanotaan, että hän on syntynyt suosta. On olemassa ainakin yksi sarjakuva, jossa kerrotaan Mustakaavun syntyneen suon liejusta, ja että hän olisi musta-aave. Toisessa sarjakuvassa häneltä riisutaan kaapu, ja alla on mustahiuksinen, viiksekäs mies.

Vempaimet ja voimat

Mustakaapu on mm. nerokas taktikko, nopea pakenija ja hyvin älykäs. Hänellä on myös paljon suhteita Ankkalinnan ja muun maailman alamaailmaan. Hän keksii alati uusia älykkäitä keksintöjä. Eniten Kaapu on kuitenkin esitetty kovakouraisena jokapaikan rikollisena, jolla on mutkikkaita suunnitelmia, eikä  todellakaan hulluna tiedemiehenä. Tämän takia hän käyttää esimerkiksi mieluiten valepukuja ja pistooleja. Ensiesiintymisessään hän käytti erilaisia ansoja, joita on nähty nykyisinkin.

Mustakaapu eri kielillä

 

    Englanti: Phantom Blot

    Saksa: Das Schwarze Phantom

    Tanska: Sorte Slyngel

    Ranska: Le Fantôme Noir

    Italia: Maccia Nera

    Ruotsi: Spökplumpen

    Norja: Spøkelseskladden

    Suomi: Mustakaapu

    Hollanti: Zwarte Schim

    Liettua: Fantomas Juodulys

    Indonesia: Hantu Tinta

    Portugali: Mancha Negra

 

Asuinpaikka: Ankkalinna

Ammatti: Rikollisnero

Tunnetut sukulaiset: Tytär, joka on esiintynyt harvoin. Kaksoisveli Valkokaapu, joka myös on esiintynyt harvoin sekä pesulan omistaja Bruno (serkku).

Hiuksien väri: Mustat (ilman kaapua)

Silmien väri: Mustat (ilman kaapua)

Syntymäpäivä: 20.5.1939

Pahin vihollinen: Mikki hiiri.

Lempinimi: Kaapu

Muuta: Mustakaavun merkkinä toimii musteläiskä.

 

Aku Ankka, José Carioca ja Panchito Pistoles kutsuvat "tiimiään" kolmeksi caballeroksi. toisaalta Panchito kutsuu Akua Aguelloksi ja José Aquelliksi.

"Kolme caballeroa" onkin aika osuva nimi heille, sillä nämä kolme rämäpäätä osaavat todellakin hankkiutua hankaluuksiin ja ennen kaikkea selviytyä niistä.

Panchito, José ja Aku ovat hyviä ystäviä, joilla on kaikilla yhteistä, esimerkiksi rahaongelmat. He asuvat kaikki kaukana toisistaan: José asuu Brasiliassa, Aku Calisotan osavaltiossa Ankkalinnassa ja Panchito taas Meksikossa Chihuahuassa. José ja Panchito pitävät Akua vähintäänkin veroisinaan toisin kuin useimmat ankkalinnalaiset. Kaikki kolme, Aku, Panchito ja José pitävät seikkailuista yleensäkin jännityksestä.

Panchito Pistoles: Panchito on kukko, jolla on hevonen. Hänen hevosensa nimi on Señor Martinez. Ehkä tunnetuimmat Aku Ankka -lehden tarinat, joissa Panchito esiintyy, ovat Don Rosan "Kolmen caballeron paluu" ja "Seitsemän (miinus neljä) rohkeata caballeroa", joissa Panchito kutsuu Akua Aguelloksi. Panchiton tähdittämiä sarjoja julkaistaan Suomessa pääasiallisesti Aku Ankka Ekstrassa.

José Carioca: José on brasilialainen papukaija. José esiintyi ensimmäistä kertaa elokuvassa Saludos Amigos vuonna 1942 ja toisen kerran elokuvassa Kolme caballeroa vuonna 1944. José Cariocan ystäviä ovat  Akun ja Panchiton lisäksi myös Nestor ja Pedro, jotka tavataan Josén tavoin tuon tuosta Aku Ankka Ekstra -lehdessä. José Carioca tunnetaan Brasiliassa tavallisesti nimellä Zé Carioca. José ei voi vastustaa Rosabellaa, Rositaa ja muita söpöliinejä. Brasiliassa Josè Carioca on suosittu sarjakuvahahmo. Vuonna 1989 julkaistu Aku Ankan taskukirjan erikoisnumero José Carioca on omistettu José Carioca -sarjakuville.

Aku Ankka: Akun kaikki tunnemmekin jo. Hän on ankkalinnan kenties epäonnisin kaveri, jolla on huollettavanaan kolme sisarenpoikaa, Tupu, Hupu ja Lupu, sekä vielä koira ja toisinaan jopa kissa. Akun tyttöystävä on Iines Ankka. Aku on äkkipikainen, riidanhaluinen ja epäonninen.

Aku Ankan suku tulee kolmesta suvusta: Ankanpään suvusta, MacAnkan Klaanin suvusta ja Ankkojen suvusta.

Hannu Hanhi on esimerkiksi sukua Aku Ankan kanssa tällä tavalla: Aku Ankka on Hortensia MacAnkan ja Aaron Ankan lapsi, Aaron Ankka on Kaino-Vieno Ankan (Mummo Ankan) ja Hepsu Ankan lapsi, Hepsu ja Kaino-Vieno saivat myös kaksi muuta lasta, Unto Ankan ja Dora Ankan. Sitten Dora Ankka ja Hjalmar Hanhi saivat lapsen, Hannu Hanhen.

Kaino-Vieno ankka (Mummo Ankka) on taas Julle Ankanpään lapsenlapsi, Kaino-Vieno Ankka (Mummo Ankka) on Olga Ankanpään ja Kornelius Ankanpään lapsi. Kaino-Vienolla on myös veli nimeltä Konrad Ankanpää. Hän meni naimisiin Gerda Hanhen kanssa. He saivat lapsen nimeltä Hanna Hanhi. Gerda Hanhella oli myös toinen lapsi Serkku Kiljuhanhi. Hanna Hanhi ja Martti Hanhi saivat lapsen ja nimesivät hänet Hansu Hanheksi.

Palataanpa ankkojen sukuun. Kaino-Vieno Ankan (Mummo Ankan) lapsi, Unto Ankka meni naimisiin Aino Ankan kanssa. He saivat kaksi lasta Touho Ankan ja Sisuvius Ankan.

Sitten MacAnkan klaanin suku. Sekin polveutuu kahdesta suvusta, muuta pian yhtyy: Ensimmäiset suvut olivat Kananjalan suku ja tietysti MacAnkan suku. Kananjalan suvusta oli ensimmäinen Ritari Kananjalka. MacAnkan suvusta ensimmäinen oli Sir Rahakas MacAnkka. Lordi Ohrapää Kananjalka muutti heti sukunsa nimeksi MacAnkka. Lordi Ohrapää MacAnkka sai lapsen Sir Mahakas MacAnkan, Sir Rahakas MacAnkka sai lapsen nimeltä Julius MacAnkka. Sir Mahakkaan lapsi oli Joonas MacAnkka. Oli myös Malcolm MacAnkka, mutta hänellä ei ollut lapsia. Richard Ankanmielellä hänellä oli yksi lapsi, Molli Mac Ankka, joka aikoinaan meni naimisiin Kalle Ankanpään kanssa. He saivat lapsia; Fergus MacAnkka, Jake MacAnkka ja Angus Hiidenkirnu MacAnkka. Fergus MacAnkka ja Lauha MacAnkka saivat lapsia; Matida MacAnkka, Roope MacAnkka ja Hortensia MacAnkka. Ja niin kuin alussa sanottiin, niin Hortensia MacAnkka ja Aaron Ankka saivat kaksi lasta; Della Ankka ja Aku Ankka. Della ja (etunimi tuntematon) Ankka ovat Tupun, Hupun ja Lupun isä ja äiti.

Oletko kiinnostunut Ankkain suvun juhlakirjasta? Voit tilata sen Aku Ankan kaupasta.