Pikku apulainen (engl. Little Helper) on keksijä Pelle Pelottoman melko erikoinen pieni robotti, jolla on päänään lamppu. Pikku apulaisen on luonut Carl Barks.

Hahmon ensiesiintyminen oli sarjassa Kissannaukujaiset (The Cat Box, W US 15-03, vuodelta 1956). Pikku apulainen oli Don Rosan tarinan Ensimmäinen keksintö mukaan alun perin Aku Ankan pöytävalaisin. Tarinassa Pelle Peloton siirtää vahingossa aikaisemmin keksimänsä ajatuslaatikon avulla aivojensa toiminnot Akun pöytälamppuun. Kun Pelle havaitsee lampun älykkyyden, hän rakentaa sille ruumiin raajoineen, ja Pikku apulainen on valmis.

Toinen kertomus pikku apulaisen syntymisestä on eräässä Carl Barksin tarinassa jossa Roopen rahat vajoavat johonkin luolaan, jonka alla on tyhjyyttä. Luolan ja "tyhjyyden" välissä on ohut seinämä, joka pienestäkin tärinästä menee rikki. Niinpä Pelle kehittää Pikku apulaisen, jotta tämä voisi kuljettaa ilmapallon rahakasan alle. Lopulta rahat pelastuvat, ja Pelle kiintyy Pikku apulaiseen.

Useimmissa tarinoissa Pikku apulainen on vain taustalla touhuamassa jotakin, mutta on myös tarinoita, joissa Pikku apulainen on pääosassa. Monissa sarjoissa on tullut esille, että Pikku apulaisella on tunteita yhtä lailla kuin ihmisilläkin. Pikku apulainen ei osaa puhua, mutta viestiikin yleensä kylteillä tai sähisemällä.  Pikku apulainen on Pellen kuuluisin ja ensimmäinen onnistunut keksintö. Pikku apulainen on nähty sarjakuvissa myös ravintoloissa tai retkellä imemässä patteria pillillä. Pikku apulainen on paras Pellen keksimä laite. Pikku apulainen on pelastanut keksijänsä jo monesta pulasta.

Pikku apulainen haluttiin kerran myös Ankkalinnan energia-yhtiön keulakuvaksi (AA 2008/46). Pikku apulainen ei sopinut mainosalalle, koska hän ei osannut olla oikein mainoskuvauksissa.  Pelle keksi siihen mennessä uuden apulaisen, samanlaisen kuin Pikku apulainen, mutta se ei osannut hakea oikeaa työkalua. Mutta lopuksi kaikki olivat onnellisia. Pikku apulainen karkasi yhtiöstä, ja kun Ankkalinna Energian työntekijä tuli hakemaan Pikku Apulaista, hän näki Pellen toisen apulaisen. Siitä tuli yhtiön uusi keulakuva.

Monissa tarinoissa Pelle suututtaa Pikku apulaisen, ja hän karkaa kotoa. Loppujen lopuksi Pelle tietenkin löytää Pikku apulaisen. Pelle myös tekee usein Pikku apulaisesta kopion. Huonoin seurauksin.

Pikku apulainen eri kielillä

Englanti: Little Helper

Ruotsi: Medhjälparen

Portugali: Lampadinha

Italia: Edi

Pikku apulaisen italiankielinen nimi Edi viittaa mm. hehkulampuista tunnettuun keksijä Thomas Alva Edisoniin.

Aku Ankka, José Carioca ja Panchito Pistoles kutsuvat "tiimiään" kolmeksi caballeroksi. toisaalta Panchito kutsuu Akua Aguelloksi ja José Aquelliksi.

"Kolme caballeroa" onkin aika osuva nimi heille, sillä nämä kolme rämäpäätä osaavat todellakin hankkiutua hankaluuksiin ja ennen kaikkea selviytyä niistä.

Panchito, José ja Aku ovat hyviä ystäviä, joilla on kaikilla yhteistä, esimerkiksi rahaongelmat. He asuvat kaikki kaukana toisistaan: José asuu Brasiliassa, Aku Calisotan osavaltiossa Ankkalinnassa ja Panchito taas Meksikossa Chihuahuassa. José ja Panchito pitävät Akua vähintäänkin veroisinaan toisin kuin useimmat ankkalinnalaiset. Kaikki kolme, Aku, Panchito ja José pitävät seikkailuista yleensäkin jännityksestä.

Panchito Pistoles: Panchito on kukko, jolla on hevonen. Hänen hevosensa nimi on Señor Martinez. Ehkä tunnetuimmat Aku Ankka -lehden tarinat, joissa Panchito esiintyy, ovat Don Rosan "Kolmen caballeron paluu" ja "Seitsemän (miinus neljä) rohkeata caballeroa", joissa Panchito kutsuu Akua Aguelloksi. Panchiton tähdittämiä sarjoja julkaistaan Suomessa pääasiallisesti Aku Ankka Ekstrassa.

José Carioca: José on brasilialainen papukaija. José esiintyi ensimmäistä kertaa elokuvassa Saludos Amigos vuonna 1942 ja toisen kerran elokuvassa Kolme caballeroa vuonna 1944. José Cariocan ystäviä ovat  Akun ja Panchiton lisäksi myös Nestor ja Pedro, jotka tavataan Josén tavoin tuon tuosta Aku Ankka Ekstra -lehdessä. José Carioca tunnetaan Brasiliassa tavallisesti nimellä Zé Carioca. José ei voi vastustaa Rosabellaa, Rositaa ja muita söpöliinejä. Brasiliassa Josè Carioca on suosittu sarjakuvahahmo. Vuonna 1989 julkaistu Aku Ankan taskukirjan erikoisnumero José Carioca on omistettu José Carioca -sarjakuville.

Aku Ankka: Akun kaikki tunnemmekin jo. Hän on ankkalinnan kenties epäonnisin kaveri, jolla on huollettavanaan kolme sisarenpoikaa, Tupu, Hupu ja Lupu, sekä vielä koira ja toisinaan jopa kissa. Akun tyttöystävä on Iines Ankka. Aku on äkkipikainen, riidanhaluinen ja epäonninen.

Aku Ankan suku tulee kolmesta suvusta: Ankanpään suvusta, MacAnkan Klaanin suvusta ja Ankkojen suvusta.

Hannu Hanhi on esimerkiksi sukua Aku Ankan kanssa tällä tavalla: Aku Ankka on Hortensia MacAnkan ja Aaron Ankan lapsi, Aaron Ankka on Kaino-Vieno Ankan (Mummo Ankan) ja Hepsu Ankan lapsi, Hepsu ja Kaino-Vieno saivat myös kaksi muuta lasta, Unto Ankan ja Dora Ankan. Sitten Dora Ankka ja Hjalmar Hanhi saivat lapsen, Hannu Hanhen.

Kaino-Vieno ankka (Mummo Ankka) on taas Julle Ankanpään lapsenlapsi, Kaino-Vieno Ankka (Mummo Ankka) on Olga Ankanpään ja Kornelius Ankanpään lapsi. Kaino-Vienolla on myös veli nimeltä Konrad Ankanpää. Hän meni naimisiin Gerda Hanhen kanssa. He saivat lapsen nimeltä Hanna Hanhi. Gerda Hanhella oli myös toinen lapsi Serkku Kiljuhanhi. Hanna Hanhi ja Martti Hanhi saivat lapsen ja nimesivät hänet Hansu Hanheksi.

Palataanpa ankkojen sukuun. Kaino-Vieno Ankan (Mummo Ankan) lapsi, Unto Ankka meni naimisiin Aino Ankan kanssa. He saivat kaksi lasta Touho Ankan ja Sisuvius Ankan.

Sitten MacAnkan klaanin suku. Sekin polveutuu kahdesta suvusta, muuta pian yhtyy: Ensimmäiset suvut olivat Kananjalan suku ja tietysti MacAnkan suku. Kananjalan suvusta oli ensimmäinen Ritari Kananjalka. MacAnkan suvusta ensimmäinen oli Sir Rahakas MacAnkka. Lordi Ohrapää Kananjalka muutti heti sukunsa nimeksi MacAnkka. Lordi Ohrapää MacAnkka sai lapsen Sir Mahakas MacAnkan, Sir Rahakas MacAnkka sai lapsen nimeltä Julius MacAnkka. Sir Mahakkaan lapsi oli Joonas MacAnkka. Oli myös Malcolm MacAnkka, mutta hänellä ei ollut lapsia. Richard Ankanmielellä hänellä oli yksi lapsi, Molli Mac Ankka, joka aikoinaan meni naimisiin Kalle Ankanpään kanssa. He saivat lapsia; Fergus MacAnkka, Jake MacAnkka ja Angus Hiidenkirnu MacAnkka. Fergus MacAnkka ja Lauha MacAnkka saivat lapsia; Matida MacAnkka, Roope MacAnkka ja Hortensia MacAnkka. Ja niin kuin alussa sanottiin, niin Hortensia MacAnkka ja Aaron Ankka saivat kaksi lasta; Della Ankka ja Aku Ankka. Della ja (etunimi tuntematon) Ankka ovat Tupun, Hupun ja Lupun isä ja äiti.

Oletko kiinnostunut Ankkain suvun juhlakirjasta? Voit tilata sen Aku Ankan kaupasta.