Velmu Viurusilmä (engl. Emil Eagle) on rosvo, joka tavoittelee useimmiten Pelle Pelottoman keksintöjä myydäkseen ne eteenpäin tai hallitakseen maailmaa.

Velmu on itsekin keksijä, joskaan yhtä taitava kuin Pelle. Vaikka Velmu ryösteleekin Pellen keksintöjä, niin silti yleensä Velmu kuitenkin keksii laitteensa itse. Toinen rikoksen kohde on Roope Ankan rahasäiliö. Velmu on tavattu myös auttamassa Karhukoplaa rahasäiliökeikoilla. Kovin tunnettu hahmo ei kuitenkaan ole, mutta aina välillä häntä näkee, enemmän vanhemmissa julkaisuissa.

70-luvulla Velmu oli yksi eniten käytetyistä "harvinaisista" hahmoista. Ensimmäisen kerran Velmu Viurusilmä tavattiin vuonna 1960 Donald Duck -lehden tarinassa The Evil Inventor. Käsikirjoitus oli Vic Lockmanilta ja piirrokset Jack Bradburyltä. Se julkaistiin Suomessa seuraavana vuonna Aku Ankassa nimellä Hilpeä ja Häijy Keksijä. Velmu yrittää saada haltuunsa Pellen mietintämyssyn, jotta voisi keksiä maailman parhaimmat keksinnöt. Velmu on kerran saanut mietintämyssyn tarinassa Televisiotemppuja ja takapotkuja, mutta keksikin koneen, joka antaa potkuja sille joka kehtaa edes yrittää varastaa mietintämyssyn.
Velmu-tarinoita piirsi pääosin Tony Strobl. Velmu on myös ollut Aku Ankan teemanumerossa 23 eli Ultra sankarit Vs Paha Seiska, Pahan Seiskan pomona tehtävänään etsiä kaikki ultrakapselit ja hallita niiden avulla maailmaa.

Velmu asuu tiettävästi Ankkalinnassa. Asuinpaikat kuitenkin vaihtelevat tarinoiden mukaan: milloin Pellen naapurina, milloin hylätyssä hotellissa. Velmu käyttää itsekin keksintöjä Pellen keksintöjen varastamiseen. Hän on myöhemmin ollut myös Superhessun ja Mikki Hiiren vastustaja.

Velmun talon ulkopuolella on paljon auringonkukkia, jotka ovat oikeasti valvontakameroita tarinassa: Syvä uni (Ankkalinnan kunnankeksijä -kirja).

Tunnettuja ja suosittuja Viurusilmä-piirtäjiä

Jack Bradbury

Tony Strobl

Santanach

Santiago Scalabroni Ceballos

Velmu eri kielillä

Englanti: Emil Eagle

Italia: Spennacchiotto

Saksa: Hugo Habicht

Ruotsi: Emil Örn

Tanska: Øjvind Ørn

Norja: Ørnulf Ørn

Ranska: Oscar Rapace

Espanja: Emilio Aguila, Profesor Gavilán''

Alankomaat: Arend Akelig

Aku Ankka, José Carioca ja Panchito Pistoles kutsuvat "tiimiään" kolmeksi caballeroksi. toisaalta Panchito kutsuu Akua Aguelloksi ja José Aquelliksi.

"Kolme caballeroa" onkin aika osuva nimi heille, sillä nämä kolme rämäpäätä osaavat todellakin hankkiutua hankaluuksiin ja ennen kaikkea selviytyä niistä.

Panchito, José ja Aku ovat hyviä ystäviä, joilla on kaikilla yhteistä, esimerkiksi rahaongelmat. He asuvat kaikki kaukana toisistaan: José asuu Brasiliassa, Aku Calisotan osavaltiossa Ankkalinnassa ja Panchito taas Meksikossa Chihuahuassa. José ja Panchito pitävät Akua vähintäänkin veroisinaan toisin kuin useimmat ankkalinnalaiset. Kaikki kolme, Aku, Panchito ja José pitävät seikkailuista yleensäkin jännityksestä.

Panchito Pistoles: Panchito on kukko, jolla on hevonen. Hänen hevosensa nimi on Señor Martinez. Ehkä tunnetuimmat Aku Ankka -lehden tarinat, joissa Panchito esiintyy, ovat Don Rosan "Kolmen caballeron paluu" ja "Seitsemän (miinus neljä) rohkeata caballeroa", joissa Panchito kutsuu Akua Aguelloksi. Panchiton tähdittämiä sarjoja julkaistaan Suomessa pääasiallisesti Aku Ankka Ekstrassa.

José Carioca: José on brasilialainen papukaija. José esiintyi ensimmäistä kertaa elokuvassa Saludos Amigos vuonna 1942 ja toisen kerran elokuvassa Kolme caballeroa vuonna 1944. José Cariocan ystäviä ovat  Akun ja Panchiton lisäksi myös Nestor ja Pedro, jotka tavataan Josén tavoin tuon tuosta Aku Ankka Ekstra -lehdessä. José Carioca tunnetaan Brasiliassa tavallisesti nimellä Zé Carioca. José ei voi vastustaa Rosabellaa, Rositaa ja muita söpöliinejä. Brasiliassa Josè Carioca on suosittu sarjakuvahahmo. Vuonna 1989 julkaistu Aku Ankan taskukirjan erikoisnumero José Carioca on omistettu José Carioca -sarjakuville.

Aku Ankka: Akun kaikki tunnemmekin jo. Hän on ankkalinnan kenties epäonnisin kaveri, jolla on huollettavanaan kolme sisarenpoikaa, Tupu, Hupu ja Lupu, sekä vielä koira ja toisinaan jopa kissa. Akun tyttöystävä on Iines Ankka. Aku on äkkipikainen, riidanhaluinen ja epäonninen.

Aku Ankan suku tulee kolmesta suvusta: Ankanpään suvusta, MacAnkan Klaanin suvusta ja Ankkojen suvusta.

Hannu Hanhi on esimerkiksi sukua Aku Ankan kanssa tällä tavalla: Aku Ankka on Hortensia MacAnkan ja Aaron Ankan lapsi, Aaron Ankka on Kaino-Vieno Ankan (Mummo Ankan) ja Hepsu Ankan lapsi, Hepsu ja Kaino-Vieno saivat myös kaksi muuta lasta, Unto Ankan ja Dora Ankan. Sitten Dora Ankka ja Hjalmar Hanhi saivat lapsen, Hannu Hanhen.

Kaino-Vieno ankka (Mummo Ankka) on taas Julle Ankanpään lapsenlapsi, Kaino-Vieno Ankka (Mummo Ankka) on Olga Ankanpään ja Kornelius Ankanpään lapsi. Kaino-Vienolla on myös veli nimeltä Konrad Ankanpää. Hän meni naimisiin Gerda Hanhen kanssa. He saivat lapsen nimeltä Hanna Hanhi. Gerda Hanhella oli myös toinen lapsi Serkku Kiljuhanhi. Hanna Hanhi ja Martti Hanhi saivat lapsen ja nimesivät hänet Hansu Hanheksi.

Palataanpa ankkojen sukuun. Kaino-Vieno Ankan (Mummo Ankan) lapsi, Unto Ankka meni naimisiin Aino Ankan kanssa. He saivat kaksi lasta Touho Ankan ja Sisuvius Ankan.

Sitten MacAnkan klaanin suku. Sekin polveutuu kahdesta suvusta, muuta pian yhtyy: Ensimmäiset suvut olivat Kananjalan suku ja tietysti MacAnkan suku. Kananjalan suvusta oli ensimmäinen Ritari Kananjalka. MacAnkan suvusta ensimmäinen oli Sir Rahakas MacAnkka. Lordi Ohrapää Kananjalka muutti heti sukunsa nimeksi MacAnkka. Lordi Ohrapää MacAnkka sai lapsen Sir Mahakas MacAnkan, Sir Rahakas MacAnkka sai lapsen nimeltä Julius MacAnkka. Sir Mahakkaan lapsi oli Joonas MacAnkka. Oli myös Malcolm MacAnkka, mutta hänellä ei ollut lapsia. Richard Ankanmielellä hänellä oli yksi lapsi, Molli Mac Ankka, joka aikoinaan meni naimisiin Kalle Ankanpään kanssa. He saivat lapsia; Fergus MacAnkka, Jake MacAnkka ja Angus Hiidenkirnu MacAnkka. Fergus MacAnkka ja Lauha MacAnkka saivat lapsia; Matida MacAnkka, Roope MacAnkka ja Hortensia MacAnkka. Ja niin kuin alussa sanottiin, niin Hortensia MacAnkka ja Aaron Ankka saivat kaksi lasta; Della Ankka ja Aku Ankka. Della ja (etunimi tuntematon) Ankka ovat Tupun, Hupun ja Lupun isä ja äiti.

Oletko kiinnostunut Ankkain suvun juhlakirjasta? Voit tilata sen Aku Ankan kaupasta.