Maailman uljain Aku Ankan digitaalinen palvelu Aku Ankka Lataamo on auki!

Maailman ensimmäinen digitaalinen Aku Ankka -palvelu, Aku Ankka Lataamo, on nyt avattu kaiken kansan riemuksi. Selaimella ja iPad-sovelluksessa toimivasta palvelusta löytyy reilut 100 000 sivua Aku Ankka -sarjakuvia koko 60-vuotisen historian ajalta. Aku Ankka Lataamon kattavilla hakuominaisuuksilla tarinoita voi selata tehokkaasti ja mikä tärkeintä, lukukokemus on maanmainio!

 

Suomalainen Aku Ankka -lehti on tuonut tarinansa myös sähköiseen maailmaan. Elokuussa avattu Aku Ankka Lataamo täydentää keskiviikkoisin ilmestyvän Aku Ankka -viikkolehden lukukokemusta, sillä sen tarinoiden viitoittamin teemoin lukemista voi jatkaa verkossa. Lisäksi monipuolisten hakuominaisuuksien ansiosta Aku Ankka Lataamosta löytää helposti lisää luettavaa koko Akkarin historian ajalta, vuodesta 1951 alkaen.

"Suomi on maailman johtava Ankkamaa, ja olemme ylpeitä voidessamme tarjota sadoille tuhansille faneillemme uutuuden, jollaista ei ole nähty missään muualla maailmassa. Luomme aivan uudenlaisia sisältöpalveluja, joista suomalaiset voivat nauttia ajasta ja paikasta riippumatta. Digitaaliset palvelut tuovat mediabrändimme entistä tiiviimmin osaksi asiakkaidemme arkea ja kasvattavat niiden kokonaistavoittavuutta", kertoo Sanoma Media Finlandin toimitusjohtaja Anu Nissinen.

Käyttäjä voi selata Akkarin tarinoita hahmojen, piirtäjien tai teemojen mukaan. Akkarit voi lukea myös kokonaisina lehtinä ilmestymisvuosi kerrallaan. Lisäksi Aku Ankka Lataamon hakukone ulottuu kaikkien tarinoiden jokaiseen puhekuplaan sekä taustatietoihin.

”Aku Ankka Lataamo palvelee kaikkia Aku Ankan lukijoita iästä, lukumieltymyksistä tai kiinnostuksen kohteista riippumatta. Nyt lukukokemus on myös sosiaalisempi. Käyttäjät voivat arvioida tarinoita ja koota niitä omiksi suosikkilistoikseen sekä jakaa suosikkitarinoitaan muiden Ankkojen ystävien kesken. Pohjimmiltaan kysymys on kuitenkin maailman parhaiden sarjakuvien lukemisesta!” kertoo Aku Ankan päätoimittaja Aki Hyyppä.

Palvelu digiajan sarjakuvakansalle

Yippee 2013 (TNS Gallup, 02/2013) -tutkimuksen mukaan lähes kolme neljästä lapsesta ja nuoresta lukee sarjakuvalehtiä vähintään kuukausittain. Suosituin sarjakuva on edelleen Aku Ankka, jota lukee lähes puolet 3-16-vuotiaiden ikäryhmästä. Sarjakuvien suosio jatkuu myös aikuisiällä, niitä luetaan muun muassa sanomalehdistä lähes päivittäin.

Älypuhelimien ja tablet-laitteiden käyttö on kasvanut räjähdysmäisesti lasten ja nuorten keskuudessa muutamassa vuodessa. Kouluikäisistä lapsista yli puolella on oma älypuhelin ja tablet-laitekin jo 10 prosentilla (Yippee, TNS Gallup 2013).

”Aku Ankka Lataamolla haluamme vastata näihin sarjakuvakansan yhtäältä pysyviin ja toisaalta muuttuviin tarpeisiin. Palvelu tuo uudemmat seikkailut ja nostalgiset nuoruuden Akkarit kaikkien saataville. Tuhannet sarjakuvatarinat kulkevat helposti mukana,” kertoo Hyyppä.

Lisätietoja:

Aki Hyyppä, päätoimittaja, Aku Ankka -lehti
Sanoma Magazines Finland Oy
puh. (09) 1201
aki.hyyppa@sanoma.com

Kuvia toimitamme pyynnöstä.

Aku Ankka Lataamo pähkinänkuoressa

 • Palvelu on myös selainpohjainen, käyttö onnistuu tietokoneella tai iOS-pohjaiselle tabletille ladattavana sovelluksena.
 • Käyttö ei aina edellytä verkkoyhteyttä, sillä Lataamo-sovelluksessa voi ladata 20 tarinaa offline-tilassa luettavaksi.
 • Lehden tilaajat saavat Aku Ankka Lataamon käyttöönsä hintaan 4,90 €/kk. Muille tilaajille Ankka Lataamon hinta on 9,90 €/kk. Tilausjakso on lanseerausvaiheessa 3-5 kuukautta. Tilaamaan pääsee näppärästi tästä!
Hiidenkirnu
Seuraa 
Liittynyt18.6.2012

Aku Ankka Lataamo lanseerataan elokuussa

Don Aldo: Joo, touch-laitteillekkaan tuota nettiversiota ei ole vielä optimoitu. Paljon on vielä tehtävää, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan Lataamosta! Osaan muuten nyt vastata varmuudella tuohon Android kysymykseen. Asia oli kuten oletinkin sen olevan. Androidille Lataamo on siis tulossa, mutta mitään aikataulua asialle ei ole lyöty lukkoon. Suora lainaus Akkarin FB-seinältä: "Android-sovellus on ns. putkessa, mutta sen ilmestymisajankohdasta emme vielä uskalla sanoa mitään."...
Lue kommentti

"Kukaan ei ole täydellinen ja minä olen täydellinen esimerkki siitä."
~Hirnu, epätäydellistä kirjoittamista foorumilla vuodesta 2008

Vastakuoriutunut sarjispalvelumme Aku Ankka Lataamo on nyt valmiina viihdyttämään sarjakuvan suurkuluttajia vauvasta vaariin. Lue tästä Ankka-toimituksen laatima Lataamo-esittely, niin tarinameressä kroolaaminen käy kätevämmin!

Aku Ankka Lataamo on varsinainen Akkari-fanien aarreaitta: palvelun uumenista löytyy yli 100 000 sivua sarjakuvaa eli koko lehden yli 60-vuotisen historian tarinatarjonta. Jos Lataamon sisältämiä sarjakuvia haluaisi selata paperisina versioina, saisi lattialle kipata noin kuusi kottikärryllistä Aku Ankkoja. Se on melkoinen määrä! Siksi palvelussamme onkin useita eri tapoja syventyä tarinoiden selaamiseen.

Aku Ankka Lataamo on jaettu viiteen eri osioon, jotka ovat etusivu, piirtäjät, hahmot, teemat ja lehtiarkisto. Selainversiossa osiosta toiseen siirrytään tavalliseen tapaan navigaation kautta, iPad-sovelluksessa taas sivusuuntaan pyyhkäisemällä tai vasemmasta yläreunasta löytyvän räpylävalikon kautta.

Jokaisen osion paraatipaikalle toimitus nostaa hahmoja, piirtäjiä ja teemoja sen mukaan, mikä on juuri kulloinkin ajankohtaista tai muuten vain kiintoisaa. Myös aihetta sivuavat tarinasuositukset ovat Ankka-toimituksen hellin käsin valitsemia. Osion sisältöön pääsee syventymään sivua alaspäin vierittämällä – ja sisältöähän palvelussa riittää.

1. ETUSIVU

Uusin Aku Ankka -lehti putkahtaa Lataamon lehtiarkistoon sähköisenä versiona neljä viikkoa ilmestymisensä jälkeen. Jatkot viikon Akkarista -otsikon alle toimitus on kuitenkin koonnut malttamattomille jo pari tarinatärppiä, jotka liittyvät uusimman lehden tarinoihin tavalla tai toisella.

Sivua alaspäin vierittämällä saa näkyviin suosikkilistat, jotka muodostuvat kaikkien käyttäjien mieltymysten perusteella. Oman suosikkilistan pääsee rakentamaan iPad-versiossa yläpalkin oikeassa reunassa olevan tikku-Aku-ikonin kautta ja selainversiossa oman käyttäjätunnuksen takaa löytyvän valikon kautta.

2. PIIRTÄJÄT

Haluatko lukea kaikki tuhatkunta Aku Ankassa ilmestynyttä Vicarin sarjaa? Täältä ne löytyvät siististi listattuina. Vai olisiko kenties kutkuttavampaa tutustua  hieman tuntemattomampiin piirtäjiin? Millaista mahtaa olla esimerkiksi Maria José Sanchez Nuñezin kynänjälki  – hänhän on yksi harvoista Disney-sarjojen naispiirtäjistä? Selaamaan vain! Sarjalistauksen lisäksi jokaisesta artistista on tarjolla myös lyhyt esittely. Käsikirjoittajat-osiota Lataamosta ei (vielä) erikseen löydy, mutta vapaan haun avulla on mahdollista löytää myös lempikynäilijänsä tarinat nopsasti ja näppärästi.

3. HAHMOT

Kukaan tuskin yllättyy huomatessaan, että Aku Ankka -lehden yleisin hahmo on kääkättäjä itse. Mutta keitä muita kymmenen kärkeen on kiilannut? Se selviää Hahmot-osiota selaamalla. Entäpä sitten harvinaisemmat Ankkalinnan asukit ja vierailevat tähdet, tai hahmot, joita ei lehdessä ole enää vuosikymmeniin nähty? Lataamosta nekin löytyvät, tietysti asianmukaisin esittelyin varustettuina. 

4. TEEMAT

Jos jokin tietty aihepiiri kiehtoo muita enemmän, kannattaa tutustua Teemat-osioon. Siellä voi selata vaikkapa avaruusseikkailuja tai perehtyä Ankkalinnan arkeen. Teemat-osio päivittyy jatkuvasti sitä mukaa kun toimitus täydentää tarinoiden metatietoja. Toimituksen palautepostiin voi myös lähettää toivomuksia uusista teemoista – kaikkia emme tietenkään pysty palveluun lisäämään, mutta hartaimmat toiveet pyritään toteuttamaan ennemmin tai myöhemmin.

 

5. LEHTIARKISTO

Tarinoihin voi tutustua myös ilmestymisvuosi kerrallaan. Mitä Aku Ankassa tapahtui sillä viikolla, kun sinä synnyit? Olivatko 1970-luvun Akkarit todella verrattoman paljon nykyisiä parempia, kuten vanhempasi väittävät (tai kuten itse ihan varmasti muistat)? Onko jokin jatkotarinan osa jäänyt lukematta? Sukella lehtiarkiston uumeniin ja ala penkoa! Tässä osiossa pääsee myös ihailemaan Aku Ankka -lehtien kansia ja selaamaan superharvinaisia B-numeroita.

EIKÄ TÄSSÄ VIELÄ KAIKKI!

Kannattaa pitää mielessä myös nämä tärkeät seikat:

Helppokäyttöisten osioiden ohella sarjisaarteiden etsimistä siivittää kattava vapaa haku. Missä sarjassa laulettiinkaan haikeasti ”Suo mulle hauta pohjassa meren...”? Ja mikäs se olikaan se tarina, jossa mellasti jättimäinen mutanttitomaatti? Pim, olet koukussa!

Aku Ankka -lehdessä ilmestyneiden sarjakuvien lisäksi tarinatarjonta sisältää Aku Ankka Ekstra -lehtien sarjikset, mikä ilahduttanee erityisesti hollantilaisen tyylin ystäviä.

Jokaiseen tarinaan on liitetty tietokortti, josta selviää piirtäjän ja käsikirjoittajan lisäksi sivumäärä, keskeisimmät hahmot ja lehti tai lehdet, jossa tarina on julkaistu.

Ilman verkkoyhteyttäkin pääsee lukunautinnon lähteille, sillä tarinoista 20 voi ladata offline-tilassa luettavaksi ja sulostuttaa niillä esimerkiksi lentomatkaa Ankkapulcoon.

Tarinoita voi arvioida ja koota suosikkilistoiksi, ja palvelusta löytyneet helmet voi myös jakaa Facebookissa kavereiden tietoon.

Ja viimeisenä vaan ei vähäisimpänä tärkeistä tärkein huomio: Lataamossa sarjakuvien lukeminen on vaivatonta ja riemukasta. Olemme tehneet kaikkemme maksimoidaksemme lukemisen sietämättömän keveyden. Tämä todella on parempaa kuin pasianssi ja helpompaa kuin heinänteko – ja kaikki kuusi kottikärryllistä lehtiä kulkevat kätevästi mukanasi vaikka käsilaukussa!

Aku Ankan toimitus toivottaa kaikille lokoisia lukuhetkiä niin paperille painetun kuin sähäkän sähköisenkin sarjakuvan parissa!

 

AKU ANKKA LATAAMON TILAAMINEN

Voit tutustua palveluun osoitteessa lataamo.akuankka.fi tai lataamalla sovelluksen iPadiisi AppStoresta. Itse sovellus on ilmainen, ja tutustumista varten tarjolla on myös viisi maksutonta tarinaa. Jos tiedät jo, että haluat sukeltaa suunnattoman sarjissammiomme syövereihin, voit oikaista suoraan Lataamon tilaussivulle. Sieltä muuten löytyy myös erinomaisen hauska Akkarin Lataamon esittelyvideo.

 

V.A.S.T.A.A.M.O.

Kun olet lukenut tämän artikkelin, kannattaa käydä myös tutustumassa V.A.S.T.A.A.M.O.-osion usein kysyttyihin kysymyksiin.

 

AKU ANKKA LATAAMON KÄYTTÖ- JA TILAUSEHDOT

Ennen Aku Ankka Lataamon tilaamista on syytä tutustua myös sopimusteknisiin seikkoihin. Se käy kätevästi täällä.

 

 

Visaisista Aiheista Sorvattuihin Tärkeisiin Aku Ankka Lataamo -kysymyksiin Ajatuksella Muotoiltuja Ohjeistuksia

 1. Tarinoiden määrä
 2. Sarjakuvien lataaminen
 3. "Lukuoikeuteni on loppumassa."
 4. Suosikiksi merkitseminen
 5. Jo luetut tarinat
 6. Tarinoiden hakeminen
 7. Hakemaani tarinaa ei löydy
 8. Unohtunut salasana
 9. Käyttäjämäärä
 10. Nettiversio ja toimivat selaimet

1. Kuinka paljon sarjakuvia Aku Ankka Lataamossa on?

Palvelusta löydät kutakuinkin kaikki Suomessa julkaistut Aku Ankka -lehdet, ja sarjakuvia tulee koko ajan lisää. Tuoreimmat Aku Ankka -lehdet lisätään palveluun kuukauden viiveellä, ja Aku Ankka Ekstra -lehdet puolivuosittain tammikuussa ja kesäkuussa. Jos haluat lukea uusimmat Aku Ankat digitaalisessa muodossa heti, voit tilata Aku Ankka -lehden digi- tai yhdistelmätilauksen.

2. Voinko ladata sarjakuvia laitteelleni?

Voit ladata sarjakuvia iPadillesi 20 tarinan verran. Selainversiossa sarjakuvien lataaminen ei valitettavasti ole mahdollista. Lataaminen onnistuu tarinakortin kääntöpuolelta ”Lataa offline-lukemista varten” -painikkeesta. Laitteellesi lataamat tarinat löytyvät Omat tiedot -valikosta (tikku-Akun kuva palvelun oikeassa ylälaidassa) Offline-kohdasta. Laitteellesi ladatut sarjakuvat tunnistat myös listauksissa Offline-merkistä.

3. Sain ilmoituksen, että lukuoikeuteni on loppumassa. Mitä se tarkoittaa, ja mikä lukuoikeus on?

Yhdellä tilauksella Aku Ankka Lataamossa voi lukea 500 tarinaa kuukaudessa. Lukurajoitus on luotu turvaamaan uniikkia Aku Ankka -materiaalia, ja se on asetettu siten, ettei se häiritse normaalikäyttöä. Kun raja lähestyy, palvelu ilmoittaa sinulle siitä.

4. Miten voin merkitä sarjakuvan suosikikseni?

Voit merkitä tarinan suosikiksi tarinakortin kääntöpuolelta ”Merkitse suosikiksi” -toiminnallisuuden avulla. Tarinan merkitseminen suosikiksi onnistuu myös lukunäkymässä. Suosikiksi merkitsemäsi tarinat löytyvät Omat tiedot -valikosta (iOS: Aku Ankan kuva palvelun oikeassa ylälaidassa, selainversio: käyttäjätunnuksesi valikon oikeassa ylälaidassa) Suosikit-kohdasta. Laitteelle lataamasi sarjakuvat tunnistat myös listauksissa Suosikki-merkistä. Huomaathan, että suosikit ovat käyttäjätunnuskohtaisia – eli jos useampi henkilö käyttää palvelua samoilla tunnuksilla, palvelu ei osaa erottaa, mikä tarina on kenenkin suosikki.

5. Mistä näen, mitä tarinoita olen jo lukenut?

Löydät jo lukemasi tarinat Omat tiedot -valikosta (iOS: Aku Ankan kuva palvelun oikeassa ylälaidassa, selainversio: käyttäjätunnuksesi valikon oikeassa ylälaidassa) Lukuhistoria-kohdasta. Sieltä näet milloin olet lukenut tarinan ja kuinka monta sivua siitä olet lukenut.

6. Miten voin hakea tarinoita palvelusta?

Lataamon iPad- ja selainversiossa on tällä hetkellä vapaa tekstihaku, joka hakee annetulla hakusanalla seuraavista tarinan tiedoista:

 • Tarinan nimi
 • Tarinan alkuperäinen (yleensä englanninkielinen) nimi
 • Tarinan piirtäjän nimi
 • Tarinan käsikirjoittajan nimi
 • Tarinaan liittyvien hahmojen nimet
 • Tarinaan liittyvien teemojen nimet
 • Tarinan julkaisuvuosi suomalaisessa Aku Ankka -lehdessä
 • Puhekuplatekstit

Lisäksi Aku Ankka Lataamon selainversiossa on tarinalistausten yhteydessä "Rajaa ja järjestä" -toiminnallisuus, joka näyttää tarinat, johon pätee joku annetuista hakuehdoista (OR-haku).

7. En löydä hakutuloksista hakemaani, vaikka olen ihan varma, että etsimäni sana/sanonta löytyy suomeksi julkaistusta Aku Ankka -lehdestä.

Sarjojen kuplatekstit on tuotu palveluun koneellisesti ja niissä saattaa olla virheitä, eikä haku siksi löydä välttämättä kaikkia tarinoita. Voit ehdottaa parannuksia hakuun ja tarinoihin lukunäkymän ”Raportoi virheestä” -toiminnallisuudella. Arvostamme saamaamme palautetta ja parannusehdotuksia, ja tavoitteemme on saada haku toimimaan mahdollisimman täydellisesti.

8. Olen unohtanut salasanani. Miten saan uuden?

Käytä kirjautumisen yhteydessä olevaa ”Unohditko salasanasi” -toiminnallisuutta. Salasanasi lähetetään sähköpostiosoitteeseen, jonka annoit rekisteröitymisen yhteydessä. Jos olet unohtanut sähköpostiosoitteesi tai se ei ole enää toiminnassa, ole yhteydessä asiakaspalveluumme osoitteessa www.asiakaspalvelu.fi.

9. Kuinka monta henkilöä voi käyttää palvelua yhtä aikaa?

Palvelun voi rekisteröidä yhteensä viidelle laitteelle ja sitä voi käyttää kolme henkilöä samoilla tunnuksilla yhtä aikaa.

10. Millä selaimella Aku Ankka Lataamon nettiversio toimii?

Palvelu toimii parhaiten pöytäkoneisiin tarkoitetulla Google Chrome -selaimella, jonka voit ladata koneellesi täältä. Palvelu on varsin toimiva myös Safari ja Firefox-selaimilla. Internet Explorer -selaimilla sekä mobiikäyttöön tarkoitetuilla selaimilla käyttökokemus on valitettavasti puutteellinen emmekä suosittele sen käyttöä toistaiseksi.

 

AKU ANKKA LATAAMON TILAAMINEN

Voit tutustua palveluun osoitteessa lataamo.akuankka.fi tai lataamalla sovelluksen iPadiisi AppStoresta. Tutustumista varten tarjolla on viisi maksutonta tarinaa. Jos tiedät jo, että haluat sukeltaa suunnattoman sarjissammiomme syövereihin, voit oikaista suoraan Lataamon tilaussivulle.

 

Jos et löydä ongelmaasi vastausta tästä,

olethan yhteydessä asiakas- palveluumme numerossa 0303 63 313 (www.sanomakauppa.fi) tai lähettämällä palautetta osoitteeseen ankkalataamo@sanoma.com.

 

Sovelluksen ja sisältöjen mahdolliset virheet ja puutteet voit raportoida meille suoraan, jotta pääsemme korjaamaan ne mahdollisimman pikaisesti ja tekemään Aku Ankka Lataamosta entistä paremman. Vastaukset usein toistuviin kysymyksiin lisätään myös tälle palstalle. Kiitämme palautteestasi!