<a href="https://lataamo.akuankka.fi/reader/w-dg-38-01::issue_id=fi-aax2011-14" target="_blank">Sukuseikkailu</a> (AA Ekstra 14/2011)
Sukuseikkailu (AA Ekstra 14/2011)
Jumbo 14 (2008)
Jumbo 14 (2008)
<a href="https://lataamo.akuankka.fi/reader/w-lvd-3-03::issue_id=fi-aa1964-08" target="_blank">The Family Tree Spree</a> (ei suomenkielist&auml; nime&auml;, AA 8/1964)
The Family Tree Spree (ei suomenkielistä nimeä, AA 8/1964)
Ankkojen maailmanhistoria 6 (2014)
Ankkojen maailmanhistoria 6 (2014)
<a href="https://lataamo.akuankka.fi/reader/w-dd-30-02::issue_id=fi-aax2013-07" target="_blank">Perint&ouml;kaivos</a> (AA 4A/1956)
Perintökaivos (AA 4A/1956)

Viimeisimmän Akkarin (41/2015) liitteenä on vihdoin viimein hartaasti toivottu uusintapainos Don Rosan laatimasta Ankkain sukupuusta, ja niinpä myös Omassa nurkassa pureuduttiin lättäräpylöiden (usein hieman kiistanalaisiin) sukulaisuussuhteisiin. Lisää kysymyksiä voi tietenkin edelleen lähettää osoitteeseen aku.ankka@sanoma.com tai Aku Ankka, PL 100, 00040 Sanoma. Kysymyksiä voi esittää myös Pärstäpankissa, Ankstagramissa ja Visertimessä.

Don Rosa on vannoutunut Carl Barks -fani, joten hänen laatimansa sukupuu perustuu luonnollisesti Barksin tarinoihin sekä Ankkojen sukulaisuussuhteita koskeviin muistiinpanoihin, jotka Barks itse laati itselleen tarinoiden rakentelun tueksi noin vuonna 1950.

SUKUPUUN JUURILLA

Rosan sukupuu sai alkunsa, kun hän alkoi työstää Roope Ankan elämä ja teot -tarinasarjaansa. Elämäkerrallisessa teoksessa esiintyy luonnollisesti läheisiä ja hieman etäisempiäkin sukulaisia, ja jotta asiat pysyisivät järjestyksessä, Rosa teki itselleen Barksin luonnoksiin perustuvan Ankkojen sukupuun. 

Barksin sukupuuluonnoksessa Hannu-serkku on Akun Dora-tädin ja Martti Hanhen poika, joka jäi orvoksi, kun hänen vanhempansa söivät itsensä hengiltä ilmaisella buffet-lounaalla. Ankkojen sukulaisuussuhteista keskustellessaan Barks ja Rosa totesivat yhdessä, että moinen kohtalo oli onnenmyyrälle liian karu, ja päätyivät hautaamaan ylensyöntitarinan. Hannun isäksi kehiteltiin sukupuuta varten Hjalmar Hanhi, joka ei ole esiintynyt sarjakuvissa.

Rosan sukupuusta kuultuaan tanskalainen Egmont-kustantamo, joka hallinnoi ankkasarjojen julkaisua Pohjois-Euroopassa, pyysi taiteilijaa piirtämään sukupuunsa julisteen muotoon täkäläisten lukijoiden iloksi.

Barksin luoma ankkauniversumi on monin tavoin vertaansa vailla, mutta johdonmukaisuuden suhteen se jättää toisinaan toivomisen varaa. Onneksi vanha maestro saikin työnsä jatkajaksi pikkutarkan rakennusinsinöörin. Rosa on omaa sukupuutaan varten yhdistellyt lankoja, vetänyt mutkia suoriksi ja toki myös keksinyt omasta päästään uusia sukulaisia ja sukulaisuussuhteita. Monet Barksin laatiman sukupuun ankoista ovat hahmoja, joita ei varsinaisissa sarjoissa mainita kertaakaan, joten sukututkimuksessa on tarvittu pitkää muistia ja notkeaa mielikuvitusta – ja niitähän Rosalta ei tunnetusti puutu!

UUSIA SUKULAISIA

Tärkeimpiä Rosan tekemiä muutoksia Barksin sukupuuhun lienevät ankanpoikien äidin nimen vakiinnuttaminen Dellaksi Thelman sijaan, aiemmin vain Ankkalinnan perustajana tunnetun Julle Ankanpään omiminen Ankkojen esi-isäksi ja Roopen sisarusten ja vanhempien esitteleminen suurelle yleisölle. Aivan kaikkeen Rosa ei kuitenkaan ole tohtinut kajota – ainakin usein arvuuteltu ankanpoikien isän henkilöllisyys jäänee ikuisesti arvoitukseksi. 

Aivan kaikki Rosan ratkaisut eivät myöskään ole miellyttäneet kustantajia, ja siksi hänen sukupuustaan on olemassa pari eri versiota. Egmontilla ajateltiin, ettei Taavi Ankalla Barksin kaanonin ulkopuolisena ollut sijaa sukupuussa, ja siksi taiteilijaa pyydettiin jättämään hänet pois. (1960-luvulla piirroselokuviin kehitetty Taavi toki vilahti yhdessä Barksin vitsisarjassa vuonna 1964, mutta oletettavasti vain silloisen toimituksen toivomuksesta.) Touho-serkku sen sijaan oli lukijoille niin tuttu, että hänet piti saada väen väkisin mukaan, vaikka onkin hahmona vielä vähemmän barksilainen kuin Taavi. Rosan sittemmin julkaistu oma versio on toki taavillinen ja touhoton.

Sukututkimus on aina melkoinen savotta, mutta Aku Ankan numeron 41/2015 mukana tullut juliste on hyvä johdanto Ankkojen monihaaraisen suvun koukeroihin. Jos aiheesta innostuu toden teolla, on Aku Ankka Lataamossa tutkimusaineistoa enemmän kuin runsaasti, sieltä kun löytyy lehtiä sähköisessä muodossa yli kuudenkymmenen vuoden ajalta!

Rosan sukupuun hahmojen ensiesiintymisiä Lataamossa:

Tupu, Hupu ja Lupu
Della Ankka
Aku Ankka
Hannu Hanhi
Touho Ankka
Sisuvius Ankka
Hansu Hanhi
Matilda MacAnkka
Roope Ankka
Hortensia MacAnkka
Aaron Ankka
Hjalmar Hanhi (Ei esiinny sarjakuvissa.)
Dora Ankka
Aino Kaakkuri (Ei esiinny sarjakuvissa.)
Unto Ankka
Hanna Ankanpää (Lehdessä tosin lukee Mummo Ankka, eikä Hanna, kuten pitäisi!)
Martti Hanhi (Ei esiinny sarjakuvissa.)
Kiljuhanhi-serkku
Lauha Lapasorsa
Fergus MacAnkka
Jake MacAnkka
Angus "Hiidenkirnu" MacAnkka
Hepsu Ankka
Kaino-Vieno Ankanpää
Konrad Ankanpää
Gerda Uikku (Ei esiinny sarjakuvissa.)
Joonas MacAnkka
Kalle MacAnkka (Ei esiinny sarjakuvissa.)
Molli Sinisorsa (Ei esiinny sarjakuvissa.)
Olga Uivelo (Ei esiinny sarjakuvissa.)
Kornelius Ankanpää
Sir Mahakas MacAnkka
Sir Kananjalka MacAnkka
Sir Ohrapää MacAnkka
Julius "Vaahtopää" MacAnkka
Malcom MacAnkka
Sir Rikhard Ankanmieli MacAnkka
Sir Rahakas MacAnkka
Puosu Ankka
Julle Ankanpää
Iines Ankka
Leenu, Liinu ja Tiinu Ankka
Pelle Peloton

Tutustu ankkojen suvun
harvinaisiin jäseniin ja
maineikkaaseen historiaan
Aku Ankka Lataamossa!

Barksin tarinoita, joissa
esiintyy kaukaisia sukulaisia:

Vanhan linnan salaisuus

(AA 1-5/1972)

Matka menneisyyteen

(AA 6-8/1962)

Hummani hei!

(AA 17/1996)

Varsinainen vonkamies

(AA 22/1987)

 

Rosan tarinoita, joissa
pureudutaan ankan sukuun:

Kolmoistikliaisen merkki

(AA 2/1998)

Olla kuin ei olisikaan

(AA 48/2003)

Klaaninsa viimeinen

(AA 11/1993)

Ankkapalatsin erakko

(AA 22/1994)

Kirje kotoa

(AA 9-11/2004)

 

Muiden tekijöiden tarinoita,
joissa vilahtaa ankkain
sukupuu:

Perintökaivos

(AA 4A/1956)

Sukuseikkailu

(AA Ekstra 14/2011)

The Family Tree Spree

(ei suomenkielistä nimeä)

(AA 8/1964)

 

 

Hihhei! Aku Ankan joulukalenteri on auki.

Jo liki perinteiseen tapaan joulukalenterin jokaisen luukun takaa löytyy hauska sarjakuva, jossa ankkalinnalaiset tutut valmistautuvat talven ihanimman juhlan viettoon. Kaikkiin tarinoihin liittyy myös kysymys, johon vastaamalla osallistut perinteiseen joulukalenterikilpailuumme. Klikkaa tästä, niin pääset Lataamoon ja joulukalenterin pariin.

Vastaamassa kannattaa käydä ihan joka päivä, sillä pääpalkinnon lisäksi arvomme pitkin joulukuuta yllätyspalkintoja! Lisäksi voittomahdollisuutesi napata muhkea pääpalkinto tietenkin paranevat mitä useammin käyt vastaamassa.

Pääpalkintona arvotaan muhkea pelipaketti – PlayStation 4 -konsoli ja Lego Marvel Super Heroes -peli. Pääpalkinto arvotaan Nuutin päivänä 13. tammikuuta 2018. Niin pääpalkinnon kuin yllätyspalkintojenkin voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Helsingin Ateneumissa avautui tiistaina 3. lokakuuta upea Ankallisgalleria-näyttely, jossa Suomen taiteen klassikkoteoksista nähdään ankallistetut versiot. Näyttely on avoinna aina helmikuun 2018 loppuun asti.

Aku Ankka -lehdessä on eletty koko vuosi 2017 ikään kuin rinnakkaistodellisuudessa satavuotisen Suomen kunniaksi, kun Suomen historian tapahtumien on seurattu tapahtuvan räpylävinkkelistä Kari Korhosen käsikirjoittamissa ja piirtämissä Suomi 100 -tarinoissa. Rinnakkaistodellisuus huipentuu nyt Ateneumin taidemuseossa nähtävässä näyttelyssä, jossa on esillä kaiken kaikkiaan 13 taideteosta. Teokset on luonnollisesti lainattu Ankkalinnan johtavasta taidemuseosta Ankallisgalleriasta.

Ankallisgallerian taiteilijoita ovat Alpertti AatelvilttiAltti FasaaniAkseli Kala-KallelaArvi LiljalunttiEino MaininkinenHuuko Simpura sekä Nantti Vonrikti. Kuuluisimpiin teoksiin kuuluvat muun muassa Ankanpoika ja varisElämäntaiteilija Hannu HanhiIltaa ja köyhyyttä kohtiLeikkiviä ankanpoikia rannalla sekä Taistelevat ankat.

Apuna ovat olleet Aku Ankan piirtäjistä Kari Korhonen, Don Rosa, Ulrich Schröder ja Daan Jippes sekä vielä Kati Kovacs.