Liitukauden lopulla Maahan törmäsi asteroidi, joka aiheutti sellaisia luonnonmullistuksia, että maapallolla eläneet dinosaurukset kuolivat sukupuuttoon. Miten olisi mahtanut käydä, jos tuo asteroidi olisikin singahtanut pallomme ohi? Tällä ajatuksella leikittelee Disneyn ja Pixarin uusi elokuva Kunnon dinosaurus (The Good Dinosaur, 2015), joka meillä Suomessa sai ensi-iltansa 6. tammikuuta. Animaatio kertoo maanviljelystä elantonsa saavan apatosaurusperheen Arlo-pojasta ja tämän varttumisesta kunnon dinosaurukseksi.

Arlo kuoriutuu Iskä- ja Äiti-dinosauruksen iloksi yhtä aikaa neuvokkaan ja nokkelan Lippe-siskon sekä riuskan ja ronskin Jake-veljen kanssa. Arlo on huomattavasti sisaruksiaan pienikokoisempi ja silminnähden arka. Jämäkän lempeä Iskä ja älykäs sekä työteliäs Äiti ottavat poikasensa pienestä pitäen mukaan tilan töihin ja tekevät samalla selväksi, että jokaisen täytyy tulla toimeen omillaan ja ansaita itse kannuksensa. Arlo onkin innokas auttamaan, mutta valitettavasti hän tuntuu pelkäävän kaikkia ja kaikkea, mikä tekee elosta villin luonnon keskellä vaikeaa. Isä tekee parhaansa opettaakseen poikaansa selviytymään elämässä, mutta loppujen lopuksi Arlon on opittava kaikki itse – raskaiden koettelemusten kautta.

Onnettomien sattumusten seurauksena Arlo joutuu kauaksi kotoa ja saa pyrkiessään takaisin perheensä luo yllättävän matkakumppanin: ärhäkän ihmispojan, jonka pieniltä naskalihampailta hän on aiemmin yrittänyt (kehnolla menestyksellä) suojella perheen satoa. Dinosaurusten maailmassa ihmiset nimittäin ovat villejä metsän eläimiä! Poika, jonka nimeksi paljastuu Puppe, yrittää voittaa Arlon luottamuksen kantamalla tälle herkkuja, ääntelee pelkästään murahduksin ja käyttäytyy muutenkin melkein lemmikkikoiran tavoin. Pupen ja Arlon ystävyys lujittuu kuitenkin vähitellen, kun he lähtevät yhdessä seikkailemaan läpi erämaiden ja oppivat jopa kommunikoimaan jollakin tapaa. Matkallaan parivaljakko kohtaa niin uusia ystäviä kuin vaaralliseksi osoittautuvia tuttavuuksiakin, ja koskettavien tilanteiden vastapainoksi vaelluksen aikana nähdään myös hauskoja kohtauksia.

Erittäin tärkeä rooli elokuvassa on joka kuvassa läsnä olevalla luonnolla: kotitilan viljelysmailla, villinä virtaavalla joella, humisevilla metsillä ja maisemaa karuina hallitsevilla vuorilla. Elokuvan ohjaaja Peter Sohn tiimeineen laski koskia American River -joella saadakseen mahdollisimman aidon tunteen virtaavan veden hurjasta voimasta ja voidakseen välittää sen myös animaation katsojille. Lisäksi tuotantoryhmä teki opintomatkoja Oregonin ja Wyomingin osavaltioihin. He oivalsivat, että noiden seutujen jylhissä vuoristomaisemissa ja laajoilla ylätasangoilla jopa suurikokoiset dinosaurukset näyttäisivät kyllin pieniltä eksymään. Luonnon kuvaus on kieltämättä upeaa ja todentuntuista, miltei fotorealistista, ja kontrasti piirroshahmomaisemmin – vaikkakin taidokkaasti – toteutettujen dinosaurusten ja taustan välillä onkin melkein häiritsevän suuri. Lisäksi leffassa ei mitenkään peitellä sitä tosiasiaa, että osa dinosauruksista (sekä Puppe eli ihminen) ovat lihansyöjiä, vaan ravinnon hankkiminen näyttää juuri niin raa’alta kuin se tietysti pohjimmiltaan onkin. Tämän sekä muutamien muiden ahdistavien kohtausten vuoksi elokuvaa ei voi suositella aivan pienimmille dinosaurusfaneille.

Elokuvan musiikin ovat säveltäneet veljekset Mychael ja Jeff Danna. Osin musiikki on dinosaurusmaisen mahtipontista, mutta erilaisia tunnetiloja kuvaamaan on löytynyt myös herkkiä melodioita ja mielenkiintoisia soittimia lelupianosta aina turkkilaisiin ja ruotsalaisiin kielisoittimiin asti. Suomeksi dubatun version ääninä kuullaan muiden muassa Lassi Hirvosta ja Tommi Korpelaa.

Kunkku Karhu
Seuraa 
Liittynyt13.6.2014

Dinosaurus aikuistuu

Tomi90 kirjoitti: Vai että Pixar-studioilta saadaan dinosaurusaiheinen elokuva? Kyllä vain.
Lue kommentti

Το όνομά μου είναι Kunkku Karhu
Μην χρησιμοποιείτε αυτό σας μεταφραοτές για μετάφραση
------------------------------------------------------------------------------
Karhut ovat lempieläimiäni
------------------------------------------------------------------------------
Pipari on hywää kesälläkin :)

Hihhei! Aku Ankan joulukalenteri on auki.

Jo liki perinteiseen tapaan joulukalenterin jokaisen luukun takaa löytyy hauska sarjakuva, jossa ankkalinnalaiset tutut valmistautuvat talven ihanimman juhlan viettoon. Kaikkiin tarinoihin liittyy myös kysymys, johon vastaamalla osallistut perinteiseen joulukalenterikilpailuumme. Klikkaa tästä, niin pääset Lataamoon ja joulukalenterin pariin.

Vastaamassa kannattaa käydä ihan joka päivä, sillä pääpalkinnon lisäksi arvomme pitkin joulukuuta yllätyspalkintoja! Lisäksi voittomahdollisuutesi napata muhkea pääpalkinto tietenkin paranevat mitä useammin käyt vastaamassa.

Pääpalkintona arvotaan muhkea pelipaketti – PlayStation 4 -konsoli ja Lego Marvel Super Heroes -peli. Pääpalkinto arvotaan Nuutin päivänä 13. tammikuuta 2018. Niin pääpalkinnon kuin yllätyspalkintojenkin voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Helsingin Ateneumissa avautui tiistaina 3. lokakuuta upea Ankallisgalleria-näyttely, jossa Suomen taiteen klassikkoteoksista nähdään ankallistetut versiot. Näyttely on avoinna aina helmikuun 2018 loppuun asti.

Aku Ankka -lehdessä on eletty koko vuosi 2017 ikään kuin rinnakkaistodellisuudessa satavuotisen Suomen kunniaksi, kun Suomen historian tapahtumien on seurattu tapahtuvan räpylävinkkelistä Kari Korhosen käsikirjoittamissa ja piirtämissä Suomi 100 -tarinoissa. Rinnakkaistodellisuus huipentuu nyt Ateneumin taidemuseossa nähtävässä näyttelyssä, jossa on esillä kaiken kaikkiaan 13 taideteosta. Teokset on luonnollisesti lainattu Ankkalinnan johtavasta taidemuseosta Ankallisgalleriasta.

Ankallisgallerian taiteilijoita ovat Alpertti AatelvilttiAltti FasaaniAkseli Kala-KallelaArvi LiljalunttiEino MaininkinenHuuko Simpura sekä Nantti Vonrikti. Kuuluisimpiin teoksiin kuuluvat muun muassa Ankanpoika ja varisElämäntaiteilija Hannu HanhiIltaa ja köyhyyttä kohtiLeikkiviä ankanpoikia rannalla sekä Taistelevat ankat.

Apuna ovat olleet Aku Ankan piirtäjistä Kari Korhonen, Don Rosa, Ulrich Schröder ja Daan Jippes sekä vielä Kati Kovacs.