Ankkauniversumin arkkitehdit 5
Yli-innokas myyntimies Kähmy Ankka on Dick Kinneyn ideoima hahmo.
Yli-innokas myyntimies Kähmy Ankka on Dick Kinneyn ideoima hahmo.
Tältä Touho näytti ensiesiintymisessään sarjassa Touho-serkun toilauksia.
Tältä Touho näytti ensiesiintymisessään sarjassa Touho-serkun toilauksia.
James Ankka ja hänen apurinsa Mata Harriet ovat esiintyneet Suomessa vain kerran sarjassa Yö museossa (Aku Ankka Ekstra 3/2012).
James Ankka ja hänen apurinsa Mata Harriet ovat esiintyneet Suomessa vain kerran sarjassa Yö museossa (Aku Ankka Ekstra 3/2012).
Akun kissa Kisumisu on Hubbardin ja Kinneyn luoma hahmo.
Akun kissa Kisumisu on Hubbardin ja Kinneyn luoma hahmo.
Hubbard piirsi kerrassaan hykerryttäviä ankkoja.
Hubbard piirsi kerrassaan hykerryttäviä ankkoja.
Myös Bella Pulunen on Hubbardin hahmo. Tässä Pulunen nähdään tosin Bernadon piirtämänä.
Myös Bella Pulunen on Hubbardin hahmo. Tässä Pulunen nähdään tosin Bernadon piirtämänä.

Monitaituri Al Hubbard loihti paperille yhtä sujuvasti niin Bambin, Pepin kuin Peter Paninkin, mutta Ankoistaan hänetkin muistetaan. Hubbardin eloisa tyyli on helposti tunnistettava – ja äärettömän hauska! Suomalaisten lukijoiden mieleen Hubbardin sarjat tuovat luultavasti 1960-luvun, vaikka mies aloittikin uransa jo varhaisella 1940-luvulla.

Amerikkalainen Allan Hubbard tunnetaan monipuolisena piirtäjänä, jolle ei koskaan tuottanut hankaluuksia siirtyä hahmomaailmasta toiseen. Hubbard aloitti Walt Disney -studioilla animaatioelokuvien parissa vuonna 1937, siirtyi sarjakuvakirjojen maailmaan vuoden 1941 Disneyn studioiden suurlakon jälkeen ja piirsi sittemmin myös hassuja eläinaiheisia sarjakuvia lukuisille eri kustantajille.

Vuonna 1950 Hubbard aloitti Dell-kustantamossa, missä hän viihtyi koko 1960- ja 1970-luvun piirrellen mm. MGM:n ja Warner Brosin hahmoja. Parhaiten Hubbard tunnetaan kuitenkin Disney-sarjakuvistaan. Hän piirsi paljon Tikua ja Takua, Bambia ja etenkin Pepiä, sekä kuvitti useita Disney-animaatioelokuvista tehtyjä sarjakuvia, kuten Viidakkokirjan, Kaunottaren ja Kulkurin, Aristokatit sekä Peter Panin. Näiden lisäksi Hubbardin kynästä syntyi myös Disneyn värityskirjoja, lastenkirjoja sekä Disney-studioiden kautta kansainväliseen levitykseen suunnattuja tarinoita vuosina 1963–1977. Hubbardin piirrosjälki on klassisen taitavaa, ja hän saa hahmonsa hillityin keinoin hykerryttävän lystikkäiksi.

Hubbard jos kuka sai tehdä yhteistyötä tismalleen itselleen sopivan käsikirjoittajan kanssa. Suurimman osan Hubbardin piirtämistä sarjoista nimittäin kirjoitti Dick Kinney, jolla oli jo takanaan pitkä ura animaattorina ja käsikirjoittajana Disney-sarjojen parissa aloittaessaan. Parivaljakko aloitti yhteistyönsä 1963 ja loi lähes ensi töikseen Akun esihippiserkun eli Touho Ankan. Muita Hubbardin ja Kinneyn luomia hahmoja ovat mm. Parta-Jussi, Roopen vanha heila Bella Pulunen sekä Akun legendaarinen kissa Kisumisu. Parta-Jussilla on muuten ollut Brasiliassa jopa oma nimikkolehtensä, Urtigão. Samoin Touho on ollut suosittu hahmo sekä Brasiliassa että Italiassa, vaikka toilaileekin nykyisen Akkarin sivuilla melko harvoin.

Suomen Aku Ankassa Al Hubbardin sarjakuvia on julkaistu liki 2000 sivun verran, ja sen ansiosta herra komeileekin kymmenen julkaistuimman piirtäjän listalla vielä pitkään.

Lataamo-tärpit:

 

Jos haluat lukea Kinneyn ja Hubbardin Touhoja, kannattaa urakka aloittaa esimerkiksi sarjoista Vanhan Tomin paluu tai Lomalla Touho-serkun kanssa.

Disneyn animaatioelokuvista tuttuja hahmoja löytyy muiden muassa näistä Hubbardin piirtämistä sarjoista Kalastusta kattien tapaan, Julistejupakka ja Onpa kokoa pähkinänsärkijällä!.

Helsingin Ateneumissa avautui tiistaina 3. lokakuuta upea Ankallisgalleria-näyttely, jossa Suomen taiteen klassikkoteoksista nähdään ankallistetut versiot. Näyttely on avoinna aina helmikuun 2018 loppuun asti.

Aku Ankka -lehdessä on eletty koko vuosi 2017 ikään kuin rinnakkaistodellisuudessa satavuotisen Suomen kunniaksi, kun Suomen historian tapahtumien on seurattu tapahtuvan räpylävinkkelistä Kari Korhosen käsikirjoittamissa ja piirtämissä Suomi 100 -tarinoissa. Rinnakkaistodellisuus huipentuu nyt Ateneumin taidemuseossa nähtävässä näyttelyssä, jossa on esillä kaiken kaikkiaan 13 taideteosta. Teokset on luonnollisesti lainattu Ankkalinnan johtavasta taidemuseosta Ankallisgalleriasta.

Ankallisgallerian taiteilijoita ovat Alpertti AatelvilttiAltti FasaaniAkseli Kala-KallelaArvi LiljalunttiEino MaininkinenHuuko Simpura sekä Nantti Vonrikti. Kuuluisimpiin teoksiin kuuluvat muun muassa Ankanpoika ja varisElämäntaiteilija Hannu HanhiIltaa ja köyhyyttä kohtiLeikkiviä ankanpoikia rannalla sekä Taistelevat ankat.

Apuna ovat olleet Aku Ankan piirtäjistä Kari Korhonen, Don Rosa, Ulrich Schröder ja Daan Jippes sekä vielä Kati Kovacs.

 

Perjantaina 28. heinäkuuta ensi-iltansa saanutta Autot 3 -leffaa on odotettu, ja moni lienee jännittänyt, mitä Pixar ja Disney ovat keksineet. Elokuvan ensimmäinen traileri kun lupasi ainakin vauhtia ja ruttaantuneita konepeltejä. Onko luvassa siis pelkkää ryminää?

Kun Autot 2 marssitti heti alkumetreillä valkokankaalle toinen toistaan ilkeämpiä autonrämiä ja kaasarikunnan kovimpia agentteja, kolmonen antaa pääroolit takaisin kilpa-autoille. Salamalla alkaa kuitenkin olla takanaan jo melkoisen monta kautta radoilla, eikä hänen kuntonsa tahdo enää pärjätä uuden sukupolven kilpureille, jotka kykenevät pitämään optimaalisen ajoradan koko kisan ajan – puhumattakaan huikeista nopeuksista, joihin nuoremmat kisaajat yltävät. Onko Salaman aika panna pillit pussiin monen muun konkarin tavoin?

Onnekseen sankarimme saa käyttöönsä uuden upean harjoituskeskuksen, jossa treenaavat myös tulevaisuuden supertähdet.  Vanhan vauhtihirmun tueksi tulee vielä nuori ja pirteä henkilökohtainen valmentaja Cruz Ramirez, joka pitää huolen, ettei vanhan herran akselisto vain pääse kulumaan liikaa eikä päivänokosista lipsuta. Jokainen, jolla on vähänkin haasteita koordinaation kanssa – tai useampia ajokilometrejä takanaan – pystyy samaistumaan treenaajaansa nuivasti katselevaan Salamaan. Nuoren ja vanhan kohtaaminen sekä näiden välinen sanailu saakin aikuisen katsojan hekottelemaan. Mutta pitävätkö Cruzin tahattomat pappavitsit lapsikatsojankin otteessaan? Tuskin, mutta kiiltävät kilpurit ja rosoiset monsterirallikot hoitavat sen homman. Uusien hahmojen lisäksi mukana ovat – vanhojen fanien iloksi – myös Martti, Salli, Guido, Luigi sekä muut Syylari Cityn asukkaat. Eikä Doc Hudsoniakaan ole unohdettu. 

Autot 3 palaa teemoiltaan lähemmäs ensimmäistä leffaa, ja se tekee elokuvan juonestakin huomattavasti eheämmän kuin mitä kakkosen agenttirymistelyssä nähtiin. Siksi se sopiikin myös nuoremmille Autojen ystäville paremmin kuin elokuvasarjan keskimmäinen osa. Mutainen monsteriralli voi kuitenkin olla suurella valkokankaalla nähtynä osalle pienimmistä faneista melkoisen jännä.

Kuten Pixarilta ja Disneyltä sopii odottaa, animaatio on kerrassaan uskomatonta. Monessa kohtauksessa miltei unohtaa katsovansa animaatioelokuvaa, ja asia muistuu mieleen vasta kun eteen ilmestyy puhuva menopeli. Mutta niitä onkin taas mahtava seurata, sillä Salama ja kumppanit saavat suupielet nousemaan hymyyn, sydämen hakkaamaan ja miettimään, millaista onkaan olla ihan oikea kilpa-auto.