Ankkauniversumin arkkitehdit 5
Yli-innokas myyntimies Kähmy Ankka on Dick Kinneyn ideoima hahmo.
Yli-innokas myyntimies Kähmy Ankka on Dick Kinneyn ideoima hahmo.
Tältä Touho näytti ensiesiintymisessään sarjassa Touho-serkun toilauksia.
Tältä Touho näytti ensiesiintymisessään sarjassa Touho-serkun toilauksia.
James Ankka ja hänen apurinsa Mata Harriet ovat esiintyneet Suomessa vain kerran sarjassa Yö museossa (Aku Ankka Ekstra 3/2012).
James Ankka ja hänen apurinsa Mata Harriet ovat esiintyneet Suomessa vain kerran sarjassa Yö museossa (Aku Ankka Ekstra 3/2012).
Akun kissa Kisumisu on Hubbardin ja Kinneyn luoma hahmo.
Akun kissa Kisumisu on Hubbardin ja Kinneyn luoma hahmo.
Hubbard piirsi kerrassaan hykerryttäviä ankkoja.
Hubbard piirsi kerrassaan hykerryttäviä ankkoja.
Myös Bella Pulunen on Hubbardin hahmo. Tässä Pulunen nähdään tosin Bernadon piirtämänä.
Myös Bella Pulunen on Hubbardin hahmo. Tässä Pulunen nähdään tosin Bernadon piirtämänä.

Monitaituri Al Hubbard loihti paperille yhtä sujuvasti niin Bambin, Pepin kuin Peter Paninkin, mutta Ankoistaan hänetkin muistetaan. Hubbardin eloisa tyyli on helposti tunnistettava – ja äärettömän hauska! Suomalaisten lukijoiden mieleen Hubbardin sarjat tuovat luultavasti 1960-luvun, vaikka mies aloittikin uransa jo varhaisella 1940-luvulla.

Amerikkalainen Allan Hubbard tunnetaan monipuolisena piirtäjänä, jolle ei koskaan tuottanut hankaluuksia siirtyä hahmomaailmasta toiseen. Hubbard aloitti Walt Disney -studioilla animaatioelokuvien parissa vuonna 1937, siirtyi sarjakuvakirjojen maailmaan vuoden 1941 Disneyn studioiden suurlakon jälkeen ja piirsi sittemmin myös hassuja eläinaiheisia sarjakuvia lukuisille eri kustantajille.

Vuonna 1950 Hubbard aloitti Dell-kustantamossa, missä hän viihtyi koko 1960- ja 1970-luvun piirrellen mm. MGM:n ja Warner Brosin hahmoja. Parhaiten Hubbard tunnetaan kuitenkin Disney-sarjakuvistaan. Hän piirsi paljon Tikua ja Takua, Bambia ja etenkin Pepiä, sekä kuvitti useita Disney-animaatioelokuvista tehtyjä sarjakuvia, kuten Viidakkokirjan, Kaunottaren ja Kulkurin, Aristokatit sekä Peter Panin. Näiden lisäksi Hubbardin kynästä syntyi myös Disneyn värityskirjoja, lastenkirjoja sekä Disney-studioiden kautta kansainväliseen levitykseen suunnattuja tarinoita vuosina 1963–1977. Hubbardin piirrosjälki on klassisen taitavaa, ja hän saa hahmonsa hillityin keinoin hykerryttävän lystikkäiksi.

Hubbard jos kuka sai tehdä yhteistyötä tismalleen itselleen sopivan käsikirjoittajan kanssa. Suurimman osan Hubbardin piirtämistä sarjoista nimittäin kirjoitti Dick Kinney, jolla oli jo takanaan pitkä ura animaattorina ja käsikirjoittajana Disney-sarjojen parissa aloittaessaan. Parivaljakko aloitti yhteistyönsä 1963 ja loi lähes ensi töikseen Akun esihippiserkun eli Touho Ankan. Muita Hubbardin ja Kinneyn luomia hahmoja ovat mm. Parta-Jussi, Roopen vanha heila Bella Pulunen sekä Akun legendaarinen kissa Kisumisu. Parta-Jussilla on muuten ollut Brasiliassa jopa oma nimikkolehtensä, Urtigão. Samoin Touho on ollut suosittu hahmo sekä Brasiliassa että Italiassa, vaikka toilaileekin nykyisen Akkarin sivuilla melko harvoin.

Suomen Aku Ankassa Al Hubbardin sarjakuvia on julkaistu liki 2000 sivun verran, ja sen ansiosta herra komeileekin kymmenen julkaistuimman piirtäjän listalla vielä pitkään.

Lataamo-tärpit:

 

Jos haluat lukea Kinneyn ja Hubbardin Touhoja, kannattaa urakka aloittaa esimerkiksi sarjoista Vanhan Tomin paluu tai Lomalla Touho-serkun kanssa.

Disneyn animaatioelokuvista tuttuja hahmoja löytyy muiden muassa näistä Hubbardin piirtämistä sarjoista Kalastusta kattien tapaan, Julistejupakka ja Onpa kokoa pähkinänsärkijällä!.

Hihhei! Aku Ankan joulukalenteri on auki.

Jo liki perinteiseen tapaan joulukalenterin jokaisen luukun takaa löytyy hauska sarjakuva, jossa ankkalinnalaiset tutut valmistautuvat talven ihanimman juhlan viettoon. Kaikkiin tarinoihin liittyy myös kysymys, johon vastaamalla osallistut perinteiseen joulukalenterikilpailuumme. Klikkaa tästä, niin pääset Lataamoon ja joulukalenterin pariin.

Vastaamassa kannattaa käydä ihan joka päivä, sillä pääpalkinnon lisäksi arvomme pitkin joulukuuta yllätyspalkintoja! Lisäksi voittomahdollisuutesi napata muhkea pääpalkinto tietenkin paranevat mitä useammin käyt vastaamassa.

Pääpalkintona arvotaan muhkea pelipaketti – PlayStation 4 -konsoli ja Lego Marvel Super Heroes -peli. Pääpalkinto arvotaan Nuutin päivänä 13. tammikuuta 2018. Niin pääpalkinnon kuin yllätyspalkintojenkin voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Helsingin Ateneumissa avautui tiistaina 3. lokakuuta upea Ankallisgalleria-näyttely, jossa Suomen taiteen klassikkoteoksista nähdään ankallistetut versiot. Näyttely on avoinna aina helmikuun 2018 loppuun asti.

Aku Ankka -lehdessä on eletty koko vuosi 2017 ikään kuin rinnakkaistodellisuudessa satavuotisen Suomen kunniaksi, kun Suomen historian tapahtumien on seurattu tapahtuvan räpylävinkkelistä Kari Korhosen käsikirjoittamissa ja piirtämissä Suomi 100 -tarinoissa. Rinnakkaistodellisuus huipentuu nyt Ateneumin taidemuseossa nähtävässä näyttelyssä, jossa on esillä kaiken kaikkiaan 13 taideteosta. Teokset on luonnollisesti lainattu Ankkalinnan johtavasta taidemuseosta Ankallisgalleriasta.

Ankallisgallerian taiteilijoita ovat Alpertti AatelvilttiAltti FasaaniAkseli Kala-KallelaArvi LiljalunttiEino MaininkinenHuuko Simpura sekä Nantti Vonrikti. Kuuluisimpiin teoksiin kuuluvat muun muassa Ankanpoika ja varisElämäntaiteilija Hannu HanhiIltaa ja köyhyyttä kohtiLeikkiviä ankanpoikia rannalla sekä Taistelevat ankat.

Apuna ovat olleet Aku Ankan piirtäjistä Kari Korhonen, Don Rosa, Ulrich Schröder ja Daan Jippes sekä vielä Kati Kovacs.