Kuva: iStockPhoto
Kuva: iStockPhoto

Olet ehkä jo nähnyt jonkun tekevän valtavia saippuakuplia. Tällä itse tehdyllä kuplatyökalulla moinen onnistuu sinultakin!

 

Näitä tarvitset:

Villalankaa tai jotakin muuta paksua lankaa

Kaksi keppiä (etsi vaikka metsästä noin rumpukapulan kokoiset pätkät)

Reiällisen painon (vanha avaimenperä tai pelkkä metallirengas käy hyvin)

Toisen käsiparin

Tee näin:

  1. Leikkaa villalangasta 8 metrin pätkä. Aikuselle pari metriä pidempi.
  2. Taittele leikkaamasi lanka nelin kerroin.
  3. Nyöritä nelinkertainen lanka. Huom! Nyörittäminen tarkoittaa sitä, että toinen pitää kiinni langan toisesta ja toinen toisesta päästä, ja kumpikin kieputtaa lankaa vastakkaiseen suuntaan niin, että lanka menee kierteelle. Lopuksi kieputettu lanka taitetaan kahtia, jolloin se kiepsahtaa itsensä ympäri nyöriksi. Jätä nyöri melko löysäksi ja solmi langanpäät yhteen, jotta nyöri ei lähde purkautumaan.
  4. Pujota nyöri painorenkaan läpi ja liu'uta rengas nyörin puoliväliin.
  5. Ota kepit esiin.
  6. Tee nyöristä kolmio niin, että yksi kolmion kärki on painorenkaan kohdalla ja kaksi muuta keppien päissä. Solmi nyöri kiinni keppien päihin ja solmi nyörinpäät lopuksi toisiinsa kiinni keppien välissä. (Katso kuva!)
  7. Valmista tuli!

Jättikuplia saat tehtyä niin, että kaadat saippuakuplalientä laakeaan astiaan ja kastat koko nyörin liemeen. Sitten nostat nyörin varovasti ylös ja levität koko kolmion keppien avulla auki. Tuuli puhaltaa kuplat puolestasi. Jos kuitenkin on kovin tyyntä, voit liikutella kolmiota, jolloin synnytät itse tuulta. Tällä tekniikalla kuplat voivat olla mitä tahansa palluroista valtaviin pötkylöihin. Minkämoisia kuplia sinä saat aikaiseksi? Lähetä meille valokuva osoitteeseen juniori@sanoma.com!

P.S. Itse tehdyn saippuakuplaliemen ohjeen löydät Aku Ankka Juniorin heinäkuun numerosta sivulta 15, mutta valmista lientä voi ostaa myös kaupasta.

Hihhei! Aku Ankan joulukalenteri on auki.

Jo liki perinteiseen tapaan joulukalenterin jokaisen luukun takaa löytyy hauska sarjakuva, jossa ankkalinnalaiset tutut valmistautuvat talven ihanimman juhlan viettoon. Kaikkiin tarinoihin liittyy myös kysymys, johon vastaamalla osallistut perinteiseen joulukalenterikilpailuumme. Klikkaa tästä, niin pääset Lataamoon ja joulukalenterin pariin.

Vastaamassa kannattaa käydä ihan joka päivä, sillä pääpalkinnon lisäksi arvomme pitkin joulukuuta yllätyspalkintoja! Lisäksi voittomahdollisuutesi napata muhkea pääpalkinto tietenkin paranevat mitä useammin käyt vastaamassa.

Pääpalkintona arvotaan muhkea pelipaketti – PlayStation 4 -konsoli ja Lego Marvel Super Heroes -peli. Pääpalkinto arvotaan Nuutin päivänä 13. tammikuuta 2018. Niin pääpalkinnon kuin yllätyspalkintojenkin voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Helsingin Ateneumissa avautui tiistaina 3. lokakuuta upea Ankallisgalleria-näyttely, jossa Suomen taiteen klassikkoteoksista nähdään ankallistetut versiot. Näyttely on avoinna aina helmikuun 2018 loppuun asti.

Aku Ankka -lehdessä on eletty koko vuosi 2017 ikään kuin rinnakkaistodellisuudessa satavuotisen Suomen kunniaksi, kun Suomen historian tapahtumien on seurattu tapahtuvan räpylävinkkelistä Kari Korhosen käsikirjoittamissa ja piirtämissä Suomi 100 -tarinoissa. Rinnakkaistodellisuus huipentuu nyt Ateneumin taidemuseossa nähtävässä näyttelyssä, jossa on esillä kaiken kaikkiaan 13 taideteosta. Teokset on luonnollisesti lainattu Ankkalinnan johtavasta taidemuseosta Ankallisgalleriasta.

Ankallisgallerian taiteilijoita ovat Alpertti AatelvilttiAltti FasaaniAkseli Kala-KallelaArvi LiljalunttiEino MaininkinenHuuko Simpura sekä Nantti Vonrikti. Kuuluisimpiin teoksiin kuuluvat muun muassa Ankanpoika ja varisElämäntaiteilija Hannu HanhiIltaa ja köyhyyttä kohtiLeikkiviä ankanpoikia rannalla sekä Taistelevat ankat.

Apuna ovat olleet Aku Ankan piirtäjistä Kari Korhonen, Don Rosa, Ulrich Schröder ja Daan Jippes sekä vielä Kati Kovacs.