Ankkauniversumin arkkitehdit 12
Midthunin kansiluonnos Aku Ankassa 50/2014 alkavaan jatkosarjaan Orpojen joulu.
Midthunin kansiluonnos Aku Ankassa 50/2014 alkavaan jatkosarjaan Orpojen joulu.
Sivuluonnos sarjasta Turvahuone (AA 50/2014).
Sivuluonnos sarjasta Turvahuone (AA 50/2014).
Tiima-Täppäri-sarjassa Sudenpennut matkasivat mm. antiikin Roomaan (Aikamatkaajat, AA 7/2012).
Tiima-Täppäri-sarjassa Sudenpennut matkasivat mm. antiikin Roomaan (Aikamatkaajat, AA 7/2012).

Tänä vuonna 50 täyttänyt Arild Midthun on norjalaisten oma Kari Korhonen eli kotimainen huippupiirtäjä. Midthun on viimeisten viiden vuoden aikana ujuttautunut Akkari-piirtäjien kärkikaartiin kuin varkain, ja ainakin Suomen Ankka-toimituksessa hänen elegantista tyylistään pidetään kovasti. Tutustutaanpa Midthuniin siis hiukan tarkemmin!

Norjalainen Arild Midthun syntyi 1964 Bergenissä. Hän päätyi sarjakuvapiirtäjäksi jo nipin napin teini-ikäisenä tehtyään yhdessä ystävänsä Tormod Løklingin kanssa puolen vuoden ajan strippisarjaa Bergens Tidene -lehteen. Lapsineron ura ei suinkaan päättynyt tähän: 16 vuoden kypsään ikään ehdittyään Midthun kävi eräällä Oslon-reissulla näyttämässä piirroksiaan Semic-kustantamon yrmeille toimittajille, ja pian lahjakkaan nuoren taiteilijan sarjoja alkoi ilmestyä niin Serie-fokus-lehdessä kuin monissa muissakin julkaisuissa. Parinkymmenen vuoden aikana Midthun ehti piirtää muun muassa huumorilehtiin MAD ja Pyton (joka tunnettiin Suomessa nimellä Myrkky), taiteilla kaksi Troll-albumia ranskalais-belgialaiseen tyyliin ynnä kuvittaa Terje Nordbergin ja Eirik Ildahlin käsikirjoittamaa sarjaa Pappa og Pestus.
Ankka-hommiin Midthun päätyi kymmenisen vuotta sitten, kun Norjassa alettiin miettiä, voisiko vuonojen maastakin löytyä ankallispotentiaalia. Tuolloin Midthunin lapsuudenystävä Løkling työskenteli Norjan Akkarin toimituksessa, ja yhdessä hänen kanssaan Midthun
ryhtyi työstämään tarinaa Pohjan sodasta. Akustuksen aarre tosin julkaistiin vasta 2009, mutta siitä viis: Ankan makuun päästyään Midthun jäi sille tielleen.
Vuonna 2004, sopivasti Aku Ankan 70-vuotisjuhlan kunniaksi, Arild Midthunista tuli Norjan virallinen Ankka-piirtäjä, ja Donald Duck -lehdessä nähtiin ensimmäiset hänen piirtämänsä kannet. Hänen sarjojaan alettiin julkaista myös Suomen Aku Ankassa heti seuraavana vuonna, ja siitä pitäen niitä on saatu liki kuukausittain meikäläistenkin iloksi. Viime vuosilta lukijat muistanevat ainakin tiedesarjat, keksintösarjan, jonka yksi osa nähdään myös tässä lehdessä, jo perinteeksi muodostuneet joulujatkikset sekä viikinkejä ja muinaisia Pohjolan jumalia pursuavat riemukkaat historiallisviritteiset seikkailut.

ProDUCKtiivinen tiimi

Midthunin ensimmäinen Suomessa julkaistu 10-sivuinen Ei perheen pienimmille (AA 24/2006) on sattumoisin suomalaisen Kai Vainiomäen käsikirjoittama, mutta yleensä Midthunin työparina toimivat käsikirjoittajat Tormod Løkling, Knut Nærum ja Terje Nordberg.
Heistä tärkein lienee Løkling, alkoihan parivaljakko rustata sarjakuvia yhdessä jo 1970-luvulla. Myös kaksikon sarjistausta on varsin hedelmällinen: Løkling tuntee Carl Barksin klassikot kuin omat taskunsa, kun taas Don Rosa -faniksi tunnustautuneen Midthunin piirrostyylissä on selvästi havaittavia vaikutteita vaikkapa sellaisista ranskalais-belgialaisista sarjakuvista kuin Asterix ja Niilo Pielinen.
Muun muassa Serie-fokus-lehteä ja Norjan Mustanaamiota luotsannut käsikirjoittaja, norjalaisen sarjakuvan grand old man Nordberg on niin ikään Midthunin tuttuja jo sarjisuran alkuajoilta, joten myös Ankka-sarjojen tekeminen sujuu sutjakkaasti. Heidän yhteistyönsä hedelmiä ovat muun muassa hillittömän hauska Ankkapoppia (AA 21/2010) ja kansikuvansa takia aiemmin tänä vuonna pienoisen kohun aiheuttanut Pitkä matka Hopeavaaraan (AA 10/2014).
Vuonna 2008 vANKKAaan joukkoon liittyi vielä viihdealan multitalentti ja kirjailija Nærum, jonka kanssa Midthun on tehnyt esimerkiksi lukuisia joulujatkiksia.
Kuten Midthun on itse todennut, nämä Norjan lahjat Ankka-maailmalle pyrkivät yhdessä tekemään sarjoillaan kunniaa Barksin ja Rosan perinnölle, mottonaan "Ankka-tarinoista parhain odottaa vielä syntymistään." Sitä, miten he ovat onnistuneet, voi ryhtyä tutkimaan tuoreimmasta Akkarista tai Aku Ankka Lataamosta vaikka heti.
Hauskoja lukuhetkiä!

Aku Ankka Lataamosta löydät tällä hetkellä kaiken kaikkiaan 68 Midthunin piirtämää sarjaa. Parhaimmat naurut saa ainakin toimituksen mielestä tarinoista Vapaaksi verkosta (AA 8/2014), Piiloloma (AA 29/2010) ja Kaikkien aikojen kakkulähetti (AA 49/2009). Kannattaa myös lukea tarina Hankala hansamatka (AA 24-26/2011), jossa Ankat vierailevat Suomen Turussakin. Kaikki Tiima-Täppäri-tarinat Lataamosta löytää puolestaan kirjoittamalla hakukenttään - mitäpä muuta kuin "Tiima-Täppäri".

Hihhei! Aku Ankan joulukalenteri on auki.

Jo liki perinteiseen tapaan joulukalenterin jokaisen luukun takaa löytyy hauska sarjakuva, jossa ankkalinnalaiset tutut valmistautuvat talven ihanimman juhlan viettoon. Kaikkiin tarinoihin liittyy myös kysymys, johon vastaamalla osallistut perinteiseen joulukalenterikilpailuumme. Klikkaa tästä, niin pääset Lataamoon ja joulukalenterin pariin.

Vastaamassa kannattaa käydä ihan joka päivä, sillä pääpalkinnon lisäksi arvomme pitkin joulukuuta yllätyspalkintoja! Lisäksi voittomahdollisuutesi napata muhkea pääpalkinto tietenkin paranevat mitä useammin käyt vastaamassa.

Pääpalkintona arvotaan muhkea pelipaketti – PlayStation 4 -konsoli ja Lego Marvel Super Heroes -peli. Pääpalkinto arvotaan Nuutin päivänä 13. tammikuuta 2018. Niin pääpalkinnon kuin yllätyspalkintojenkin voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Helsingin Ateneumissa avautui tiistaina 3. lokakuuta upea Ankallisgalleria-näyttely, jossa Suomen taiteen klassikkoteoksista nähdään ankallistetut versiot. Näyttely on avoinna aina helmikuun 2018 loppuun asti.

Aku Ankka -lehdessä on eletty koko vuosi 2017 ikään kuin rinnakkaistodellisuudessa satavuotisen Suomen kunniaksi, kun Suomen historian tapahtumien on seurattu tapahtuvan räpylävinkkelistä Kari Korhosen käsikirjoittamissa ja piirtämissä Suomi 100 -tarinoissa. Rinnakkaistodellisuus huipentuu nyt Ateneumin taidemuseossa nähtävässä näyttelyssä, jossa on esillä kaiken kaikkiaan 13 taideteosta. Teokset on luonnollisesti lainattu Ankkalinnan johtavasta taidemuseosta Ankallisgalleriasta.

Ankallisgallerian taiteilijoita ovat Alpertti AatelvilttiAltti FasaaniAkseli Kala-KallelaArvi LiljalunttiEino MaininkinenHuuko Simpura sekä Nantti Vonrikti. Kuuluisimpiin teoksiin kuuluvat muun muassa Ankanpoika ja varisElämäntaiteilija Hannu HanhiIltaa ja köyhyyttä kohtiLeikkiviä ankanpoikia rannalla sekä Taistelevat ankat.

Apuna ovat olleet Aku Ankan piirtäjistä Kari Korhonen, Don Rosa, Ulrich Schröder ja Daan Jippes sekä vielä Kati Kovacs.