Ankkauniversumin arkkitehdit 4
Sarjassa Valaita vai porsaita? (AA 7/1970) Mobyn laivan kyytiin hyppää myös Sepe Susi.
Sarjassa Valaita vai porsaita? (AA 7/1970) Mobyn laivan kyytiin hyppää myös Sepe Susi.
Stroblin hahmokavalkadi oli laaja. Tässä Veli Nalle ja Mikko Repolainen sarjassa Kosto on suloista (AA 22/1968).
Stroblin hahmokavalkadi oli laaja. Tässä Veli Nalle ja Mikko Repolainen sarjassa Kosto on suloista (AA 22/1968).
Mortti ja Vertti Tony Stroblin piirtäminä tarinassa Mikki Hiiri joutuu koulunpenkille (AA30/1962).
Mortti ja Vertti Tony Stroblin piirtäminä tarinassa Mikki Hiiri joutuu koulunpenkille (AA30/1962).
Sfinksin salaisuudessa (AA 20/1973) Karhukopla kaipaa Mimmin apua aarteenetsintään.
Sfinksin salaisuudessa (AA 20/1973) Karhukopla kaipaa Mimmin apua aarteenetsintään.
Tarinassa Meren pohjan salaisuus (AA 18/1986) Roope, Aku ja pojat löytävät aaltojen alta kultaisen kaupungin.
Tarinassa Meren pohjan salaisuus (AA 18/1986) Roope, Aku ja pojat löytävät aaltojen alta kultaisen kaupungin.

Kullakin vuosikymmenellä on Aku Ankan historiassa ollut leimalliset piirtäjänsä, ahkerat työmyyrät, joiden piirrosjälki synnyttää vahvoja muistoja. Kun selailee 1950–1970-lukujen Akkareita, Tony Stroblin taiteilemia seikkailuja on melkein joka numerossa. Strobl kehittikin tyylinsä ilmeikkään ilmavaksi ja – tason kärsimättä – äärettömän nopeaksi.

Anthony Joseph Strobl (12.5.1915–29.12.1991, USA) opiskeli Clevelandin taideinstituutissa vuosina 1933–1937 opiskelukavereinaan muun muassa Teräsmiehen luojat Jerry Siegel ja Joe Shuster. Disneyllä Strobl aloitti vuonna 1938 Fantasia-animaatioelokuvan parissa ja ehti työstää myös Pinokkiota sekä Dumboa ennen kuin liittyi armeijaan sodan syttyessä.

Sodan jälkeen vuonna 1947 Strobl päätti siirtyä animaation maailmasta sarjakuviin. Stroblin ensimmäinen julkaistu Disney-sarjakuva oli 8-sivuinen Ossian Ötökkä -hupailu, ja uran alku sujuikin Lumikki-, Dumbo- ja Ossian-tarinoita piirtäen. Vuonna 1950 ilmestyivät ensimmäiset Stroblin käsialaa olevat Ankka-yksisivuiset, joita tosin ei ole Suomessa julkaistu. Stroblin varhaisista Mikki-sarjoista ensimmäinen, kesäkuussa 1950 piirretty Kaksi kujeilijaa sen sijaan nähtiin myös Suomessa Aku Ankka -lehdissä 16–18/1964.

Tony Strobl oli 1950-luvun merkittävimpiä ankkapiirtäjiä. Hän piirsi sarjoja myös itsensä Carl Barksin käsikirjoituksiin, muiden muassa tarinat Päivä lainvartijana (AA 4–5/1974) ja Korakarumin ruhtinas (AA 28–30/1969). Strobl piirsi runsaasti Akua ja ankanpoikia sekä Moby Ankkaa, jonka hän kehitti yhdessä Vic Lockmanin kanssa. Tuon ajan tapaan rivikäsikirjoittajien ja -piirtäjien repertuaariin kuului koko hahmogalleria, ja esimerkiksi Stroblille 117 käsikirjoitusta rustanneen Carl Fallbergin meriittilistalta löytyy niin ankoille, hiirille, Takametsän asukeille kuin José Cariocallekin rustattuja juonenkäänteitä. Fallberg aloitti muuten Stroblin tapaan uransa Disneyn animaatioiden parissa ja teki 1950–1970-luvuilla käsikirjoituksia myös Warnerin piirrettyihin sekä sarjakuviin. Carl Fallberg on kynäillyt myös liudan Mikki Hiiri -seikkailuja – hän teki yhdessä Paul Murryn kanssa suurimman osan Walt Disney's Comics and Stories -lehdissä vuoden 1953 ja 1970-luvun alun välissä ilmestyneistä Mikki-tarinoista.

Disney-sarjakuvien lisäksi Strobl teki myös muita eläinhahmosarjiksia, kuten Väiski Vemmelsäärtä, Repe Sorsaa, Putte Possua ja Nakke Nakuttajaa. Hurjan tuotantotahdin mahdollisti kikkailematon tyyli, jonka ansiosta Strobl saattoi piirtää peräti 4–5 sivua päivässä. Työskentelyä nopeuttivat myös hyvät tussaajat John Liggera ja Steve Steere. Jälkimmäisen poika Steve Steere Jr. muuten tunnetaan Simpsonien ja Futuraman piirtäjänä.

1960-luvun puolivälissä Strobl alkoi piirtää Disneylle freelancerina Aku- ja Sudenpentu-tarinoita Yhdysvaltojen ulkopuolella ilmestyviin julkaisuihin. Hän työskenteli Disneylle 1980-luvun lopulle asti, jolloin hän palasi vielä kerran animaatioiden pariin Ankronikka-piirrossarjaa tekemään. Suomen Aku Ankka -lehdessä on julkaistu Tony Stroblin tarinoita piirtäjistä toiseksi eniten eli liki 6500 sivua. Ei ihme, että varsinkin suurille ikäluokille Strobl on yksi rakkaimmista ankkataiteilijoista!

Aku Ankka Lataamo on pullollaan oivia esimerkkejä Tony Stroblin piirtämistä sarjoista. Alkuun pääsee esimerkiksi sarjoilla Kolkkapoika vasten tahtoaan ja Luhistuva kaupunki, jossa pääosassa on ankkojen ja hiirien sijaan Ossian Ötökkä.

Stroblin, Fallbergin ja Steeren yhteistyön jälkiä pääsee seuraamaan tarinoissa Metsänvartija vaarassa sekä Merirosvoristeily.

Hihhei! Aku Ankan joulukalenteri on auki.

Jo liki perinteiseen tapaan joulukalenterin jokaisen luukun takaa löytyy hauska sarjakuva, jossa ankkalinnalaiset tutut valmistautuvat talven ihanimman juhlan viettoon. Kaikkiin tarinoihin liittyy myös kysymys, johon vastaamalla osallistut perinteiseen joulukalenterikilpailuumme. Klikkaa tästä, niin pääset Lataamoon ja joulukalenterin pariin.

Vastaamassa kannattaa käydä ihan joka päivä, sillä pääpalkinnon lisäksi arvomme pitkin joulukuuta yllätyspalkintoja! Lisäksi voittomahdollisuutesi napata muhkea pääpalkinto tietenkin paranevat mitä useammin käyt vastaamassa.

Pääpalkintona arvotaan muhkea pelipaketti – PlayStation 4 -konsoli ja Lego Marvel Super Heroes -peli. Pääpalkinto arvotaan Nuutin päivänä 13. tammikuuta 2018. Niin pääpalkinnon kuin yllätyspalkintojenkin voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Helsingin Ateneumissa avautui tiistaina 3. lokakuuta upea Ankallisgalleria-näyttely, jossa Suomen taiteen klassikkoteoksista nähdään ankallistetut versiot. Näyttely on avoinna aina helmikuun 2018 loppuun asti.

Aku Ankka -lehdessä on eletty koko vuosi 2017 ikään kuin rinnakkaistodellisuudessa satavuotisen Suomen kunniaksi, kun Suomen historian tapahtumien on seurattu tapahtuvan räpylävinkkelistä Kari Korhosen käsikirjoittamissa ja piirtämissä Suomi 100 -tarinoissa. Rinnakkaistodellisuus huipentuu nyt Ateneumin taidemuseossa nähtävässä näyttelyssä, jossa on esillä kaiken kaikkiaan 13 taideteosta. Teokset on luonnollisesti lainattu Ankkalinnan johtavasta taidemuseosta Ankallisgalleriasta.

Ankallisgallerian taiteilijoita ovat Alpertti AatelvilttiAltti FasaaniAkseli Kala-KallelaArvi LiljalunttiEino MaininkinenHuuko Simpura sekä Nantti Vonrikti. Kuuluisimpiin teoksiin kuuluvat muun muassa Ankanpoika ja varisElämäntaiteilija Hannu HanhiIltaa ja köyhyyttä kohtiLeikkiviä ankanpoikia rannalla sekä Taistelevat ankat.

Apuna ovat olleet Aku Ankan piirtäjistä Kari Korhonen, Don Rosa, Ulrich Schröder ja Daan Jippes sekä vielä Kati Kovacs.