Disney tuo elokuvateattereihin 13.4. tyystin uuden version Viidakkokirjasta, jota katsomaan mennessä kannattaa unohtaa vuoden 1967 piirrosfilmi. Perheen pienimmille tämä leffa ei sovi (ikärajakin on 12/9), mutta nuorille ja aikuisille on tarjolla upeita maisemia, hienosti digitoituja eläimiä, vauhtia ja vaarallisia tilanteita.

Kunnon toimintarymistelyn tapaan Viidakkokirja alkaa heti takaa-ajolla. Samoilla alkumetreillä käy myös selväksi, miksi elokuva ei sovi aivan nuorimmille katsojille. Aikuistakin nimittäin hieman mietityttää, mikä mahtaa olla nuoren Mowgli-pojan kintereillä viidakossa. Alussa koettu jännitys on vieläpä vain yksi lukuisista sydämentykytystä aiheuttavista kohtauksista elokuvan aikana – Mowgli kohtaa kerta toisensa jälkeen hengenvaarallisia tilanteita, eivätkä esimerkiksi Shere Khanin ja Bagheeran yhteenototkaan ole mitään kevyitä posken läpsyttelyjä. Ohjaaja Jon Favreau sanookin tiiminsä lainanneen Rudyard Kiplingiltä juuri tarinan tapahtumaympäristön – viidakko on paikka, jossa on todellisia vaaroja ja jossa selviytyminen ei aina ole itsestäänselvyys.

Viidakkokirja kertoo kasvutarinan susilauman kanssa eläneestä Mowglista, jonka ilkeä tiikeri Shere Khan ajaa pois laumansa luota. Matkallaan ihmisten kylään Mowgli tulee kolunneeksi viidakon eri kolkkia aina valoisista joen varren rannoista synkkiin nurkkauksiin, joihin auringon valo ei kunnolla yllä. Mutta tarina ei oikeastaan kerro fyysisestä matkasta paikasta A paikkaan B, vaan matkasta, jossa etsitään todellista perhettä ja omaa paikkaa maailmassa. Ehkä Viidakkokirjassa siksi on rutkasti synkkyyttä, mutta toki myös hauskuutta. Eikä elokuvaa katsellessa voi olla ihastelematta ihmislapsen kekseliäisyyttä. Tässä meillä on poika, joka on saanut kaiken esimerkkinsä eläimiltä, mutta joka silti suvereenisti rakentelee työkaluja ja muita apuvälineitä viidakon antimista. Tosin tuskinpa ihmisisät ja -äiditkään ovat esimerkillään näyttäneet taaperolle, kuinka kyhätä portaat keittiön laatikoista työtasolle.

Viidakkokirjan ainoa ihmishahmo on Mowgli, jota esittää yli kahden tuhannen halukkaan joukosta valikoitu Neel Sethi. Ensikertalainen tekee valkokankaalla mahtavaa työtä, varsinkin kun ottaa huomioon, että elokuvaa tehdessä Sethin on täytynyt kuvitella suurin osa tapahtumapaikoista ja muista hahmoista ympärilleen. Pantteri Bagheera, susilauman johtaja Akela, karhu Baloo ja muut hahmot kun on herätetty henkiin ääninäyttelemisen ja tietokoneanimaation kautta.

Viidakkokirjassa kuultavat ääninäyttelijät olivat muuten kaikki ohjaajan ykkösvalintoja rooleihin. Eikä ihme: Ben Kingsley tekee Bagheerasta juuri sen viisaan ja arvovaltaisen oloisen pantterin, mikä tämän tuleekin olla. Bill Murray puolestaan on antanut Baloolle oman kuivakan, mutta samalla jokseenkin ironisen äänensä. Ja kas! Eikö sellainen Baloo juuri olekin? Entäpä sitten hypnotisoiva Kaa, joka saa vielä lisää lumovoimaa äänestään, joka kuuluu Scarlett Johanssonille. Näihin tunnelmiin tosin pääsee vasta, kun on ensin saanut sisäistettyä, että Baloo, Bagheera ja muut elokuvan eläinhahmot näyttävät todella aidoilta, mutta puhuvat ja käyttäytyvät mitä suurimmassa määrin kuin ihmiset, mikä ei ainakaan aikuiselta onnistu aivan hetkessä.

Elokuva pitää otteessaan koko kestonsa ajan. Syy voi olla hyvä tarina, mutta toinen syyllinen on taatusti toteutus. Mitä kaikkea tietokoneanimaatiolla saakaan nykypäivänä aikaan! Hämmästyttävää! Vielä kun keksisi, kenelle elokuva on tehty. Kenties perheille, joissa on reippaasti kouluikäisiä lapsia, mutta ei ehkä aivan vielä teinejä (sillä lähteekö teini isän tai äidin kanssa elokuviin?) tai yksinkertaisesti aikuisille, jotka pitävät saduista?

Katso tästä vielä mainio suomeksi tekstitetty traileri ja osallistu kilpailuun!

 

 
Äänestä suosikkihahmoasi! Palkintoina arvotaan kaksi (viidakko)retkeilyyn sopivaa pakettia, jossa on reppu, taskulamppu ja retkipullo! Palkinnot arvotaan 27.4. keskiviikkona ja voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti. Jos haluat osallistua arvontaan, muista antaa yhteystietosi!
 
 

Jätä yhteystietosi tähän!

Osallistuminen edellyttää markkinointiluvan antamista.
Haluan saada tarjouksia tuotteista ja palveluista, uutuuksista ja kilpailuista Sanoma Aikakauslehdiltä ja Sanoma-konserniin kuuluvilta yhtiöiltä.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Viidakkokirjaäänestys

Viidakossa vaeltaa eläimiä ylhäisistä norsuista lauleskeleviin karhuihin. Kaikki eivät suinkaan ole suloisia karvakeriä - etenkään kostonhimoinen tiikeri Shere Khan, hurja orankikuningas Louie tai kuristajakäärme Kaa - mutta upeita ilmestyksiä digitaalisesti animoituina kaikki tyynni.

 

Mowgli ja susiäiti Raksha.

 

Mikä näistä Viidakkokirjan eläinhahmoista on suosikksi?

Baloo
Baloo
30.4%
Bagheera
Bagheera
26.0%
Kaa
Kaa
17.3%
Shere Khan
Shere Khan
13.0%
Raksha
Raksha
4.3%
Akela
Akela
4.3%
Louie
Louie
4.3%
Ääniä yhteensä: 23

Hihhei! Aku Ankan joulukalenteri on auki.

Jo liki perinteiseen tapaan joulukalenterin jokaisen luukun takaa löytyy hauska sarjakuva, jossa ankkalinnalaiset tutut valmistautuvat talven ihanimman juhlan viettoon. Kaikkiin tarinoihin liittyy myös kysymys, johon vastaamalla osallistut perinteiseen joulukalenterikilpailuumme. Klikkaa tästä, niin pääset Lataamoon ja joulukalenterin pariin.

Vastaamassa kannattaa käydä ihan joka päivä, sillä pääpalkinnon lisäksi arvomme pitkin joulukuuta yllätyspalkintoja! Lisäksi voittomahdollisuutesi napata muhkea pääpalkinto tietenkin paranevat mitä useammin käyt vastaamassa.

Pääpalkintona arvotaan muhkea pelipaketti – PlayStation 4 -konsoli ja Lego Marvel Super Heroes -peli. Pääpalkinto arvotaan Nuutin päivänä 13. tammikuuta 2018. Niin pääpalkinnon kuin yllätyspalkintojenkin voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Helsingin Ateneumissa avautui tiistaina 3. lokakuuta upea Ankallisgalleria-näyttely, jossa Suomen taiteen klassikkoteoksista nähdään ankallistetut versiot. Näyttely on avoinna aina helmikuun 2018 loppuun asti.

Aku Ankka -lehdessä on eletty koko vuosi 2017 ikään kuin rinnakkaistodellisuudessa satavuotisen Suomen kunniaksi, kun Suomen historian tapahtumien on seurattu tapahtuvan räpylävinkkelistä Kari Korhosen käsikirjoittamissa ja piirtämissä Suomi 100 -tarinoissa. Rinnakkaistodellisuus huipentuu nyt Ateneumin taidemuseossa nähtävässä näyttelyssä, jossa on esillä kaiken kaikkiaan 13 taideteosta. Teokset on luonnollisesti lainattu Ankkalinnan johtavasta taidemuseosta Ankallisgalleriasta.

Ankallisgallerian taiteilijoita ovat Alpertti AatelvilttiAltti FasaaniAkseli Kala-KallelaArvi LiljalunttiEino MaininkinenHuuko Simpura sekä Nantti Vonrikti. Kuuluisimpiin teoksiin kuuluvat muun muassa Ankanpoika ja varisElämäntaiteilija Hannu HanhiIltaa ja köyhyyttä kohtiLeikkiviä ankanpoikia rannalla sekä Taistelevat ankat.

Apuna ovat olleet Aku Ankan piirtäjistä Kari Korhonen, Don Rosa, Ulrich Schröder ja Daan Jippes sekä vielä Kati Kovacs.