Juuri ensi-iltaan tullut Disney-animaatio Zootropolis – eläinten kaupunki on ollut muidenkin kuin Aku Ankan toimituksen mieleen.

Aikuiskatsojia selvästi silmällä pitäen tehty piirroselokuva sai tällä viikolla ylistävät arviot sekä Ilta-Sanomien että Episodi-verkkolehden väeltä, ja leffan parissa ovat viihtyneet paitsi arvostelijat itse myös lapsikatsojat. Zootropolis on syntynyt ohjaajakaksikko Byron Howardin (mm. Bolt) ja Rich Mooren (mm. Räyhä-Ralf) yhteistyönä. Jos jännittäviä käänteitä riittää itse elokuvassa, on niitä piisannut myös elokuvan tekovaiheessa: ohjaajien mukaan muun muassa leffan päähenkilö vaihtui Nick-ketusta Judy-pupuun kesken prosessin. (Kts. Christina Radishin haastattelu 20.1.2016 Collider.comissa.)

 

Elokuvassa lähdetään liikkeelle Kaninkolon maalaiskylästä. Pienestä pitäen epäkohtia vastaan taistellut Judy Hopps valmistuu poliisiopistosta vastoin kaikkien odotuksia ja vieläpä vuosikurssinsa priimuksena – sekä saa ”kiintiöpupuna” viran Zootropoliksen poliisivoimista. Miljoona- tai ehkä oikeammin miljardikaupungissa Judyn parkkipirkon hommat vaihtuvat astetta vaativampiin, kun konstaapeli Hopps alkaa selvittää epäilyttävää katoamistapausta…

 

Zootropoliksen kaupunki tarjoaa jo itsessään kiehtovaa katseltavaa: suurkaupungin eri osissa liikutaan ikään kuin eri ilmastovyöhykkeillä ja eri eläinten mukaan mitoitetuissa maailmoissa. Jyrsijäkaupunginosa on jo Judyn mittapuullakin pikkuruinen, kun taas kaupungin päärautatieasemalla näkee, miten erikokoiset ja -tapaiset nisäkkäät on otettu huomioon asemaa suunniteltaessa. Elokuvassa erilaisuudelle annetaan tilaa ja ennakkoluulot kyseenalaistetaan.

 

Zootropolis piti otteessaan koko miltei kaksituntisen kestonsa ajan paitsi allekirjoittaneen, myös kuusi- ja kahdeksanvuotiaat kanssakatsojat, ja filmi oli kaikkien kolmen mielestä koskettava sekä juuri sopivan jännittävä ja valtavan hauska. Traileristakin tuttu laiskiaiskohtaus jaksaa naurattaa edelleen, ja sitä siteerataan kavereiden kesken. Kaiken kaikkiaan elokuvan eläinhahmot olivat mainioita, ja myös Iina Kuustonen pääroolissa sekä koko muu suomenkielinen näyttelijäkaarti teki loistavaa työtä. Aikuiskatsojan mieleen oli paitsi elokuvan visuaalinen maailma ja juonikuvio, myös sen viittaukset ympäröivään todellisuuteen ja esimerkiksi Kummisetä-elokuvien universumiin.

Hihhei! Aku Ankan joulukalenteri on auki.

Jo liki perinteiseen tapaan joulukalenterin jokaisen luukun takaa löytyy hauska sarjakuva, jossa ankkalinnalaiset tutut valmistautuvat talven ihanimman juhlan viettoon. Kaikkiin tarinoihin liittyy myös kysymys, johon vastaamalla osallistut perinteiseen joulukalenterikilpailuumme. Klikkaa tästä, niin pääset Lataamoon ja joulukalenterin pariin.

Vastaamassa kannattaa käydä ihan joka päivä, sillä pääpalkinnon lisäksi arvomme pitkin joulukuuta yllätyspalkintoja! Lisäksi voittomahdollisuutesi napata muhkea pääpalkinto tietenkin paranevat mitä useammin käyt vastaamassa.

Pääpalkintona arvotaan muhkea pelipaketti – PlayStation 4 -konsoli ja Lego Marvel Super Heroes -peli. Pääpalkinto arvotaan Nuutin päivänä 13. tammikuuta 2018. Niin pääpalkinnon kuin yllätyspalkintojenkin voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Helsingin Ateneumissa avautui tiistaina 3. lokakuuta upea Ankallisgalleria-näyttely, jossa Suomen taiteen klassikkoteoksista nähdään ankallistetut versiot. Näyttely on avoinna aina helmikuun 2018 loppuun asti.

Aku Ankka -lehdessä on eletty koko vuosi 2017 ikään kuin rinnakkaistodellisuudessa satavuotisen Suomen kunniaksi, kun Suomen historian tapahtumien on seurattu tapahtuvan räpylävinkkelistä Kari Korhosen käsikirjoittamissa ja piirtämissä Suomi 100 -tarinoissa. Rinnakkaistodellisuus huipentuu nyt Ateneumin taidemuseossa nähtävässä näyttelyssä, jossa on esillä kaiken kaikkiaan 13 taideteosta. Teokset on luonnollisesti lainattu Ankkalinnan johtavasta taidemuseosta Ankallisgalleriasta.

Ankallisgallerian taiteilijoita ovat Alpertti AatelvilttiAltti FasaaniAkseli Kala-KallelaArvi LiljalunttiEino MaininkinenHuuko Simpura sekä Nantti Vonrikti. Kuuluisimpiin teoksiin kuuluvat muun muassa Ankanpoika ja varisElämäntaiteilija Hannu HanhiIltaa ja köyhyyttä kohtiLeikkiviä ankanpoikia rannalla sekä Taistelevat ankat.

Apuna ovat olleet Aku Ankan piirtäjistä Kari Korhonen, Don Rosa, Ulrich Schröder ja Daan Jippes sekä vielä Kati Kovacs.