Perjantaina 16.2. saa suomalaisissakin teattereissa ensi-iltansa Disney-Pixarin uusi animaatioelokuva Coco (Coco, 2017). Muun muassa Atlantin takana Coco on ihastuttanut yleisöä jo viime vuoden lopulta saakka, ja tammikuun alussa se palkittiin Golden Globe -gaalassa parhaana animaatioelokuvana. Leffa on ehdolla myös Oscarin saajaksi animaatioelokuvien sarjassa – ja ihan ansaitusti: Coco on vauhdikas ja lämminhenkinen elokuva, jonka musiikki ja upeasti toteutetut, värikkäät kohtaukset hurmaavat.

Elokuva kertoo tarinan Miguelista, meksikolaisessa Santa Cecilian pikkukaupungissa asuvasta pojasta, jonka hartain toive on antautua muusikon uralle. Miguelin suvussa kaikki musiikkiin liittyvä on kuitenkin ollut kiellettyä jo sukupolvien ajan. Miguelin oletetaan ryhtyvän suutariksi ja jatkavan perheyrityksen pyörittämistä. Poika kuitenkin kuuntelee ja imitoi salaa ikiaikaista idoliaan, entisaikojen kultakurkkua nimeltä Ernesto de la Cruz, jonka muistoa Santa Ceciliassa vaalitaan kuin kansallissankarin konsanaan. Perheensä ja erityisesti kipakan isoäitinsä vastustuksesta huolimatta Miguel päättää osallistua kuolleiden päivän kykykilpailuun. Tästä saa alkunsa huima seikkailu Kuolleiden maassa, missä Miguel koirakavereineen tapaa niin suosikkinsa Ernesto de la Cruzin kuin veijarimaisen Hectorinkin. Samalla myös Miguelin musiikkia vihaavan suvun salaisuus alkaa selvitä.

Käsikirjoittajat ja ohjaajat Lee Unkrich, Adrian Molina ja Matthew Aldrich kumppaneineen ovat selvästi paneutuneet huolella Meksikossa vietettävän kuolleiden päivän perinteisiin ja sikäläiseen elämänmenoon muutenkin, koska elokuvassa nähdään loputtomasti viittauksia meksikolaiseen kulttuuriin. Dìa del muertos -juhlan viettoon kuuluvat hautausmaalla käynti, kotialttarit vainajien kuvineen, ofrendas eli kuolleille läheisille tarjottavat lahjat, oranssit samettikukat sekä värikkäistä silkkipapereista taidokkaasti leikatut koristeet (papel picado), joiden avulla Miguelin suvun historiaa kekseliäästi kuvataan elokuvan alussa. Meksikolainen mariachi-kansanmusiikki on leffassa suuressa osassa, samoin kuin ruoka ja alebrije-henkiolennot. Onpa mukana jopa Meksikon tunnetuimpiin taiteilijoihin kuulunut Frida Kahlo.

Coco on kertomus rohkeudesta ja peräänantamattomuudesta, joita molempia tarvitaan silloin, kun ihminen lähtee tavoittelemaan unelmiaan. Ennen kaikkea sen sanoma kuitenkin tiivistyy kahteen asiaan, joiden voima on uskomaton. Nuo kaksi ovat musiikki ja lujat perhesiteet. Elokuva kannattaakin käydä katsomassa yhdessä perheen tai hyvän ystävän kanssa, vaikkakin kaikkein pienimmille leffa saattaa luurankohahmoineen olla liian pelottava.

Elokuvan musiikista vastaa Michael Giacchino, ja laulut ovat Kristen Anderson-Lopezin ja Robert Lopezin käsialaa. Suomenkielisen version ääninä kuullaan muiden muassa Luca Elshoutia (Miguel), Waltteri Torikkaa (Ernesto de la Cruz) Markus Niemeä (Hector) ja Ritva Oksasta (isoäiti).

Animaatiostudio Pixar teki Wall-E hahmosta samannimisen elokuvan vuonna 2008. Elokuvan ohjasi Andrew Stanton, ja siinä kerrottiin Wall-E:n ja luotainrobotti EVA:n romanssista. Wall-E oli menestys, ja se voitti ilmestymisvuotenaan parhaan animaatioelokuvan Oscar-palkinnon.

Huom! Seuraavat lauseet voivat sisältää juonipaljastuksia!

Wall-E:lla on taas ihan normaali päivä roskia keräillessä. Yllättäen avaruusalus tuo tullessaan tyttörobotti EVA:n, joka alkaa tutkia maastoa. Se etsii kasvia, joka osoittaisi avaruuteen muuttaneelle ihmiskunnalle, että maahan voi palata takaisin 700 vuoden jälkeen. Wall-E rakastuu EVA:aan ja yrittää kiinnittää EVA:n huomion, mutta EVA vain etsii kasvia. Kun avaruusalus tulee hakemaan EVA:a, sankarimme hyppää jänikseksi alukseen, ja hän näkee ja kokee sellaista, mitä ei ole ennen nähnytkään...

101 dalmatialaista (One Hundred and One Dalmatians) on Disneyn 17. pitkä animaatioelokuva, joka sai ensi-iltansa vuonna 1961. Aiemmin elokuva tunnettiin Suomessa myös nimellä Lupsakkaat luppakorvat.

Kertomus perustuu englantilaisen Dodie Smithin tarinaan The Hundred and One Dalmatians vuodelta 1956. Elokuva valmistettiin uudella Xerox-menetelmällä, joka siirsi piirtäjien piirrokset suoraan kalvolle ilman hankalaa Ink & Paint-vaihetta. 101 dalmatialaista oli myös Disneyn ensimmäinen animaatio, joka ei tapahdu klassisen sadun maisemissa. Elokuva oli myös mestarianimaattori Marc Davisin viimeinen animaatio. Elokuvan pahista Cruella de Viliä pidetään yhtenä Disneyn animaattoreiden hienoimpana luomuksena. Elokuva on myös hieno kertomus koirista.

Juoni

Dalmatiankoira Pongo asuu Lontoossa pienessä poikamiesboksissa lähellä Regent's Park -puistoa yhdessä isäntänsä Roger Radcliffin kanssa, joka on jonkinlainen muusikko. Pongo on kuitenkin tyytymätön tilanteeseen. Se pitää ilmeisenä, että molemmat pysyvät poikamiehinä koko ikänsä, mikäli asia riippuu Rogerista.

Pongo päättää tehdä asialle jotain ja ottaa tehtäväkseen löytää isännälle vaimon. Katsellessaan ulos ikkunasta ja arvioidessaan ohikulkijoita, Pongo äkkää lopulta sopivan parin: Anita-nimisen nuoren naisen ja dalmatialaisnarttu Perditan, jotka suuntaavat kohti puistoa. Pongo tarttuu tilaisuuteen ja siirtää kelloa eteenpäin saadakseen Rogerin lähtemään lenkille ja kohti kohtauspaikkaa. Vakaana aikomuksenaan tutustuttaa Roger ja Anita toisiinsa, Pongo säntää puistoon hinaten isäntäänsä perässään. Seurauksena on, että koirien talutushihnat sotkeentuvat toisiinsa, kun koirat juoksevat ympäriinsä. Anita ja Roger molskahtavat puistolammikkoon, koska eivät pysty hihnojen takia liikkumaan. Huolimatta Pongon suunnitelman vesittymisestä tilanne kuitenkin johtaa toivottuihin tuloksiin. Tuota pikaa Anita ja Roger sekä Pongo ja Perdita viettävät kaksoishäitä.

Vastavihityt parit muuttavat yhteiseen asuntoon ja hankkivat taloudenhoitajan. Perdita odottaa pentuja ja kaikkia näyttää hyvältä, mutta pian idylli särkyy: Anitan vanha koulukaveri, rikas, häijy, räiskyvä, temperamenttinen ja turkiksia jumaloiva Cruella De Vil saapuu paikalle tarkoituksenaan ostaa pennut dalmatialaisturkkia varten. Roger kieltäytyy päättäväisesti koirien myynnistä, ja Cruella turvautuu hämäräkonsteihin lähettäen varaskaksikon ryöstämään kaikki 15 pentua. Kohta sanomalehdetkin ovat täynnä juttuja ”dognappauksesta”. Poliisi on kuitenkin neuvoton, joten Pongo ja Perdita päättävät viimeisenä keinonaan turvautua hämyhaukkuun, jonka kautta viesti pentujen katoamisesta kulkee koiralta koiralle halki maaseudun.

Viimein hämyhaukku saavuttaa myös maatilan lähellä Suffolkin Withermarshia, jossa Eversti-niminen englanninlammaskoira, Kapteeni-hevonen ja kissa nimeltään kersantti Tapsu havaitsevat Cruella De Vilin vanhan, hylätyn kartanon savupiipuista nousevan savua. Kersantti Tapsu lähetetään tiedusteluretkelle ja epäilys vahvistuu oikeaksi: varkaat tosiaankin lymyilevät kartanossa, mutta eivät pelkästään Pongon ja Perditan 15 pennun kanssa. Pentuja on kaikkiaan 99, ja kaikkia niitä uhkaa sama kohtalo päätyä turkikseksi.

Erinäisten kommellusten kautta Tapsu onnistuu pelastamaan pennut viime hetkellä apuun saapuneiden Pongon ja Perditan avulla, mutta Cruella ja tämän kätyrit lähtevät takaa-ajoon. Dalmatialaiset yrittävät paeta Lontooseen suuntaavan muuttoauton kyydissä labradorinnoutajiksi naamioituneina, mutta juoni paljastuu ja Cruella koettaa raivoissaan suistaa muuttoauton pois tieltä. Kapealla sillalla Cruellan ja tämän kätyrien autot kuitenkin suistuvat alas, kun taas dalmatialaiset pääsevät onnellisesti takaisin kotiin. Roger ja Anita ovat niin iloisia koirien pelastumisesta, että päättävät antaa kodin lopuillekin pennuille.

Sarjakuvissa

1976 Aku Ankan erikoisnumero: 101 dalmatiankoiraa (Piirrokset: Al Hubbard)
AA 9/1995 Supertoivis: 101 dalmatialaista (sama sarja kuin edellinen)

Muuta

Elokuvassa esiintyy muutamia hahmoja, joita on käytetty muissakin elokuvissa. Mm. eläinkaupan ikkunassa näkyy koiria, jotka olivat Kaunottaressa ja Kulkurissa rankkurilla.

Nelonen tv-kanavalla tulee 101 dalmantilaista sarjana. Sarja tulee aamuisin 7.30-7.50. Sarjassa on myös uusi hahmo, Kot, joka on kana. Sarja on silti nyt tauolla. Sarja tuli myös MTV3 kanavalta.

Hahmojen alkuperäisääniä

    Pongo: Rod Taylor

    Perdita: Lisa Daniels, Cate Bauer

    Roger Radcliff: Ben Wright

    Anita Radcliff: Lisa Davis

    Cruella De Vil: Betty Lou Gerson

    Eversti: J. Pat O'Malley

    Kapteeni: Thurl Ravenscroft

    Kersantti Tapsu: Dave Frankham

 

Animaatio: Milt Kahl, Frank Thomas, Marc Davis, John Lounsbery, Ollie Johnston, Eric Larson

Musiikki ja laulut: George Bruns, Mel Laven

Ohjaus: Wolfgang Reitherman, Hamilton Luske, Clyde Geronimi

Ensi-ilta: 25.1.1961

Kesto: 79 minuuttia