60 tutuimman piirtäjän lista kärkikymmenikössä ovat Al Hubbard, Daniel Branca, Antoni Gil-Bao, César Ferioli, Josep Tello Gonzales, Jack Bardbury, Paul Murry, Tony Strobl, Carl Barks ja Vicar.

10. Al Hubbard (1913–1984, USA)

Amerikkalainen Allan Hubbard tunnetaan parhaiten hassujen eläinhahmojen piirtäjänä. Hän työskenteli lyhyesti Walt Disney -studioilla animaatioelokuvien parissa vuonna 1937, siirtyi sarjakuvakirjojen maailmaan vuoden 1941 suurlakon jälkeen ja piirsi sittemmin hassuja eläinaiheisia sarjakuvia lukuisille eri kustantajille.

Vuonna 1950 hän aloitti Dell-kustantamossa, missä viihtyi läpi sekä 60- että 70-luvun piirtäen mm. MGM:n ja Warner Brosin hahmoja. Parhaiten hän on silti tunnettu Disney-sarjakuvistaan. Hubbard piirsi paljon Tikua ja Takua, Bambia ja etenkin Pepiä. Hubbard kuvitti myös useita Disney-animaatioelokuvista tehtyjä sarjakuvia, mm. Viidakkokirjan, Kaunottaren ja Kulkurin, Aristokatit sekä Peter Panin. Näiden lisäksi Hubbardin kynästä syntyi myös Disneyn värityskirjoja, lastenkirjoja sekä Disney-studioiden kautta kansainväliseen levitykseen suunnattuja tarinoita vuosina 1963–1977.

Vuonna 1963 Hubbard loi yhdessä käsikirjoittaja Dick Kinneyn kanssa Akun hipahtavan serkun Touho Ankan. Muita Hubbardin luomia ankkalinnalaisia ovat mm. Parta-Jussi, Roopen vanha heila Bella Pulunen sekä Akun kissa Kisumisu.

Suomen Aku Ankassa Al Hubbardin sarjakuvaa on julkaistu 302 tarinan eli 1829 sivun verran. Tämä oikeuttaa listallamme sijaan numero 10.

9. Daniel Branca (1951–2005, Argentiina)

Argentiinan Buenos Airesissa vuonna 1951 syntynyt Daniel Branca aloitti uransa 16-vuotiaana mainostoimiston animaattorin avustajana ja työskenteli pian myös paikallisella televisiokanavalla. Vuonna 1971 hän aloitti yhteistyön taiteilijakollegansa Oscar Fernándezin kanssa. He piirsivät yhdessä sarjakuvia lukuisiin julkaisuihin ja muuttivat vuonna 1976 Barcelonaan, Espanjaan, missä Branca aloitti työt Bruguera-kustantamolle.

Pian tämän jälkeen Branca alkoi piirtää Disney-sarjakuvia tanskalaiselle Egmontille. Hänestä tuli nopeasti yksi eurooppalaisten Disney-julkaisujen merkittävimpiä taiteilijoita. 1980-luvun alussa hän piti työssään tauon ja lähti Pariisiin opiskelemaan maalausta. Vuonna 1985 Branca muutti takaisin Buenos Airesiin, missä hän perusti oman studionsa Branca Studion ja jatkoi ankkasarjakuvien piirtämistä.

Brancan värikäs ja dynaaminen piirrostyyli on parhaimmillaan, kun hän piirtää Akun koiraa Pulivaria tai Akun ja tämän naapurin Teppo Tulpun toinen toistaan älyttömämpiä mittelöitä. Tyyli muistuttaa paljon 60-luvun Barksia. Brancan lukuisten oppilaiden joukosta mainittakoon Disney-taiteilijat José Massaroli ja Wanda Gattino.

Daniel Branca lunastaa listamme 9. sijan kaikkiaan 206:lla Aku Ankassa julkaistulla sarjalla, joista kertyy sarjakuvasivuja yhteensä 1952.

8. Antoni Gil-Bao (Espanja)

Vuodesta 1971 alkaen aina 1990-luvulle asti espanjalaissyntyinen Antoni Gil-Bao piirsi lukemattomia sarjakuvia. Hänen laajaan hahmogalleriaansa kuuluivat monien muiden Disney-hahmojen kanssa myös Moby Ankka ja Marius. Gil-Bao kuului Recreo-studion piirtäjäkaartiin.

Suomen Aku Ankassa hänen töitään on julkaistu 447 sarjan verran eli yhteensä 2193 sivua. Tällä saldolla heltiää listamme 8. sija.

7. César Ferioli Pelaez (s. 1959, Espanja)

Italialaisen isän ja espanjalaisen äidin poika César Ferioli on tunnettu erityisesti Mikki Hiiri -sarjakuvistaan. Hän aloitti uransa vuonna 1978 piirtämällä Pif & Hercule -sarjoja ranskalaiselle Pif Gadget -lehdelle. 1980-luvun alusta alkaen hän piirsi myös Disney-sarjakuvia Italian Mondadorille.

Vuodesta 1988 lähtien Ferioli on piirtänyt ainoastaan tanskalaiselle Egmont-kustantamolle. Nykyaikaisten Mikki-sarjojen tyyli on pitkälti lähtöisin hänen kynästään. Hän palautti 70- ja 80-lukujen kaikkitietävän etsivä-Mikin juurilleen – rennommaksi, polvihousuihin sonnustautuneeksi Mikiksi.

Feriolin tunnetuin työ lienee vuonna 2003 piirretty Myyttien saari -sarja, jonka ovat käsikirjoittaneet Per Hedman sekä Pat ja Carol McGreal.

Suomen Aku Ankka on julkaissut Feriolin sarjakuvaa 187 tarinan verran, yhteensä sivuja kertyy siis 2195. Määrä oikeuttaa listamme sijaan 7.

Mikkiä väsytti Pat & Carol McGrealin käsikirjoittamassa ja Feriolin piirtämässä sarjassa Vauhdikas vapaapäivä, joka nähtiin Aku Ankassa 48/2005.

 

6. Josep Tello Gonzalez (s. 1940, Espanja)

Barcelonalaissyntyinen Tello aloitti piirtäjänuransa naapurinsa, sarjakuvapiirtäjä Boixcarin avustajana. Vuonna 1966 hän työskenteli Lontoossa Fleetway-nimisessä agentuurissa, mutta palasi Barcelonaan jo seuraavana vuonna.

Toisen sarjakuvapiirtäjän Antoni Gil-Baon avustuksella Tello sai kontaktin Egmontiin, ja hänestä kehkeytyi monipuolinen Disney-sarjakuvien piirtäjä. Tellon suosikkihahmo on Mikki Hiiri, mutta hän on piirtänyt paljon myös muita tuttuja ankkalinnalaisia. Vuonna 1983 hän perusti oman Tello Art -nimisen agentuurin ja jätti varsinaisen sarjakuvien piirtämisen muille, itse hän taiteili enää vain satunnaisia kansikuvia.

Tellon töitä on Suomen Aku Ankassa julkaistu 314 tarinan eli 2310 sivun verran. Näin ollen hän asettuu listallamme sijalle 6.

 

5. Jack Bradbury (27.12.1914–15.5.2004, USA)

John Morin Bradbury syntyi Seattlessa vuonna 1914 ja kiinnostui sarjakuvista lapsuutensa sanomalehtien sarjakuvastrippien myötä.

Vuonna 1934 hän liittyi Walt Disney Studiosin riveihin ja työskenteli animaattorina useassa Disneyn

menestyselokuvassa, mm. Pinokkiossa, Fantasiassa ja Bambissa. Vuonna 1940 Bradbury lähti Disneyltä ja työskenteli välillä täysin muissa hommissa, mutta palasi jälleen animaatioiden pariin Warnerille.

1940-luvun lopulla Bradbury aloitti pitkän uransa Western-yhtiön sarjakuvapiirtäjänä ja kuvittajana. Hän piirsi pääasiassa Disney-sarjakuvia, erityisesti Mikki Hiirtä, Plutoa, Hessua sekä Tikua ja Takua. Tämän lisäksi hän piirsi myös Warner-yhtiön hahmoja kuten Väiski Vemmelsäärtä ja Putte Possua. 1970-luvulla Bradburyn heikentyvä näkö alkoi rajoittaa hänen piirtämistään, ja hän teki enää lähinnä Disneyn värityskirjojen kuvituksia.

Suomen Aku Ankan sivuilla taiteilijan kynänjälkeä on saatu ihailla 688 tarinan verran, ja niistä kertyy sivuja yhteensä 3910,5. Tämä määrä oikeuttaa listamme sijaan 5.

4. Paul Murry (1911–1989, USA)

Missourissa syntynyt Paul Murry oli ensimmäiseltä ammatiltaan maanviljelijä, ja piirtäminen oli hänelle aluksi vain harrastus. Hän ei saanut minkäänlaista taiteellisen alan koulutusta, mutta piirteli vapaa-ajallaan ja hakeutui vuonna 1937 töihin kaiverruksia tekevään yritykseen. Pian tämän jälkeen

itseoppinut taiteilijamme pääsi välipiirtäjäksi Walt Disney Studiosin animaatio-osastolle ja sitä kautta vuonna 1943 piirtäjäksi sarjakuvapuolelle, missä hän piirsi muiden muassa José Carioca -sunnuntaisarjoja sekä Mikki Hiiri -arkistrippejä. Pari vuotta myöhemmin Murry siirtyi Dellin Disney-sarjakuvakirjapuolelle luomaan lukuisia Veli Kani-, Iso, Paha Susi- sekä ennen kaikkea Mikki Hiiri -tarinoita. Hän oli myös ensimmäinen Superhessu-sarjojen piirtäjä.

1950–70-lukujen seikkailujentäyteiset Mikki Hiiri -sarjat ovat pitkälti lähtöisin Paul Murryn kynästä. Floyd Gottfredson kehitti Mikin ja kumppaneiden hahmot 30- ja 40-luvuilla, ja Murry toi heihin oman viehättävän lisänsä.

Paul Murry loi uransa aikana tuhansia sivuja sarjakuvaa ja on yksi niistä harvoista Disney-taiteilijoista, joiden onnistui erinomaisesti piirtää kaikkia Ankkalinnan hahmoja.

Murryn piirroksia on julkaistu Suomen Aku Ankassa 570 sarjan verran eli yhteensä 5486,75 sivua. Tällä määrällä hän kipuaa listamme sijalle 4.

3. Tony Strobl (12.5.1915–29.12.1991, USA)

Anthony Joseph Strobl aloitti uransa Disneyllä vuonna 1938 Fantasia-animaatioelokuvan parissa. Hän ehti työstää myös Pinokkiota sekä Dumboa ennen kuin liittyi armeijaan sodan syttyessä. Sodan jälkeen vuonna 1947 Strobl päätti siirtyä animaation maailmasta sarjakuviin.

Tony Strobl oli yksi 1950-luvun merkittävimpiä ankkapiirtäjiä. Hän piirsi runsaasti Akua ja ankanpoikia

sekä Moby Ankkaa, jonka hän kehitti yhdessä Vic Lockmanin kanssa.

Disney-sarjakuvien lisäksi Strobl piirsi myös muita Western-kustantamon eläinhahmosarjakuvia, mm. Väiski Vemmelsäärtä, Repe Sorsaa, Putte Possua ja Nakke Nakuttajaa.

1960-luvun puolivälissä Strobl alkoi piirtää Disneylle Aku- ja Sudenpennut-tarinoita freelancerina Yhdysvaltojen ulkopuolella ilmestyviin julkaisuihin. Hän työskenteli Disneylle 1980-luvun lopulle asti, jolloin hän palasi vielä kerran animaatioiden pariin Ankronikka-piirrossarjan merkeissä.

Suomen Aku Ankka on julkaissut Tony Stroblin piirroksia 919 tarinan verran eli huimat 6307,25 sivua. Tällä määrällä Strobl yltää listamme pronssisijalle.

2. Carl Barks (27.3.1901–25.8.2000, USA)

Oregonissa syntynyt maatilan poika Carl Barks kiinnostui piirtämisestä jo lapsena. Osallistuttuaan piirustuskoulun kirjekurssille hän haki töitä pilapiirtäjänä, ja vuonna 1928 Calgary Eye Opener -lehti alkoi julkaista hänen pilakuviaan. Vuonna 1935 Barks kuuli Walt Disneyn etsivän piirtäjiä ja käsikirjoittajia. Hän lähetti yhtiöön piirrosnäytteitään ja sai töitä animaattorina.

Vuonna 1942 Barks siirtyi Disneyllä sarjakuvien pariin. Hän koki työn aluksi vaikeaksi, mutta kehittyi siinä vauhdilla. 1940-luvun loppua ja 1950-luvun alkua sanotaan Barksin kulta-ajaksi. Tällöin syntyivät mm. hänen legendaariset tarinansa Joulu Karhuvuorella, Vanhan linnan salaisuus, Aku Ankka pelastaa Tyhjälän joulun, Kultainen kypärä, Takaisin Klondikeen sekä Kulmikkaat munat, jota Barks itse pitää uransa huippuna.

Carl Barks kehitti Ankkalinnan miljöön ja suuren osan sen keskeisistä hahmoista. Hänen aloittaessaan oli olemassa vain Akun, ankanpoikien ja Iineksen muodostama perusviisikko, joka pian täydentyi Barksin keksimillä uusilla hahmoilla – Roope-sedällä, Pelle Pelottomalla, Milla Magialla, Hannu Hanhella, Kulta-Into Piillä, Teppo Tulpulla, neiti Näpsällä sekä Karhukoplalla.

Eläkkeelle jäätyäänkin Barks jatkoi työtään Disney-hahmojen parissa. Hän teki käsikirjoituksia, piirsi kansikuvia ja maalasi ankkatarinoihinsa pohjautuvia öljyväritöitä.

Barksin tarinoita on julkaistu Suomessa kattavasti. Carl Barksin kootut -kirjasarjassa julkaistiin muutama vuosi sitten kaikki Barksin tekemät Disney-sarjakuvat sekä piirroksia, öljyvärimaalauksia ja Barks-aiheisia artikkeleita. Aku Ankka -lehdessä ilmestyneillä 960 sarjallaan ja 8850,25 sivullaan Barks sijoittuu listallamme upeasti hopealle.

Hieno Carl Barksin maalaukset ja piirrokset ja Carl Barksin parhaat ovat tilattavissa Aku Ankan kaupasta.

Barksin sarja Kulmikkaat munat on julkaistu Suomessa monta kertaa, Aku Ankka -lehden sivuilla viimeksi numerossa 1/2009.

 

1. Vicar (16.4.1934–3.1.2012, Chile)

Victor José Arriagada Ríos syntyi Santiagossa 1934. Hän aloitti piirtäjänuransa poliittisilla pilapiirroksilla kotimaassaan Chilessä. Vuonna 1960 hän muutti Espanjaan ja alkoi muiden piirrostöidensä ohella piirtää sarjakuvia vuonna 1966. Viisi vuotta myöhemmin hän piirsi ensimmäiset Ankka-sarjakuvansa tanskalaiselle Egmont-kustantamolle, ja siitä alkoi hänen uransa Disney-piirtäjänä.

1970-luvun puolivälissä Vicar muutti takaisin Santiagoon ja perusti yhdessä useiden muiden taitelijoiden kanssa Vic-Art-nimisen studion. Vicar apulaisineen tuotti aivan viime vuosiin asti jopa 200 sivua sarjakuvaa vuosittain. Vic-Art studion tyyli on lähellä Carl Barksin tyyliä, ja Barks itse kutsui kerran Vicaria nykypäivien parhaaksi Disney-piirtäjäksi.

Vicar oli yksi tuotteliaimmista Disney-sarjakuvapiirtäjistä. Aku Ankka -lehti on julkaissut Vicarin taiteilemia tarinoita enemmän kuin kenenkään muun tuotoksia. Yhteensä sarjoja on ilmestynyt huikeat 1085 kappaletta, joista kertyy kaiken kaikkiaan 10267,5 sivua. Tällä määrällä hän komeilee itseoikeutetusti listamme kärjessä!

Aku Ankan toimitus listasi vuonna 2011 lehden 60-vuotisen taipaleen kunniaksi 60 tutuinta piirtäjämestaria. Artikkelissa mainitut julkaistujen sarjojen ja sivujen määrät ovat vuodelta 2011.

Sijoille 20.–11. ovat uutteroineet piirtäjämestarit Pete Alvarado, Gil Turner, Esteban, William Van Horn, José Maria Millet Lopez, Don Rosa, Santanach, Paco Rodriguez Peinado, Antoni Bancells Pujadas ja José Colomer Fonts.

20. Pete Alvarado (1920–2003, USA)

Coloradosta kotoisin oleva Pete Alvarado työskenteli Disney-studion animaattoriryhmässä vuosina 1937–1939 ja 1941. Samaan aikaan hän alkoi piirtää myös sarjakuvia mm. supersankareihin keskittyneelle Marvelille.

Vuonna 1948 Alvarado siirtyi Western Publishingin leipiin, jossa työsti sarjakuvia Disneyn lisäksi monille muille alan toimijoille, kuten Warnerille ja Hanna-Barberalle. Taiteilijan hahmorepertoaariin kuuluivat Aku, Mikki, Tiku ja Taku, Nalle Puh, Pikku Hukka, Väiski Vemmelsääri, Tipi ja Sylvesteri sekä monet muut. Animointityöt kulkivat kaikki vuodet sarjakuvapiirtämisen rinnalla, ja 1980-luvun lopulla Alvaradon työkuvoihin tuli mukaan myös Aku Ankan päivästripin ja sunnuntaisarjan tekeminen.

Alvarado jatkoi työskentelyä sarjakuvan ja animaation maailmassa aina 1990-luvun taitteeseen saakka. Yli 40-vuotisen uransa aikana hän ehti piirtää Disney-sarjakuvaa sivukaupalla, ja Suomen Aku Ankassa Alvaradon töitä on ilmestynyt 921 sivun eli 155 tarinan verran. Se oikeuttaa sijaan 20 tutuimpien tekijöiden listallamme.

19. Gil Turner (1913–1967, USA)

Gilbert Turner syntyi Los Angelesissa, Kaliforniassa vuonna 1913. Nuorena miehenä Turner ansaitsi elantonsa kiertävänä jääkauppiaana, kunnes vuonna 1936 pääsi Jam Handy -filmiyhtiön leipiin animaattoriksi. Viihdyttyään mainosfilmien parissa kaksi vuotta Turner työskenteli pitkään Warner Brosin studioilla piirtäen muiden muassa Putte Possua ja Väiski Vemmelsäärtä, ja 40-, 50- ja 60-luvut veivät hänet edelleen useiden muiden animaatiostudioiden palvelukseen.

1940-luvun puolivälissä Turner alkoi animaatioelokuvien lisäksi piirtää myös sarjakuvia: hänen kynästään syntyi yhä Väiskiä ja Puttea mutta myös Barney-karhu-sarjiksia Dell-yhtiölle. Vuosina 1948–1949 taitelijamme piirsi myös aivan omaa sarjakuvaansa, joka ilmestyi sanomalehdissä strippimuodossa nimellä Chico. Disneyn hahmoista Turner perehtyi etenkin Pikku Hukan piirteisiin – olihan mies Carl Buettnerin ja Jack Bradburyn ohella ensimmäisiä, joka Ison, Pahan Suden suojatin nimikkosarjoja piirsi. Takametsän tarinoiden lisäksi Turner taiteili myös Dumbon, Ossian Ötökän sekä Mikki Hiiren seikkailuja. Kun otetaan huomioon, että Gil Turner toimi vielä 1950- ja 1960-luvuilla aktiivisemmin animaation parissa, on hänen Disney-sarjakuvatuotantonsa määrä huikea: Suomen Aku Ankassakin on julkaistu hänen kättensä jälkeä 138 sarjaa eli yhteensä 1009 sivua. Niinpä tutuimpien piirtäjien listamme sija 19. kuuluu itseoikeutetusti hänelle.

18. Esteban (s. 1948, Espanja)

Tammikuussa 1948 Espanjan Barcelonassa syntynyt Ignasi Calvet Estéban on viisilapsisen perheen esikoinen, ja hänen pitikin heti koulusta selvittyään hankkia itselleen töitä osallistuakseen perheensä elatukseen. Esteban työskenteli Bruguera-nimisen suuren espanjalaisen kustantamon markkinointiosastolla ja opiskeli piirtämistä vapaa-aikanaan. Kun hänelle sitten tarjottiin harjoittelupaikkaa Brugueran taiteelliselta osastolta, hän tarttui tilaisuuteen. Niin siis sai alkunsa Estebanin taiteilijanura, mutta vuosina 1973–1978 hänen täytyi taloudellisista syistä hakeutua töihin pankkiin. Pankin asiakkaat kuitenkin tiesivät Estebanin taiteellisista kyvyistä ja tilasivat häneltä usein maalauksia ja muita töitä. Tilaustyöt rohkaisivat Estebania ryhtymään itsenäiseksi taiteilijaksi, ja parin seuraavan vuoden ajan hän piirsikin sota- ja vakoojasarjakuvia espanjalaisille ja brittiläisille kustantamoille sekä Felix-kissan ja Vili ja Vippi -kettujen seikkailuja saksalaisille yhtiöille.

Vuonna 1980 Esteban tarjosi ensimmäisen kerran töitään Tanskan Egmontille, ja vaikka näytesarja tulikin takaisin täynnä muutoksia, korjauksia ja punakynämerkintöjä, Egmontilla oli huomattu Estebanin piirtäjänlahjat. Taiteilijamme sai lisää tehtäviä Egmontilta, ja vuodesta 1981 lähtien hän on piirtänyt Disney-sarjakuvia Egmontille Tello-Teamin leivissä. Carl Barksia, Gonzalesia ja Paul Murrya esikuvinaan pitävä herra piirsi Egmont-uransa alkuaikoina paljon Karhukopla-tarinoita ja sen jälkeen Mikki Hiiri- ja Aku Ankka -sarjoja, mutta nyttemmin hänet tunnetaan erityisesti Pikku-Akun seikkailuista. Vaihtelua rakastavana taiteilijana hän laatii mielellään myös puuhatehtäviä ideasta valmiiksi tehtäväksi asti. Esteban on todennut mahdollisuuden piirtää Disney-sarjakuvia tulleen hänelle kuin taivaan lahjana, ja on hän niitä piirtänytkin: Aku Ankassa Estebanin piirtämiä sarjoja on julkaistu 134 eli yhteensä 1115 sivua. Tutuimpien piirtäjien listallamme se merkitsee sijaa 18.

Esteban on tällä vuosituhannella piirtänyt parikymmentä Pikku-Aku-tarinaa. Yhden hän on myös käsikirjoittanut itse, loppujen juoni on Kari Korhosen käsialaa. Niin myös sarjan Työn orja, joka julkaistiin Aku Ankassa kymmenen vuotta sitten, numerossa 34/2002.

 

17. William Van Horn  (s. 1939, USA)

Kaliforniassa syntynyt William Van Horn ahmi sarjakuvia jo pikkupoikana, etenkin Floyd Gottfredsonin piirtämiä Mikki-sarjoja. Hän opiskeli California College of Arts -taidekoulussa ja työskenteli sen jälkeen pitkään piirrosanimaatioiden parissa. Vuonna 1977 hän siirtyi kuvittamaan ja kirjoittamaan lastenkirjoja. Samoihin aikoihin hän myös muutti vaimonsa kotimaahan Kanadaan.

Ensimmäiset sarjakuvansa Willian Van Horn piirsi vasta vuonna 1985, jolloin hän otti yhteyttä myös 

Disney-lehtiä kustantavaan Gladstone-kustantamoon. Gladstone alkoi julkaista hänen käsikirjoittamiaan ja piirtämiään ankkasarjoja vuonna 1987. Vuosikymmenen vaihtuessa Van Horn siirtyi tanskalaisen Egmont-kustantamon leipiin ja oli siinä vaiheessa piirtänyt jo yli 800 sivua Ankka-sarjakuvaa.

Van Horn on luonut myös muutamia uusia ankkalinnalaisia, joista tärkein lienee Roopen serkku Unkka Kumiankka. Mainitsemisen arvoinen on myös omalaatuinen Paroni Kuti-Kuti viheltävine kirppuineen. Van Horn käsikirjoittaa itse lähes kaikki piirtämänsä sarjat. Sekä hänen juonikuvionsa että kynänjälkensä ovat hyvin persoonallisia. Tilanteet ovat usein absurdeja, eikä arkisille tapahtumille juuri haaskata aikaa. Suurin osa hänen tarinoistaan on 10-sivuisia, toinen toistaan vauhdikkaampia Aku-kohelluksia.

Van Hornin piirrostyyli on rentoa, eläväistä ja räiskähtelevyydessään helposti tunnistettavaa, ja vaikka siitä kuultaa läpi piirtäjän Carl Barksia kohtaan tuntema ihailu, on jälki silti aidosti omaa. Hyvin usein kuvissa esiintyy veikeänä pikku yksityiskohtana pikkuruinen moskiitto, William Van Hornin henkilökohtainen puumerkki.

Suomen Aku Ankassa William Van Hornin piirtämiä tarinoita on julkaistu 110 kappaletta, joista kertyy yhteensä 1118 sivua sarjakuvaa. Niillä heltiää listallamme sija numero 17.

16. José Maria Millet Lopez (s. 1949, Espanja)

El Masnoussa, Espanjassa syntynyt José Maria Millet Lopez, eli lyhyemmin vain Millet, oli kultaseppä, ennen kuin siirtyi sarjakuvien pariin. 70-luvun lopulla hän piirsi Maija Mehiläistä saksalaiselle Bastei-kustantamolle. Myöhemmin hän pääsi Tello Art -studion palkkalistoille. Millet on piirtänyt Disney-sarjoja tanskalaiselle Egmontille vuodesta 1984.

Milletin kynästä on lähtöisin suuri määrä Ankka-, Karhukopla- sekä Matami Mimmi -sarjoja. Sarjakuvapiirtämisen ohella hänet tunnetaan myös taidemaalarina.

Suomen Aku Ankassa Milletin taiteilemia sarjoja on julkaistu 172 kappaletta, ja niissä on ollut yhteensä 1134 sivua. Tällä määrällä hän sijoittuu listallamme sijalle 16.

Ensimmäinen Milletin Egmontille piirtämä sarja (ja myös ensimmäinen Suomen Akkarissa nähty Millet) oli Veri on vettä sakeampaa, joka ilmestyi Aku Ankassa 11/1985.

 

15. Don Rosa (s. 1951, USA)

Keno Don Rosa syntyi Louisvillessä, Kentuckyssa, ja tutustui jo pikkupoikana Carl Barksin kynänjälkeen Disney-sarjakuvia lukiessaan. Opiskeluaikoinaan hän piirsi satiirista sarjakuvaa yliopiston sanomalehteen. Valmistuttuaan rakennusinsinööriksi hän meni lattianlaatoittajaksi isoisänsä perustamaan perheyritykseen, mutta piirsi edelleen sarjakuvia vapaa-aikoinaan. Vuonna 1979 hän alkoi piirtää viikoittaista sarjaa paikalliseen sanomalehteen Louisville Timesiin. Rosa piirsi Captain Kentucky -nimistä sarjaansa 150 tarinan verran kolmen vuoden aikana.

Vuonna 1986 Don Rosa inspiroitui uudelleen Carl Barksin töistä, otti yhteyttä Disney-sarjakuvia julkaisevaan Gladstone-kustantamoon ja kertoi päätoimittaja Byron Ericksonille halustaan piirtää Roope-aiheinen tarina. Auringon poika -niminen tarina saavutti heti suuren suosion. Erinäisten hankaluuksien ja erimielisyyksien jälkeen Rosa päätyi piirtämään Ankka-sarjakuviaan tanskalaiselle Egmont-kustantamolle.

Ensimmäinen Rosan tarina julkaistiin Suomessa ja Skandinaviassa vuonna 1990, ja 90-luvun aikana hän lunasti paikkansa Skandinavian Disney-sarjakuvataivaan kiintotähtenä ja hänen suosionsa kasvoi kohisten. Vuosina 1991–93 Rosa teki suurimman ja arvostetuimman työnsä, 12-osaisen Roope Ankan elämä ja teot -sarjan, joka kertoo Roopen elämäntarinan. Muista teoksista mainittakoon Sammon salaisuus, hänen kenties tunnetuin teoksensa Suomessa.

Don Rosa on tunnettu omintakeisesta, erittäin tarkasta ja yksityiskohtaisesta piirrosjäljestään, täsmällisistä historiallisista viittauksistaan sekä ihailemansa Carl Barksin tarinoihin tekemistään jatko-osista. D.U.C.K. on akronyymi, jonka Rosa on piilottanut lähes jokaiseen piirtämäänsä Disney-tarinaan ja yhden sivun kuvaan. Se on kunnianosoitus Carl Barksille ja tarkoittaa ”Dedicated to Unca Carl from Keno” eli omistettu Carl-sedälle Kenolta.

Rosa lopetti sarjakuvien piirtämisen vuonna 2005.

Don Rosan sarjakuvaa on julkaistu Suomen Aku Ankassa 84 tarinaa eli 1497 sivua. Tällä määrällä hän lunastaa itselleen listamme sijan 15.

14. Santanach (s. 1951, Espanja)

Espanjalainen Tino Santanach Hernandez piirtää Disney-sarjakuvia tanskalaiselle Egmont- kustantamolle. Hän aloitti 1980-luvulla lukuisilla Mikki Hiiri -sarjoilla, mutta on sittemmin piirtänyt myös Aku-tarinoita sekä Pelle Pelotonta. Hänen töitään on julkaistu kaikkialla Euroopassa, mutta myös Brasiliassa. Santanach kuuluu Tello-studion taiteilijakaartiin.

Hänen piirroksiaan on julkaistu Suomen Aku Ankassa 183 tarinan verran, eli yhteensä 1517 sivua. Tällä panoksella hän sijoittuu listamme sijalle 14.

13. Paco Rodriguez Peinado (s. 1967, Espanja)

Badalonassa syntynyt Francisco (Paco) Rodriguez, joka tunnetaan myös taiteilijanimellä Rodriques, aloitti sarjakuvapiirtäjän uransa vuonna 1989 Comicup Studiosin leivissä piirtämällä Disney-tarinoita tanskalaisiin, ranskalaisiin ja italialaisiin julkaisuihin. Myöhemmin hän siirtyi työskentelemään suoraan tanskalaiselle Egmont-kustantamolle. Sarjakuvien lisäksi hän tekee myös mainoksia ja suunnittelee nettisivuja.

Listamme 13. sija heltiää 148 sarjalla eli 1580 sivulla sarjakuvaa Suomen Aku Ankassa.

12. Antoni Bancells Pujadas (s. 1949, Espanja)


Antoni

(Toni) Bancells Pujadas aloitti uransa Bruguera-kustantamossa 1970-luvun alussa. Vuodesta  1977 lähtien hän on piirtänyt Disney-sarjakuvia tanskalaiselle Egmontille. Aluksi hän piirsi pääasiassa Mikki ja Hessu -tarinoita tyylillä, joka muistutti paljon Paul Murryn kynänjälkeä. Myöhemmin hän keskittyi enemmän italialaistyylisiin Aku-tarinoihin, joita on nähty runsaasti esimerkiksi suomalaisissa Taskukirjoissa.

Bancellsin piirtämiä tarinoita on julkaistu Suomen Aku Ankassa 212, mikä tekee 1641 sivua sarjakuvaa. Hän sijoittuu listamme sijalle 12.

11. José Colomer Fonts (s. 1942, Espanja)

Katalonialainen taiteilija José Maria Colomer Fonts alkoi piirtää sarjakuvia espanjalaisiin julkaisuihin 1970-luvulla. 70- ja 80-lukujen taitteessa ja työskenteli Francesc Bargadàn Studio Recreossa, jonka kautta hän piirsi erityylisiä sarjakuvia useille eurooppalaisille kustantajille.

José Colomer Fonts on piirtänyt Disney-sarjakuvia kustantamoille Italiassa, Tanskassa ja Hollannissa.

Hänen piirroksiaan on julkaistu suomalaisessa Aku Ankassa 166 tarinaa eli 1674 sivua. Tällä määrällä hän sijoittuu listallamme sijalle 11.

Aku Ankan toimitus listasi vuonna 2011 lehden 60-vuotisen taipaleen kunniaksi 60 tutuinta piirtäjämestaria. Artikkelissa mainitut julkaistujen sarjojen ja sivujen määrät ovat vuodelta 2011.

Tutuimpien piirtäjien listan sijaluvuille 30.–21. ovat ahkeroineet Santiago Scalabroni Ceballos, Wanda Gattino, Harvey Eisenberg, Tello-Team, Núñez, Torres, Julio Antonio Ramos Poquí, Phil DeLara, Marco Rota ja Marçal Abella Bresco.

30. Santiago Scalabroni Ceballos (s. 1949, Argentiina)

Vuonna 1949 Argentiinan La Combressa syntyi Santiago Scalabroni Ceballos. Hän muutti 1970 Buenos Airesiin opiskelemaan taiteita Instituto de Arteen. Jo vuoden päästä opintojen aloittamisesta Scalabroni Ceballos ryhtyi kuvittamaan lastenlehtiä, ja vuonna 1974 hän muutti Espanjaan jatkamaan samankaltaisen työn parissa. Kolmen vuoden kuluttua taiteilijamme aloitti yhteistyön myös Egmontin kanssa ja alkoi luoda kansainvälistä uraa Disney-sarjakuvien parissa.

Scalabroni Ceballos piirsi Disney-tarinoita aina vuoteen 1998 saakka. Hänen sarjoissaan seikkailevat lähinnä ankat, ja suurimmaksi osaksi ne ovat Jim Kennerin tai Tom Andersonin käsikirjoittamia.

Vuosien mittaan Scalabroni Ceballos on ennättänyt asua Argentiinan ja Espanjan lisäksi myös Ranskassa, Kreikassa ja Mallorcalla. Hän on monipuolinen taiteilija, joka on perehtynyt niin ikonografiaan kuin kuvanveisto- ja maalaustaiteeseenkin. Sillä lienee vaikutuksensa Scalabroni Ceballosin ankkahahmojen luontevaan ilmeikkyyteen.

Aku Ankassa Scalabronilta Ceballosilta on ilmestynyt 602 sivua yhteensä 104 tarinassa. Se oikeuttaa listasijaan 30.

Jahtivahti-seikkailussa (AA 8/1989) Hannu höykyttää Akua ja piirittää Iinestä – mutta kuka mahtaakaan loppujen lopuksi vetää pidemmän korren?

 

29. Wanda Gattino (s. 1969, Argentiina)

Fabián Wanda Gattino syntyi Argentiinan La Faldassa 1969. Gattino harrasti sarjakuvia ja piirtämistä pikkupojasta saakka ja tekikin jo teini-ikäisenä töitä mainostaulujen tekstaajana ja kuvittajana. Kahdeksantoistavuotiaana taidealan opinnoista haaveillut nuorukainen kiersi vaeltaen Etelä-Amerikkaa ja laati reissustaan itsekuvitettuja raportteja paikallislehtiin.

Palattuaan Argentiinaan nuori taiteilija tapasi Disney-sarjakuvapiirtäjä Santiago Scalabroni Ceballoksen ja aloitti tämän ohjauksessa uransa Disney-sarjakuvien parissa. Gattino pääsi vuonna 1992 Buenos Airesin Jaime Diaz -studioille tussaajaksi ja tutustui samoihin aikoihin Daniel Brancaan, josta tuli hänen oppi-isänsä. Gattino toimi aluksi Brancan tussaajana, mutta miehet myös käsikirjoittivat ja piirsivät yhdessä Disney-sarjakuvia Egmontille.

Wanda Gattino muutti vuonna 2001 Espanjaan vaimonsa ja poikansa kanssa. Hän asuu yhä Etelä-Espanjassa ja taiteilee siellä ankkaseikkailuja. Gattino on nimennyt opettajansa Daniel Brancan suurimmaksi inspiraation lähteekseen, ja Brancan vaikutus näkyykin yhä hänen piirroksissaan, vaikka taiteilijan tyyli onkin selvästi omanlaisena: Gattino on tarkka siitä, että eri hahmojen kokosuhteet säilyvät uskottavina ja ankat ovat aina selkeästi pienempiä kuin muut hahmot ­–­ myös taustalla näkyvät ovenkahvat ja pöydät ovat yleensä ankoille liian korkeita. Lisäksi merkillepantavaa on se, että Gattino tussaa työnsä aivan erityisen huolellisesti.

Wanda Gattinon 624 sivua Aku Ankassa ilmestynyttä sarjakuvaa (yhteensä 56 sarjaa) nostavat hänet sijalle 29.

Kutkuttavassa Hyvin säilötty aarre -tarinassa (AA 5/2010) Ankkain suku joutuu lähes autiolle saarelle kisaamaan aarteesta Kulta-Into Piin kanssa.

 

28. Harvey Eisenberg (1912–1965, USA)


Harvey Eisenbergia

kutsutaan toisinaan Hanna-Barbera-animaatioyhtiön Carl Barksiksi. Ennen sarjakuvapiirtäjän uraansa hän työskenteli animaattorina ja oli mukana tekemässä mm. Jogi-karhun toilailuja. Disneylle hän alkoi piirtää 1940-luvun jälkeen ja loi vuosien mittaan lukuisia Tiku ja Taku-, Pikku Hukka- ja Mikki Hiiri -sarjoja. Monille hän on se ainoa oikea Tikun ja Takun sekä Pikku Hukan ja Sepe Suden piirtäjä. Etenkin pyöreäposkiset pikku talttahampaat ovat suorastaan lähtemättömästi palaneet lukuisten Akkarin lukijoiden verkkokalvoille.

Eisenberg oli erinomaisen tuottelias sarjakuvataiteilija. Jotain kertonee se, että vaikka häneltä on Suomessa julkaistu jopa 631,75 sivua Disney-tarinoita – joilla heltiää listallamme sija 28 – suurimmassa osassa hänen tuotannostaan seikkailevat kuitenkin jotkin muut kuin Disney-hahmot, kuten Tom & Jerry, Jogi-karhu ja Nakke Nakuttaja.

27. Tello-Team (Espanja)

Eräänä kauniina päivänä vuonna 1983 barcelonalainen Joseph Tello Gonzales perusti Tello Art -studion ja ryhtyi tuottamaan Disney-materiaalia Egmontille. Aiemmin Gonzales oli itsekin piirtänyt Disney-sarjakuvia, mutta piirtäjien agentiksi ryhdyttyään hän lopetti taiteilun muutamaa kansikuvaa lukuun ottamatta.

Osasta Tello Art -studion taiteilijoita muodostui Tello-Team, johon kuuluneet piirtäjät merkitsivät sarjakuvatyönsä ryhmänsä nimiin. Jäseniä olivat Gonzalesin itsensä lisäksi Joaquín Cañizares Sanchez, Ignasi Calvet Estéban, Miguel Fernandez Martinez ja Tino Santanach Hernandez. Kolme viimeistä ovat luoneet Disney-taiteilijan uraa myös omalla nimellään ja ovat Suomessakin tunnettuja taiteilijoita.

Tello-Teamin nimissä on Suomessa julkaistu 644 sivua sarjakuvaa, joten ryhmä ei suotta saavuta listasijaa 27. Etenkin monelle 80-luvulla Aku Ankkoja ahmineelle tuotteliaan kollektiivin tuotanto on sitä tuttua perus-Akkaria. Lippalakkipäinen Mikki on yksi sen tuotosten silmiinpistävimpiä tunnusmerkkejä.

26. Núñez (s. 1961, Espanja)

Kahdeksas marraskuuta 1961, Cordoban kaupungissa Andalusiassa, näki päivänvalon Maria José Sánchez Núñez. Vuonna 1971 hän muutti perheineen Barcelonaan, jossa alkoi hänen matkansa sarjakuvan maailmaan.

Disney-sarjakuvat ovat aina olleet lähellä Núñezin sydäntä, mutta hänelle ei tullut aluksi mieleenkään, että hänestäkin voisi tulla Disney-taiteilija. Koulut käytyään piirtämistä harrastanut Núñez päätti pitää välivuoden ja miettiä tulevaisuuttaan – ja meni töihin tussaajaksi Disney-sarjakuva-agentuurille. Tussattuaan viitisen vuotta menestyksekkäästi hän vaihtoi toisen piirtäjästudion leipiin ja sai viimein mahdollisuuden taiteilla sarjakuvaa myös itse.

Piirtäjänuransa alkutaipaleella Núñez sai paljon apua ja tukea Feriolilta, ja taitelijakonkarista tulikin vasta-alkajan mentori ja neuvonantaja moneksi vuodeksi. Heidän yhteistyönsä kesti puoli vuosikymmentä, kunnes taiteilijamme siirtyi tekemään sarjakuvaa suoraan Egmontille. He ovat edelleen ystäviä, ja Núñez nimeääkin Feriolin esikuvakseen Brancan, Daan Jippesin ja Carl Barksin ohella.

Núñez on yksi harvoista naispuolisista Disney-piirtäjistä. Ansiokkaasti hän onkin päässyt miesvoittoisen piirtäjäjoukon pakkaa sekoittamaan: Núñezin näkemystä Disney-hahmoista on jo pelkästään Suomessa nähty 658 sivun eli 91 tarinan verran. Sillä hän oikeutetusti nousee listasijalle 26.

Núñezin lempihahmo on Milla Magia, ja vaikka hän onkin tehtaillut myös lukuisia ankkaseikkailuja, piirtäjätaiturimme tunnetaan kuitenkin pääosin Karhukopla-tarinoista.

25. Torres (Espanja)

Juan Torres Perez on espanjalainen ankkataiteilija, joka aloitti uransa Disneyn sarjakuvien parissa 1980-luvun alussa. Ensin Torres työskenteli Egmontille, mutta liittyi 1990-luvulla Tello Art -studioon. 2000-luvulla hän siirtyi barcelonalaisen Comicon-studion leipiin.

Pääosin Torres on taiteillut ankkaseikkailuja, mutta aloitellessaan piirtäjän taivaltaan hän työskenteli muutaman pitkän Mikki-tarinan parissa. Torresin vuosikymmenten mittaisen uran harjaannuttamista käsistä tulee tasalaatuista ankkasarjaa, jota on Suomessa nähty 666,5 sivua 149 eri tarinassa. Sillä hänelle heltiää listallamme sija 25.

24. Julio Antonio Ramos Poquí (Espanja)

Espanjalainen Julio Antonio Ramos Poquí piirsi ensimmäiset Disney-sarjakuvansa 1970-luvun alkuvuosina. Hän aloitti uransa taiteilemalla lyhyitä, sivun tai puolen sivun mittaisia Mikki- ja Hessu-vitsisarjoja – niin uusia, tanskalaisen Jørgen Jensenin käsikirjoittamia juttuja, kuin myös sellaisia, joita piirrätettiin uudestaan Del Connellin ja Floyd Gottfredsonin tekemien amerikkalaisten sanomalehtistrippien pohjalta. Muutaman vuoden kuluttua taiteilijamme siirtyi piirtämään sarjoja, joiden päähenkilöinä seikkailivat Pepi, Tiku ja Taku, Iso, Paha Susi, Veli Kani ja Pikku Hiawatha.

Julio Antonio Ramos Poquí toimi Barcelonassa päämajaansa pitäneen Studio Recreon taiteellisena johtajana vuosina 1970–1982. Myöhemmin 1980-luvulla hän piirsi sarjakuvia Egmont-yhtiölle myös Tello Art -studion riveissä. Viimeiset tämän espanjalaispiirtäjän Disney-sarjoista olivat Pikku Hukka -tarinoita, ja ne nähtiin Pohjoismaiden Aku Ankoissa vuonna 1995. Kaikkiaan Suomen Aku Ankassa on julkaistu 173 Julio Antonio Ramos Poquín piirtämää sarjaa, mikä tekee yhteensä 759,5 sivua. Näillä luvuilla hän nousee 60 tutuimman akkaripiirtäjän listalla sijalle 24.

23. Phil DeLara (1914–1973, USA)

1900-luvun alkupuolen Yhdysvalloissa syntynyt Phil DeLara aloitti työtaipaleensa piirrosten parissa Warner Bros -yhtiön animaattorina 1930-luvun lopulla. Tuolloin hän työsti muun muassa Väiski Vemmelsäären, Repe Sorsan, Speedy Gonzalesin sekä Putte Possun seikkailuja. Disney-sarjakuvia hän ryhtyi piirtämään 1950-luvulla, mutta jatkoi kuitenkin edelleen animaattorina Warner Brosilla.

De Lara tunnetaan sarjakuvamaailman puolella parhaiten Tiku ja Taku -sarjoistaan, mutta hän taiteili paljon myös Pelle Peloton, Hessu Hopo, Roope-setä ja Aku Ankka -tarinoita. Monipuolisena piirtäjänä hän oli samanaikaisesti Repe Sorsan pääanimaattori ja vähitellen laajensi hahmokategoriaansa Maantiekiitäjiin, Tipiin ja Sylvesteriin, Nakke Nakuttajaan, Kivisiin ja Sorasiin, Jogi-karhuun sekä Punaiseen Pantteriin – ja lukuisiin muihin piirroshahmoihin.

DeLara työskenteli aina vuoteen 1973 saakka, ja hänen pitkän ja tuotteliaan uransa tuotoksia on julkaistu Suomen Aku Ankassa 145 tarinaa, joissa on yhteensä 763 sivua sattumuksia. Sillä DeLara yltää listallamme sijalle 23.

22. Marco Rota (s. 1942, Italia)

Milanon maestroksi ja Italian Carl Barksiksikin tituleerattu Marco Rota syntyi Milanossa 18.9.1942 ja osoitti kertoman mukaan kiinnostusta kynäilyyn jo yksivuotiaana. Pikku Marco oli napannut lastenlääkärin kynän tämän rintataskusta ja alkanut raapustella tohtorin muistikirjaan. ”Tästä lapsesta tulee joko kirjailija tai taiteilija”, oli lääkäri kaukonäköisesti ennustanut. Tuli molemmat. Marco täytti kaikki vapaahetkensä piirtämällä. Lukemaan opittuaan hän tavaili läpi kaikki sarjakuvat, kuvakirjat ja lehdet, jotka käsiinsä suinkin sai. Carl Barksin legendaarinen sarja Vanhan linnan salaisuus julkaistiin italiaksi Topolino-lehdessä 1949, ja se teki nuoreen Rotaan valtavan vaikutuksen. Hän alkoi harjoitella vakavasti tullakseen ammattimaiseksi piirtäjäksi.

Ensimmäiset sarjakuvansa hän sai julkaistua jo 16-vuotiaana. Hän oli tarjonnut työnäytteitään monille mainostoimistoille, kustantamoille ja kuvitusagentuureille, ja sai lopulta piirtäjän vakanssin pienestä Dardo-kustantamosta. Rotan ensimmäinen työ oli realistisesti piirretty lännensarjakuva Steve Morgan il trappolatore – Turkismetsästäjä Steve Morgan. Sarjaa nähtiin Kapteeni Mikiä julkaisevan Collana scudo -lehden loppusivuilla jatkosarjana. Muita Rotan varhaiskauden sarjoja olivat enteellisesti viikinkiaiheinen Ringo il vichingo sekä muutamat jaksot Teräsmiehen ja Batmanin seikkailuja Albi del falco -lehteen 1960-luvun alussa.

Topolino-lehden leipiin Rota pääsi vuonna 1963. Työnkuvaan kuuluivat lukuisat kansikuvat ja kuvitukset. Ensimmäisen Disney-sarjansa Siniruusukkeinen tiikeri (Aku Ankan taskukirja 47) Rota piirsi vasta vuonna 1971, ja ensimmäisen oman käsikirjoituksensa hän pääsi tekemään 1974. Hän kirjoitti ja piirsi sarjan Zio paperone e il deposito oceanico (Rauhaton rahameri, Aku Ankka Ekstra 14/2009). Tuolloin hän oli jo päässyt Topolinon art directoriksi.

Marco Rota on italialaisista piirtäjistä tyyliltään kaikkein lähimpänä Barksia. Uran alkuvaiheissa hänen piirrosjälkensä muistutti paljon enemmän perinteistä italialaista Topolino-lehden koulukuntaa. Vasta 1970-luvun lopun myötä Rotan tyylissä alkoivat näkyä selvät Barks-vaikutteet.

Rotan sarjakuvien kantava voima on hänen grafiikassaan. Ankat seikkailevat taitavasti toteutetuissa kulisseissa. Isot maisemapanoraamaruudut ovat taitavuudessaan Barksin veroisia – romanttisen jylhiä kallioita kuohuvine tyrskyineen, vanhoja linnoja, dramaattisia varjoja tai huimia Ankkalinnan suurkaupunkinäkymiä pilvenpiirtäjineen.

Omissa tarinoissaan Rota on erityisesti mieltynyt viikinkeihin ja keskiaikaan. Augustus Ankan, Sorsalinnan käskynhaltijan, seikkailuista on syntynyt useitakin sarjoja. Aku Ankka ja saraseenien yö -tarina sai alkunsa vuonna 1983, kun Rota istui kolmivuotiaan poikansa kanssa ligurialaisen kalastajakylän Varigottin satamalaiturilla. Hän kertoili pojalleen tarinoita entisaikain merirosvoista, joita oli noilla seuduilla liikkunut. Niemen nokassa nököttänyt vanha torni pääsi mukaan Saraseenien yö -tarinaan, ja useimmat muutkin sarjakuvassa vilahtavat paikat ovat oikeita. Yleensäkin Rota on esikuvansa Barksin tapaan huolehtinut siitä, että historialliset ja maantieteelliset yksityiskohdat ovat autenttisia.

Rota jatkoi Topolinon art directorina vuoteen 1988, jolloin Mondadori menetti Disney-lisenssinsä, ja lehden julkaisijaksi tuli italian Disney-yhtiö. Sen jälkeen hän on tehnyt töitä tanskalaiselle Egmontille. Tähän mennessä on valmistunut kolmisenkymmentä sarjaa, eikä lähes 50-vuotiselle sarjakuvauralle näy onneksemme vielä loppua.

Aku Ankan 60 tutuinta piirtäjää -listallamme Rota löytyy sijalta 22. Julkaistuja sarjoja on 63 ja kun sivumäärä yhteensä kipuaa peräti 847:än, voimme helposti päätellä Rotan keskittyneen urallaan nimenomaan pitkiin sarjoihin.

21. Marçal Abella Bresco (s. 1960, Espanja)

Myös Marsal-taiteilijanimellä tunnettu Marçal Abella Bresco syntyi Barcelonassa vuonna 1960. Katalaanitaiteilijamme päätyi Disney-sarjakuvien pariin 1980-luvulla, kun hän alkoi piirtää ankkatarinoita Egmontille Recreo-studion leivissä. Hän aloitti komeasti tekemällä lukuisia pitkiä Roope-setä-seikkailuita yhteistyössä mm. Maximinon kanssa.

Ennen 1990-luvun vaihdetta Marsal piirsi muutaman vuoden Egmontin lisäksi myös Italian Mondadorille ja Ranskan Hachettelle ankka- ja hiiritarinoita. Nykyisin hän tekee Disney-työnsä ohella muun muassa katalonialaiselle La Mañana -päivälehdelle omaa satiirista sarjakuvaa.

Aku Ankassa julkaistuista 124 Marsalin piirtämästä tarinasta kertyy kasaan yhteensä 913,5 sivullista seikkailuja. Sillä napsahtaa listasija 21.

Aku Ankan toimitus listasi vuonna 2011 lehden 60-vuotisen taipaleen kunniaksi 60 tutuinta piirtäjämestaria. Artikkelissa mainitut julkaistujen sarjojen ja sivujen määrät ovat vuodelta 2011.