Sijaluvuille 50.–41. ovat kavunneet piirtäjät Frank McSavage, Dick Moores, Noel Van Horn, Kari Korhonen, Xavi, Nils Rydahl, Jose Massaroli, Jim Fletcher, Bas Heymans ja Manrique.

50. Frank McSavage (1903–1998, Iso-Britannia)

Frank McSavage syntyi Skotlannin Bellshillissä 7.7.1903 ja kouluttautui Glasgow School of Art -taideoppilaitoksessa. Valmistuttuaan hän teki kuvituksia paikallisiin sanomalehtiin ja työskenteli myös paikallisen teatteriryhmän palveluksessa. Vuonna 1930 McSavage muutti Pohjois-Amerikkaan, ensin Kanadaan ja jonkin ajan kuluttua Yhdysvaltain puolelle, New Yorkin osavaltion Buffaloon. McSavage pääsi Disney-yhtiöiden palvelukseen vuonna 1936 ja piirsi ensin muutaman viikon ajan markkinointimateriaaleja Disneyn New Yorkin toimistolle. Pian hän kuitenkin siirtyi Kaliforniaan työskentelemään animaatiofilmien parissa Disneyn studioilla Hollywoodissa, missä tuolloin tehtiin muiden muassa Disneyn ensimmäistä pitkää värillistä animaatioelokuvaa Lumikki ja seitsemän kääpiötä sekä Aku Ankka -lyhytfilmejä.

Aivan 1940-luvun alussa Frank MacSavage työskenteli välillä Walter Lantz Productions -animaatiostudion markkinointimateriaalin piirtäjänä, mutta palasi pian Disneylle Aku Ankka -animaatioiden pariin. McSavagen ensimmäisiä sarjakuvia olivat yhdessä Kay Wrightin kanssa Barnyard Comics -albumeihin piirretyt eläinsarjat vuonna 1944. Vuodesta 1950 lähtien McSavage piirsi Western Publishingille muun muassa Nakke Nakuttajaa ja Osku Kania sekä myöhemmin Barney-karhua ja myös Disney-sarjakuvia.

Disney-sarjakuvien piirtäjänä McSavage tunnetaan erityisesti Mummo Ankan maatilalle sijoittuvista sarjoistaan. Hän piirsi myös useita Aku Ankka -sarjoja sekä Sirkuskarhu Ponun, Ison, Pahan Suden ja Samu Sirkan seikkailuja. Vuonna 1960 McSavage siirtyi sarjakuvien parista lastenkirjojen kuvittajaksi ja omisti viimeiset vuotensa maalaamiselle, mutta ehti kuitenkin sarjisuransa aikana piirtää niin paljon sarjoja, että nousee Aku Ankan tutuimpien piirtäjien listalla sijalle 50. Suomen Aku Ankka -lehdessä hänen sarjojaan on nimittäin julkaistu 57 kappaletta eli tarkalleen 359,25 sivua.

49. Dick Moores (12.12.1909–22.4.1986, USA)

Richard Arnold Moores syntyi Lincolnin kaupungissa Nebraskassa ja opiskeli taiteita Chigaco Art Academyssä. Moores teki pääosan urastaan puurtamalla sekalaisten sanomalehtistrippien parissa. Vuosina 1932–36 hän toimi Chester Gouldin assistenttina tekstaten puhekuplia ja piirtäen taustoja suosittuun Dick Tracy -sarjaan. Vuonna 1936 Moores kehitti oman Jim Hardy -hahmon. Vuonna 1956 Frank King pyysi Mooresin auttamaan Gasoline Alley -sarjan tekemisessä, ja kolme vuotta myöhemmin hän sai sarjan kokonaan itselleen Kingin jäätyä eläkkeelle. Gasoline Alleytä Moores piirsi aina kuolemaansa saakka.

Innostuttuaan animaatioista Moores työskenteli Disneylle niin elokuvien kuin sarjakuvienkin parissa. Disneyn sanomalehtisarjakuvien parissa Moores kuluttukin liki koko 1950–60-luvut tussaten Gottfredsonin Mikki-strippejä ja piirtäen Veli Kania, Silly Symphonies -sarjoja, Liisaa Ihmemaassa sekä Pepiä. Lisäksi hän piirsi Dell-kustantamolle lukuisan määrän Hiiri- ja Ankka-sarjoja sekä Warnerille Väiski Vemmelsäärtä ja Putte Possua.

Dick Mooresin sarjoja on julkaistu Aku Ankka -lehdessä vuosien varrella 52 kappaletta eli 375,5 sivua. Liki puolet Mooresin itse piirtämistä Disney-sarjoista on edelleen Suomessa julkaisematta.

48. Noel Van Horn (s. 1968, USA)

Noel Van Horn on syntyjään yhdysvaltalainen mutta nykyään Kanadassa asuva taiteilija. Hän syntyi 6.7.1968 San Franciscossa amerikkalaisen isän ja kanadalaisen äidin perheeseen, joka muutti vuonna 1980 Vancouveriin Kanadaan. Noel kiinnostui piirtäjän ammatista jo lapsena, kun hänen isänsä William Van Horn työskenteli animaattorina, ja poika opiskelikin animaatiota Emily Carr College of Art and Design -oppilaitoksessa. Vuonna 1992 Noel Van Horn tapasi San Diegon sarjakuvamessuilla Egmontin toimittajat Byron Ericksonin ja Bob Fosterin ja tarjoutui piirtämään Ossian Ötökkä -sarjoja. Egmontille tarvittiin kuitenkin uutta Mikki Hiiri -piirtäjää, ja Noel tarttui tarjoukseen. 18 kuukauden koulutusjakson jälkeen Noel alkoi piirtää Egmontille Mikki-sarjoja.

Isänsä lisäksi Noel Van Horn on maininnut esikuvikseen amerikkalaiset sarjakuvapiirtäjät Dave Stevensin ja Floyd Gottfredsonin. Noel Van Horn on myös käsikirjoittanut suuren osan piirtämistään tarinoista. Tutuimpien piirtäjien listallamme Noel Van Horn on 48. sijalla, koska hänen piirtämiään sivuja on julkaistu Suomen Aku Ankka -lehdessä 406 sivua eli yhteensä 48 tarinan verran.

47. Kari Korhonen (s. 1973, Suomi)

Suomen oma edustaja 60 tutuinta piirtäjää -listalla on vuonna 1973 Espoossa syntynyt Kari Korhonen. Korhonen päätyi heti lukion jälkeen taiteilijan töihin. Hänen ensimmäinen julkaistu sarjakuvansa nähtiin Kuukauden kotimaisena Ilta-Sanomissa vuonna 1993. Hän teki myös piirroksia ja mainosgrafiikkaa eri mainostoimistoille sekä piirsi sarjoja Väiski Vemmelsääreen, Punaniskaan ja Suomen MADiin.

Korhosen Disney-piirtäjän ura alkoi vuoden 1992 lopulla, kun hän pääsi esittelemään töitään Egmont-kustantamon Bob Fosterille ja Byron Ericksonille. Herrat mieltyivät Karin tyyliin, ja ensimmäinen hänen piirtämänsä sarja, yksisivuinen Mikki ja Hessu -juttu Tyhmä paljon työtä tekee, viisas pääsee vähemmällä julkaistiinkin Aku Ankassa 34/1994. Aluksi Korhonen piirsi lähinnä yksisivuisia vitsisarjoja sekä laati käsikirjoitusluonnoksia muille taiteilijoille. 1990-luvun loppupuolella hän kuitenkin alkoi saada piirrettäväkseen myös yli kymmensivuisia tarinoita. Kari tunnetaan erityisesti Akun lapsuuteen ja Mummo Ankan maatilalle sijoittuvista Pikku-Aku-sarjoista sekä nykyään myös vuonna 2010 alkaneesta Mummon mysteerit -tarinasarjasta, jossa seikkailee ensimmäinen kokonaan Suomessa kehitetty Disney-sarjakuvahahmo, šeriffi Jaana Kapula. Kaiken kaikkiaan Suomen Aku Ankassa on julkaistu 412 sivua eli 46 tarinaa, joiden piirrokset ovat Kari Korhosen, ja noilla luvuilla hän nousee listallamme sijalle 47. Lisäksi lehdessä on julkaistu seitsemisenkymmentä sarjaa, joissa ainoastaan käsikirjoitus on Korhosen. Karin piirroksia on nähty myös mm. Aku Ankan Taskukirjan kansissa ja selkämyksissä sekä Nalle Puh -lehden kansissa.

Pikku-Aku saa aikaa pyörremyrskyn tanssimalla intiaanien tuulitanssin Kari Korhosen käsikirjoittamassa ja piirtämässä sarjassa Myrskyn ratsastajat (AA 42/2006).

 

46. Xavi

Xavier Vives Mateu, joka käyttää taiteilijanimeä Xavi, on työskennellyt Disney-sarjakuvien parissa 1980-luvun puolivälistä aina näihin päiviin saakka. Xavi aloitti uransa piirtämällä Karhukoplaa ja lukuisia elokuviin tai TV-sarjoihin liittyviä seikkailuja kuten Alladinia, Pientä merenneitoa, Basil Hiirtä ja Ankronikkaa. 2000-luvulla Xavin kynä on taiteillut omaperäisellä tyylillään tukun Mikki Hiiri -sarjoja, joissa huomio kiinnittyy helposti Hessun suorastaan valtavaan kuonoon.

45. Nils Rydahl


Nils Rydahlin

kontolle lankesi epäkiitollinen tehtävä olla ensimmäinen eurooppalaisesta Disney-viikkolehtituotannosta vastaava piirtäjä. Amerikkalaisen tarjonnan vähentyessä 1960-luvun alussa tanskalaisessa Egmont-yhtiössä huolestuttiin etenkin Pohjois-Euroopassa kukoistavien lehtien tulevaisuudesta ja tehtiin suuri päätös oman tuotannon aloittamisesta. Kun Nils Rydahlin ensimmäinen sarja vuonna 1962 ilmestyi, sai se aikaan tuohtuneiden lukijakirjeiden tulvan. Suomenkin Aku Ankan toimituksen arkistoista löytyy tuolta ajalta palautepostia, jossa penätään, voiko itse Walt Disney hyväksyä näin kehnon taiteellisen tason! Rydahl kuitenkin kehittyi työtä tehden, ja parhaimmillaan etenkin kansikuvat ovat melko siedettäviä. Sarjakuvien ja kansien lisäksi Rydahl piirsi suuren määrän mainoskuvia, joiden viimeistelyyn aikaa ei tainnut riittää kovinkaan paljon.

Nils Rydahlin kunniaksi on joka tapauksessa luettava uraauurtava työ tanskalaisen tuotannon aloittamiseksi, jota ilman Aku Ankka Suomessakin olisi pian näivettynyt uusintajulkaisuja kierrättäväksi lehdeksi. Rydahlia on julkaistu 414,5 sivua, ja se oikeuttaa sijaan 45.

44. José Massaroli (s. 1952, Argentiina)

José Maria Massaroli syntyi Ramallossa, Argentiinassa 30.9.1952. Opiskeltuaan taidetta Instituto Ida -oppilaitoksessa José Massaroli sai ensimmäiset sarjakuvansa julkaistuksi Hijitus- ja Larguirucho-lehdissä vuonna 1973. Massaroli piirsi joitakin sarjoja yhdessä maanmiehensä Lito Fernándezin kanssa ja sai samalla arvokasta oppia kokeneemmalta ammattilaiselta. 1970-luvun loppupuolella Massaroli alkoi tehdä töitä myös pohjoisamerikkalaisille ja eurooppalaisille kustantamoille ja siirtyi vuonna 1981 kokonaan huumorisarjakuvan pariin. Hän teki piirroksia mm. argentiinalaiseen Rico Tipo -viikkolehteen ja loi sarjan Orquídea Maidana lehteen nimeltä Caras y Caretas sekä muokkasi La Voz -sanomalehteä varten argentiinalaisten suurmiesten elämäkertoja sarjakuvamuotoon. 

Vuonna 1985 Massaroli pääsi Jaime Díaz Studios -yhtiön leipiin ja mukaan monien piirrossarjojen (mm. Aladdin, Timon ja Pumba, Smurffit) tekoon. 1990-luvun alussa hän alkoi piirtää Yhdysvalloissa tuolloin ilmestyneeseen Disney Adventures -lehteen sarjoja, joissa seikkailivat Disneyn piirrossarjoista ja -elokuvista tutut hahmot. Vuonna 1995 Massaroli liittyi piirtäjäsuuruus Daniel Brancan talliin ja pääsi näin esittäytymään tanskalaiselle Disney-sarjakuvakustantamolle, Egmontille. Vuodesta 1997 lähtien mies onkin piirtänyt ankkasarjoja Egmontille, ja Suomen Aku Ankassa julkaistut 37 tarinaa eli yhteensä 418 sivua nostavat hänet sijalle 44. tutuimpien piirtäjien listallamme.

43. Jim Fletcher (1930–2004, USA)

Illinoisissa 9.1.1930 syntynyt James Lawrence Fletcher valmistui Chicago Art Institute -taideoppilaitoksesta vuonna 1954 ja aloitti heti työt apupiirtäjänä (mm. Prinsessa Ruususen parissa) Walt Disneyn studioilla. Vuodesta 1958 vuoteen 1964 Fletcher työskenteli animaattorina Warner Brosilla ja piirsi samalla 1960-luvun alussa Aku Ankka- ja Jetsonit-sarjakuvakirjoja Western Publishingille. Vuosina 1963–1968 Flethcerin kynästä syntyi Disneyn studioiden ulkomaisia julkaisuja varten tuottamia sarjakuvia. Suurimassa osassa näistä tarinoista seikkaili Aku Ankka, mutta Fletcher piirsi paljon myös Tiku ja Taku-, Vali Kani-, Matami Mimmi- ja Milla Magia -sarjoja.

1960-luvun lopussa Jim Fletcher siirtyi jälleen animaation maaailmaan ja työskenteli aina 1990-luvun loppupuolelle saakka niin Hanna-Barberalla, Filmation Associatesilla, Marvel Productionsilla kuin Warner Brosillakin. Fletcher piirsi vielä 1980-luvulla joitain töitä Eternity Comicsille ja 1990-luvun alussa Zen-sarjaa Archie Comicsille, mutta Disney-sarjakuvan pariin hän ei enää palannut. Fltcherin 1960-luvulla piirtämistä sarjoista kaikkiaan 61 on julkaistu Suomen Aku Ankassa, ja 456 sarjakuvasivullaan mies onkin tutuimpien piirtäjien listallamme sijalla 43.

42. Bas Heymans (s. 1960, Hollanti)

Bastiaan ”Bas” Heymans päätyi ankkauralle kiertotietä pitkin. Veldhovenissa 21.3.1960 syntynyt Bas aprikoi nuorena, valitako ammatiksi musiikki vai piirtäminen. Lopulta kuvataiteet voittivat, ja 17-vuotiaana nuori taiteilijanalku muutti Ranskan Montpellieriin opiskelemaan Ecole des Beaux Artsissa. Monien mainosalalla vietettyjen vuosien jälkeen, 1990-luvulla, hän innostui sivutoimisesti tussaamaan pikkuveljensä, meilläkin sangen tunnetun ankkapiirtäjän Maun sarjakuvia. Vähitellen Aku Ankan maailma vei Basin mukanaan ja hän alkoi itsekin piirtää ankkatarinoita.

Ensimmäinen Basin piirtämä tarina ilmestyi 1993 (Een wonderlijke Kerstavond). Mau oli toiminut piirtämisapuna ja Freddy Milton oli avittanut luonnosteluvaiheessa. Jo seuraavana vuonna Bas teki läpeensä omat ankkatarinat – ainoastaan käsikirjoitukset eivät olleet hänen kynästään.

Barksin varhaistuotantoa ihailevan Basin hahmogalleriaan kuuluvat Akun ja muiden Ankkalinnan hahmojen lisäksi Alankomaissa huippusuosittu Veli Kani, Iso paha susi, Kelmien kerho, Hiawatha, Tiku ja Taku sekä Jose Carioca, joka on hänen henkilökohtainen suosikkinsa. Ankkamaailman ulkopuolella hänen tunnetuimpia tuotoksiaan lienee Alankomaiden kuninkaalliselle jalkapalloliitolle piirretty edustussarjakuva Daar heb je Dutchy!, jonka päähahmona on liiton tunnus leijona.

Harmonikkaa taidokkaasti näppäilevä Bas suhtautuu piirtämiseen edelleen intohimoisesti ja tuumaa, että päivä ilman piirtämistä on hukkaan heitetty. Basin sarjoja on ilmestynyt Aku Ankassa yhteensä 88, mikä tekee yhteensä 459 sivua, ja se oikeuttaa hänet listasijalle 42.

41. Manrique

Espanjalainen José Maria Manrique on piirtänyt ankkasarjoja Egmontin leivissä vuodesta 1994 lähtien. Lisäksi hän on tussannut maanmiehensä Feriolin sarjoja vuosina 1993–1998. Suomessa julkaistuissa Manriquen piirtämissä tarinoissa toilailee pääsiallisesti ankkasuku tuttavapiireineen, mutta taiteilija on kuvittanut mm. myös Mikki- ja Karhukopla-seikkailuja.

Suomen Aku Ankassa Manriquesin piirrosjälkeä on nähty 486 sivua eli 66 tarinan verran. Sillä heltiää listasija 41.

 

Aku Ankan toimitus listasi vuonna 2011 lehden 60-vuotisen taipaleen kunniaksi 60 tutuinta piirtäjämestaria. Artikkelissa mainitut julkaistujen sarjojen ja sivujen määrät ovat vuodelta 2011.

60 tutuimman piirtäjän lista kärkikymmenikössä ovat Al Hubbard, Daniel Branca, Antoni Gil-Bao, César Ferioli, Josep Tello Gonzales, Jack Bardbury, Paul Murry, Tony Strobl, Carl Barks ja Vicar.

10. Al Hubbard (1913–1984, USA)

Amerikkalainen Allan Hubbard tunnetaan parhaiten hassujen eläinhahmojen piirtäjänä. Hän työskenteli lyhyesti Walt Disney -studioilla animaatioelokuvien parissa vuonna 1937, siirtyi sarjakuvakirjojen maailmaan vuoden 1941 suurlakon jälkeen ja piirsi sittemmin hassuja eläinaiheisia sarjakuvia lukuisille eri kustantajille.

Vuonna 1950 hän aloitti Dell-kustantamossa, missä viihtyi läpi sekä 60- että 70-luvun piirtäen mm. MGM:n ja Warner Brosin hahmoja. Parhaiten hän on silti tunnettu Disney-sarjakuvistaan. Hubbard piirsi paljon Tikua ja Takua, Bambia ja etenkin Pepiä. Hubbard kuvitti myös useita Disney-animaatioelokuvista tehtyjä sarjakuvia, mm. Viidakkokirjan, Kaunottaren ja Kulkurin, Aristokatit sekä Peter Panin. Näiden lisäksi Hubbardin kynästä syntyi myös Disneyn värityskirjoja, lastenkirjoja sekä Disney-studioiden kautta kansainväliseen levitykseen suunnattuja tarinoita vuosina 1963–1977.

Vuonna 1963 Hubbard loi yhdessä käsikirjoittaja Dick Kinneyn kanssa Akun hipahtavan serkun Touho Ankan. Muita Hubbardin luomia ankkalinnalaisia ovat mm. Parta-Jussi, Roopen vanha heila Bella Pulunen sekä Akun kissa Kisumisu.

Suomen Aku Ankassa Al Hubbardin sarjakuvaa on julkaistu 302 tarinan eli 1829 sivun verran. Tämä oikeuttaa listallamme sijaan numero 10.

9. Daniel Branca (1951–2005, Argentiina)

Argentiinan Buenos Airesissa vuonna 1951 syntynyt Daniel Branca aloitti uransa 16-vuotiaana mainostoimiston animaattorin avustajana ja työskenteli pian myös paikallisella televisiokanavalla. Vuonna 1971 hän aloitti yhteistyön taiteilijakollegansa Oscar Fernándezin kanssa. He piirsivät yhdessä sarjakuvia lukuisiin julkaisuihin ja muuttivat vuonna 1976 Barcelonaan, Espanjaan, missä Branca aloitti työt Bruguera-kustantamolle.

Pian tämän jälkeen Branca alkoi piirtää Disney-sarjakuvia tanskalaiselle Egmontille. Hänestä tuli nopeasti yksi eurooppalaisten Disney-julkaisujen merkittävimpiä taiteilijoita. 1980-luvun alussa hän piti työssään tauon ja lähti Pariisiin opiskelemaan maalausta. Vuonna 1985 Branca muutti takaisin Buenos Airesiin, missä hän perusti oman studionsa Branca Studion ja jatkoi ankkasarjakuvien piirtämistä.

Brancan värikäs ja dynaaminen piirrostyyli on parhaimmillaan, kun hän piirtää Akun koiraa Pulivaria tai Akun ja tämän naapurin Teppo Tulpun toinen toistaan älyttömämpiä mittelöitä. Tyyli muistuttaa paljon 60-luvun Barksia. Brancan lukuisten oppilaiden joukosta mainittakoon Disney-taiteilijat José Massaroli ja Wanda Gattino.

Daniel Branca lunastaa listamme 9. sijan kaikkiaan 206:lla Aku Ankassa julkaistulla sarjalla, joista kertyy sarjakuvasivuja yhteensä 1952.

8. Antoni Gil-Bao (Espanja)

Vuodesta 1971 alkaen aina 1990-luvulle asti espanjalaissyntyinen Antoni Gil-Bao piirsi lukemattomia sarjakuvia. Hänen laajaan hahmogalleriaansa kuuluivat monien muiden Disney-hahmojen kanssa myös Moby Ankka ja Marius. Gil-Bao kuului Recreo-studion piirtäjäkaartiin.

Suomen Aku Ankassa hänen töitään on julkaistu 447 sarjan verran eli yhteensä 2193 sivua. Tällä saldolla heltiää listamme 8. sija.

7. César Ferioli Pelaez (s. 1959, Espanja)

Italialaisen isän ja espanjalaisen äidin poika César Ferioli on tunnettu erityisesti Mikki Hiiri -sarjakuvistaan. Hän aloitti uransa vuonna 1978 piirtämällä Pif & Hercule -sarjoja ranskalaiselle Pif Gadget -lehdelle. 1980-luvun alusta alkaen hän piirsi myös Disney-sarjakuvia Italian Mondadorille.

Vuodesta 1988 lähtien Ferioli on piirtänyt ainoastaan tanskalaiselle Egmont-kustantamolle. Nykyaikaisten Mikki-sarjojen tyyli on pitkälti lähtöisin hänen kynästään. Hän palautti 70- ja 80-lukujen kaikkitietävän etsivä-Mikin juurilleen – rennommaksi, polvihousuihin sonnustautuneeksi Mikiksi.

Feriolin tunnetuin työ lienee vuonna 2003 piirretty Myyttien saari -sarja, jonka ovat käsikirjoittaneet Per Hedman sekä Pat ja Carol McGreal.

Suomen Aku Ankka on julkaissut Feriolin sarjakuvaa 187 tarinan verran, yhteensä sivuja kertyy siis 2195. Määrä oikeuttaa listamme sijaan 7.

Mikkiä väsytti Pat & Carol McGrealin käsikirjoittamassa ja Feriolin piirtämässä sarjassa Vauhdikas vapaapäivä, joka nähtiin Aku Ankassa 48/2005.

 

6. Josep Tello Gonzalez (s. 1940, Espanja)

Barcelonalaissyntyinen Tello aloitti piirtäjänuransa naapurinsa, sarjakuvapiirtäjä Boixcarin avustajana. Vuonna 1966 hän työskenteli Lontoossa Fleetway-nimisessä agentuurissa, mutta palasi Barcelonaan jo seuraavana vuonna.

Toisen sarjakuvapiirtäjän Antoni Gil-Baon avustuksella Tello sai kontaktin Egmontiin, ja hänestä kehkeytyi monipuolinen Disney-sarjakuvien piirtäjä. Tellon suosikkihahmo on Mikki Hiiri, mutta hän on piirtänyt paljon myös muita tuttuja ankkalinnalaisia. Vuonna 1983 hän perusti oman Tello Art -nimisen agentuurin ja jätti varsinaisen sarjakuvien piirtämisen muille, itse hän taiteili enää vain satunnaisia kansikuvia.

Tellon töitä on Suomen Aku Ankassa julkaistu 314 tarinan eli 2310 sivun verran. Näin ollen hän asettuu listallamme sijalle 6.

 

5. Jack Bradbury (27.12.1914–15.5.2004, USA)

John Morin Bradbury syntyi Seattlessa vuonna 1914 ja kiinnostui sarjakuvista lapsuutensa sanomalehtien sarjakuvastrippien myötä.

Vuonna 1934 hän liittyi Walt Disney Studiosin riveihin ja työskenteli animaattorina useassa Disneyn

menestyselokuvassa, mm. Pinokkiossa, Fantasiassa ja Bambissa. Vuonna 1940 Bradbury lähti Disneyltä ja työskenteli välillä täysin muissa hommissa, mutta palasi jälleen animaatioiden pariin Warnerille.

1940-luvun lopulla Bradbury aloitti pitkän uransa Western-yhtiön sarjakuvapiirtäjänä ja kuvittajana. Hän piirsi pääasiassa Disney-sarjakuvia, erityisesti Mikki Hiirtä, Plutoa, Hessua sekä Tikua ja Takua. Tämän lisäksi hän piirsi myös Warner-yhtiön hahmoja kuten Väiski Vemmelsäärtä ja Putte Possua. 1970-luvulla Bradburyn heikentyvä näkö alkoi rajoittaa hänen piirtämistään, ja hän teki enää lähinnä Disneyn värityskirjojen kuvituksia.

Suomen Aku Ankan sivuilla taiteilijan kynänjälkeä on saatu ihailla 688 tarinan verran, ja niistä kertyy sivuja yhteensä 3910,5. Tämä määrä oikeuttaa listamme sijaan 5.

4. Paul Murry (1911–1989, USA)

Missourissa syntynyt Paul Murry oli ensimmäiseltä ammatiltaan maanviljelijä, ja piirtäminen oli hänelle aluksi vain harrastus. Hän ei saanut minkäänlaista taiteellisen alan koulutusta, mutta piirteli vapaa-ajallaan ja hakeutui vuonna 1937 töihin kaiverruksia tekevään yritykseen. Pian tämän jälkeen

itseoppinut taiteilijamme pääsi välipiirtäjäksi Walt Disney Studiosin animaatio-osastolle ja sitä kautta vuonna 1943 piirtäjäksi sarjakuvapuolelle, missä hän piirsi muiden muassa José Carioca -sunnuntaisarjoja sekä Mikki Hiiri -arkistrippejä. Pari vuotta myöhemmin Murry siirtyi Dellin Disney-sarjakuvakirjapuolelle luomaan lukuisia Veli Kani-, Iso, Paha Susi- sekä ennen kaikkea Mikki Hiiri -tarinoita. Hän oli myös ensimmäinen Superhessu-sarjojen piirtäjä.

1950–70-lukujen seikkailujentäyteiset Mikki Hiiri -sarjat ovat pitkälti lähtöisin Paul Murryn kynästä. Floyd Gottfredson kehitti Mikin ja kumppaneiden hahmot 30- ja 40-luvuilla, ja Murry toi heihin oman viehättävän lisänsä.

Paul Murry loi uransa aikana tuhansia sivuja sarjakuvaa ja on yksi niistä harvoista Disney-taiteilijoista, joiden onnistui erinomaisesti piirtää kaikkia Ankkalinnan hahmoja.

Murryn piirroksia on julkaistu Suomen Aku Ankassa 570 sarjan verran eli yhteensä 5486,75 sivua. Tällä määrällä hän kipuaa listamme sijalle 4.

3. Tony Strobl (12.5.1915–29.12.1991, USA)

Anthony Joseph Strobl aloitti uransa Disneyllä vuonna 1938 Fantasia-animaatioelokuvan parissa. Hän ehti työstää myös Pinokkiota sekä Dumboa ennen kuin liittyi armeijaan sodan syttyessä. Sodan jälkeen vuonna 1947 Strobl päätti siirtyä animaation maailmasta sarjakuviin.

Tony Strobl oli yksi 1950-luvun merkittävimpiä ankkapiirtäjiä. Hän piirsi runsaasti Akua ja ankanpoikia

sekä Moby Ankkaa, jonka hän kehitti yhdessä Vic Lockmanin kanssa.

Disney-sarjakuvien lisäksi Strobl piirsi myös muita Western-kustantamon eläinhahmosarjakuvia, mm. Väiski Vemmelsäärtä, Repe Sorsaa, Putte Possua ja Nakke Nakuttajaa.

1960-luvun puolivälissä Strobl alkoi piirtää Disneylle Aku- ja Sudenpennut-tarinoita freelancerina Yhdysvaltojen ulkopuolella ilmestyviin julkaisuihin. Hän työskenteli Disneylle 1980-luvun lopulle asti, jolloin hän palasi vielä kerran animaatioiden pariin Ankronikka-piirrossarjan merkeissä.

Suomen Aku Ankka on julkaissut Tony Stroblin piirroksia 919 tarinan verran eli huimat 6307,25 sivua. Tällä määrällä Strobl yltää listamme pronssisijalle.

2. Carl Barks (27.3.1901–25.8.2000, USA)

Oregonissa syntynyt maatilan poika Carl Barks kiinnostui piirtämisestä jo lapsena. Osallistuttuaan piirustuskoulun kirjekurssille hän haki töitä pilapiirtäjänä, ja vuonna 1928 Calgary Eye Opener -lehti alkoi julkaista hänen pilakuviaan. Vuonna 1935 Barks kuuli Walt Disneyn etsivän piirtäjiä ja käsikirjoittajia. Hän lähetti yhtiöön piirrosnäytteitään ja sai töitä animaattorina.

Vuonna 1942 Barks siirtyi Disneyllä sarjakuvien pariin. Hän koki työn aluksi vaikeaksi, mutta kehittyi siinä vauhdilla. 1940-luvun loppua ja 1950-luvun alkua sanotaan Barksin kulta-ajaksi. Tällöin syntyivät mm. hänen legendaariset tarinansa Joulu Karhuvuorella, Vanhan linnan salaisuus, Aku Ankka pelastaa Tyhjälän joulun, Kultainen kypärä, Takaisin Klondikeen sekä Kulmikkaat munat, jota Barks itse pitää uransa huippuna.

Carl Barks kehitti Ankkalinnan miljöön ja suuren osan sen keskeisistä hahmoista. Hänen aloittaessaan oli olemassa vain Akun, ankanpoikien ja Iineksen muodostama perusviisikko, joka pian täydentyi Barksin keksimillä uusilla hahmoilla – Roope-sedällä, Pelle Pelottomalla, Milla Magialla, Hannu Hanhella, Kulta-Into Piillä, Teppo Tulpulla, neiti Näpsällä sekä Karhukoplalla.

Eläkkeelle jäätyäänkin Barks jatkoi työtään Disney-hahmojen parissa. Hän teki käsikirjoituksia, piirsi kansikuvia ja maalasi ankkatarinoihinsa pohjautuvia öljyväritöitä.

Barksin tarinoita on julkaistu Suomessa kattavasti. Carl Barksin kootut -kirjasarjassa julkaistiin muutama vuosi sitten kaikki Barksin tekemät Disney-sarjakuvat sekä piirroksia, öljyvärimaalauksia ja Barks-aiheisia artikkeleita. Aku Ankka -lehdessä ilmestyneillä 960 sarjallaan ja 8850,25 sivullaan Barks sijoittuu listallamme upeasti hopealle.

Hieno Carl Barksin maalaukset ja piirrokset ja Carl Barksin parhaat ovat tilattavissa Aku Ankan kaupasta.

Barksin sarja Kulmikkaat munat on julkaistu Suomessa monta kertaa, Aku Ankka -lehden sivuilla viimeksi numerossa 1/2009.

 

1. Vicar (16.4.1934–3.1.2012, Chile)

Victor José Arriagada Ríos syntyi Santiagossa 1934. Hän aloitti piirtäjänuransa poliittisilla pilapiirroksilla kotimaassaan Chilessä. Vuonna 1960 hän muutti Espanjaan ja alkoi muiden piirrostöidensä ohella piirtää sarjakuvia vuonna 1966. Viisi vuotta myöhemmin hän piirsi ensimmäiset Ankka-sarjakuvansa tanskalaiselle Egmont-kustantamolle, ja siitä alkoi hänen uransa Disney-piirtäjänä.

1970-luvun puolivälissä Vicar muutti takaisin Santiagoon ja perusti yhdessä useiden muiden taitelijoiden kanssa Vic-Art-nimisen studion. Vicar apulaisineen tuotti aivan viime vuosiin asti jopa 200 sivua sarjakuvaa vuosittain. Vic-Art studion tyyli on lähellä Carl Barksin tyyliä, ja Barks itse kutsui kerran Vicaria nykypäivien parhaaksi Disney-piirtäjäksi.

Vicar oli yksi tuotteliaimmista Disney-sarjakuvapiirtäjistä. Aku Ankka -lehti on julkaissut Vicarin taiteilemia tarinoita enemmän kuin kenenkään muun tuotoksia. Yhteensä sarjoja on ilmestynyt huikeat 1085 kappaletta, joista kertyy kaiken kaikkiaan 10267,5 sivua. Tällä määrällä hän komeilee itseoikeutetusti listamme kärjessä!

Aku Ankan toimitus listasi vuonna 2011 lehden 60-vuotisen taipaleen kunniaksi 60 tutuinta piirtäjämestaria. Artikkelissa mainitut julkaistujen sarjojen ja sivujen määrät ovat vuodelta 2011.

Sijoille 20.–11. ovat uutteroineet piirtäjämestarit Pete Alvarado, Gil Turner, Esteban, William Van Horn, José Maria Millet Lopez, Don Rosa, Santanach, Paco Rodriguez Peinado, Antoni Bancells Pujadas ja José Colomer Fonts.

20. Pete Alvarado (1920–2003, USA)

Coloradosta kotoisin oleva Pete Alvarado työskenteli Disney-studion animaattoriryhmässä vuosina 1937–1939 ja 1941. Samaan aikaan hän alkoi piirtää myös sarjakuvia mm. supersankareihin keskittyneelle Marvelille.

Vuonna 1948 Alvarado siirtyi Western Publishingin leipiin, jossa työsti sarjakuvia Disneyn lisäksi monille muille alan toimijoille, kuten Warnerille ja Hanna-Barberalle. Taiteilijan hahmorepertoaariin kuuluivat Aku, Mikki, Tiku ja Taku, Nalle Puh, Pikku Hukka, Väiski Vemmelsääri, Tipi ja Sylvesteri sekä monet muut. Animointityöt kulkivat kaikki vuodet sarjakuvapiirtämisen rinnalla, ja 1980-luvun lopulla Alvaradon työkuvoihin tuli mukaan myös Aku Ankan päivästripin ja sunnuntaisarjan tekeminen.

Alvarado jatkoi työskentelyä sarjakuvan ja animaation maailmassa aina 1990-luvun taitteeseen saakka. Yli 40-vuotisen uransa aikana hän ehti piirtää Disney-sarjakuvaa sivukaupalla, ja Suomen Aku Ankassa Alvaradon töitä on ilmestynyt 921 sivun eli 155 tarinan verran. Se oikeuttaa sijaan 20 tutuimpien tekijöiden listallamme.

19. Gil Turner (1913–1967, USA)

Gilbert Turner syntyi Los Angelesissa, Kaliforniassa vuonna 1913. Nuorena miehenä Turner ansaitsi elantonsa kiertävänä jääkauppiaana, kunnes vuonna 1936 pääsi Jam Handy -filmiyhtiön leipiin animaattoriksi. Viihdyttyään mainosfilmien parissa kaksi vuotta Turner työskenteli pitkään Warner Brosin studioilla piirtäen muiden muassa Putte Possua ja Väiski Vemmelsäärtä, ja 40-, 50- ja 60-luvut veivät hänet edelleen useiden muiden animaatiostudioiden palvelukseen.

1940-luvun puolivälissä Turner alkoi animaatioelokuvien lisäksi piirtää myös sarjakuvia: hänen kynästään syntyi yhä Väiskiä ja Puttea mutta myös Barney-karhu-sarjiksia Dell-yhtiölle. Vuosina 1948–1949 taitelijamme piirsi myös aivan omaa sarjakuvaansa, joka ilmestyi sanomalehdissä strippimuodossa nimellä Chico. Disneyn hahmoista Turner perehtyi etenkin Pikku Hukan piirteisiin – olihan mies Carl Buettnerin ja Jack Bradburyn ohella ensimmäisiä, joka Ison, Pahan Suden suojatin nimikkosarjoja piirsi. Takametsän tarinoiden lisäksi Turner taiteili myös Dumbon, Ossian Ötökän sekä Mikki Hiiren seikkailuja. Kun otetaan huomioon, että Gil Turner toimi vielä 1950- ja 1960-luvuilla aktiivisemmin animaation parissa, on hänen Disney-sarjakuvatuotantonsa määrä huikea: Suomen Aku Ankassakin on julkaistu hänen kättensä jälkeä 138 sarjaa eli yhteensä 1009 sivua. Niinpä tutuimpien piirtäjien listamme sija 19. kuuluu itseoikeutetusti hänelle.

18. Esteban (s. 1948, Espanja)

Tammikuussa 1948 Espanjan Barcelonassa syntynyt Ignasi Calvet Estéban on viisilapsisen perheen esikoinen, ja hänen pitikin heti koulusta selvittyään hankkia itselleen töitä osallistuakseen perheensä elatukseen. Esteban työskenteli Bruguera-nimisen suuren espanjalaisen kustantamon markkinointiosastolla ja opiskeli piirtämistä vapaa-aikanaan. Kun hänelle sitten tarjottiin harjoittelupaikkaa Brugueran taiteelliselta osastolta, hän tarttui tilaisuuteen. Niin siis sai alkunsa Estebanin taiteilijanura, mutta vuosina 1973–1978 hänen täytyi taloudellisista syistä hakeutua töihin pankkiin. Pankin asiakkaat kuitenkin tiesivät Estebanin taiteellisista kyvyistä ja tilasivat häneltä usein maalauksia ja muita töitä. Tilaustyöt rohkaisivat Estebania ryhtymään itsenäiseksi taiteilijaksi, ja parin seuraavan vuoden ajan hän piirsikin sota- ja vakoojasarjakuvia espanjalaisille ja brittiläisille kustantamoille sekä Felix-kissan ja Vili ja Vippi -kettujen seikkailuja saksalaisille yhtiöille.

Vuonna 1980 Esteban tarjosi ensimmäisen kerran töitään Tanskan Egmontille, ja vaikka näytesarja tulikin takaisin täynnä muutoksia, korjauksia ja punakynämerkintöjä, Egmontilla oli huomattu Estebanin piirtäjänlahjat. Taiteilijamme sai lisää tehtäviä Egmontilta, ja vuodesta 1981 lähtien hän on piirtänyt Disney-sarjakuvia Egmontille Tello-Teamin leivissä. Carl Barksia, Gonzalesia ja Paul Murrya esikuvinaan pitävä herra piirsi Egmont-uransa alkuaikoina paljon Karhukopla-tarinoita ja sen jälkeen Mikki Hiiri- ja Aku Ankka -sarjoja, mutta nyttemmin hänet tunnetaan erityisesti Pikku-Akun seikkailuista. Vaihtelua rakastavana taiteilijana hän laatii mielellään myös puuhatehtäviä ideasta valmiiksi tehtäväksi asti. Esteban on todennut mahdollisuuden piirtää Disney-sarjakuvia tulleen hänelle kuin taivaan lahjana, ja on hän niitä piirtänytkin: Aku Ankassa Estebanin piirtämiä sarjoja on julkaistu 134 eli yhteensä 1115 sivua. Tutuimpien piirtäjien listallamme se merkitsee sijaa 18.

Esteban on tällä vuosituhannella piirtänyt parikymmentä Pikku-Aku-tarinaa. Yhden hän on myös käsikirjoittanut itse, loppujen juoni on Kari Korhosen käsialaa. Niin myös sarjan Työn orja, joka julkaistiin Aku Ankassa kymmenen vuotta sitten, numerossa 34/2002.

 

17. William Van Horn  (s. 1939, USA)

Kaliforniassa syntynyt William Van Horn ahmi sarjakuvia jo pikkupoikana, etenkin Floyd Gottfredsonin piirtämiä Mikki-sarjoja. Hän opiskeli California College of Arts -taidekoulussa ja työskenteli sen jälkeen pitkään piirrosanimaatioiden parissa. Vuonna 1977 hän siirtyi kuvittamaan ja kirjoittamaan lastenkirjoja. Samoihin aikoihin hän myös muutti vaimonsa kotimaahan Kanadaan.

Ensimmäiset sarjakuvansa Willian Van Horn piirsi vasta vuonna 1985, jolloin hän otti yhteyttä myös 

Disney-lehtiä kustantavaan Gladstone-kustantamoon. Gladstone alkoi julkaista hänen käsikirjoittamiaan ja piirtämiään ankkasarjoja vuonna 1987. Vuosikymmenen vaihtuessa Van Horn siirtyi tanskalaisen Egmont-kustantamon leipiin ja oli siinä vaiheessa piirtänyt jo yli 800 sivua Ankka-sarjakuvaa.

Van Horn on luonut myös muutamia uusia ankkalinnalaisia, joista tärkein lienee Roopen serkku Unkka Kumiankka. Mainitsemisen arvoinen on myös omalaatuinen Paroni Kuti-Kuti viheltävine kirppuineen. Van Horn käsikirjoittaa itse lähes kaikki piirtämänsä sarjat. Sekä hänen juonikuvionsa että kynänjälkensä ovat hyvin persoonallisia. Tilanteet ovat usein absurdeja, eikä arkisille tapahtumille juuri haaskata aikaa. Suurin osa hänen tarinoistaan on 10-sivuisia, toinen toistaan vauhdikkaampia Aku-kohelluksia.

Van Hornin piirrostyyli on rentoa, eläväistä ja räiskähtelevyydessään helposti tunnistettavaa, ja vaikka siitä kuultaa läpi piirtäjän Carl Barksia kohtaan tuntema ihailu, on jälki silti aidosti omaa. Hyvin usein kuvissa esiintyy veikeänä pikku yksityiskohtana pikkuruinen moskiitto, William Van Hornin henkilökohtainen puumerkki.

Suomen Aku Ankassa William Van Hornin piirtämiä tarinoita on julkaistu 110 kappaletta, joista kertyy yhteensä 1118 sivua sarjakuvaa. Niillä heltiää listallamme sija numero 17.

16. José Maria Millet Lopez (s. 1949, Espanja)

El Masnoussa, Espanjassa syntynyt José Maria Millet Lopez, eli lyhyemmin vain Millet, oli kultaseppä, ennen kuin siirtyi sarjakuvien pariin. 70-luvun lopulla hän piirsi Maija Mehiläistä saksalaiselle Bastei-kustantamolle. Myöhemmin hän pääsi Tello Art -studion palkkalistoille. Millet on piirtänyt Disney-sarjoja tanskalaiselle Egmontille vuodesta 1984.

Milletin kynästä on lähtöisin suuri määrä Ankka-, Karhukopla- sekä Matami Mimmi -sarjoja. Sarjakuvapiirtämisen ohella hänet tunnetaan myös taidemaalarina.

Suomen Aku Ankassa Milletin taiteilemia sarjoja on julkaistu 172 kappaletta, ja niissä on ollut yhteensä 1134 sivua. Tällä määrällä hän sijoittuu listallamme sijalle 16.

Ensimmäinen Milletin Egmontille piirtämä sarja (ja myös ensimmäinen Suomen Akkarissa nähty Millet) oli Veri on vettä sakeampaa, joka ilmestyi Aku Ankassa 11/1985.

 

15. Don Rosa (s. 1951, USA)

Keno Don Rosa syntyi Louisvillessä, Kentuckyssa, ja tutustui jo pikkupoikana Carl Barksin kynänjälkeen Disney-sarjakuvia lukiessaan. Opiskeluaikoinaan hän piirsi satiirista sarjakuvaa yliopiston sanomalehteen. Valmistuttuaan rakennusinsinööriksi hän meni lattianlaatoittajaksi isoisänsä perustamaan perheyritykseen, mutta piirsi edelleen sarjakuvia vapaa-aikoinaan. Vuonna 1979 hän alkoi piirtää viikoittaista sarjaa paikalliseen sanomalehteen Louisville Timesiin. Rosa piirsi Captain Kentucky -nimistä sarjaansa 150 tarinan verran kolmen vuoden aikana.

Vuonna 1986 Don Rosa inspiroitui uudelleen Carl Barksin töistä, otti yhteyttä Disney-sarjakuvia julkaisevaan Gladstone-kustantamoon ja kertoi päätoimittaja Byron Ericksonille halustaan piirtää Roope-aiheinen tarina. Auringon poika -niminen tarina saavutti heti suuren suosion. Erinäisten hankaluuksien ja erimielisyyksien jälkeen Rosa päätyi piirtämään Ankka-sarjakuviaan tanskalaiselle Egmont-kustantamolle.

Ensimmäinen Rosan tarina julkaistiin Suomessa ja Skandinaviassa vuonna 1990, ja 90-luvun aikana hän lunasti paikkansa Skandinavian Disney-sarjakuvataivaan kiintotähtenä ja hänen suosionsa kasvoi kohisten. Vuosina 1991–93 Rosa teki suurimman ja arvostetuimman työnsä, 12-osaisen Roope Ankan elämä ja teot -sarjan, joka kertoo Roopen elämäntarinan. Muista teoksista mainittakoon Sammon salaisuus, hänen kenties tunnetuin teoksensa Suomessa.

Don Rosa on tunnettu omintakeisesta, erittäin tarkasta ja yksityiskohtaisesta piirrosjäljestään, täsmällisistä historiallisista viittauksistaan sekä ihailemansa Carl Barksin tarinoihin tekemistään jatko-osista. D.U.C.K. on akronyymi, jonka Rosa on piilottanut lähes jokaiseen piirtämäänsä Disney-tarinaan ja yhden sivun kuvaan. Se on kunnianosoitus Carl Barksille ja tarkoittaa ”Dedicated to Unca Carl from Keno” eli omistettu Carl-sedälle Kenolta.

Rosa lopetti sarjakuvien piirtämisen vuonna 2005.

Don Rosan sarjakuvaa on julkaistu Suomen Aku Ankassa 84 tarinaa eli 1497 sivua. Tällä määrällä hän lunastaa itselleen listamme sijan 15.

14. Santanach (s. 1951, Espanja)

Espanjalainen Tino Santanach Hernandez piirtää Disney-sarjakuvia tanskalaiselle Egmont- kustantamolle. Hän aloitti 1980-luvulla lukuisilla Mikki Hiiri -sarjoilla, mutta on sittemmin piirtänyt myös Aku-tarinoita sekä Pelle Pelotonta. Hänen töitään on julkaistu kaikkialla Euroopassa, mutta myös Brasiliassa. Santanach kuuluu Tello-studion taiteilijakaartiin.

Hänen piirroksiaan on julkaistu Suomen Aku Ankassa 183 tarinan verran, eli yhteensä 1517 sivua. Tällä panoksella hän sijoittuu listamme sijalle 14.

13. Paco Rodriguez Peinado (s. 1967, Espanja)

Badalonassa syntynyt Francisco (Paco) Rodriguez, joka tunnetaan myös taiteilijanimellä Rodriques, aloitti sarjakuvapiirtäjän uransa vuonna 1989 Comicup Studiosin leivissä piirtämällä Disney-tarinoita tanskalaisiin, ranskalaisiin ja italialaisiin julkaisuihin. Myöhemmin hän siirtyi työskentelemään suoraan tanskalaiselle Egmont-kustantamolle. Sarjakuvien lisäksi hän tekee myös mainoksia ja suunnittelee nettisivuja.

Listamme 13. sija heltiää 148 sarjalla eli 1580 sivulla sarjakuvaa Suomen Aku Ankassa.

12. Antoni Bancells Pujadas (s. 1949, Espanja)


Antoni

(Toni) Bancells Pujadas aloitti uransa Bruguera-kustantamossa 1970-luvun alussa. Vuodesta  1977 lähtien hän on piirtänyt Disney-sarjakuvia tanskalaiselle Egmontille. Aluksi hän piirsi pääasiassa Mikki ja Hessu -tarinoita tyylillä, joka muistutti paljon Paul Murryn kynänjälkeä. Myöhemmin hän keskittyi enemmän italialaistyylisiin Aku-tarinoihin, joita on nähty runsaasti esimerkiksi suomalaisissa Taskukirjoissa.

Bancellsin piirtämiä tarinoita on julkaistu Suomen Aku Ankassa 212, mikä tekee 1641 sivua sarjakuvaa. Hän sijoittuu listamme sijalle 12.

11. José Colomer Fonts (s. 1942, Espanja)

Katalonialainen taiteilija José Maria Colomer Fonts alkoi piirtää sarjakuvia espanjalaisiin julkaisuihin 1970-luvulla. 70- ja 80-lukujen taitteessa ja työskenteli Francesc Bargadàn Studio Recreossa, jonka kautta hän piirsi erityylisiä sarjakuvia useille eurooppalaisille kustantajille.

José Colomer Fonts on piirtänyt Disney-sarjakuvia kustantamoille Italiassa, Tanskassa ja Hollannissa.

Hänen piirroksiaan on julkaistu suomalaisessa Aku Ankassa 166 tarinaa eli 1674 sivua. Tällä määrällä hän sijoittuu listallamme sijalle 11.

Aku Ankan toimitus listasi vuonna 2011 lehden 60-vuotisen taipaleen kunniaksi 60 tutuinta piirtäjämestaria. Artikkelissa mainitut julkaistujen sarjojen ja sivujen määrät ovat vuodelta 2011.