Tutuimpien piirtäjien listan sijoilta 60.–51. löytyvät Oscar Fernández, José Escandell, Arild Midthun, Ken Champin, Maximino, Beatriz Bolster, Fred Abranz, Bernadó, Freddy Milton ja Floyd Gottfredson.

60. Oscar Fernández

Oscar Fernándezin piirtämiä sarjakuvia on Suomen Aku Ankka -lehdissä julkaistu 35 tarinassa yhteensä 233 sivua. Argentiinalainen Fernández aloitti piirtäjänuransa 1970-luvun alkupuolella piirtämällä yhteistyössä Daniel Brancan kanssa muun muassa lapsille suunnattuja sarjakuvia Doña Tele, ja El Mono Relojero sekä pilapiirroksia El Sátiro Virgen -sarjaan. Vuonna 1976 Fernández ja Branca muuttivat Espanjan Barcelonaan piirtämään sarjakuvia Zipi Zape ja Sir Bombin. Pian tämän jälkeen Fernández alkoi piirtää ankkasarjakuvia Tanskan Egmontille. Vuonna 1983 Fernández palasi Argentiinaan.

Oscar Fernándezin piirtämä sarja Omaperäinen jälki julkaistiin Aku Ankassa 31/1982.

 

59. José Escandell

José Escandell eli koko nimeltään José Ismael Escandell Mengual on espanjalainen taiteilija, joka piirsi Mikki ja Hessu -sarjoja (joukossa mm. useita Zoom-kuljetus-sarjoja) Tanskan Egmontille vuodesta 1992 vuoteen 1998. Hänen piirtämiään sarjoja on Suomen Aku Ankoissa julkaistu kaikkiaan 62 kappaletta eli 234 sivua. 

Mikin ja Hessun Zoom-kuljetus sai jälleen työtehtävän José Escandellin piirtämässä sarjassa Kalaparvi kateissa Aku Ankassa 23/1992.

 

 

58. Arild Midthun (s. 1964 Bergen, Norja)

Norjalainen Arild Midthun kävi ensi kerran esittelemässä piirroksiaan Semicin sarjakuvakustantamolla Oslossa vuonna 1980 vain 16-vuotiaana. Lahjakas nuorimies saikin heti alkaa piirtää sarjoja Serie-fokus-julkaisuun sekä pian myös KOnK-lehteen. Midthunin piirroksia nähtiin myös Norjan MAD-lehdessä, ja kun Gevion-kustantamon Pyton-lehden (vastaava lehti tunnettiin Suomessa nimellä Myrkky) ensimmäinen numero ilmestyi, suuri osa sisällöstä oli peräisin Arnold Milten -taiteilijanimellä esiintyneen Midthunin kynästä. 1980- ja 90-lukujen vaihteessa Midthun piirsi kaksi Troll-albumia ranskalais-belgialaiseen tyyliin ja myöhemmin 90-luvulla realistisempaa piirrostyyliä edustavan albumin Ivar Aasen – en historie om kjærleik. Vuonna 1996 Ernie-lehdessä alkoi ilmestyä Terje Nordbergin ja Eirik Ildahlin käsikirjoittama sarja Pappa og Pestus, jonka piirrokset olivat Midthunin käsialaa.

Aku Ankkaa Arild Midthun on piirtänyt 2000-luvun alkupuolelta saakka. Ensimmäiset hänen piirtämänsä kannet nähtiin Norjan Donald Duck -lehdessä vuonna 2004, ja jo seuraavana vuonna hänen sarjojaan alettiin julkaista myös Suomen Aku Ankassa. Akkarin lukijat muistanevat Midthunin parhaiten Tormod Løklingin käsikirjoittamasta pitkästä jatkosarjasta Akustuksen aarre, joka julkaistiin Aku Ankan numeroissa 44–46/2009. Vuoden 2010 loppuun mennessä Midthunin sarjoja oli julkaistu Akkareissa 23 kappaletta, yhteensä 255 sivua, ja nykyään hän piirtää keskimäärin yhden johtosarjan per kuukausi. Kesällä 2011 ilmestyi Tormod Løklingin ja Arild Midthunin yhteistyössä tekemä huikea jatkosarja, jossa Aku, Roope ja pojat seikkailivat Euroopan vuoden 2011 kulttuuripääkaupunkien Turun ja Tallinnan maisemissa.

Ensimmäinen Arild Midthunin piirtämä sarja oli Ei perheen pienimmille. Tämä Kai Vainiomäen käsikirjoittama sarja ilmestyi Aku Ankassa 24/2005.

 

57. Ken Champin (15.8.1911–25.2.1989)

Kenneth F. Champin ansaitsi kirkkaimmat kannuksensa animaattorina Warner Brosin studioilla 1937­–1953, jolloin hänen kynästään kirposi lukuisa joukko Väiski Vemmelsääri-, Putte Possu- sekä Tipi ja Sylvesteri -animaatioita. Lisäksi Champin teki mittavan uran mainosanimaattorina. Vuonna 1969 Champin osallistui animaattorina myös elokuvan Eläköön, Jaska Jokunen (A Boy named Charlie Brown) tekoon.

Disney-sarjakuvia Champin taiteili 1950-luvun alkupuolella keskittyen pääasiassa Ison, Pahan suden, Tikun ja Takun sekä Hiawathan piirtämiseen. Sarjakuvia hän piirsi myös Warnerille (Väiski Vemmelsääri ja Elmeri) ja MGM-studiolle (mm. Tom & Jerry, Iso Roope ja Pikku Toope, Barney Karhu sekä Lurppa).

Ken Champinin koko Disney-sarjakuvatuotanto on muutamaa sarjaa lukuun ottamatta nähty myös suomalaisen Aku Ankan sivuilla lehden historian alkutaipaleella, ja tutuimpien piirtäjien listalla Akkarissa julkaistut 263 sivua nostavat hänet siis sijalle 57.

Gil Turnerin, Carl Buettnerin, Paul Murryn ja Harvey Eisenbergin ohella Champin muistetaan parhaiten ”sinä hyvänä Sepe-piirtäjänä”.

56. Maximino

Espanjalainen Maximino Tortajada Aguilar aloitti uransa Disney-sarjakuvien parissa aivan 1980-luvun alussa, kun hän piirsi ensimmäiset Mikki Hiiri -sarjansa Italian Topolino-lehteen. Aluksi Maximino kuului espanjalaisten tekijöiden Studio Recreo -ryhmään, mutta 1990-luvulta saakka hän on tehnyt töitä myös Barcelonan Comicup Studiolle. Ranskan Le Journal de Mickey -lehteen Maximino piirsi 80-, 90- ja 2000-luvuilla satoja yksisivuisia Kuru Korppi-, Minni Hiiri- ja Hessu-vitsisarjoja, joiden tussaus hoidettiin Comicup Studiossa. 80- ja 90-lukujen vaihteessa Maximino piirsi myös muutamia Ankronikka-seikkailuja.

2000-luvulla Maximino on työskennellyt lähinnä Hollannin Donald Duck -viikkolehdelle ja kunnostautunut myös Veli Kanin, Ison, Pahan Suden sekä Polle Koninkauluksen piirtäjänä, mutta aivan viime vuosina hänen piirrosjälkeään on nähty myös D-koodillisissa (Tanskan Egmontille piirretyissä) tarinoissa. Suomen Aku Ankka -lehdessä Maximinon piirtämiä sarjoja on vuoden 2010 loppuun mennessä julkaistu 42 kappaletta eli yhteensä 266 sivun verran.

55. Beatriz Bolster

Beatriz Bolster on argentiinalainen taiteilija, joka piirsi El Gnomo Atchis -sarjaa Gaby, Miliki y Fofito -lehteen vuonna 1977. Bolster kuului epanjalaiseen Studio Recreo -ryhmään ja piirsi sarjoja Tanskan Gutenberghusille ja Egmontille vuosina 1978–1989. Hän piirsi ainoastaan Ankka-tarinoita, joita Suomen Aku Ankassa on julkaistu kaikkiaan 37 kappaletta eli 272 sivua. 

54. Fred Abranz (1909–1992, USA)

Alfred E. Abranz aloitti uransa 1930-luvun loppupuolella Warner Brosin palveluksessa ja ehti työskennellä pitkän uransa aikana lähes kaikkien merkittävien animaatiostudioiden palveluksessa. Abranzin on animoinut mm. Warnerille Väiski Vemmelsäärtä, Repe Sorsaa ja Putte Possua, rehkinyt sekalaisissa piirrostöissä Disney-studioilla, urakoinut Kranz Films -studioille mm. Fritz-kissaa sekä Hanna-Barberalle Kivisiä ja Sorasia, Jogi-karhua ja Topi-koiraa. Animaatiouransa Abranz päätti siellä, missä aloittikin eli Warner Brosilla.

Animaatiotöiden lisäksi Abranz oli ahkera kuvittaja ja työskenteli yhtä lailla laajalla kentällä myös sarjakuvarintamalla eri hahmojen parissa. Itse asiassa hän oli ensimmäinen, joka toi Tom & Jerry -sarjakuvat animaatioelokuvista sarjakuvalehtiin vuonna 1942.

Disney-piirtäjänä Abranz piirsi sarjoja pääasiassa eurooppalaisiin julkaisuihin vuosina 1963–1965, jolloin hänen sarjansa päätyivät lähes kaikki myös suomalaiseen Aku Ankkaan. 282 sivua ja 43 julkaistua sarjaa nostavat hänet Aku Ankan 60 tutuinta piirtäjää -listalla sijalle 54. 

1960-luvun lukijoille Fred Anbranzin notkeasti piirretyt sarjat (mm. Hiawatha, Aku, Roope, Taavi) ovat tyylillisesti helposti tunnistettavia.

53. Bernadó (s. 1965)

Bernadó, koko nimeltään José Ramón Bernadó Kneff syntyi Espanjaan kuuluvassa Kataloniassa Barcelonan lähellä 19. helmikuuta 1965. Piirtäjänä Bernadó on itseoppinut, ja hänen varhaiseen tyyliinsä ovat vaikuttaneet eniten Flash Gordonin ja Rip Kirbyn piirtäjän Alex Raymondin sekä Marvelin sarjakuvia taiteilleen John Busceman työt. Bernadó työskenteli 1980-luvulla eri animaatiostudioissa (mm. Acció, Oniria Pictures ja Munich Animation). Hänen ensimmäinen julkaistu sarjakuvansa oli El Verdugo, joka nähtiin Norma-kustantamo A Tope -lehdessä.

Disney-sarjakuvia Bernadó on piirtänyt 80- ja 90-lukujen taitteesta niin Tanskan, Ranskan, Italian kuin Hollanninkin Disney-kustantamoille. Aluksi hän erikoistui lyhyiden Mikki ja Hessu- sekä Kuru Korppi -sarjojen piirtämiseen sekä Iso, Paha Susi-, Ankronikka- ja Basil Hiiri -juttuihin. 1990-luvun puolen välin jälkeen Bernadó piirsi jonkin aikaa myös yhdysvaltalaisten Marvelin ja DC Comicsin lehtiin. Palattuaan Disney-sarjojen pariin Bernadó on taiteillut etenkin Matami Mimmi-, Hiawatha- ja Veli Kani -sarjoja, mutta yhä enenevässä määrin myös Ankkalinnan hahmojen seikkailuja. 311:lla Suomen Aku Ankassa julkaistulla sarjissivullaan (yhteensä 46 sarjaa) Bernadó onkin 60 tutuinta piirtäjää -listallamme sijalla 53.

52. Freddy Milton (18.4.1948 Viborg, Tanska)

Freddy Milton Larsen ei ollut vielä vuodenkaan vanha, kun Anders And eli tanskalainen Aku Ankka alkoi ilmestyä. Ei ole siis yllättävää, että hän kiinnostui jo varhain Disney-sarjakuvista ja Barksin ankoista. Jo alle kouluikäisenä Freddy kokeili Barksin ja muidenkin Ander Andin sivuilla näkemiensä piirrosten kopioimista.

Milton valmistui kuvaamataidon opettajaksi vuonna 1973, mutta on elättänyt itsensä sarjakuvilla 1970-luvun puolivälistä asti. Ensimmäiset Zenit-sarjakuvansa Milton julkaisi yhdessä veljensä Ingon kanssa Jylland-Posten-sanomalehdessä vuonna 1972.

Milton tutustui Daan Jippesin työhön 1970-luvun alkupuolella ja ihastui hänen lennokkaaseen ranskalais-belgialaiseen tyyliinsä. Kun Milton sitten lopulta otti Jippesiin yhteyttä, kävi ilmi, että molemmat olivat suuri Carl Barksin ihailijoita. Jippesillä oli myös ammatillisia yhteyksiä Hollannin Donald Duck -lehteen. Kumpikin puolestaan tunsi ankkamestari Barksin työn hyvin, ja yhdessä he päättivät ryhtyä tekemään kymmensivuisia sarjoja Barksin klassisen kauden tyyliin. Vuosiin 1976–1982 sijoittuvan yhteistyön tuloksena syntyi kuusitoista taidokasta ankkasarjakuvaa, jotka kaikki julkaistiin Ankantekijät-sarjan kymmenennessä osassa Lannistumaton laivuri.

Yhteistyön hiivuttua Jippesin kanssa Milton keskittyi puolestaan Disney-töiden lisäks mm. Nakke Nakuttaja -sarjoihin, joita hän rustasi hyvin barksmaiseen tyyliin. Lisäksi hänellä oli nyt aikaa kehitellä omia sarjakuvia. Hänen lohikäärmeperhe Puffista kertova albumisarjansa jatkoi eläinsarjojen perinnettä, ja sitä realistisempi Villiams verden taas antoi Miltnille mahdollisuuden harjoittaa yhteiskuntasatiiria.

Freddy Miltonin kotikutoinen tyyli on aina vedonnut suomalaisiin lukijoihin, joten ei ole mikään ihme, että niitä toivottaisiin Aku Ankan sivuille enemmänkin. Sarjoja Miltonilta on julkaistu yhteensä 51 kappaletta, ja niistä kertyvät 320 sivua nostavat hänet listan sijalle 52.

51. Floyd Gottfredson (1905–1986, USA)

Arthur Floyd Gottfredsonia voidaan pitää yhtenä merkittävimmistä Disney-sarjakuvan ja erityisesti Mikki Hiiren piirtäjistä kautta aikojen. Suuressa mormoniperheessä kasvanut Floyd-poika (jolla tietojen mukaan oli tanskalaisia sukujuuria) loukkaantui lapsena pahasti metsästysonnettomuudessa ja suoritti toipilasaikanaan kirjekursseja sarjakuvapiirtämisen alalla. Hän aloitti uransa piirtämällä sarjakuvia paikallisiin sanomalehtiin ja kuvittamalla mainoksia, ja kun hän 23-vuotiaana sijoittui toiseksi sarjakuvakilpailussa, hän muutti vaimonsa ja lastensa kera Kaliforniaan etsimään töitä. Työskenneltyään jonkin aikaa elokuvakoneenkäyttäjänä Gottfredson pääsi loppuvuodesta 1929 apulaisanimaattoriksi Disneylle. Seuraavana keväänä hän sai siirron piirtämään Mikki Hiiri -sanomalehtistrippejä. Pestin piti alun perin olla väliaikainen, mutta loppujen lopuksi Gottfredson piirsi Mikki-strippejä kaikkiaan 45 vuotta, siis siihen saakka kunnes jäi eläkkeelle vuonna 1975.

Gottfredsonin ensimmäinen Mikki-sarjakuva ilmestyi yhdysvaltalaisissa sanomalehdissä taiteilijan omana 25-vuotispäivänä, 5.5.1930. Aluksi Gottfredson sekä käsikirjoitti että piirsi sarjansa kokonaan itse, mutta vuonna 1934 hän siirtyi pelkästään hahmottelemaan sarjakuvan juonen ja tekemään sitten jonkun toisen viimeistelemän käsikirjoituksen pohjalta lyijykynäpiirroksen. Käsikirjoittajina toimivat tuolloin Ted Osborne ja Merrill De Maris, ja töitä oli tussaamassa valmiiksi muiden muassa Al Taliaferro. Vuodesta 1943 lähtien Gottfredson piirsi jälleen itse sarjansa kokonaan valmiiksi tussausta myöten, mutta käsikirjoitustyössä häntä avustivat edelleen esimerkiksi sellaiset nimet kuin Bill Walsh ja Del Connell. Ennen vuotta 1955 sanomalehtistripit olivat vielä osia pitkistä, jatkuvajuonisista seikkailuista. Floyd Gottfredson oli mukana luomassa useita uusia hahmoja, joista monet (kuten Mortti ja Vertti sekä Mustakaapu ja poliisimestari Sisu) seikkailevat Mikki-sarjoissa vielä tänäkin päivänä.

Suomessa Gottfredsonin Mikki-strippejä on Aku Ankka -lehden lisäksi nähty Helsingin Sanomissa (jossa ensimmäinen strippi julkaistiin 31.5.1931), erilaisissa jättikirjoissa kuten Minä Mikki Hiiri ja Minä Hessu sekä Mikki Hiiren kulta-aika -albumeissa. Aku Ankka -lehdessä Gottfredsonin sarjoja on julkaistu 335,25 sivua eli 118 erillistä strippiä tai stripeistä muodostuvaa kokonaista tarinaa, joten tutuimpien piirtäjien listallamme hän on sijalla 51.

Aku Ankan toimitus listasi vuonna 2011 lehden 60-vuotisen taipaleen kunniaksi 60 tutuinta piirtäjämestaria. Artikkelissa mainitut julkaistujen sarjojen ja sivujen määrät ovat vuodelta 2011.

60 tutuimman piirtäjän lista kärkikymmenikössä ovat Al Hubbard, Daniel Branca, Antoni Gil-Bao, César Ferioli, Josep Tello Gonzales, Jack Bardbury, Paul Murry, Tony Strobl, Carl Barks ja Vicar.

10. Al Hubbard (1913–1984, USA)

Amerikkalainen Allan Hubbard tunnetaan parhaiten hassujen eläinhahmojen piirtäjänä. Hän työskenteli lyhyesti Walt Disney -studioilla animaatioelokuvien parissa vuonna 1937, siirtyi sarjakuvakirjojen maailmaan vuoden 1941 suurlakon jälkeen ja piirsi sittemmin hassuja eläinaiheisia sarjakuvia lukuisille eri kustantajille.

Vuonna 1950 hän aloitti Dell-kustantamossa, missä viihtyi läpi sekä 60- että 70-luvun piirtäen mm. MGM:n ja Warner Brosin hahmoja. Parhaiten hän on silti tunnettu Disney-sarjakuvistaan. Hubbard piirsi paljon Tikua ja Takua, Bambia ja etenkin Pepiä. Hubbard kuvitti myös useita Disney-animaatioelokuvista tehtyjä sarjakuvia, mm. Viidakkokirjan, Kaunottaren ja Kulkurin, Aristokatit sekä Peter Panin. Näiden lisäksi Hubbardin kynästä syntyi myös Disneyn värityskirjoja, lastenkirjoja sekä Disney-studioiden kautta kansainväliseen levitykseen suunnattuja tarinoita vuosina 1963–1977.

Vuonna 1963 Hubbard loi yhdessä käsikirjoittaja Dick Kinneyn kanssa Akun hipahtavan serkun Touho Ankan. Muita Hubbardin luomia ankkalinnalaisia ovat mm. Parta-Jussi, Roopen vanha heila Bella Pulunen sekä Akun kissa Kisumisu.

Suomen Aku Ankassa Al Hubbardin sarjakuvaa on julkaistu 302 tarinan eli 1829 sivun verran. Tämä oikeuttaa listallamme sijaan numero 10.

9. Daniel Branca (1951–2005, Argentiina)

Argentiinan Buenos Airesissa vuonna 1951 syntynyt Daniel Branca aloitti uransa 16-vuotiaana mainostoimiston animaattorin avustajana ja työskenteli pian myös paikallisella televisiokanavalla. Vuonna 1971 hän aloitti yhteistyön taiteilijakollegansa Oscar Fernándezin kanssa. He piirsivät yhdessä sarjakuvia lukuisiin julkaisuihin ja muuttivat vuonna 1976 Barcelonaan, Espanjaan, missä Branca aloitti työt Bruguera-kustantamolle.

Pian tämän jälkeen Branca alkoi piirtää Disney-sarjakuvia tanskalaiselle Egmontille. Hänestä tuli nopeasti yksi eurooppalaisten Disney-julkaisujen merkittävimpiä taiteilijoita. 1980-luvun alussa hän piti työssään tauon ja lähti Pariisiin opiskelemaan maalausta. Vuonna 1985 Branca muutti takaisin Buenos Airesiin, missä hän perusti oman studionsa Branca Studion ja jatkoi ankkasarjakuvien piirtämistä.

Brancan värikäs ja dynaaminen piirrostyyli on parhaimmillaan, kun hän piirtää Akun koiraa Pulivaria tai Akun ja tämän naapurin Teppo Tulpun toinen toistaan älyttömämpiä mittelöitä. Tyyli muistuttaa paljon 60-luvun Barksia. Brancan lukuisten oppilaiden joukosta mainittakoon Disney-taiteilijat José Massaroli ja Wanda Gattino.

Daniel Branca lunastaa listamme 9. sijan kaikkiaan 206:lla Aku Ankassa julkaistulla sarjalla, joista kertyy sarjakuvasivuja yhteensä 1952.

8. Antoni Gil-Bao (Espanja)

Vuodesta 1971 alkaen aina 1990-luvulle asti espanjalaissyntyinen Antoni Gil-Bao piirsi lukemattomia sarjakuvia. Hänen laajaan hahmogalleriaansa kuuluivat monien muiden Disney-hahmojen kanssa myös Moby Ankka ja Marius. Gil-Bao kuului Recreo-studion piirtäjäkaartiin.

Suomen Aku Ankassa hänen töitään on julkaistu 447 sarjan verran eli yhteensä 2193 sivua. Tällä saldolla heltiää listamme 8. sija.

7. César Ferioli Pelaez (s. 1959, Espanja)

Italialaisen isän ja espanjalaisen äidin poika César Ferioli on tunnettu erityisesti Mikki Hiiri -sarjakuvistaan. Hän aloitti uransa vuonna 1978 piirtämällä Pif & Hercule -sarjoja ranskalaiselle Pif Gadget -lehdelle. 1980-luvun alusta alkaen hän piirsi myös Disney-sarjakuvia Italian Mondadorille.

Vuodesta 1988 lähtien Ferioli on piirtänyt ainoastaan tanskalaiselle Egmont-kustantamolle. Nykyaikaisten Mikki-sarjojen tyyli on pitkälti lähtöisin hänen kynästään. Hän palautti 70- ja 80-lukujen kaikkitietävän etsivä-Mikin juurilleen – rennommaksi, polvihousuihin sonnustautuneeksi Mikiksi.

Feriolin tunnetuin työ lienee vuonna 2003 piirretty Myyttien saari -sarja, jonka ovat käsikirjoittaneet Per Hedman sekä Pat ja Carol McGreal.

Suomen Aku Ankka on julkaissut Feriolin sarjakuvaa 187 tarinan verran, yhteensä sivuja kertyy siis 2195. Määrä oikeuttaa listamme sijaan 7.

Mikkiä väsytti Pat & Carol McGrealin käsikirjoittamassa ja Feriolin piirtämässä sarjassa Vauhdikas vapaapäivä, joka nähtiin Aku Ankassa 48/2005.

 

6. Josep Tello Gonzalez (s. 1940, Espanja)

Barcelonalaissyntyinen Tello aloitti piirtäjänuransa naapurinsa, sarjakuvapiirtäjä Boixcarin avustajana. Vuonna 1966 hän työskenteli Lontoossa Fleetway-nimisessä agentuurissa, mutta palasi Barcelonaan jo seuraavana vuonna.

Toisen sarjakuvapiirtäjän Antoni Gil-Baon avustuksella Tello sai kontaktin Egmontiin, ja hänestä kehkeytyi monipuolinen Disney-sarjakuvien piirtäjä. Tellon suosikkihahmo on Mikki Hiiri, mutta hän on piirtänyt paljon myös muita tuttuja ankkalinnalaisia. Vuonna 1983 hän perusti oman Tello Art -nimisen agentuurin ja jätti varsinaisen sarjakuvien piirtämisen muille, itse hän taiteili enää vain satunnaisia kansikuvia.

Tellon töitä on Suomen Aku Ankassa julkaistu 314 tarinan eli 2310 sivun verran. Näin ollen hän asettuu listallamme sijalle 6.

 

5. Jack Bradbury (27.12.1914–15.5.2004, USA)

John Morin Bradbury syntyi Seattlessa vuonna 1914 ja kiinnostui sarjakuvista lapsuutensa sanomalehtien sarjakuvastrippien myötä.

Vuonna 1934 hän liittyi Walt Disney Studiosin riveihin ja työskenteli animaattorina useassa Disneyn

menestyselokuvassa, mm. Pinokkiossa, Fantasiassa ja Bambissa. Vuonna 1940 Bradbury lähti Disneyltä ja työskenteli välillä täysin muissa hommissa, mutta palasi jälleen animaatioiden pariin Warnerille.

1940-luvun lopulla Bradbury aloitti pitkän uransa Western-yhtiön sarjakuvapiirtäjänä ja kuvittajana. Hän piirsi pääasiassa Disney-sarjakuvia, erityisesti Mikki Hiirtä, Plutoa, Hessua sekä Tikua ja Takua. Tämän lisäksi hän piirsi myös Warner-yhtiön hahmoja kuten Väiski Vemmelsäärtä ja Putte Possua. 1970-luvulla Bradburyn heikentyvä näkö alkoi rajoittaa hänen piirtämistään, ja hän teki enää lähinnä Disneyn värityskirjojen kuvituksia.

Suomen Aku Ankan sivuilla taiteilijan kynänjälkeä on saatu ihailla 688 tarinan verran, ja niistä kertyy sivuja yhteensä 3910,5. Tämä määrä oikeuttaa listamme sijaan 5.

4. Paul Murry (1911–1989, USA)

Missourissa syntynyt Paul Murry oli ensimmäiseltä ammatiltaan maanviljelijä, ja piirtäminen oli hänelle aluksi vain harrastus. Hän ei saanut minkäänlaista taiteellisen alan koulutusta, mutta piirteli vapaa-ajallaan ja hakeutui vuonna 1937 töihin kaiverruksia tekevään yritykseen. Pian tämän jälkeen

itseoppinut taiteilijamme pääsi välipiirtäjäksi Walt Disney Studiosin animaatio-osastolle ja sitä kautta vuonna 1943 piirtäjäksi sarjakuvapuolelle, missä hän piirsi muiden muassa José Carioca -sunnuntaisarjoja sekä Mikki Hiiri -arkistrippejä. Pari vuotta myöhemmin Murry siirtyi Dellin Disney-sarjakuvakirjapuolelle luomaan lukuisia Veli Kani-, Iso, Paha Susi- sekä ennen kaikkea Mikki Hiiri -tarinoita. Hän oli myös ensimmäinen Superhessu-sarjojen piirtäjä.

1950–70-lukujen seikkailujentäyteiset Mikki Hiiri -sarjat ovat pitkälti lähtöisin Paul Murryn kynästä. Floyd Gottfredson kehitti Mikin ja kumppaneiden hahmot 30- ja 40-luvuilla, ja Murry toi heihin oman viehättävän lisänsä.

Paul Murry loi uransa aikana tuhansia sivuja sarjakuvaa ja on yksi niistä harvoista Disney-taiteilijoista, joiden onnistui erinomaisesti piirtää kaikkia Ankkalinnan hahmoja.

Murryn piirroksia on julkaistu Suomen Aku Ankassa 570 sarjan verran eli yhteensä 5486,75 sivua. Tällä määrällä hän kipuaa listamme sijalle 4.

3. Tony Strobl (12.5.1915–29.12.1991, USA)

Anthony Joseph Strobl aloitti uransa Disneyllä vuonna 1938 Fantasia-animaatioelokuvan parissa. Hän ehti työstää myös Pinokkiota sekä Dumboa ennen kuin liittyi armeijaan sodan syttyessä. Sodan jälkeen vuonna 1947 Strobl päätti siirtyä animaation maailmasta sarjakuviin.

Tony Strobl oli yksi 1950-luvun merkittävimpiä ankkapiirtäjiä. Hän piirsi runsaasti Akua ja ankanpoikia

sekä Moby Ankkaa, jonka hän kehitti yhdessä Vic Lockmanin kanssa.

Disney-sarjakuvien lisäksi Strobl piirsi myös muita Western-kustantamon eläinhahmosarjakuvia, mm. Väiski Vemmelsäärtä, Repe Sorsaa, Putte Possua ja Nakke Nakuttajaa.

1960-luvun puolivälissä Strobl alkoi piirtää Disneylle Aku- ja Sudenpennut-tarinoita freelancerina Yhdysvaltojen ulkopuolella ilmestyviin julkaisuihin. Hän työskenteli Disneylle 1980-luvun lopulle asti, jolloin hän palasi vielä kerran animaatioiden pariin Ankronikka-piirrossarjan merkeissä.

Suomen Aku Ankka on julkaissut Tony Stroblin piirroksia 919 tarinan verran eli huimat 6307,25 sivua. Tällä määrällä Strobl yltää listamme pronssisijalle.

2. Carl Barks (27.3.1901–25.8.2000, USA)

Oregonissa syntynyt maatilan poika Carl Barks kiinnostui piirtämisestä jo lapsena. Osallistuttuaan piirustuskoulun kirjekurssille hän haki töitä pilapiirtäjänä, ja vuonna 1928 Calgary Eye Opener -lehti alkoi julkaista hänen pilakuviaan. Vuonna 1935 Barks kuuli Walt Disneyn etsivän piirtäjiä ja käsikirjoittajia. Hän lähetti yhtiöön piirrosnäytteitään ja sai töitä animaattorina.

Vuonna 1942 Barks siirtyi Disneyllä sarjakuvien pariin. Hän koki työn aluksi vaikeaksi, mutta kehittyi siinä vauhdilla. 1940-luvun loppua ja 1950-luvun alkua sanotaan Barksin kulta-ajaksi. Tällöin syntyivät mm. hänen legendaariset tarinansa Joulu Karhuvuorella, Vanhan linnan salaisuus, Aku Ankka pelastaa Tyhjälän joulun, Kultainen kypärä, Takaisin Klondikeen sekä Kulmikkaat munat, jota Barks itse pitää uransa huippuna.

Carl Barks kehitti Ankkalinnan miljöön ja suuren osan sen keskeisistä hahmoista. Hänen aloittaessaan oli olemassa vain Akun, ankanpoikien ja Iineksen muodostama perusviisikko, joka pian täydentyi Barksin keksimillä uusilla hahmoilla – Roope-sedällä, Pelle Pelottomalla, Milla Magialla, Hannu Hanhella, Kulta-Into Piillä, Teppo Tulpulla, neiti Näpsällä sekä Karhukoplalla.

Eläkkeelle jäätyäänkin Barks jatkoi työtään Disney-hahmojen parissa. Hän teki käsikirjoituksia, piirsi kansikuvia ja maalasi ankkatarinoihinsa pohjautuvia öljyväritöitä.

Barksin tarinoita on julkaistu Suomessa kattavasti. Carl Barksin kootut -kirjasarjassa julkaistiin muutama vuosi sitten kaikki Barksin tekemät Disney-sarjakuvat sekä piirroksia, öljyvärimaalauksia ja Barks-aiheisia artikkeleita. Aku Ankka -lehdessä ilmestyneillä 960 sarjallaan ja 8850,25 sivullaan Barks sijoittuu listallamme upeasti hopealle.

Hieno Carl Barksin maalaukset ja piirrokset ja Carl Barksin parhaat ovat tilattavissa Aku Ankan kaupasta.

Barksin sarja Kulmikkaat munat on julkaistu Suomessa monta kertaa, Aku Ankka -lehden sivuilla viimeksi numerossa 1/2009.

 

1. Vicar (16.4.1934–3.1.2012, Chile)

Victor José Arriagada Ríos syntyi Santiagossa 1934. Hän aloitti piirtäjänuransa poliittisilla pilapiirroksilla kotimaassaan Chilessä. Vuonna 1960 hän muutti Espanjaan ja alkoi muiden piirrostöidensä ohella piirtää sarjakuvia vuonna 1966. Viisi vuotta myöhemmin hän piirsi ensimmäiset Ankka-sarjakuvansa tanskalaiselle Egmont-kustantamolle, ja siitä alkoi hänen uransa Disney-piirtäjänä.

1970-luvun puolivälissä Vicar muutti takaisin Santiagoon ja perusti yhdessä useiden muiden taitelijoiden kanssa Vic-Art-nimisen studion. Vicar apulaisineen tuotti aivan viime vuosiin asti jopa 200 sivua sarjakuvaa vuosittain. Vic-Art studion tyyli on lähellä Carl Barksin tyyliä, ja Barks itse kutsui kerran Vicaria nykypäivien parhaaksi Disney-piirtäjäksi.

Vicar oli yksi tuotteliaimmista Disney-sarjakuvapiirtäjistä. Aku Ankka -lehti on julkaissut Vicarin taiteilemia tarinoita enemmän kuin kenenkään muun tuotoksia. Yhteensä sarjoja on ilmestynyt huikeat 1085 kappaletta, joista kertyy kaiken kaikkiaan 10267,5 sivua. Tällä määrällä hän komeilee itseoikeutetusti listamme kärjessä!

Aku Ankan toimitus listasi vuonna 2011 lehden 60-vuotisen taipaleen kunniaksi 60 tutuinta piirtäjämestaria. Artikkelissa mainitut julkaistujen sarjojen ja sivujen määrät ovat vuodelta 2011.

Sijoille 20.–11. ovat uutteroineet piirtäjämestarit Pete Alvarado, Gil Turner, Esteban, William Van Horn, José Maria Millet Lopez, Don Rosa, Santanach, Paco Rodriguez Peinado, Antoni Bancells Pujadas ja José Colomer Fonts.

20. Pete Alvarado (1920–2003, USA)

Coloradosta kotoisin oleva Pete Alvarado työskenteli Disney-studion animaattoriryhmässä vuosina 1937–1939 ja 1941. Samaan aikaan hän alkoi piirtää myös sarjakuvia mm. supersankareihin keskittyneelle Marvelille.

Vuonna 1948 Alvarado siirtyi Western Publishingin leipiin, jossa työsti sarjakuvia Disneyn lisäksi monille muille alan toimijoille, kuten Warnerille ja Hanna-Barberalle. Taiteilijan hahmorepertoaariin kuuluivat Aku, Mikki, Tiku ja Taku, Nalle Puh, Pikku Hukka, Väiski Vemmelsääri, Tipi ja Sylvesteri sekä monet muut. Animointityöt kulkivat kaikki vuodet sarjakuvapiirtämisen rinnalla, ja 1980-luvun lopulla Alvaradon työkuvoihin tuli mukaan myös Aku Ankan päivästripin ja sunnuntaisarjan tekeminen.

Alvarado jatkoi työskentelyä sarjakuvan ja animaation maailmassa aina 1990-luvun taitteeseen saakka. Yli 40-vuotisen uransa aikana hän ehti piirtää Disney-sarjakuvaa sivukaupalla, ja Suomen Aku Ankassa Alvaradon töitä on ilmestynyt 921 sivun eli 155 tarinan verran. Se oikeuttaa sijaan 20 tutuimpien tekijöiden listallamme.

19. Gil Turner (1913–1967, USA)

Gilbert Turner syntyi Los Angelesissa, Kaliforniassa vuonna 1913. Nuorena miehenä Turner ansaitsi elantonsa kiertävänä jääkauppiaana, kunnes vuonna 1936 pääsi Jam Handy -filmiyhtiön leipiin animaattoriksi. Viihdyttyään mainosfilmien parissa kaksi vuotta Turner työskenteli pitkään Warner Brosin studioilla piirtäen muiden muassa Putte Possua ja Väiski Vemmelsäärtä, ja 40-, 50- ja 60-luvut veivät hänet edelleen useiden muiden animaatiostudioiden palvelukseen.

1940-luvun puolivälissä Turner alkoi animaatioelokuvien lisäksi piirtää myös sarjakuvia: hänen kynästään syntyi yhä Väiskiä ja Puttea mutta myös Barney-karhu-sarjiksia Dell-yhtiölle. Vuosina 1948–1949 taitelijamme piirsi myös aivan omaa sarjakuvaansa, joka ilmestyi sanomalehdissä strippimuodossa nimellä Chico. Disneyn hahmoista Turner perehtyi etenkin Pikku Hukan piirteisiin – olihan mies Carl Buettnerin ja Jack Bradburyn ohella ensimmäisiä, joka Ison, Pahan Suden suojatin nimikkosarjoja piirsi. Takametsän tarinoiden lisäksi Turner taiteili myös Dumbon, Ossian Ötökän sekä Mikki Hiiren seikkailuja. Kun otetaan huomioon, että Gil Turner toimi vielä 1950- ja 1960-luvuilla aktiivisemmin animaation parissa, on hänen Disney-sarjakuvatuotantonsa määrä huikea: Suomen Aku Ankassakin on julkaistu hänen kättensä jälkeä 138 sarjaa eli yhteensä 1009 sivua. Niinpä tutuimpien piirtäjien listamme sija 19. kuuluu itseoikeutetusti hänelle.

18. Esteban (s. 1948, Espanja)

Tammikuussa 1948 Espanjan Barcelonassa syntynyt Ignasi Calvet Estéban on viisilapsisen perheen esikoinen, ja hänen pitikin heti koulusta selvittyään hankkia itselleen töitä osallistuakseen perheensä elatukseen. Esteban työskenteli Bruguera-nimisen suuren espanjalaisen kustantamon markkinointiosastolla ja opiskeli piirtämistä vapaa-aikanaan. Kun hänelle sitten tarjottiin harjoittelupaikkaa Brugueran taiteelliselta osastolta, hän tarttui tilaisuuteen. Niin siis sai alkunsa Estebanin taiteilijanura, mutta vuosina 1973–1978 hänen täytyi taloudellisista syistä hakeutua töihin pankkiin. Pankin asiakkaat kuitenkin tiesivät Estebanin taiteellisista kyvyistä ja tilasivat häneltä usein maalauksia ja muita töitä. Tilaustyöt rohkaisivat Estebania ryhtymään itsenäiseksi taiteilijaksi, ja parin seuraavan vuoden ajan hän piirsikin sota- ja vakoojasarjakuvia espanjalaisille ja brittiläisille kustantamoille sekä Felix-kissan ja Vili ja Vippi -kettujen seikkailuja saksalaisille yhtiöille.

Vuonna 1980 Esteban tarjosi ensimmäisen kerran töitään Tanskan Egmontille, ja vaikka näytesarja tulikin takaisin täynnä muutoksia, korjauksia ja punakynämerkintöjä, Egmontilla oli huomattu Estebanin piirtäjänlahjat. Taiteilijamme sai lisää tehtäviä Egmontilta, ja vuodesta 1981 lähtien hän on piirtänyt Disney-sarjakuvia Egmontille Tello-Teamin leivissä. Carl Barksia, Gonzalesia ja Paul Murrya esikuvinaan pitävä herra piirsi Egmont-uransa alkuaikoina paljon Karhukopla-tarinoita ja sen jälkeen Mikki Hiiri- ja Aku Ankka -sarjoja, mutta nyttemmin hänet tunnetaan erityisesti Pikku-Akun seikkailuista. Vaihtelua rakastavana taiteilijana hän laatii mielellään myös puuhatehtäviä ideasta valmiiksi tehtäväksi asti. Esteban on todennut mahdollisuuden piirtää Disney-sarjakuvia tulleen hänelle kuin taivaan lahjana, ja on hän niitä piirtänytkin: Aku Ankassa Estebanin piirtämiä sarjoja on julkaistu 134 eli yhteensä 1115 sivua. Tutuimpien piirtäjien listallamme se merkitsee sijaa 18.

Esteban on tällä vuosituhannella piirtänyt parikymmentä Pikku-Aku-tarinaa. Yhden hän on myös käsikirjoittanut itse, loppujen juoni on Kari Korhosen käsialaa. Niin myös sarjan Työn orja, joka julkaistiin Aku Ankassa kymmenen vuotta sitten, numerossa 34/2002.

 

17. William Van Horn  (s. 1939, USA)

Kaliforniassa syntynyt William Van Horn ahmi sarjakuvia jo pikkupoikana, etenkin Floyd Gottfredsonin piirtämiä Mikki-sarjoja. Hän opiskeli California College of Arts -taidekoulussa ja työskenteli sen jälkeen pitkään piirrosanimaatioiden parissa. Vuonna 1977 hän siirtyi kuvittamaan ja kirjoittamaan lastenkirjoja. Samoihin aikoihin hän myös muutti vaimonsa kotimaahan Kanadaan.

Ensimmäiset sarjakuvansa Willian Van Horn piirsi vasta vuonna 1985, jolloin hän otti yhteyttä myös 

Disney-lehtiä kustantavaan Gladstone-kustantamoon. Gladstone alkoi julkaista hänen käsikirjoittamiaan ja piirtämiään ankkasarjoja vuonna 1987. Vuosikymmenen vaihtuessa Van Horn siirtyi tanskalaisen Egmont-kustantamon leipiin ja oli siinä vaiheessa piirtänyt jo yli 800 sivua Ankka-sarjakuvaa.

Van Horn on luonut myös muutamia uusia ankkalinnalaisia, joista tärkein lienee Roopen serkku Unkka Kumiankka. Mainitsemisen arvoinen on myös omalaatuinen Paroni Kuti-Kuti viheltävine kirppuineen. Van Horn käsikirjoittaa itse lähes kaikki piirtämänsä sarjat. Sekä hänen juonikuvionsa että kynänjälkensä ovat hyvin persoonallisia. Tilanteet ovat usein absurdeja, eikä arkisille tapahtumille juuri haaskata aikaa. Suurin osa hänen tarinoistaan on 10-sivuisia, toinen toistaan vauhdikkaampia Aku-kohelluksia.

Van Hornin piirrostyyli on rentoa, eläväistä ja räiskähtelevyydessään helposti tunnistettavaa, ja vaikka siitä kuultaa läpi piirtäjän Carl Barksia kohtaan tuntema ihailu, on jälki silti aidosti omaa. Hyvin usein kuvissa esiintyy veikeänä pikku yksityiskohtana pikkuruinen moskiitto, William Van Hornin henkilökohtainen puumerkki.

Suomen Aku Ankassa William Van Hornin piirtämiä tarinoita on julkaistu 110 kappaletta, joista kertyy yhteensä 1118 sivua sarjakuvaa. Niillä heltiää listallamme sija numero 17.

16. José Maria Millet Lopez (s. 1949, Espanja)

El Masnoussa, Espanjassa syntynyt José Maria Millet Lopez, eli lyhyemmin vain Millet, oli kultaseppä, ennen kuin siirtyi sarjakuvien pariin. 70-luvun lopulla hän piirsi Maija Mehiläistä saksalaiselle Bastei-kustantamolle. Myöhemmin hän pääsi Tello Art -studion palkkalistoille. Millet on piirtänyt Disney-sarjoja tanskalaiselle Egmontille vuodesta 1984.

Milletin kynästä on lähtöisin suuri määrä Ankka-, Karhukopla- sekä Matami Mimmi -sarjoja. Sarjakuvapiirtämisen ohella hänet tunnetaan myös taidemaalarina.

Suomen Aku Ankassa Milletin taiteilemia sarjoja on julkaistu 172 kappaletta, ja niissä on ollut yhteensä 1134 sivua. Tällä määrällä hän sijoittuu listallamme sijalle 16.

Ensimmäinen Milletin Egmontille piirtämä sarja (ja myös ensimmäinen Suomen Akkarissa nähty Millet) oli Veri on vettä sakeampaa, joka ilmestyi Aku Ankassa 11/1985.

 

15. Don Rosa (s. 1951, USA)

Keno Don Rosa syntyi Louisvillessä, Kentuckyssa, ja tutustui jo pikkupoikana Carl Barksin kynänjälkeen Disney-sarjakuvia lukiessaan. Opiskeluaikoinaan hän piirsi satiirista sarjakuvaa yliopiston sanomalehteen. Valmistuttuaan rakennusinsinööriksi hän meni lattianlaatoittajaksi isoisänsä perustamaan perheyritykseen, mutta piirsi edelleen sarjakuvia vapaa-aikoinaan. Vuonna 1979 hän alkoi piirtää viikoittaista sarjaa paikalliseen sanomalehteen Louisville Timesiin. Rosa piirsi Captain Kentucky -nimistä sarjaansa 150 tarinan verran kolmen vuoden aikana.

Vuonna 1986 Don Rosa inspiroitui uudelleen Carl Barksin töistä, otti yhteyttä Disney-sarjakuvia julkaisevaan Gladstone-kustantamoon ja kertoi päätoimittaja Byron Ericksonille halustaan piirtää Roope-aiheinen tarina. Auringon poika -niminen tarina saavutti heti suuren suosion. Erinäisten hankaluuksien ja erimielisyyksien jälkeen Rosa päätyi piirtämään Ankka-sarjakuviaan tanskalaiselle Egmont-kustantamolle.

Ensimmäinen Rosan tarina julkaistiin Suomessa ja Skandinaviassa vuonna 1990, ja 90-luvun aikana hän lunasti paikkansa Skandinavian Disney-sarjakuvataivaan kiintotähtenä ja hänen suosionsa kasvoi kohisten. Vuosina 1991–93 Rosa teki suurimman ja arvostetuimman työnsä, 12-osaisen Roope Ankan elämä ja teot -sarjan, joka kertoo Roopen elämäntarinan. Muista teoksista mainittakoon Sammon salaisuus, hänen kenties tunnetuin teoksensa Suomessa.

Don Rosa on tunnettu omintakeisesta, erittäin tarkasta ja yksityiskohtaisesta piirrosjäljestään, täsmällisistä historiallisista viittauksistaan sekä ihailemansa Carl Barksin tarinoihin tekemistään jatko-osista. D.U.C.K. on akronyymi, jonka Rosa on piilottanut lähes jokaiseen piirtämäänsä Disney-tarinaan ja yhden sivun kuvaan. Se on kunnianosoitus Carl Barksille ja tarkoittaa ”Dedicated to Unca Carl from Keno” eli omistettu Carl-sedälle Kenolta.

Rosa lopetti sarjakuvien piirtämisen vuonna 2005.

Don Rosan sarjakuvaa on julkaistu Suomen Aku Ankassa 84 tarinaa eli 1497 sivua. Tällä määrällä hän lunastaa itselleen listamme sijan 15.

14. Santanach (s. 1951, Espanja)

Espanjalainen Tino Santanach Hernandez piirtää Disney-sarjakuvia tanskalaiselle Egmont- kustantamolle. Hän aloitti 1980-luvulla lukuisilla Mikki Hiiri -sarjoilla, mutta on sittemmin piirtänyt myös Aku-tarinoita sekä Pelle Pelotonta. Hänen töitään on julkaistu kaikkialla Euroopassa, mutta myös Brasiliassa. Santanach kuuluu Tello-studion taiteilijakaartiin.

Hänen piirroksiaan on julkaistu Suomen Aku Ankassa 183 tarinan verran, eli yhteensä 1517 sivua. Tällä panoksella hän sijoittuu listamme sijalle 14.

13. Paco Rodriguez Peinado (s. 1967, Espanja)

Badalonassa syntynyt Francisco (Paco) Rodriguez, joka tunnetaan myös taiteilijanimellä Rodriques, aloitti sarjakuvapiirtäjän uransa vuonna 1989 Comicup Studiosin leivissä piirtämällä Disney-tarinoita tanskalaisiin, ranskalaisiin ja italialaisiin julkaisuihin. Myöhemmin hän siirtyi työskentelemään suoraan tanskalaiselle Egmont-kustantamolle. Sarjakuvien lisäksi hän tekee myös mainoksia ja suunnittelee nettisivuja.

Listamme 13. sija heltiää 148 sarjalla eli 1580 sivulla sarjakuvaa Suomen Aku Ankassa.

12. Antoni Bancells Pujadas (s. 1949, Espanja)


Antoni

(Toni) Bancells Pujadas aloitti uransa Bruguera-kustantamossa 1970-luvun alussa. Vuodesta  1977 lähtien hän on piirtänyt Disney-sarjakuvia tanskalaiselle Egmontille. Aluksi hän piirsi pääasiassa Mikki ja Hessu -tarinoita tyylillä, joka muistutti paljon Paul Murryn kynänjälkeä. Myöhemmin hän keskittyi enemmän italialaistyylisiin Aku-tarinoihin, joita on nähty runsaasti esimerkiksi suomalaisissa Taskukirjoissa.

Bancellsin piirtämiä tarinoita on julkaistu Suomen Aku Ankassa 212, mikä tekee 1641 sivua sarjakuvaa. Hän sijoittuu listamme sijalle 12.

11. José Colomer Fonts (s. 1942, Espanja)

Katalonialainen taiteilija José Maria Colomer Fonts alkoi piirtää sarjakuvia espanjalaisiin julkaisuihin 1970-luvulla. 70- ja 80-lukujen taitteessa ja työskenteli Francesc Bargadàn Studio Recreossa, jonka kautta hän piirsi erityylisiä sarjakuvia useille eurooppalaisille kustantajille.

José Colomer Fonts on piirtänyt Disney-sarjakuvia kustantamoille Italiassa, Tanskassa ja Hollannissa.

Hänen piirroksiaan on julkaistu suomalaisessa Aku Ankassa 166 tarinaa eli 1674 sivua. Tällä määrällä hän sijoittuu listallamme sijalle 11.

Aku Ankan toimitus listasi vuonna 2011 lehden 60-vuotisen taipaleen kunniaksi 60 tutuinta piirtäjämestaria. Artikkelissa mainitut julkaistujen sarjojen ja sivujen määrät ovat vuodelta 2011.