Iso, Paha Susi on ollut potkan perään jo monen vuosikymmenen ajan. Käytössä on ollut keino jos toinenkin, vaan aina ovat naskit päässeet karkuun. Seuraavaksi pureudummekin Sepen pikanteimpiin pyyntineuvoihin ja villeimpiin valepukuihin.

Ison, Pahan Suden eli Sepen historiaa tarkasteltiin jo viime vuoden puolella Sankari-artikkelissa, josta voi käydä lukemassa tarkempaa faktaa Sepen nimen synnystä ynnä muusta.

Otetaan alkuun kuitenkin lyhyesti Sepen ja naskien ikuisen kissanhännänvedon taustaa. Walt Disney nappasi 80 vuotta sitten animaationsa aiheeksi 1840-luvulta peräisin olevan tarinan kolmen porsaan ja ilkeän suden kohtaamisesta. Burt Gillettin ohjaamasta Disney-animaatiosta Kolme pientä porsasta (Three Little Pigs) tuli suunnaton menestys heti ilmestymisensä jälkeen vuonna 1933. Se muun muassa palkittiin parhaan animaation Oscar-pystillä. Vaikkei rainaa olisikaan nähnyt, korviin on melko varmasti kantautunut Frank Churchillin säveltämä tunnusmelodia Who’s Afraid of the Big Bad Wolf? tai sen suomalaistettu versio Pahaa sutta ken pelkäisi?, jonka Georg Malmstén sovitti jo vuonna 1934.

Ja sitten niihin naskijahdin apuvälineisiin! Sepe on sangen yritteliäs ja nokkela metsästäjä, etenkin kun katsotaan hänen keksimiensä villien valepukujen ja kekseliäiden pyydysten määrää. Tässä kootusti viisi esimerkkiä molemmista lajeista.

Pikantit pyyntikeinot

Sepe on muun muassa yrittänyt napata naskit:

tilaamalla robotin, joka näyttää porsaiden ihailemalta iskelmätähdeltä. (AA 43/1992)

sinkoamalla itsensä possujen tupaan perinteisen katapultin avulla. (AA 32/1974)

marssittamalla possujen pihamaalle oikean elefantin. (AA 8/1991)

muuttumalla näkymättömäksi näkymättömyysliemen avulla. (AA 11/1976)

piiloutumalla pinnan alle sukellusveneessä. (AA 23/1993)

Innoitusta jahtiin Sepe on myös hakenut erilaisten kirjojen sivuilta, joita ovat esimerkiksi Pieni Punahilkka (AA 8/1953), Porsasta arkeen ja juhlaan (AA 36/1970), Possujen viimeiset päivät (52/1992) ja Sikatalouden ABC (AA 36/1978).

Villit valepuvut

Sepe on tottahan toki myös naamiotumisen mestari. Olemme saaneet nähdä hänen sonnustautuvan:

golfinpelaajaksi (AA 27/1964)

kalaksi (AA 47/1971)

kanaksi (AA 19/1974)

postipaketiksi (AA 16/1973)

ja televisioksi (AA 20/1993).

Possujen onneksi suden käyttämistä valepuvuista on tehty opaskirjakin – tai ainakin naskien on nähty lukevan opusta Suden valepuvut. Käsikirja porsaille (AA 1/1955).

Porsaita kutsutaan tarinoissa paitsi porsaiksi ja possuiksi, myös hyvin usein naskeiksi ja liikkiöiksi. Mistä nämä kummemmat sanat ovat peräisin?

 

Naskin takana on pientä porsasta tarkoittava sana nasu, josta naski siis on väännös. Nasu taas on vanhaa murresanastoa.

 

Liikkiö on keittiösanastoa ja tarkoittaa (keitto)kinkkua.

Hihhei! Aku Ankan joulukalenteri on auki.

Jo liki perinteiseen tapaan joulukalenterin jokaisen luukun takaa löytyy hauska sarjakuva, jossa ankkalinnalaiset tutut valmistautuvat talven ihanimman juhlan viettoon. Kaikkiin tarinoihin liittyy myös kysymys, johon vastaamalla osallistut perinteiseen joulukalenterikilpailuumme. Klikkaa tästä, niin pääset Lataamoon ja joulukalenterin pariin.

Vastaamassa kannattaa käydä ihan joka päivä, sillä pääpalkinnon lisäksi arvomme pitkin joulukuuta yllätyspalkintoja! Lisäksi voittomahdollisuutesi napata muhkea pääpalkinto tietenkin paranevat mitä useammin käyt vastaamassa.

Pääpalkintona arvotaan muhkea pelipaketti – PlayStation 4 -konsoli ja Lego Marvel Super Heroes -peli. Pääpalkinto arvotaan Nuutin päivänä 13. tammikuuta 2018. Niin pääpalkinnon kuin yllätyspalkintojenkin voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Helsingin Ateneumissa avautui tiistaina 3. lokakuuta upea Ankallisgalleria-näyttely, jossa Suomen taiteen klassikkoteoksista nähdään ankallistetut versiot. Näyttely on avoinna aina helmikuun 2018 loppuun asti.

Aku Ankka -lehdessä on eletty koko vuosi 2017 ikään kuin rinnakkaistodellisuudessa satavuotisen Suomen kunniaksi, kun Suomen historian tapahtumien on seurattu tapahtuvan räpylävinkkelistä Kari Korhosen käsikirjoittamissa ja piirtämissä Suomi 100 -tarinoissa. Rinnakkaistodellisuus huipentuu nyt Ateneumin taidemuseossa nähtävässä näyttelyssä, jossa on esillä kaiken kaikkiaan 13 taideteosta. Teokset on luonnollisesti lainattu Ankkalinnan johtavasta taidemuseosta Ankallisgalleriasta.

Ankallisgallerian taiteilijoita ovat Alpertti AatelvilttiAltti FasaaniAkseli Kala-KallelaArvi LiljalunttiEino MaininkinenHuuko Simpura sekä Nantti Vonrikti. Kuuluisimpiin teoksiin kuuluvat muun muassa Ankanpoika ja varisElämäntaiteilija Hannu HanhiIltaa ja köyhyyttä kohtiLeikkiviä ankanpoikia rannalla sekä Taistelevat ankat.

Apuna ovat olleet Aku Ankan piirtäjistä Kari Korhonen, Don Rosa, Ulrich Schröder ja Daan Jippes sekä vielä Kati Kovacs.