Marraskuun alkupuoliskolla täällä Akkarin sivustolla oli suuri äänestys, jossa lukijat saivat valita omat suosikkinsa huhtikuussa 2013 ilmestyvään Aku Ankan toivesarjat -kirjaan. Jotta valitseminen sujuisi sutjakkaammin, toimitus esitteli lyhyesti kaikki ehdolle kelpuutetut tarinat. Vaikka äänestys on nyt sulkeutunut, päätimme jättää sarjojen esittelyt vielä näkyviin ihan vain lukuvinkkilistana.

1. Ammattina Ankka

Ystävämme Aku tunnetaan monipuolisesta, ellei suorastaan repaleisesta, työhistoriastaan. Työpaikkoja Akulla on piisannut käkikellon käen virasta soppatehtaan kanakeittoryhmän 3. lk:n venttiilinvalvojan toimeen, ja yleensä työsuhteen kesto on kovin lyhyt. Vain Kattivaaran margariinitehtaalle Aku palaa aina kuin bumerangi konsanaan. Tällä kertaa toimituksen ammattihaarukkaan tarttuivat seuraavat muhevat sattumat:

1) Aku Ankka vakuutusasiamiehenä (Trouble Indemnity
)
Käsikirjoitus ja piirrokset Carl Barks, 10 sivua, ilmestynyt Akkareissa 11/1956 ja 40/1974
Aika usein Aku onnistuu sössimään työnsä jopa onnistuessaan, ja niin käy tässäkin tarinassa. Hän myy Roope-sedälle biljoonan markan vakuutuksen – josta Roope saa kaksi biljoonaa, jos loukkaantuu. Konkurssia pelkäävä vakuutusväki patistaa Akun vahtimaan, ettei pohatta telo itseään, ja siinä riittääkin tekemistä.

2) Aku Ankka leipurina (The Half-Baked Baker)
Käsikirjoitus ja piirrokset Carl 
Barks, 10 sivua, ilmestynyt Akkareissa 5/1960 ja 23/1977
Aku pestataan leipurin sijaiseksi, ja tilauslistalla on keksejä, sämpylöitä sekä tietenkin jättipiiras Sudenpentujen juhliin. Kuten arvata saattaa, Aku noudattaa suhtautuu leivonnaisten resepteihin hiukan turhan vapaamielisesti...

3) Yhden miehen show (Duck Friday
)
Käsikirjoitus Paul Halas, piirrokset Daniel Branca, 10 sivua, ilmestynyt Akkarissa 46/1984

Kartanonsa palvelusväen pihiyksissään lomauttanut Roope-setä saa soiton liikeasioissa vierailulle saapuvalta lordilta, ja niinpä Aku saa tehtäväkseen hoitaa kokin, hovimestarin, siivoojan ja talonmiehen toimet. Homma ei suinkaan suju kuin Strömsössä, mutta kun lordille selviää Akun venymiskyky, kovan onnen ankka saa kerrankin ansaitsemaansa kiitosta.

4) Päivä lainvartijana (Officer For A Day
)
Käsikirjoitus Carl Barks, piirrokset Tony Strobl, 14 sivua, ilmestynyt Akkarissa 4–5/1973

Ankkalinnaa koettelee ankara influenssaepidemia. Akun pesti varapoliisivoimien varamiehenä saa outoja piirteitä, kun yhden päivän aikana on selvittävä moottoripyöräilevistä Kiirastulen kerubeista, Karhukoplasta ja keskelle kaupunkia laskeutuvasta lentävästä lautasesta. Räyh!

5) Myyntitykki (The Top Salesmen
)
Käsikirjoitus Tom Anderson, piirrokset Vicar, 10 sivua, ilmestynyt Akkarissa 21/1985

Saadakseen Roope-sedältä hyvän työn ja paremman palkan Akun on osoitettava myyntimiehen taitonsa kauppaamalla erän hyönteismyrkkyä. Ikävä kyllä aine tehoaa vain herhiläisiin, joita ei Ankkalinnassa esiinny. Mutta kyllä hyvä kauppamies keinot keksii, ja pian kauppa käy kuin siimaa.

2. Kauheimmat katastrofit

Ankkalinna lienee maailman katastrofialtteinta seutua, ja onnettomuudet aiheuttaa usein eräs sulkapeitteinen luonnonvoima. Totuuden nimissä täytyy toki sanoa, että yllättävän monissa tarinoissa katastrofi saa alkunsa myös erään ahkeran keksijän hengentuotteista, jotka vääriin (kuten Akun) käsiin joutuessaan saavat aikaan melkoista tuhoa.

1) Matka Maan keskipisteeseen (The Universal Solvent)
Käsikirjoitus ja piirrokset Don 
Rosa, 24 sivua, ilmestynyt Akkareissa 13–15/1995 ja 7–9/2010

Tämä tarina voisi olla myös tiede ja taide -kategoriassa, perustuuhan juoni Pelle Pelottoman keksimälle Kertalaaki-yleisliuottimelle. Karkuteille päässyt liuotin uhkaa koko Maapallon olemassaoloa, mutta onneksi Roope, Aku ja pojat onnistuvat estämään jättikatastrofin. Ankkalinnalaisten harmiksi ja lukijoiden riemuksi sivutuotteena syntyy tietysti liuta vähäisempiä katastrofeja.

2) Kohtalokas väriaine (The Day Duckburg Got Dyed)
Käsikirjoitus ja piirrokset Carl Barks, 10 sivua, ilmestynyt Akkareissa 5/1959 ja 43/1976
Myös tässä tarinassa hämminkiä aiheuttaa nimenomaan Pellen keksintö. Onnettoman sattuman takia Pellen kehittelemä supervahva punainen väriaine päätyy Akulle, joka odottaa lähetin tuomaa vedenpuhdistusjauhepakettia. Sekaannuksen seuraukset ovat katastrofaaliset – varsinkin niiden Ankkalinnan asukkaiden mielestä, jotka sattuvat olemaan suihkussa väriaineen päätyessä vesijohtoverkostoon.

3) Ennusuni (The Unorthodox ox
)
Käsikirjoitus ja piirrokset Carl Barks, 10 sivua, ilmestynyt Akkareissa 2/1957 ja 11/1975
Aku näkee ennusunen uhkaavasta katastrofista, mutta lähtee kuitenkin hyvillä mielin maatalousnäyttelyyn Mummo Ankan lauhkean Nantti-härän kanssa. Ikävä kyllä kukaan ei osaa aavistaa, että Nantti pillastuu nähdessään sinistä... Suuri ruutu, jossa Nantti tekee näyttelyn antimista selvää jälkeä, kuuluu ehdottomasti Barksin upeimpiin ruutuihin.

4) Kannattava katastrofi (Saving Mount Duckmore
)
Käsikirjoitus Janet Gilbert, piirrokset Vicar, 11 sivua, ilmestynyt Akkarissa 11/2004

Aku kaupittelee pähkinöitä kovasti Mount Rushmoren näköisen turistikohteen luona, eikä tarvitse olla Nostradamus ennustaakseen miten kallioveistokselle ennen pitkää käy. Muutaman mutkan jälkeen katastrofi kuitenkin kääntyy nimensä mukaiseksi kannattavaksi, kun tuhoutuneen monumentin alta paljastuu muinaisia mammutteja.

5) Vaara Kattivaarasta (Margarine Of Error)
Käsikirjoitus Pat&Carol McGreal, piirrokset Vicar, 14 sivua, ilmestynyt Akkarissa 16/2002
Viimeisenä vaan ei vähäisimpänä kategoriassa on niin ikään uudempaa tuotantoa oleva tarina, jossa irvaillaan nykytyöelämän piinaaville paineille. Liian nopean tuotantotahdin uuvuttama Aku pimahtaa ja keksii margariinifestivaalit, jonne muovaillaan mahtavia margariiniveistoksia. Festivaali vaikuttaa menestystarinalta, kunnes yhtälöön ympätään kytevä sikari, helposti syttyvä margariinimassa ja torille satoineen suuntaava maissifarmari. Suurin katastrofi taitaa kuitenkin lopulta olla se, että Aku päätyy takaisin liukuhihnahommiin.

3. Metsän- ja muuta väkeä

Etenkin Akkarin alkuvuosina lehdessä näkyi paljon muutakin porukkaa kuin ankkoja ja hiiriä. Takametsän väen toilailut, Hiawathan seikkailut ja monet muut harvinaisemmat hahmot ovat kautta aikain olleet Akkarin suola. Nykyisin monet näistä hahmoista (kuten seitsemän kääpiötä ja Dumbo) ovat siirtyneet seikkailemaan Aku Ankka Ekstran sivuille. Kuka muistaa, että esimerkiksi Lumikin äitipuolen näköinen noita ja seitsemän kääpiötä ovat kuuluneet Akkarin hahmokaartiin? Tässä kategoriassa valintoja vaikeutti se karu tosiseikka, että parhaiden tarinoiden aineistoja ei enää ole saatavilla kuin skannattuina näköisversioina.

1) Porkaninmetsästäjä (The Squabbit Maker
)
Piirrokset Carl Buettner, 8 sivua, ilmestynyt Akkareissa 16/1958, 41/1974 ja 22/2008

Tarinan päärooleissa nähdään nykylukijoillekin tutun Takametsän peruspoppoota, eli sudet ja possut. Tässä maanmainiossa hupailussa Veli Ponteva valmistaa ”porkanin”, auttaakseen Pikku Hukan pulasta. Sepe ihastuu herkkuun ikihyviksi ja haluaa toisenkin annoksen. Sen hän myös saa – mausteiden määrä vain on rutkasti lisääntynyt.

2) Matami Mimmi ja merirosvot (Mim Meets the Pirates)
Käsikirjoitus 
Dick Kinney, piirrokset Al Hubbard, 7 sivua, ilmestynyt Akkareissa AA 31/1967, 22/1985 ja 50/2003

Nohevalla noitamatami Mimmillä on varsin villi menneisyys Akkarissa. Nykyisin hän seikkailee enimmäkseen Hekla Velhon kanssa Aku Ankka Ekstrassa, mutta viime vuosituhannella hän vietti aikaa mm. Karhukoplan, Mustakaavun ja Kapteeni Koukun kanssa. Tällä kertaa tarjolle pannussa tarinassa merirosvot yrittävät kaapata Mimmin kokiksi laivaansa, ja joutuvat tietenkin katumaan sitä katkerasti.

3) Pikku Hiawatha leikkii poliisia (Junior Trooper)

Piirrokset Harvey Eisenberg, 8 sivua, ilmestynyt Akkarissa 31/1961
Tämä Eisenbergin Hiawatha edustaa intiaanitarinoiden klassikko-osastoa – Hiawathan nykyseikkailut ovat nekin enimmäkseen nähtävillä Aku Ankka Ekstrassa, usein Bernadón muikein piirroksin varustettuina. Valitsemassamme tarinassa ratsupoliisia leikkivä Pikku Hiawatha sisarineen löytää maastosta varastetuksi ilmoitetun moottoripyörän, ja siitähän seuraa niin kauramopolla kuin rautahevolla kaahailua sekä luovaa savumerkkien tuprauttelua.

4) Tiku ja Taku tapaavat Dumbon (The Chips Are Flying)
Piirrokset 
Dick Moores, 8 sivua, ilmestynyt Akkarissa 2/1965

Tiku ja Taku ovat kaikille tuttuja, Dumbo ja Timotei eivät niinkään. Tässä tarinassa nähdään lisäksi   ilkeä noita, joka vangitsee lumoamansa Dumbon häkkiin, loihtii tätä pelastamaan tulleen Bambin puutarhakoristeeksi ynnä Tikun ja Takun suola- ja pippurisiroittimiksi. Huh huh!

5) Kaikenkarvaisia noitia (Too Many Witches)
Piirrokset 
Jack Bradbury, 6 sivua, ilmestynyt Akkarissa 19/2007
Myös seitsemän kääpiön poppoo on seikkailut Aku Ankan sivuilla metsäisille seuduille sijoitetuissa tarinoissa. Kuusisivuiseen sarjikseen mahtuu timantteja, Nalle ja Mikko noidiksi sonnustautuneena sekä Tiku ja Taku ojentamassa lahjuskukkasta oikealle noidalle. Mukana menossa nähdään myös ystävykset Bambi ja Rumpali. Melkoista biodiversiteettiä!

4. Siimahännän eeppisimmät seikkailut

Mikki ystävineen on kuulunut Akkarin vakiokalustoon alusta alkaen, vaikka monet suomalaiset lukijat pallokorvaa jostain syystä vieroksuvatkin. Liekö syynä Mikin ylivertainen nokkeluus? Muistamisen arvoista kuitenkin on, että kikkanokkainen ystävämme ratkoo rikoksia ja muita mysteerejä vastustamattoman viihdyttävästi. Parhaat mysteeritarinat on toimituksen mielestä laatinut pistämätön Paul Murry. Oletteko te samaa mieltä?

1) Aarrekätkö Afrikassa (The Treasure of Oomba Loomba)
Piirrokset Paul Murry, 40 sivua, ilmestynyt Akkareissa 38–40/1968
Tämä tarina oli alun perin rötös ja rangaistus -kategoriassa, sillä se on mainion konnakaksikko Sikari-Sakarin ja Viiksi-Vallun ensiesiintyminen. Sinne valikoitui kuitenkin lopulta sarja, jossa seikkailee myös Mikin nokkela etsiväkollega Herlokki Solmunen – ja onhan peräti 40-sivuinen aarrejahti Afrikassa kategoriaan soveltuvan eeppinen pläjäys. Itse asiassa tarina on uusintaversio Floyd Gottfredsonin sanomalehtisarjasta, jossa mm. Afrikan alkuasukkaat ovat huomattavasti poliittisesti epäkorrektimmin kuvattuja ja meininki muutenkin hurjempaa. Tarinan viimeisessä ruudussa Mikki muuten kertoo uneksineensa olevansa rikkaampi kuin Roope Ankka – hupaisaa!

2) Mustakaapu kaidalla tiellä (A New Leaf)
Käsikirjoitus Carol&Pat McGreal, piirrokset Ferioli, 10 sivua, ilmestynyt Akkarissa 19/2004
Uudempaa ns. nappihousumikki-tarjontaa edustaa Feriolin taiteilema Mustakaapu-tarina, jossa viittaveijari uskottelee Ankkalinnan väelle luopuneensa rikollisesta urasta. Takinkääntötemppu menee täydestä kaikkiin muihin paitsi Mikkiin, ja lopulta Kaapu joutuu jälleen kaltereiden taa.

3) Hirviön jalanjäljet (The Mystery Monster from Smoggy Bog)

Piirrokset Paul Murry, 24 sivua, ilmestynyt Akkareissa AA 32–34/1975 ja 42-44/1991
Iouuuurr! Ankkalinnassa mellastaa hirveä hirviö, jonka raskaat jalanjäljet tuhoavat kaupungin kadut ja hyytävä huuto häätää asukkaat pakosalle. Mikki, Pluto ja poliisimestari Sisu ryhtyvät selvittämään arvoitusta, ja jännittävien käänteiden jälkeen ”hirviö” paljastuu Velmu Viurusilmän salajuoneksi.

4) Hiihtävä kummitus (The Ski-Ghost)

Piirrokset Paul Murry, 21 sivua, ilmestynyt Akkareissa 1–3/1977
Hiihtävä kummitus -tarinassa Mikki lähtee ystävänsä Hessun kanssa rentouttavalle lomalle hiihtokeskukseen. Juuri ennen perille pääsyä heidän koneensa kaapataan oudosti, ja hotellissa vieraat käyttäytyvät perin omituisesti. Sitten rinteeseen ilmestyy haamu, joka jahtaa kumppanuksia hellittämättä. Sitkeän salapoiiisityön tuloksena käy llmi, että kummitus onkin robotti ja koko juttu lentokonevarkaiden peiteoperaatio.

5) Astalon salissa (The Mystery of Freefer Hall)
Käsikirjoitus Don Markstein, piirrokset Ferioli, 20 sivua, ilmestynyt Akkareissa 45–46/2005
Tämä sarja edustaa ”uusklassisia” Mikkejä, joita alettiin tuottaa 1990-luvun puolivälissä. Siinä Mikki heiluu nappihousuissa 1930-luvun tapaan, ja juoni sivuhahmoineen on kumarrus Floyd Gottfredsonin Mikki-tarinoiden suuntaan. Mikki, Hessu ja Aku on kutsuttu ratkaisemaan lavastettua rikospähkinää kartanoon, jota eversti Passeli on myymässä filmimoguli Astalolle. Katkeroituneen komisarion, kartanon salat tuntevan pyromaanin ja animaatiomaisen vauhdikkaiden juonenkäänteiden ryydittämä tarina päättyy tietysti mysteerin ratkeamiseen.

5. Rötös ja rangaistus

Rikos ei Ankkalinnassa yleensä kannata, mutta yrittänyttä ei laiteta – paitsi tietysti putkaan. Varsinkin karhukonnat tuntuvat päätyvän pahnoille tämän tästä. Mukaan konnakaartiin kuuluvat itsestään selvästi myös Mustakaapu, Musta Pekka ja Don Rosan keksimä Musta Ritari. Kovin mustanpuhuvaa sakkia! Tunnelmaa keventää onneksi eräiden rosvojen taipumus sonnustautua leninkiin tai vauvanvaatteisiin aina tilaisuuden tullen. Tällä kertaa esimerkki Viiksi-Vallun ja Sikari-Sakarin naamioitumistaidoista tosin livahti tätä edeltävään Mikin seikkailut -kategoriaan, Murryn Aarrekätkö Afrikassa -tarinaan.

1) Pilviä hipovat miehet  (The Giant Robot Robbers)
Käsikirjoitus ja piirrokset Carl 
Barks, 20 sivua, ilmestynyt Akkareissa 42-44/67 ja 20/2011
Roope ja Karhukoplan konnat ottavat toisistaan mittaa tämän tästä. Jättirobottitarinassa nähdään varsin mieleenpainuva metallimiesten taisto, ja ratkaisevan käänteen takana on luumuille person karhuveikon ahneus.

2) Mustakaapu kaupungin kauhuna (The  Return of the Phantom Blot)

Piirrokset Paul Murry, 31 ¾ sivua, ilmestynyt Akkareissa 26–29/1966 ja 17–20/1984

Vaikka Mustakaapu istuu vankilassa, hän pystyy silti rötöstelemään kaupungilla ja sieppaamaan poliisimestari Sisun ja Hessun panttivangeikseen. Miten moinen on mahdollista? Siten tietysti (spoilausvaroitus!), että Mustakaavun puolesta öisin riehuu päähän osuneen kolauksen voimasta seonnut – Hessu!

3) Fotonivaimennin (The Photonic Muffler)

Käsikirjoitus Scarpan luonnosten pohjalta Luca Boschi, piirrokset Romano Scarpa, 18 sivua, ilmestynyt Akkarissa 47/2008

Musta Pekka kuuluu Ankkalinnan vakiokonnakaartiin yhtä erottamattomasti kuin Mustakaapu. Tätä äänestystä varten valitsimme iloksenne Akkarissa hiukan harvinaisemman Musta Pekka -sarjiksen, jonka Scarpa piirsi alun perin joskus 1980-luvulla. Sitten sarjakuva katosi salaperäisesti ja löytyi Burbankista vuonna 2005. Tarinassa Mikki ja Hessu jäljittävät Hessun naapuria, tohtori Visa Valopäätä.

4) Matka Ei-ei-maahan (Journey to No-No Land
)
Piirrokset Paul Murry, 24 sivua, ilmestynyt Akkareissa 15–17/1972 ja 8–10/1994

Monet 1970-luvun vaihteen kieppeillä syntyneet muistelevat lämmöllä Paul Murryn Mikki-tarinoita, joissa seikkailivat mm. etsivä Herlokki Solmunen sekä rosvokaksikko Sikari-Sakari ja Viiksi-Vallu. Tässä tarinassa on heidän lisäkseen mukana myös keksijäkonna Velmu Viurusilmä. Mikki ja Hessu etsivät yhdessä Solmusen kanssa itämaisessa maassa, Ei-ei-vuorille kadonnutta, arvokasta rubiinia kuljettanutta lentokonetta

5) Musta ritari (The Black Knight
)
Käsikirjoitus ja piiirrokset Don Rosa, 24 sivua, ilmestynyt Akkarissa 23–24/1998

Maailman vaarallisin mestarivaras Arpin Lusene alias Musta ritari on saapunut Ankkalinnaan ja vetänyt kaiken (paitsi timantit) tuhoavalla Kertalaaki-ihmeaineella päällystetyn haarniskan ylleen. Kädessään hänellä on samalla litkulla käsitelty miekka – ja tavoitteena ei niinkään ryöstää Roopen rahat kuin hävittää ne lopullisesti.

6.    Ankkalinnan ihanat naiset

Iines, Minni, Heluna, Milla Magia, Neiti Näpsä: Ankkalinnan tomerista daameista kukaan ei taatusti jää seinäruusuksi, vaikka heille harmillisen usein on tarjolla vain sivurooleja. Joskus neidot toki saattavat heittäytyä pelastettaviksi tai haaveilla sheikeistä ja supersankareista, kuten Heluna tarinassa Kauniin Helunan ryöstö. Aivan yhtä usein heidän tehtävänään on kuitenkin myös toimia järjen äänenä, kun kavaljeerit heittäytyvät hölmöiksi.

1) Päivä huvipuistossa (Unfair Play)
Käsikirjoitus 
Dave Angus, piirrokset Vicar, 7 sivua, ilmestynyt Akkarissa 42/1988

Iines Ankan päiväkirja -tarinat valottavat usein Akun ja Iineksen suhdetta naisnäkökulmasta. Tässä  Aku ja Hannu yrittävät kisata Iineksen suosiosta tuhoamalla huvipuistossa toistensa sähkökolariautot ja tappelemalla kummitusjunassa. Lopulta Iines hermostuu ja pyytää sateen alkaessa koneenhoitajaa pysäyttämään maailmanpyörän Akun ja Hannun istuessa pyörän huipulla.

2) Onnenmarkka vastatuulessa / Ensilantti vastatuulessa (Outmaneuvering Magica)
Käsikirjoitus 
Tom Anderson, piirrokset Daniel Branca, 7 sivua, ilmestynyt Akkareissa 16/1985 ja 48/2010

Akkarin ehdottomasti sähäköin neito on tietenkin Milla Magia, jonka yritykset nyysiä Roopen ensilantti ovat toinen toistaan kekseliäämpiä. Tässä tarinassa hän esiintyy säiliönilmastointitarkastajana. Aku onnistuu sieppaamaan lantin Millan nenän edestä, mutta miten ihmeessä Aku ja Roope päätyvät kaatopaikalle möyrimään?

3) Koistisen paluu (The Day The Farm Stood Still)
Käsikirjoitus 
Vic Lockman, piirrokset Carl Barks, 6 sivua, ilmestynyt Akkareissa 22/1963 ja 16/2008 
Kummasteltuaan aikansa tilan eläimiä, jotka eivät hiiskahdakaan, ryhtyy Ankkain suvun mahtava matriarkka Mummo Ankka selvittämään tilannetta Pelle Pelottoman käännöskoneella. Käy ilmi, että eläimet odottavat Kana Kanelin poikaa, joka on lähtenyt maailmalle tekemään suuria tekoja...

4) Matkalla Turmiolaan (Road to Perdition
)
Käsikirjoitus Byron Erickson, piirrokset Ferioli, 10 sivua, ilmestynyt Akkarissa 26/2006
Valitsemassamme varsin elokuvamaisessa tarinassa Minni tulee Turmiolaan tapaamaan Mikkiä. Matka vain on pitkä ja mutkia täynnä, eikä Minniä noutamaan tullut Polle (!) vaikuta järin mukavalta matkaseuralta. Lopulta kaksikko löytää yhteisen sävelen, kun Minni tunnustaa olevansa nyreä koska on kateellinen Pollen ja Mikin hauskanpidolle – hänen osanaan kun on "puhua Mikille järkeä ja pitää hänen jalkansa maan pinnalla".

5) Kauniin Helunan ryöstö (The Thief of Zanzipar)
Käsikirjoitus Bob Ogle, piirrokset Paul Murry, ilmestynyt Akkareissa 23–24/1968 ja 2–3/2012
Viimeisenä sarjassa tarjolla on mainio sarsaparillaseikkailu, joka on myös Superhessun syntytarina: Hessu keksii takapihansa pähkinäpensaan tuottavan supervoimat antavia pähkinöitä. Helunan lennettyä itämaiseen Sarsaparillan sulttaanikuntaan esittelemään keittotaitoaan, uskoo Hessu Helunan olevan vaarassa ja tarvitsevan punaisissa kalsareissa lentävää auttajaa.

7.    Tiede ja taide

Ankkalinna pullistelee toinen toistaan etevämpiä keksijöitä, kuten Tohtori Staattinen, Pelle Peloton ja Velmu Viurusilmä. Myös taiteen saralla on kunnostauduttu oikein urakalla, joten toimitus joutui todella tuskailemaan vaikeiden valintojen kanssa. Esimerkiksi musiikkiaiheisista tarinoista mukaan pääsi lopulta kaikkien nuorisomusiikki-irvailujen esiäiti, Tony Stroblin Viimeinen villitys. Siinä pojat huudattavat Melvis Pressulaa levysoittimesta vastalauseista välittämättä, eikä Aku-polo pärjää möykälle kuin tuubaa töristämällä.

1) Ajatuslaatikot (The Think Box Bollix)
Käsikirjoitus ja piirrokset Carl 
Barks, 10 sivua, ilmestynyt Akkareissa 5/1953 ja 19/1973

Barksin Pelle-tarinoissa on nähty keksintö jos toinenkin, mutta tämän tarinan hyytävä ”en minäkään ole mies, olenpahan susi” -repliikki on jäänyt lähtemättömästi monien mieleen – niin myös toimituksen. ”Oli se Barks vain nero”, kuten toimitussihteeri Toppari on useasti todennut.

2) Mallikas muotokuva (Beautiful Likeness
)
Käsikirjoitus Kari Korhonen, 12 eri piirtäjää, 12 sivua, ilmestynyt Akkarissa 49/2011
Erinomaisia taidetarinoita on Akkarissa nähty maailman sivu, mutta nyt on tarjolla varsin harvinaista herkkua: Aku Ankka -lehden 60-vuotispäivän kunniaksi teetetty tarina, jossa Akkarin nykypiirtäjät yrittävät rustata Akusta potrettia syntymäpäivälahjaksi. Tarinaa ei ole julkaistu missään muualla kuin suomalaisessa Aku Ankassa.

3) Televisiotemppuja ja takapotkuja (Capnapper’s Surprise)
Piirrokset Tony Strobl, 5 sivua, ilmestynyt Akkareissa 19/1972 ja 19/2008

Pellen ilkeämielinen kilpakeksijä Velmu Viurusilmä on yrittänyt usein nyysiä kollegansa keksintöjä. Niin tapahtuu tässäkin, kun Velmu yrittää viedä Mietintämyssyn 3D-telkkarin avulla.

4) Viimeinen villitys (Mutilated Music)

Piirrokset Tony Strobl, 9 sivua, ilmestynyt Akkarissa 23/1958

Populaarimusiikille irvailulla on Akkarissa pitkät perinteet: jo vuonna 1958 nähtiin tarina, jossa Melvis Pressula loihe laulamaan ”Rokkaa ja roiku aamusta iltaan, ketkuta ja keiku”. Sille ei Aku pärjää kuin tarttumalla tuubaan.

5) Elastisoija (Plastic Mickey)
Käsikirjoitus Michael T. Gilbert, piirrokset Ferioli, 16 sivua, ilmestynyt Akkareissa 1995 37-38

Feriolin kynästä lähtöisin oleva tohtori Staattinen seikkailee yleensä Mikin kanssa – ja itse asiassa Mikki tarinoiden pääosaan lopulta päätyykin, tavalla tai toisella Staattisen keksintöjen siivittämänä. Tässä tarinassa esimerkiksi jahdataan rosvoa, joka on Staattisen kehittelemän rohdon avulla muuttanut itsensä kumimieheksi.

 

8.    Lempeät lemmikit

Jos vähän saivarrellaan, Ankkalinnassa asuu pelkkiä eläimiä. Siitä huolimatta kaupungin asukkailla on seuranaan jos jonkinlaisia lemmikkejä. Kaipaatko sinä kirjaan Plutoa, Pulivaria, Kisumisua tai jotakin muuta mainiota karvaturria? Tarjolla on mm. Barksin kuolematon klassikko Jäyhä jököttäjä. ”Se löysi kepin. Uskomaton suoritus!” Taas kerran toimitus poti pudottamisen tuskaa, kun pois piti jättää mm. Katapultti-sammakko ja ovela orava Huiskahäntä...

1) Kenelle kello soi? (To Whom the Bell Tolls)

Käsikirjoitus Sune Troelstrup, piirrokset Marga Querol Manzano, ilmestynyt Akkarissa 43/2012
Millan Korri-korppi on pelastanut emäntänsä pulasta monta kertaa, mutta harvoin päässyt pääosaan samalla lailla kuin tässä hupaisassa lyhärissä. Milla onnistuu hypnotisoimaan itsensä useita kertoja, ja Korri herättää hänet kelloa kilauttamalla – kunnes Milla luulee olevansa kastemato ja Korri saa kerrankin nauttia emäntänsä herrana olemisesta.

2) Jäyhä Jököttäjä (The Smugsnorkle Squattie)
Käsikirjoitus ja piirrokset Carl 
Barks, 10 sivua, ilmestynyt Akkareissa 09/1977 ja 23/1995
Monet muistavat virheellisesti Jäyhän Jököttäjän sanovan ”Elämme kovia aikoja, ystävä hyvä”, mutta kyseinen lause löytyy kuitenkin sarjasta Puhuva koira. Jäyhä Jököttäjä (kennelnimeltään Hurtta III Henkevä) on rotuotus, jonka neroudesta Aku on vakuuttunut. Kummallista kyllä turre vain istuu aloillaan, ja poikien löytämä sekaroituinen Riksu vaikuttaa paljon välkymmältä...

3) Mikki Hiiri ja koiravarkaat (The Pooch Poachers of Poochatlan)
Käsikirjoitus 
Carl Fallberg, piirrokset Frank McSavage, 15 sivua, ilmestynyt Akkarissa 19/1965

Viidakossa lomailevat Hiiret tutustuvat muinaisen Plutovillen kaupungin raunioihin, ja kohteen oppaatkin huomaavat Pluton muistuttavan kovasti muinaisia pyhiä koiria. He keksivät, että Pluto osaa varmasti vainuta kultaa kaukaisten esi-isiensä tavoin, ja pian Mikki saa huomata lemmikkinsä kadonneen.

4) Pelastusoperaatio Huurusolassa (Operation St. Bernard
)
Käsikirjoitus ja piirrokset Carl Barks, 10 sivua, ilmestynyt Akkareissa 4/1972 ja 25/1994

Akun laiskanpulskea bernhardilainen Pulivari inhoaa talvea ja lunta. Se on hiukan hankalaa, ainakin jos tarkoituksena on kouluttaa siitä pätevä pelastuskoira Sudenpentujen ansiomerkkiä varten. Vaikka koulutus epäonnistuu, Pulivari pelastaa silti lopulta koko poppoon ihan silkkaa mukavuudenhaluaan..

5) Touho-serkun toilauksia (The Health Nut)
Käsikirjoitus 
Dick Kinney, piirrokset Al Hubbard, 12 sivua, ilmestynyt Akkareissa 16/1966 ja 4/2004

Akun kissa Kisumisu on jostain syystä kadonnut Ankkain huushollista, vaikka tämän sympaattisen katin soisi vilahtelevan sarjoissa edelleen. Hubbardin letkeästi piirtämässä tarinassa nähdään sekä Touho-serkun että Kisumisun ensiesiintyminen, eikä Touhon tolkuton terveysintoilu lämmitä Kisumisun mieltä sen enempää kuin Akunkaan. Kisumisun rooli on itse asiassa vain muutaman ruudun mittainen, mutta siitä selviää, miksi katti pelkää Touhoa niin kovasti...

9.    Rosan rautaisimmat pitkät tarinat

Supertähdeksi nousseen Don Rosan tuotannosta poimimme tarjolle tukun maanmainioita pitkiä seikkailusarjoja, jotka ovatkin Rosan ominta alaa. Miten olisi vaikkapa klassikoiden klassikko Kadonneen kirjaston vartijat? Entä Rosan kunnianosoitus suomalaiselle (ankallis)kulttuurille, Sammon salaisuus? Suomalaisten suuresti rakastamat tarinat eivät kummempia esittelyjä kaivanne, joten siitä vain valitsemaan...

1) Kadonneen kirjaston vartijat (The Guardians Of The Lost Library)

28 sivua, ilmestynyt Akkarissa 2003-44

Roope ja Sudenpennut menevät lähtevät Aleksandrian kirjastoa ja päätyvät maailman ympäri kierrettyään sinne mistä lähtivätkin. Samalla selviää Sudenpentu-järjestön ja legendaarisen Sudenpentujen käsikirjan historia.

2) Andien kutsu (Return to Plain Awful)

28 sivua, ilmestynyt Akkareissa 17–20/1990

Ankat matkaavat Andeille Vihoviimeiseen rotankoloon palauttamaan koti-ikävästä kärsiviä kukkoja. Nelikulmaisten munien kotimaassa vastaanotto on yllättävänkin lämmin, mutta Kulta-Into Pii heittelee seurueen rattaisiin kapuloita minkä ehtii.

3) Kirje kotoa (A Letter From Home)

36 sivua, ilmestynyt Akkareissa 9–11/2004

Roope, Aku ja veljenpojat saapuvat Ankkapurhan linnaan etsimään Temppeliherrojen suurta aarretta. Pienen sisaruksellisen torailun jälkeen Roope löytää lopulta kultaakin kalliimman aarteen – isänsä pojalleen kirjoittaman kirjeen. Kyseistä kohtausta ei Kivisyömmi Karhulakaan pystyisi lukemaan kuivin silmin.

4) Sammon salaisuus (Quest For Kalevala
)
33 sivua, ilmestynyt Akkareissa 26-28/2001

Roope ja Aku sekä Tupu, Hupu ja Lupu lähtevät Suomeen etsimään Suomen kansalliseepoksesta tuttua Sampoa, jonka tuottamat rahat kiinnostavat Roopea. Sivutuotteena mm. Iku-Turso riehuu pääkaupunkimme keskustassa ja Väinämöinen repäisee peliviittansa. Lönnrot ja Gallén-Kallelakin varmasti myhäilevät tyytyväisinä...

5) Kolmen Caballeron paluu (The Three Caballeros Ride Again
)
28 sivua, ilmestynyt Akkareissa 36-38/2000

Meksikon-matkallaan Aku tapaa vanhat kaverinsa José Cariocan and Panchito Pistolesin. Jos edellinen vaihtoehto on suomalaiskansallinen, tässä tarinassa puolestaan on tarjolla viiksekkäitä rosvoja, hehkeitä neitokaisia, huimia takaa-ajoja ja iloisia lauluesityksiä. Hillitöntä menoa kaiken kaikkiaan, siis.

 

10. Barksin säväyttävimmät saagat

Ankkamaesto Carl Barksilta paukautamme tarjolle niin ikään pitkiä tarinoita, joissa taiturin tarinankuljetus pääsee oikeuksiinsa. Tässä kategoriassa toimitus teki ehdokasvalintansa klassisuusperiaatetta noudattaen vältellen kuitenkin aivan uunituoreita kirjajulkaisuja.

1) Aku Ankka ja kultainen kypärä (The Golden Helmet
)
32 sivua, ilmestynyt kahdesti Aku Ankan B-numerona 9/1955 ja 24/2004
Aku Ankka ja kultainen kypärä on ikimuistoinen etsintäsaaga, jossa Aku kamppailee muinaisen kultakypärän löytämisestä Lipi Luikuria ja lakimies Kalle Kepulia vastaan – panoksena Amerikan keisarin virka! Ikävä kyllä kyseinen päähine saa kantajansa sokaisevan ahneuden valtaan...

2) Kuningas Salomon kaivokset (The Mines of King Solomon)
27 sivua, ilmestynyt Akkarissa AA1/2006
Kaivosrymistely taas on klassinen Roope-sedän aarteenetsintäretki, jossa on on ripaus totta tarinan siteeksi ja huima seikkailujuoni, jossa käänteitä ei säästellä! Ja koko soppa alkaa viattomasti sillä, että Roope lähtee Arabiaan etsimään hiekkaa ruotsalaista lasitehdastaan varten...

3) Koralliluolan kummitus (The Ghost of the Grotto
)
26 sivua, ilmestynyt Akkareissa 52/1972–3/1973 ja 52B/1973)
Koralliluolan kummitus lienee yksi kaikkein pelottavimmista Akkarissa julkaistuista jatkosarjoista. Kukapa ei muistaisi kummituksen ensi repliikkiä ”Nyt on se yö!” Mainittuna yönä lapset kannattaisi pitää lukkojen takana – minne katoaakaan yksi ankanpojista?

4) Kylmä kauppa (A Cold Bargain)
26 3/4 sivua, ilmestynyt Akkarissa 1/2011
Vasta viime vuonna Aku Ankka -lehdessä ensi kerran julkaistu tarina vie Ankat Antarktikselle mystisen bombastium-pallosen kanssa. Seikkailu on brutopialaisen kylmän diplomatian kaunis ylistys! Nuorempia lukijoita taas on aina kiehtonut bombastiumin kyky tuottaa loputomasti herkullisia makuja... eivätkä eläinten ystävät voi olla ihastumatta perhettä haikailevaan pingviiniin.

5) Kultaa ja kalavelkoja (North of the Yukon
)
Barks, 24 sivua, ilmestynyt Akkareissa 1–3/1968, 48–50/1983 ja 1/2010
Roopeko muka kovasydäminen? Kultaa ja kalavelkoja on sarja, jossa paljastuu Roope-sedän todellinen luonto, kun visukinttu mieluummin menettää omaisuutensa kuin hylkää vetokoira Purun hyiseen virtaan.

11. Vicarin vinkeimmät

Vicarin merkitystä Akkarille ei kukaan voi kiistää! Vuosikymmeniä Vicar oli taattu laatupiirtäjä, ja hänen juoheva kynänjälkensä on kaikille tuttu sadoista ikimuistoisista johtosarjoista. Erityisesti monien 1980-luvulla Akkaria tavanneiden silmään juuri tämän supertuotteliaan (yli 10 000 sivua!) maestron Ankat näyttävät niiltä ainoilta oikeilta.

1) Kahvilalli (Coffee Crazy)

Käsikirjoitus Gorm Transgaard, 12 sivua, ilmestynyt Akkarissa 17/2007
Kahvilalli on kahvia ämpäritolkulla kittaavan toimituksen suosikki Vicarin 2000-luvun tuotannosta. Visukintun kahviriippuvuus johtaa herran vieroitushoitoon, mutta saituri perustaa pimeän kahvikioskin alta aikayksikön!

2) Aku Ankka sarjakuvapiirtäjänä (The Cartoonist
)
Käsikirjoitus Gorm Transgaard, 12 sivua, ilmestynyt Akkarissa 7/1998
Tarina on pakkovalinta, sillä siinä Aku palkkautuu mestari Viktorin studioille sarjakuvaoppiin. Loistavaa itseironiaa! Eikä laatuisan sarjakuvan tekeminen ole ollenkaan niin helppoa kuin kuvitellaan...

3) Avaruusankkojen paluu (The Return Of The Micro-Ducks From Outer Space)

Käsikirjoitus Edele Kenner, 10 sivua, ilmestynyt Akkarissa 32/1978
Avaruusankkojen paluu
on jatko-osa Carl Barksin Avaruusankoille. Tarinaa lukiessa mieleen nousee yksi kysymys ylitse muiden: missä viipyy sarjan seuraava osa?

4) Surullisen hahmon Ankka (Donald Quixote)

Käsikirjoitus Janet Gilbert, 12 sivua, ilmestynyt Akkarissa 3/2003
Surullisen hahmon Ankka taas on kysytty ja kaivattu kirjallisuusparodia Cervantesin klassikosta Don Quijote. Vaikka alkuteos on mainio, kyllä päältäajettavalla ruohonleikkurilla päristelevä Sancho Pancha (alias Hansu) saa ilmeen muikeammaksi.

5) Itsehillinnän mestari (School For Hot Heads
)
Käsikirjoitus Bob Bartholomew, 9 sivua, ilmestynyt Akkarissa 42/1984
Jokseenkin itsestäänselvä valinta on myös tämä Vicar-klassikko, jossa Aku ilmoittautuu kiukkupussien kouluun itsehilintää oppimaan. Kiukun taltuttamiseksi pitää laskea kymmeneen, kumota kylmää vettä kuuppaan ja seistä tovi päällään...

12. Korhosen kiehtovimmat

Kari Korhonen on Suomen paras – ja ainoa aktiivinen – Akkari-piirtäjä, ja hänen kehtiyskaartaan on aina ollut jännittävä seurata. Ensi vuonna 20-vuotistaiteilijajuhlaansa viettävältä Karilta poimimme muutamia edustavia, erityylisiä tarinoita. Joka tarina on Karin itse käsikirjoittama ja piirtämä.

1) Mitalimies (The Man of Medals
)
10 sivua, ilmestynyt Akkarissa 44/2001
Mitalimies pureutuu pureutuu syvälle Ankkalinnan peruskuvastoon, niin kuin Karin sarjat usein tekevät. Mistä sudenpentukenraalien uljaat mitalit oikein tulevat?

2) Jonoa pankissa (All The Way To The Bank
)
11 sivua, ilmestynyt Akkarissa 49/2004
Toisessa valinnassamme taas seikkaillaan Akun hahmon ytimessä: innokas jalkapallofani sekalaisten rahaongelmien kimpussa. Tarina on Karin italialaisvaikutteiselta kaudelta, jolloin hahmot olivat muodoltaan varsin joustavia...

3) Oma kolo kullan kallis (Din In The Bin
)
12 sivua, ilmestynyt Akkarissa  46/2005
Oma kolo kullan kallis edustaa Karin näkemystä Roope-sedästä, jonka sisimmässä sykkivään kultaiseen sydämeen hänellä tuntuu olevan luja usko (aivan kuin Barksilla ja Rosallakin). Roope vain nyt sattuu olemaan raharomantikko!

4) Kadonnut sinfonia (The Lost Symphony)
10 sivua, ilmestynyt Akkarissa 48/2011
Karin rooli Suomeen sijoittuvien tai suomalaisesta elämästä ammentavissa sarjoissa on toimitukselle elintärkeä. Vaikka keksisimme minkä tahansa loistavan tarinansiemenen, vasta Karin taikakosketus muuttaa sen hauskaksi Ankka-seikkailuksi. Tällä kertaa esimerkkinä Kadonnut sinfonia, jossa metsästetään Janne Sipuliuksen kadonnutta kahdeksatta sinfoniaa.

5) Syntipukki (The Scapegoat)
10 sivua, ilmestynyt Akkarissa 21/2009
Syntipukki puolestaan on mainio esimerkki hyvien tarinoiden universaaliudesta ja ajattomuudesta! Agapetuksen vuonna 1930 kirjoittama Syntipukki-näytelmä istuu Akun maailmaan kuin nokka päähän!

13. Muiden mestareiden muhevimmat

Kynänjälkensä Akkariin on historian saatossa saanut pitkälti toistasataa eri piirtäjää, joten runsaudenpula on suunnaton! Jokaisella on omat suosikkinsa, mutta toimitus otti vapauden tiivistää ehdokkaiksi seuraavat mestarit.

1) Fotobogo (Fotobogo)
Käsikirjoitus ja piirrokset Marco 
Rota, 12 sivua, ilmestynyt Akkarissa 49/1994
Milanon maestro Marco Rota on eräs taitavimmista italialaisista piirtäjistä, jonka viivan lennokkuutta on usein verrattu jopa itseensä Carl Barksiin! Edelleen piirtävältä Rotalta otimme mukaan sarjan parin vuosikymmenen takaa.

2)  Työn raskaan raataja (Travails
)
Käsikirjoitus ja piirrokset William Van Horn, 19 sivua, ilmestynyt Akkarissa 19/2000

William Van Horn sai aikanaan kunnian piirtää Barksin kadonneeksi luullun käsikirjoituksen Hevostellen halki historian, josta itse maestrokin oli oikein ylpeä. Van Horn on kuitenkin omimmillaan nyrjähtäneen oman huumorinsa kukkasissa, joten mukaan pääsi Perhe on pahin -henkinen Unkka T. Kumiankka -tarina.

3) Kana-ala kannattaa (The Egg and Why
)
Käsikirjoitus Dick Kinney, piirrokset Al Hubbard, 8 sivua, ilmestynyt Akkarissa 21/1971
Al Hubbard on ehkä viivaltaan herkin Ankka-piirtäjä. Touho-serkun hippiseikkailuihin hänen tyylinsä istuukin kuin nakutettu. Hubbardin kynästä on lähtöisin myös Akun sympaattinen katti Kisumisu (ks. lemmikkikategoria).

4) Pitkästynyt pohatta (Chairman of the Bored)
Käsikirjoitus 
Carl Fallberg, piirrokset Tony Strobl, 10 sivua, ilmestynyt Akkarissa 41/1965
Tony Strobl on eräs kaikkien aikojen tuotteliammista Disney-piirtäjistä, ja vahvistamattomien huhujen mukaan hän saattoi piirtää valmiiksi jopa kahdeksan sivua laatusarjakuvaa päivässä (no, ehkä laatusarjakuvan tekeminen on sittenkin helppoa). Ei Akkarihistoriikkia ilman Strobl-sarjaa!

5) Hankala hansamatka (The Hansa Hazard
)
Käsikirjoitus Knut Nærum ja Tormod Løkling, piirrokset Arild Midthun, 21 sivua, ilmestynyt Akkarissa 24–26/2011
Arild Midthun on nopeasti nousemassa supertähtien luokkaan. Herra on aloittanut Ankka-uransa vasta 2004, ja jo nyt esimerkiksi Tiima-Täppäri-tarinat ovat olleet kuluvan vuoden kiitellyimpiä sarjoja. Arild on suuri Suomen-ystävä, joten poimimme hänen tuotannostaan jopa Suomen Turkuun seilaavan Hankalan hansamatkan.

Aku Ankan toivesarjat -kirja on siitä erikoinen opus, että se on ilmestyttyään myynnissä ainoastaan Aku Ankan verkkokaupassa – ja huikean huokeaan hintaan Aku Ankka -lehden tilaajille. Puodissa kannattaa käydä kurkkimassa jo ennen joulua, luvassa on erinomaisia tarjouksia pukinkonttiin.

Hihhei! Aku Ankan joulukalenteri on auki.

Jo liki perinteiseen tapaan joulukalenterin jokaisen luukun takaa löytyy hauska sarjakuva, jossa ankkalinnalaiset tutut valmistautuvat talven ihanimman juhlan viettoon. Kaikkiin tarinoihin liittyy myös kysymys, johon vastaamalla osallistut perinteiseen joulukalenterikilpailuumme. Klikkaa tästä, niin pääset Lataamoon ja joulukalenterin pariin.

Vastaamassa kannattaa käydä ihan joka päivä, sillä pääpalkinnon lisäksi arvomme pitkin joulukuuta yllätyspalkintoja! Lisäksi voittomahdollisuutesi napata muhkea pääpalkinto tietenkin paranevat mitä useammin käyt vastaamassa.

Pääpalkintona arvotaan muhkea pelipaketti – PlayStation 4 -konsoli ja Lego Marvel Super Heroes -peli. Pääpalkinto arvotaan Nuutin päivänä 13. tammikuuta 2018. Niin pääpalkinnon kuin yllätyspalkintojenkin voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Helsingin Ateneumissa avautui tiistaina 3. lokakuuta upea Ankallisgalleria-näyttely, jossa Suomen taiteen klassikkoteoksista nähdään ankallistetut versiot. Näyttely on avoinna aina helmikuun 2018 loppuun asti.

Aku Ankka -lehdessä on eletty koko vuosi 2017 ikään kuin rinnakkaistodellisuudessa satavuotisen Suomen kunniaksi, kun Suomen historian tapahtumien on seurattu tapahtuvan räpylävinkkelistä Kari Korhosen käsikirjoittamissa ja piirtämissä Suomi 100 -tarinoissa. Rinnakkaistodellisuus huipentuu nyt Ateneumin taidemuseossa nähtävässä näyttelyssä, jossa on esillä kaiken kaikkiaan 13 taideteosta. Teokset on luonnollisesti lainattu Ankkalinnan johtavasta taidemuseosta Ankallisgalleriasta.

Ankallisgallerian taiteilijoita ovat Alpertti AatelvilttiAltti FasaaniAkseli Kala-KallelaArvi LiljalunttiEino MaininkinenHuuko Simpura sekä Nantti Vonrikti. Kuuluisimpiin teoksiin kuuluvat muun muassa Ankanpoika ja varisElämäntaiteilija Hannu HanhiIltaa ja köyhyyttä kohtiLeikkiviä ankanpoikia rannalla sekä Taistelevat ankat.

Apuna ovat olleet Aku Ankan piirtäjistä Kari Korhonen, Don Rosa, Ulrich Schröder ja Daan Jippes sekä vielä Kati Kovacs.