Viimeinen työvaihe, johon Disney-sarjakuvien piirtäjä-käsikirjoittaja ottaa osaa,
on sarjan tussaus eli lyijykynäluonnosten jäljentäminen tussilla julkaisua varten.

Jos on yksi aihe, josta piirtäjät juttelevat ehkä enemmän kuin mistään muusta, on se tussauksen työkalut. Aiheesta on kirjoitettu satasivuisia opuksia ja jokaisella piirtäjällä on omat suosikkimerkkinsä niin tussiterien, siveltimien kuin paperinkin suhteen. Tämä saa työvaiheen kuulostamaan mystiseltä puuhalta aloittelijalle, mutta pelko pois: sitä se ei ole.

Tussauksen työvälineet ovat pysyneet samoina yli sata vuotta. Suurin osa piirtäjistä tussaa edelleen vanhanaikaisella tussi-terällä ja siveltimellä paksulle paperille.

Jotkut taiteilijat ovat toki siirtyneet tussaamaan tietokoneen piirustusalustoilla piirustusohjelmia apuna käyttäen. Tätä työtapaa voi myös suositella, mutta vain jo kokeneille piirtäjille. Jos ei tiedä, kuinka tussi käyttäytyy paperilla ja kuinka sillä saa kauniin vedon, ei tietokone tee sitä puolestasi. Se on vain työkalu muiden joukossa.

Kun luonnokset ovat valmiit, ne tulostetaan sinisellä tussauspaperille. Jotkut myös luonnostelevat suoraan sinikynällä. Miksikö? Koska sininen väri on helppo häivyttää valmiiksi tussatusta ja tietokoneelle skannatusta kuvasta.

Vaikka tussatessa alkuperäinen piirros jäljennetään uskollisesti, viivan on silti säilyttävä elävänä. Ihan mekaanisesta työstä ei siis ole kyse.

Vanhanaikaisella tussiterällä saa yhdellä vedolla kauniita viivoja, joiden paksuus vaihtelee tarpeen mukaan. Jos katsotte lehtien kansissa Akun pään viivoja, ovat kaarevat viivat kauniisti keskeltä paksumpia. Saman ilmiön saa aikaan siveltimellä, joskin se vaatii usein terää enemmän harjoitusta.

Tussiterissä jokaisella piirtäjällä on suosikkinsa ja itselleen sopivan löytää vain kokeilemalla. Taipuisa hiusterä, joka kestää kovaakin painamista ilman että terän puolet vääntyvät, on kullan arvioinen. Siveltimistä näädänkarvaiset kestävät tussia (india ink) perhaiten. Niillä on myös helpoin täyttää laajat mustat kohdat sen jälkeen, kun viivat on vedetty. Paperi saisi olla tukevaa (yli 250g/m2) ja pinnaltaan tussipiirtämiseen sopivaa. Virheiden korjaamiseen voi käyttää valkoista peiteväriä.

Jos olet ensi kertaa tussiostoksilla, kannattaa kääntyä taiteilijatarvikeliikkeen asiantuntijoiden puoleen. Kotikäyttöön tarkoitetun sarjakuvan voi vallan mainiosti piirtää puhtaaksi myös huopakynällä.

Sitten piirros onkin valmis! Seuraavista työvaiheista, eli värityksestä ja toimitustyöstä tulevissa osissa! Tussauksen iloa!

P.S. Jutun esimerkkikuvat on muuten napattu ensi syksyä varten tekeillä olevasta halloween-aiheisesta sarjasta.

Sarjakuvakoulun edellisissä osissa käsiteltiin piirrostyötä, synopsiksen laatimista sekä itse käsikirjoitusta.

Hihhei! Aku Ankan joulukalenteri on auki.

Jo liki perinteiseen tapaan joulukalenterin jokaisen luukun takaa löytyy hauska sarjakuva, jossa ankkalinnalaiset tutut valmistautuvat talven ihanimman juhlan viettoon. Kaikkiin tarinoihin liittyy myös kysymys, johon vastaamalla osallistut perinteiseen joulukalenterikilpailuumme. Klikkaa tästä, niin pääset Lataamoon ja joulukalenterin pariin.

Vastaamassa kannattaa käydä ihan joka päivä, sillä pääpalkinnon lisäksi arvomme pitkin joulukuuta yllätyspalkintoja! Lisäksi voittomahdollisuutesi napata muhkea pääpalkinto tietenkin paranevat mitä useammin käyt vastaamassa.

Pääpalkintona arvotaan muhkea pelipaketti – PlayStation 4 -konsoli ja Lego Marvel Super Heroes -peli. Pääpalkinto arvotaan Nuutin päivänä 13. tammikuuta 2018. Niin pääpalkinnon kuin yllätyspalkintojenkin voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Helsingin Ateneumissa avautui tiistaina 3. lokakuuta upea Ankallisgalleria-näyttely, jossa Suomen taiteen klassikkoteoksista nähdään ankallistetut versiot. Näyttely on avoinna aina helmikuun 2018 loppuun asti.

Aku Ankka -lehdessä on eletty koko vuosi 2017 ikään kuin rinnakkaistodellisuudessa satavuotisen Suomen kunniaksi, kun Suomen historian tapahtumien on seurattu tapahtuvan räpylävinkkelistä Kari Korhosen käsikirjoittamissa ja piirtämissä Suomi 100 -tarinoissa. Rinnakkaistodellisuus huipentuu nyt Ateneumin taidemuseossa nähtävässä näyttelyssä, jossa on esillä kaiken kaikkiaan 13 taideteosta. Teokset on luonnollisesti lainattu Ankkalinnan johtavasta taidemuseosta Ankallisgalleriasta.

Ankallisgallerian taiteilijoita ovat Alpertti AatelvilttiAltti FasaaniAkseli Kala-KallelaArvi LiljalunttiEino MaininkinenHuuko Simpura sekä Nantti Vonrikti. Kuuluisimpiin teoksiin kuuluvat muun muassa Ankanpoika ja varisElämäntaiteilija Hannu HanhiIltaa ja köyhyyttä kohtiLeikkiviä ankanpoikia rannalla sekä Taistelevat ankat.

Apuna ovat olleet Aku Ankan piirtäjistä Kari Korhonen, Don Rosa, Ulrich Schröder ja Daan Jippes sekä vielä Kati Kovacs.