Aleksis Kiven päivä (10.10.) lähestyy – Kiven klassikkojen kertauksen voi aloittaa vaikkapa Nummisuutareista.
Aleksis Kiven päivä (10.10.) lähestyy – Kiven klassikkojen kertauksen voi aloittaa vaikkapa Nummisuutareista.

”Onko sarjakuva kirjallisuutta?” Kas siinäpä ikuisuuskysymys, johon tuskin saadaan vastausta. Onneksi sitä odotellessa voi lukea vaikkapa sarjakuvaversioita maailmankirjallisuuden klassikoista.

Viikon 39 Akkarin Lukunurkassa kerrotaan vastikään ilmestyneestä Tuulen tuomaa -kirjasta, joka aloittaa uuden Ankalliskirjallisuuden klassikot -kirjasarjan. Sen sivuille on koottu seitsemän tunnettua merkkiteosta ankkasarjakuviksi taiteiltuna, muun muassa versiot Margaret Mitchellin ikimuistoisesta Tuulen viemää -romaanista ja Shakespearen näytelmästä Kuinka äkäpussi kesytetään. Tuhtia opusta voi lämpimästi suositella, ei vähiten dosentti Kai Mikkosen laatiman esipuheen ja alkuperäiskirjat esittelevien artikkelien ansiosta. Kaikki kirjan tarinat ovat italialaista alkuperää kuten pitkät klassikkosovitukset yleensäkin, sillä Italian Disneyn lippulaivajulkaisu Topolinon suurempi sivumäärä mahdollistaa laajat draaman kaaret. Siksi kirjallisuustarinoista ovat Suomessa saaneet nauttia ennen kaikkea Taskarin lukijat.

Aku Ankka -lehdessä on silti vuosien varrella aina silloin tällöin nähty kirjoihin tai näytelmiin (Hm... Ovatko näytemät kirjallisuutta? Ainakin näytelmäkirjallisuutta....) perustuvia sarjakuvia. Joissakin, kuten tämän viikon Barks-klassikossa Karhukaruselli, on vain lainattu hiukan alkuperäisideaa, toiset taas ovat selvemmin versioita alkuperäisteoksesta, kuten Vicarin ja Janet Gilbertin Surullisen hahmon ankka, jossa Aku kuvittelee olevansa Don Quijote.

Kiitos Kari Korhosen suomalaiskirjallisuuttakin on versioitu ankkalinnalaisittain. Komeimmasta päästä on Nummisuutarin Aku eli sovitus Aleksis Kiven vuonna 1864 kirjoittamasta näytelmästä Nummisuutarit. Niin ikään Korhosen käsialaa on Kaikkien aikojen kirja, jossa Aku haluaa tehdä elokuvan suosikkikirjastaan. Opus on Miihkali Woimarin Minuhe egyptiläinen, eikä leffahankkeesta tietenkään tule mitään – toisin kuin tosielämässä: Michael Curtizin ohjaama The Egyptian sai ensi-iltansa jo vuonna 1954.

Satumaailmasta on tunnetusti myös ammennettu usein aineksia Disney-tarinoihin. Aku Ankan alkuaikoina lehdessä julkaistiin sarjakuvaversioita Disneyn elokuvista, joista osa siis pohjautuu klassikkosatuihin. Harvinaisin pläjäys on vuoden 1952 9B-numerona nähty Lumikki, josta keräilijät pulittavat huimia summia. Myöhemmin seuraan liittyivät mm. Peter Pan ja Prinsessa Ruusunen. Joskus Disney-leffoissa nähdyt satuhahmot ovat muuten vain putkahdelleet Akkarin tarinoihin, kuten Pinokkio, joka silloin tällöin pistäytyi Takametsässä 1950-luvulla. Kirjallisuudesta poimituista cameosankareista voisi mainita vaikkapa hupaisassa Hessu-tarinassa Viidakon kepulikopla nähty Larzan-hahmo...

Entä kuka muistaa 1960-luvulla ilmestyneen Walt Disneyn teatteri -tarinasarjan, jonka käsikirjoitukset laati Vic Lockman ja piirroksista vastasivat uutterat Paul Murry ja Tony Strobl? Siinä ankkamaisen käsittelyn sai 14 tunnettua tarinaa Robin Hoodista (Robin Hiiri ja Blottinghamin sheriffi, viimeksi nähty Jumbo-alpparissa nro 12) Ozin velhoon (Pöhin velho, nähty ainoastaan Akkarissa 50/1973). Samaisessa sarjassa muuten ilmestyi myös toinen versio Ali Baba ja 40 rosvoa -tarinasta, eli Murryn piirtämä Roope Baba ja neljäkymmentä rosvoa (viimeksi AA 52/2005).

Jos ankalliskirjallisuuden ja alkuperäisteosten suhde alkoi äkkiä kiinnostaa syvällisemmin, klassikkokirjojen maailmaan sukeltamisen voi aloittaa vaikkapa alla olevan listan avulla. Hauskoja lukuhetkiä!

Margaret Mitchell: Tuulen viemää
Guido Martina ja Giovan Battista Carpi: Tuulen tuomaa (Paperino e il vento del sud, AATK 114, Ankalliskirjallisuuden klassikot 1)

Shakespeare: Kuinka äkäpussi kesytetään
Silvano Mezzavilla ja Giorgio Cavazzano: Kuinka äkäpussi kesytetään (Paperon Bisbeticus domato, AATK 235, nkalliskirjallisuuden klassikot 1)

Robert Southey: Kultakutri ja kolme karhua
Carl Barks: Karhukaruselli (The Goldilocks Gambit, mm. AA 38/2012)

Miguel Cervantes: Don Quiote (tai oikeastaan Mielevä hidalgo Don Quiote manchalainen)
Janet Gilbert ja Vicar: Surullisen hahmon ankka (Donald Quixote, AA 3/2003)

Mika Waltari: Sinuhe egyptiläinen
Kari Korhonen: Kaikkien aikojen kirja (The Greatest Book Ever, AA 38/2008)

Aleksis Kivi: Nummisuutarit
Kari Korhonen: Nummisuutarin Aku (The Heath Cobblers, AA 41/2009)

Lumikki (tunnetuin versio lienee Grimmin veljesten versio)
Merrill de Maris ja Hank Porter: Lumikki ja seitsemän kääpiötä (Snow White And The Seven Dwarfs, AA 1952B ja erikoisnumero 1973, ilmestyi myös Seura-lehdessä vuonna 1938)

J.M. Barrie: Peter Pan
Del Connell ja Al Hubbard: Peter Pan (Peter Pan, AA 1953B11 ja erikoisnumero 1977)

Prinsessa Ruusunen (tunnetuimpien versioiden takana Grimmin veljekset ja Charles Perrault)
tuntemattomien tekijöiden Prinsessa Ruusunen (Sleeping Beauty and the Prince, AA 47-51/1972 ja AA 15/1997; Viikkosanomissa ilmestyi myös Floyd Gottfredsonin ja Julius Svendsenin strippiversio tarinasta vuonna 1959)

Carlo Collodi: Pinokkio
Carl Fallbergin ja Richard Mooren sarjisversio elokuvasta Pinokkio (Pinocchio) ilmestyi Apu-lehdessä vuonna 1983. Akkarissa Pinokkiota nähtiin erityisesti vuoden 1953 lehdissä.

Edgar Rice Burroughs: Tarzan, apinain kuningas
mainitun Larzanin (Paul Murryn tarinassa Viidakon kepulikopla eli The Giant Windoola Jade, AA 40-42/1968) lisäksi ainakin Akkarissa 28/2001 nähtiin Frank Jonkerin, Paul Hoogman ja Comicup Studion sarja Apinain kuningas (Tarduck)

Robin Hood (runsaasti tähän tunnettuun hahmoon liittyviä kirjoija, joita ovat mm. Walter Scottin Ivanhoe)
Paul Murry: Robin Hiiri ja Blottinghamin sheriffi (Robin Mickey and the Sheriff of Blottingham, mm. AA 52/1968). Lisäksi esim. Ted Osbornen ja Floyd Gottfredsonin Mikki Hiiri ja Robin Hood (The Robin Hood Adventure, AA 47-49/2008)

Frank L. Baum: Ozin velho
Vic Locman ja Tony Strobl: Pöhin velho (The Wizard of Bahs, AA 50/1973)

Näkökulman Tuulen tuomaa -kirjan tekemiseen tarjoaa Elina Rusokallion fiilistelyblogi Toimituksen turinoissa ja fanipuolen hehkutusta (kiitos siitä!) löytyy One Piecen kirjailemasta kaksiosaisesta lukijablogista.


Niin, ja tietenkin opuksen voi ostaa omakseen Aku Ankan erinomaisesta puodista.

 

Hihhei! Aku Ankan joulukalenteri on auki.

Jo liki perinteiseen tapaan joulukalenterin jokaisen luukun takaa löytyy hauska sarjakuva, jossa ankkalinnalaiset tutut valmistautuvat talven ihanimman juhlan viettoon. Kaikkiin tarinoihin liittyy myös kysymys, johon vastaamalla osallistut perinteiseen joulukalenterikilpailuumme. Klikkaa tästä, niin pääset Lataamoon ja joulukalenterin pariin.

Vastaamassa kannattaa käydä ihan joka päivä, sillä pääpalkinnon lisäksi arvomme pitkin joulukuuta yllätyspalkintoja! Lisäksi voittomahdollisuutesi napata muhkea pääpalkinto tietenkin paranevat mitä useammin käyt vastaamassa.

Pääpalkintona arvotaan muhkea pelipaketti – PlayStation 4 -konsoli ja Lego Marvel Super Heroes -peli. Pääpalkinto arvotaan Nuutin päivänä 13. tammikuuta 2018. Niin pääpalkinnon kuin yllätyspalkintojenkin voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Helsingin Ateneumissa avautui tiistaina 3. lokakuuta upea Ankallisgalleria-näyttely, jossa Suomen taiteen klassikkoteoksista nähdään ankallistetut versiot. Näyttely on avoinna aina helmikuun 2018 loppuun asti.

Aku Ankka -lehdessä on eletty koko vuosi 2017 ikään kuin rinnakkaistodellisuudessa satavuotisen Suomen kunniaksi, kun Suomen historian tapahtumien on seurattu tapahtuvan räpylävinkkelistä Kari Korhosen käsikirjoittamissa ja piirtämissä Suomi 100 -tarinoissa. Rinnakkaistodellisuus huipentuu nyt Ateneumin taidemuseossa nähtävässä näyttelyssä, jossa on esillä kaiken kaikkiaan 13 taideteosta. Teokset on luonnollisesti lainattu Ankkalinnan johtavasta taidemuseosta Ankallisgalleriasta.

Ankallisgallerian taiteilijoita ovat Alpertti AatelvilttiAltti FasaaniAkseli Kala-KallelaArvi LiljalunttiEino MaininkinenHuuko Simpura sekä Nantti Vonrikti. Kuuluisimpiin teoksiin kuuluvat muun muassa Ankanpoika ja varisElämäntaiteilija Hannu HanhiIltaa ja köyhyyttä kohtiLeikkiviä ankanpoikia rannalla sekä Taistelevat ankat.

Apuna ovat olleet Aku Ankan piirtäjistä Kari Korhonen, Don Rosa, Ulrich Schröder ja Daan Jippes sekä vielä Kati Kovacs.