Ankalliskirjasto-kirjasarjan kahdeksannessa osassa ystävämme Aku, Roope ja ankanpojat kohtaavat aarteenmetsästysretkillään inkojen ihmeitä ja kadonneita kaivoksia. Huimat seikkailut vievät lukijat paikkoihin, joihin vain uskaliaimmat löytöretkeilijät tohtivat astua.


Carl Barks johdattaa lukijat kaukomaille ankkamestarin klassikkotarinoita esittelevässä teoksessa Ankkojen kulta – Carl Barks kadonneiden aarteiden jäljillä. Kovakantinen kirja on jo itsessään aarre; se tarjoaa miltei 200 sivua jännittäviä ja valloittavia lukuhetkiä tutuissa ja hieman tuntemattomammissakin paikoissa.

Monen sarjakuvaharrastajan mielestä Carl Barks oli parhaimmillaan pitkissä seikkailutarinoissa saadessaan tilaisuuden marssittaa ankat hurjille aarteenetsintäreissuille ympäri maailmaa, Australian aavikoilta Väli-Amerikan mayatemppeleille. Barks tutustui kuvaamiinsa paikkoihin ja maisemiin aina huolellista taustatyötä tekemällä: National Geographic -lehti oli tunnetusti mestarilla ahkerassa käytössä. Kirjan esipuheen kirjoittanut kulttuurimaantieteen professori ja palkittu tietokirjailija Markku Löytönen kiitteleekin Barksin kerrontaa. "Vaikka Aku Ankan kaukomaita käsittelevät tarinat ovat mielikuvituksen tuotetta, on seikkailuissa todenmukaisten kuvausten ja tarkkojen yksityiskohtien ansiosta tiettyä aitouden tuntua. Se viehätti minua jo pienenä ja viehättää yhä, kun luen Aku Ankan klassikkoja."

Aarteenetsijöiden ja tutkimusmatkalaisten iloksi kirjasta löytyy muun muassa sellaisia klassikkotarinoita kuin Inkojen kulta, Cibolan seitsemän kaupunkia ja Kuningas Salomon kaivokset. Ankalliskirjasto-sarjan muiden teosten tapaan kaikki sarjakuvat julkaistaan alkuperäisessä muodossaan, uusin hienoin värityksin ja tarkistetuin suomennoksin.

Ankalliskirjasto 8

Ankkojen kulta – Carl Barks kadonneiden aarteiden jäljillä

Ilmestyy viikolla 14.

Suositushinta 36 €.

Kovakantinen kirja, 176 sivua

Sisältää seuraavat tarinat:

  • Kultainen kypärä
  • Cibolan seitsemän kaupunkia
  • Kuningas Salomon kaivokset
  • Kultajoki
  • Inkojen kulta
  • Mayakeisarin kruunu
  • Etsivä löytää

Helsingin Ateneumissa avautui tiistaina 3. lokakuuta upea Ankallisgalleria-näyttely, jossa Suomen taiteen klassikkoteoksista nähdään ankallistetut versiot. Näyttely on avoinna aina helmikuun 2018 loppuun asti.

Aku Ankka -lehdessä on eletty koko vuosi 2017 ikään kuin rinnakkaistodellisuudessa satavuotisen Suomen kunniaksi, kun Suomen historian tapahtumien on seurattu tapahtuvan räpylävinkkelistä Kari Korhosen käsikirjoittamissa ja piirtämissä Suomi 100 -tarinoissa. Rinnakkaistodellisuus huipentuu nyt Ateneumin taidemuseossa nähtävässä näyttelyssä, jossa on esillä kaiken kaikkiaan 13 taideteosta. Teokset on luonnollisesti lainattu Ankkalinnan johtavasta taidemuseosta Ankallisgalleriasta.

Ankallisgallerian taiteilijoita ovat Alpertti AatelvilttiAltti FasaaniAkseli Kala-KallelaArvi LiljalunttiEino MaininkinenHuuko Simpura sekä Nantti Vonrikti. Kuuluisimpiin teoksiin kuuluvat muun muassa Ankanpoika ja varisElämäntaiteilija Hannu HanhiIltaa ja köyhyyttä kohtiLeikkiviä ankanpoikia rannalla sekä Taistelevat ankat.

Apuna ovat olleet Aku Ankan piirtäjistä Kari Korhonen, Don Rosa, Ulrich Schröder ja Daan Jippes sekä vielä Kati Kovacs.

 

Perjantaina 28. heinäkuuta ensi-iltansa saanutta Autot 3 -leffaa on odotettu, ja moni lienee jännittänyt, mitä Pixar ja Disney ovat keksineet. Elokuvan ensimmäinen traileri kun lupasi ainakin vauhtia ja ruttaantuneita konepeltejä. Onko luvassa siis pelkkää ryminää?

Kun Autot 2 marssitti heti alkumetreillä valkokankaalle toinen toistaan ilkeämpiä autonrämiä ja kaasarikunnan kovimpia agentteja, kolmonen antaa pääroolit takaisin kilpa-autoille. Salamalla alkaa kuitenkin olla takanaan jo melkoisen monta kautta radoilla, eikä hänen kuntonsa tahdo enää pärjätä uuden sukupolven kilpureille, jotka kykenevät pitämään optimaalisen ajoradan koko kisan ajan – puhumattakaan huikeista nopeuksista, joihin nuoremmat kisaajat yltävät. Onko Salaman aika panna pillit pussiin monen muun konkarin tavoin?

Onnekseen sankarimme saa käyttöönsä uuden upean harjoituskeskuksen, jossa treenaavat myös tulevaisuuden supertähdet.  Vanhan vauhtihirmun tueksi tulee vielä nuori ja pirteä henkilökohtainen valmentaja Cruz Ramirez, joka pitää huolen, ettei vanhan herran akselisto vain pääse kulumaan liikaa eikä päivänokosista lipsuta. Jokainen, jolla on vähänkin haasteita koordinaation kanssa – tai useampia ajokilometrejä takanaan – pystyy samaistumaan treenaajaansa nuivasti katselevaan Salamaan. Nuoren ja vanhan kohtaaminen sekä näiden välinen sanailu saakin aikuisen katsojan hekottelemaan. Mutta pitävätkö Cruzin tahattomat pappavitsit lapsikatsojankin otteessaan? Tuskin, mutta kiiltävät kilpurit ja rosoiset monsterirallikot hoitavat sen homman. Uusien hahmojen lisäksi mukana ovat – vanhojen fanien iloksi – myös Martti, Salli, Guido, Luigi sekä muut Syylari Cityn asukkaat. Eikä Doc Hudsoniakaan ole unohdettu. 

Autot 3 palaa teemoiltaan lähemmäs ensimmäistä leffaa, ja se tekee elokuvan juonestakin huomattavasti eheämmän kuin mitä kakkosen agenttirymistelyssä nähtiin. Siksi se sopiikin myös nuoremmille Autojen ystäville paremmin kuin elokuvasarjan keskimmäinen osa. Mutainen monsteriralli voi kuitenkin olla suurella valkokankaalla nähtynä osalle pienimmistä faneista melkoisen jännä.

Kuten Pixarilta ja Disneyltä sopii odottaa, animaatio on kerrassaan uskomatonta. Monessa kohtauksessa miltei unohtaa katsovansa animaatioelokuvaa, ja asia muistuu mieleen vasta kun eteen ilmestyy puhuva menopeli. Mutta niitä onkin taas mahtava seurata, sillä Salama ja kumppanit saavat suupielet nousemaan hymyyn, sydämen hakkaamaan ja miettimään, millaista onkaan olla ihan oikea kilpa-auto.