Ankantekijät-kirjasarjan yhdennessätoista osassa Mestari ja muusa esitellään Daniel Brancan mestarillista piirrosjälkeä.

Argentiinalaista taiteilijaa ei suotta ole luonnehdittu pampan Barksiksi. Branca vei barksilaista perinnettä uuteen, animaatiomaisempaan suuntaan: hän osasi liioitella henkilöidensä ilmeitä ja eleitä sopivan herkullisesti, klassisen animaation tapaan.

Ankkasarjakuvien parissa on kasvanut monta sukupolvea. Vaikka Carl Barksin vaikutus on kiistaton ja pysyvä, on joka ikäluokalla myös omat ankkamestarinsa. Yksi heistä on Daniel Branca, jota muun muassa Suomen oma ankkataiteilija Kari Korhonen pitää esikuvanaan.

Mestari ja muusa esittelee ankkataiteilijoiden aateliin lukeutuvan Brancan taidokasta piirrosjälkeä. Teokseen on valittu viisitoista tarinaa, jotka yhdessä muodostavat varsin edustavan näytteen hänen lahjakkuudestaan. Piirtäjän alkukauden tuotannosta kirjaan on poimittu tarina Porokyydillä pohjan perukoille (1978). Brancalle ominaisesta vauhdikkaasta tyylistä ja ilmeikkäistä hahmoista nähdään mahtavia esimerkkejä vaikkapa sarjoissa Nokan loksutusta sekä Pankkiiri köyhyysloukussa (1986). Muutaman piirtämänsä sarjan Branca on myös käsikirjoittanut itse: kirjan tarina Vihreän toivon jäljillä (2002) on yksi niistä. Mukana on myös Kari Korhosen käsikirjoittama tarina Kohtalokas 65 (1996). Kirjan sarjakuvista neljä on Suomessa aiemmin julkaisemattomia.

Brancan sarjat ihastuttavat ilmeikkyydellään

Daniel Branca (1951–2005) syntyi Buenos Airesissa. Lahjakkaan piirtäjän ura lähti alkuun jo nuorena poikana hänen saadessaan apulaisanimaattorin pestin mainostoimistossa. Kunnianhimoisemman animaatiotyön pariin Branca pääsi melko pian animaatiotiimissä, joka valmisti paikallisen TV-kanavan lastenohjelmaan minuutin pituisia animaatiosarjan jaksoja. 1970-luvulle tultaessa Branca piirsi kollegansa kanssa lastenlehden sarjakuvaosiota.

Ensimmäisen Disney-sarjansa Branca piirsi 1977. Sarjakuvien lisäksi hän työsti useita tyylikkäitä kansikuvia, joita nähtiin erityisesti 1980-luvun Aku Ankoissa. Ankat saivat jäädä joksikin aikaa 1980-luvun alkupuolella, kun maalaustaiteesta kiinnostunut Branca opiskeli alaa Pariisissa. Taiteilijan abstrakteja, kubismista ja konstruktivismista vaikutteita ottaneita maalauksia nähtiinkin useissa näyttelyissä. Myöhemmin 1980-luvulla Branca palasi jälleen ankkojen pariin. Maalaamisen ohella syntyi entistä tyylikkäämmin toteutettuja tarinoita, joiden pehmeä, näyttävä ja ilmeikäs piirrosviiva alkoi herättää yhä suurempaa ihastusta sarjakuvaharrastajien keskuudessa. Tyyli näkyi hahmojen animaatiomaisena lennokkuutena, josta Brancaa erityisesti ihaillaan.

Daniel Brancan lempihahmoja olivat Roope Ankka, jonka yliampuva ahneus tarjosi hänen mukaansa kiinnostavia tarinankerrontamahdollisuuksia, sekä Milla Magia, joka uhkui sellaista jännittävää aistillisuutta, jota ei juuri muista naispuolisista ankkahahmoista löytynyt.

Ankantekijät 11 – Daniel Branca: Mestari ja muusa


- 192 sivua

- 15 tarinaa

- neljä Suomessa ennen julkaisematonta tarinaa: Ruukku (1978), Hälyttävä hälytysjärjestelmä (1982), Koiruuksia (1982), Suuri limpparijahti (1983)

- ilmestyy viikolla 15

- myynnissä kirjakaupoissa kautta maan

- suositushinta 38 ?

Ankantekijät-sarjan aiemmat osat:

1. Ihmissusia ja sudenpentuja – Daan Jippes ja Carl Barks (2002)

2. Lentävä skotlantilainen – Romano Scarpa (2003)

3. Itsehillinnän mestari – Vicar (2004)

4. Painajainen Paratiisitiellä – Marco Rota (2005)

5. Aavemaan aarre – William Van Horn (2006)

6. Naurettavat naapurit – Kari Korhonen (2006)

7. Kuningas Ekan rautasänky – Tony Strobl (2007)

8. Menetetyn muistin tapaus – Giorgio Cavazzano (2007)

9. Konnia ja koukkuja – Paul Murry (2008)

10. Lannistumaton laivuri – Freddy Milton ja Daan Jippes (2008)

Hihhei! Aku Ankan joulukalenteri on auki.

Jo liki perinteiseen tapaan joulukalenterin jokaisen luukun takaa löytyy hauska sarjakuva, jossa ankkalinnalaiset tutut valmistautuvat talven ihanimman juhlan viettoon. Kaikkiin tarinoihin liittyy myös kysymys, johon vastaamalla osallistut perinteiseen joulukalenterikilpailuumme. Klikkaa tästä, niin pääset Lataamoon ja joulukalenterin pariin.

Vastaamassa kannattaa käydä ihan joka päivä, sillä pääpalkinnon lisäksi arvomme pitkin joulukuuta yllätyspalkintoja! Lisäksi voittomahdollisuutesi napata muhkea pääpalkinto tietenkin paranevat mitä useammin käyt vastaamassa.

Pääpalkintona arvotaan muhkea pelipaketti – PlayStation 4 -konsoli ja Lego Marvel Super Heroes -peli. Pääpalkinto arvotaan Nuutin päivänä 13. tammikuuta 2018. Niin pääpalkinnon kuin yllätyspalkintojenkin voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Helsingin Ateneumissa avautui tiistaina 3. lokakuuta upea Ankallisgalleria-näyttely, jossa Suomen taiteen klassikkoteoksista nähdään ankallistetut versiot. Näyttely on avoinna aina helmikuun 2018 loppuun asti.

Aku Ankka -lehdessä on eletty koko vuosi 2017 ikään kuin rinnakkaistodellisuudessa satavuotisen Suomen kunniaksi, kun Suomen historian tapahtumien on seurattu tapahtuvan räpylävinkkelistä Kari Korhosen käsikirjoittamissa ja piirtämissä Suomi 100 -tarinoissa. Rinnakkaistodellisuus huipentuu nyt Ateneumin taidemuseossa nähtävässä näyttelyssä, jossa on esillä kaiken kaikkiaan 13 taideteosta. Teokset on luonnollisesti lainattu Ankkalinnan johtavasta taidemuseosta Ankallisgalleriasta.

Ankallisgallerian taiteilijoita ovat Alpertti AatelvilttiAltti FasaaniAkseli Kala-KallelaArvi LiljalunttiEino MaininkinenHuuko Simpura sekä Nantti Vonrikti. Kuuluisimpiin teoksiin kuuluvat muun muassa Ankanpoika ja varisElämäntaiteilija Hannu HanhiIltaa ja köyhyyttä kohtiLeikkiviä ankanpoikia rannalla sekä Taistelevat ankat.

Apuna ovat olleet Aku Ankan piirtäjistä Kari Korhonen, Don Rosa, Ulrich Schröder ja Daan Jippes sekä vielä Kati Kovacs.