Roope-sedässä ilmestyvän Päivän Pamauksen kuukausittainen juttusarja Italian ihmeet esittelee italialaisten ankkataiteilijoiden luomia hahmoja.

Tiesittekö, että Italia on paitsi jalkapallotähtien, kohupoliitikkojen ja huippumuodinluojien, myös vaappuvien ankkahahmojen maa? Roope-setä-lehden kuukausittainen uutiskatsaus Päivän Pamaus esittelee tänä vuonna italialaisten ankkasarjakuvataiteilijoiden luomia hahmoja juttusarjassa Italian ihmeet.
Tammikuussa esiteltiin liikekumppanukset Riitta Hanhi ja Kuuno Kaakkuri, helmikuussa vilpittömän sydämellinen avaruusankka P.T. ja tänään ilmestyvässä maaliskuun numerossa tutustutaan Mustan Pekan tyttöystävään ja rikostoveriin Herttaan.

Roope-sedän sarjakuvat ovat peräisin Topolino-lehdestä ja muista Italiassa ilmestyvistä ankkasarjakuvalehdistä ja -kirjoista. Suomessa italialaista ankkasarjakuvaa voi lukea myös Aku Ankan taskukirjoista.
Topolino perustettiin jo vuonna 1932, ja Italiassa on ollut omaa sarjakuvatuotantoa 1940-luvulta alkaen.

Saapasmaan piirtäjät ovat kehitelleet aivan omanlaisensa piirrostyylin ja poskettoman huumorin, ja lisäksi Carl Barksin luomaan ankkauniversumiin on syntynyt koko joukko uusia hahmoja. Tunnetuin lienee Ankkalinnaa rikollisilta suojeleva Taikaviitta.

Taikaviitta on Giovan Battista Carpin (1927–1999) luomus. Myös legendaarinen Romano Scarpa (1927–2005) loi useita Roope-sedän vakiokaartiin kuuluvia hahmoja, kuten Riitan, Kuunon ja Hertan. Nykypiirtäjistä tunnetuimman Giorgio Cavazzanon (1947–) mielikuvitus on tuottanut meille

P.T.:n lisäksi muiden muassa yksityisetsivä Rankku Kanuunan ja supersankaritar Viitattaren. Ankportin tarinoita -sarjoista tutut Massu, Haili-Marja ja kumppanit taas syntyivät Silvio Cambonin (1967–) kynästä.

Kannattaa siis seurata Päivän Pamauksen lööppejä silmä kovana! Kuten tammikuun Pamauksessa luvattiin, vuoden aikana esitellään varmasti ainakin Taikaviitta, ankkatyttö Poppi ja seikkailija-arkeologi Indiana Hopo.

Hihhei! Aku Ankan joulukalenteri on auki.

Jo liki perinteiseen tapaan joulukalenterin jokaisen luukun takaa löytyy hauska sarjakuva, jossa ankkalinnalaiset tutut valmistautuvat talven ihanimman juhlan viettoon. Kaikkiin tarinoihin liittyy myös kysymys, johon vastaamalla osallistut perinteiseen joulukalenterikilpailuumme. Klikkaa tästä, niin pääset Lataamoon ja joulukalenterin pariin.

Vastaamassa kannattaa käydä ihan joka päivä, sillä pääpalkinnon lisäksi arvomme pitkin joulukuuta yllätyspalkintoja! Lisäksi voittomahdollisuutesi napata muhkea pääpalkinto tietenkin paranevat mitä useammin käyt vastaamassa.

Pääpalkintona arvotaan muhkea pelipaketti – PlayStation 4 -konsoli ja Lego Marvel Super Heroes -peli. Pääpalkinto arvotaan Nuutin päivänä 13. tammikuuta 2018. Niin pääpalkinnon kuin yllätyspalkintojenkin voittajille ilmoitetaan henkilökohtaisesti.

Helsingin Ateneumissa avautui tiistaina 3. lokakuuta upea Ankallisgalleria-näyttely, jossa Suomen taiteen klassikkoteoksista nähdään ankallistetut versiot. Näyttely on avoinna aina helmikuun 2018 loppuun asti.

Aku Ankka -lehdessä on eletty koko vuosi 2017 ikään kuin rinnakkaistodellisuudessa satavuotisen Suomen kunniaksi, kun Suomen historian tapahtumien on seurattu tapahtuvan räpylävinkkelistä Kari Korhosen käsikirjoittamissa ja piirtämissä Suomi 100 -tarinoissa. Rinnakkaistodellisuus huipentuu nyt Ateneumin taidemuseossa nähtävässä näyttelyssä, jossa on esillä kaiken kaikkiaan 13 taideteosta. Teokset on luonnollisesti lainattu Ankkalinnan johtavasta taidemuseosta Ankallisgalleriasta.

Ankallisgallerian taiteilijoita ovat Alpertti AatelvilttiAltti FasaaniAkseli Kala-KallelaArvi LiljalunttiEino MaininkinenHuuko Simpura sekä Nantti Vonrikti. Kuuluisimpiin teoksiin kuuluvat muun muassa Ankanpoika ja varisElämäntaiteilija Hannu HanhiIltaa ja köyhyyttä kohtiLeikkiviä ankanpoikia rannalla sekä Taistelevat ankat.

Apuna ovat olleet Aku Ankan piirtäjistä Kari Korhonen, Don Rosa, Ulrich Schröder ja Daan Jippes sekä vielä Kati Kovacs.